< | lipanj, 2017 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
Da stvarno neću o kuhanju, ali hoću i BAZGI. Kako ovdje bazga cvate početkom i tijekom lipnja imam priliku nekoliko puta uživati ručak onako kako sam kao dijete u mojoj Slavoniji. Vjerujem da svi znate što je bazga, ako vas zanima i više o njoj pregledajte na bazga Nekada smo za brzi ručak u vrijeme cvatnje pohali cvijet bazge pa uz zdjelu mlade salate imali odličan ručak. Tako i ja ovih dana spravljam cvijet bazge ovako: naberem pune mlade rascvjetane cvjetove, blago operem, a ako su iz čistih područja kao ovdje na planini tada ih niti ne perem kako im ne bih skinula sav pelud. Pripremim smjesu za palačinke, malo rjeđu u koju obavezno dodam malo rakije ili viskija. Svaki cvijet držeći za peteljku uronim u smjesu i u zagrijanom ulju pržim na naglo sa obje strane. Peteljke odrežem sve do cvijeta kada se zaprži s jedne strane Tijesto je hrskavo, a bazga odlična. Ponekad u smjesu sitno narežem samo cvjetiće bez i jedne žilice pa velikom žlicom stavljam u ulje pržiti. No osobno više volim cijele cvjetove. Ove je godine u Hrvatskoj osim možda na Velebitu kasno, ali sjetite se do godine koliko je zdravlja u tom prekrasnom cvijetu. cvijet bazge pržim na naglo na papirnate ubruse da pokupe eventualno ulje sitni cvjetići u smjesi |