fra gavun

ponedjeljak, 18.12.2017.

Puna fascikla baba


Jadran je i dalje na glavnom mulu u Tivtu. Lijep kao uvijek.


Skoknuo sam do rodnog kraja koji se pretvorio u eldorado. Parcele se prodaju leva-leva i svoje i tuđe, ne pitajte me kako. Odvjetnički uredi niču kao stranački uhljebi i rade punom parom. U mom djetinjstvu i ranije ženskoj djeci se davao komad terena uz more jer to je kamenjar pa od njega nije bilo koristi. Sad se babe svojataju i prekopavaju stare knjige, što crkvene što katastarske. Ako je bila i ljubavnica kojeg dedeka i za to se 'vata ako će kapnut koji euro.


Rusi, Arapi, Englezi...tko zna kakve su to korporacije i interesi ali lova teče kao starijem stanovništvu suze dok mlađi to objeručke prihvaćaju. Malo je pogađanja, nudi se keš i u roku odmah sve je sređeno. Mladi odmah kupe bijesnu pilu, jahticu i život na visokoj peti. Dokle?
Ovo je mali gradić, zovu ga 'Kuvajt', na obali otvorenog mora i okolo njega na stotine tisuća kvadrata zemljišta već je otkupljeno. Od lani to je neprepoznatljivo. Uporedo s tim gradi se široka prometnica sa nogostupima s obije strane i stazama za bicikle, sve do aerodroma.


Marina je tri puta iznikla. Kao Skadar na Bojani u pjesmaricama. Tu je jugo izuzetno jako koje razvije svoju snagu već od Otrantskih Vrata pa je učinilo svoje. No niti jugo nema toliko force koliko oni imaju para da se lukobran sagradi.


Crkva sv. Arhanđela na brdu iznad polja koristila je i pravoslavcima i katolicima za molitve radi boljeg uroda (oj dodo oj dodole...) a sad je Rus okolo nje napravio nešto kičasto, nekakvi dvorac pa se crkva jedva nazire.
Toliko za sad a još ću ponešto napisati u sljedećem postu. LP







- 22:03 - Komentari (11) - Isprintaj - #