Ni maestrali više nisu...

03.08.2017.

Često se za nekog našeg čovika s mora kaže - ah pusti ga, on ti je kako vitar puše! Prevedeno na svima razumljivi izričaj - on (taj naš imaginarni ljud) je prevrtljivog raspoloženja, nikad nisi siguran je li sritan oli nevoljan, je li zdrav oli betežan.
Međutim, to, šta je on, ona ili ono, "kako vitar puše", nije izdvojeni slučaj, to je zapravo masovna pojava koja poput epidemije zahvaća gro uzmorskog stanovništva.
Po jugu smo depresivni, po buri euforični, po levantu grintavi, po tramuntani blesavi, uglavnom štogod nama puvalo da puvalo - ne valja. Netko bi možda mogao pomisliti da mi ne volimo kad nam puštaju vjetrove. Krivo!
Jedino gore stanje od ovoga kad puše je ono kada - ne puše!
Tek tada postajemo totalikus neuračunljivi.



Ulazim ovih dana u žustre polemike u kojima zastupam tvrdi stav - ljudi moji jeste li primijetili - nema više maeštrala! Svi odreda, kako oni prisutni tako i oni nazočni, odgovore prigodnim kimanjem glava. Istina, nisam siguran je li im to glavice propadaju nakon pete slane srdele i šeste bevande, ili zbog toga što se slažu s izrečenom tvrdnjom. Ipak, obavezno se pojavi i poneki suprotstavljeni stav.

Kako nima - kaže zdepasti Zdene - meni je nikidan otpuvalo tavajol sa stola na balkonu!
Ma ko ti ga je otpuva?
Maeštral bome!
Mae daj molim te, ne znam ko ti je otpuva tavajol, ali znam da maeštral nije, uostalom, di si kupija taj tavajol, vjerojatno na akciji u Šlauflanda.
Kažem ti - odnija ga je vitar - inzistira Zdene.
Može bit da ti ga je odnija koji drugi vitar, ali maeštral nije. Točka!

Idemo sad pokušati nešto ozbiljnije. Dakle, događa se već nekoliko ljeta uzastopce tako da tu jako čudnu pojavu više ne možemo smatrati statističkom pogreškom. Istina, djuring d samer stalno nešto pušika, ali to je sve šuć-muć pa proli. Kilave burice, mušićavi južini, vitri za suncem, vitri za misecom, nekakve mišancije, sve to puše više tamo nego tu, ali maestrala - nema! Istina, ponekad se pojavi nekakav pokušaj maeštralića, ali sramežljivo, poput curice iz provincije kada dođe polagat prijemni na fakultetu prometnih znanosti. Čuj - prometnih znanosti!?

Ali kad smo se već dotakli znanosti, da vam kažem priprosto i pojednostavljeno - vjetar uvijek puše od područja hladnijeg zraka prema onom toplijem. Za ljeto je karakteristično da je danju more hladnije od kopna i sasvim logično, javlja se osvježavajući vjetar, zmorac ilitiga maestral. Smjer prati konfiguraciju obale i otoka, obično se "digne" oko jedanaeste ure, tijekom dana postupno jača, raspuše se u popodnevnim satima, a čim sunce gre leć iza Vlaške, utihne i on. Ponekad, ali samo ponekad razvije se maeštralun, snažnija verzije maestrala. Tada jedriličari guštaju, a motornjaci moraju pričekat u valama i ne srljat priko kanala. Dakle, kad sve to pasa i sunce ode spat, javlja se noćni burin koji jedino svojim smjerom ima sličnosti s burom, ali on je zapravo noćni pandan maestralu. Burin pomaže da nam ljetne noći budu podnošljivije, a u pravilu prestaje s rađanjem novog dana.

Jedna od najupečatljivijih slika moga djetinjstva, zasigurno je ona koja bi nastajala u trenucima kad bi se na horizontu, ispred tanke linije u kojoj se spajaju dalmatinsko plava i jadransko modra, pojavila tamna pruga koja je jasno govorila - evo maeštrala! Ne bi proteklo ni dvadesetak minuta a već bi na našim obrazima osjetili onaj prepoznatljiv miris mora, soli i paštete. Najkraća definicija bi bila - Maeštral je divota od vitra!



Osim toga, manje je poznato da je maestral zapravo vjetar graditelj, točnije rečeno - urbanist. Primorska mjesta su svoj raster ulica redovito formirala po smjeru puhanja maestrala. U vrelim ljetnim danima, bilo je jako važno da maestral struji uskim uličicama a ne da zapinje za ruzinave roštilje i reklamne panoe.

Mi smo danas naravno jako pametni i ne zamaramo se takvim staromodnim tričarijama, gradimo gradove zbrda-zdola, kako nam se prohtije, a mikro-klimu naših velih i malih mista ponajviše kreiraju klima-uređaj koji i na onako užarene ulice izbacuju hektolitre vrućeg zraka. Ponavljam po sto i prvi put, klima-uređaji su zlo! Veliko zlo. Ne vjerujete? Živi bili pa vidili...

Sve u svemu, maestrali su polako iščezli iz vremenskih prognoza. I meteorolozi se nalaze na stotinu muka. Sve češće spominju kako će sutra vjerojatno puhati slab do umjeren jugozapadnjak. Oprostite molim vas, ali izrazi tipa "jugozapadnjak" ili "sjeverac" su izrazito nepoželjni u komunikaciji s domorodačkim stanovništvom. Nikakav jugozapadnjak ne može zamijeniti onaj pravi, stari dobri, ljetni maestral.

Eto ti moj narode svekolikog napretka, ni maestrali više nisu ko što su nekad bili.



<< Arhiva >>