24.03.2007., subota

50 godina Europske unije

50 godina EU-a: što smo naučili za budućnost’
21. ožujka 2007

EU slavi 50 godina od potpisivanja Rimskog ugovora 25. ožujka. Kako bi proslavila pedesetogodišnjicu EU-a, Delegacija EK-a u Hrvatskoj u suradnji s drugim partnerima (Ured gradonačelnika Zagreba, njemačko predsjedanje EU-om i neke države članice akreditirane u Hrvatskoj, Europski pokret Zagreb i Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija) organizira od 23. do 25. ožujka niz događanja u Zagrebu.

U petak, 23. ožujka u 11.00 sati održat će okrugli stol pod nazivom ’50 godina EU-a: što smo naučili za budućnost’, u Info Centru EU-a u Zagrebu, Trg žrtava fašizma 6. Događanje će pružiti priliku za promišljanje o evoluciji europske integracije od Rimskog ugovora i za razmjenu pogleda na budućnost Europske unije. Govornici za okruglim stolom bit će Nj.E. g. Vincent Degert, šef Delegacije EK-a u Hrvatskoj., Nj.E. g. Hans Jochen Peters, veleposlanik Savezne Republike Njemačke u Hrvatskoj i gđa. Kolinda Grabar-Kitarović, hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija. Nakon okruglog stola slijedi svečanost dodjele nagrada pobjednicima natjecanja u amaterskoj fotografiji ’Ujedinjeni u raznolikosti’, organiziranog istom prigodom a bit će svečano otvorena i izložba najboljih odabranih radova.

Za širu javnost hrvatskog glavnog grada, na trgu bana Jelačića održat će se velika rođendanska proslava EU-a u subotu, 24. ožujka u 11.00 sati. Nj.E. g. Degert, zagrebački gradonačelnik, g. Bandić i njemački veleposlanik u Hrvatskoj, g. Peters zajedno će rezati ogromnu rođendansku tortu i nuditi je građanima Zagreba. U nedjelju, 25. ožujka, u 12.00 je finale EU kviza – državno natjecanje za učenike srednjih škola organizirano zajedno s Ministarstvom vanjskih poslova i europskih integracija – održat će se u prostorima HRT-a, (HRT Studio 10), Prisavlje 3. Učenici srednjih škola pokazat će svoje znanje o EU-u, institucijama i odnosima između Hrvatske i EU-a.


design by: Luciferia