četvrtak, 16.03.2017.

....mala zelena....

....pizza ....ta divna plosnata lepinja u kojoj danas uživa mlado i staro, bila je hrana starih Grka.... Rimljana...premazana sa začinskim biljem hranila je antičke vojnike .... onim malo bogatijima služila je kao "podloga" za hranu ....a još se u Eneidi se spominje kao kruh ....

..

..od srednjeg vijeka bio je to komadić tijesta koji je pekarima služio da provjere da li je peć dovoljno zagrijana za pečenje kruha...a onda bi tako ispečenu pogačicu dali sirotinji...

....ne znam kada je točno dobila naziv sirotinjska spiza...al činjenica je da su na jugu Italije domaćice na taj komad kruha stavljale sve što su pronašle... pa čak i ukrasne biljke...a to je u to doba bila poma....

...činjenica je da je danas pizza postala specijalitet, svaka zemlja, svaka kuća ima svoje inačice .... pa smo od poznatih pizza; Napolitana, Margherita, Quattro formaggi, Marinara ....došli do stotine naziva koje više ne možeš ni upamtit...a oni koji prave dobre pizze dobili su titulu "pizza majstora"...

... u jednom restoranu pronašla sam dvije strane, "kvartovskih pizza" ...a vjerujte mi ...treba po sata da pročitaš sve sastojke, a još toliko da odlučiš šta bi pojeo... onda naručiš nešto s roštilja, jer se ne možeš odlučit....



...tko bi to sve probao? .... uglavnom nam je nekako normalno da je uvijek crvena, s hrskavim rubom, napunjena sočnim sadržajem.... pečena u krušnoj peći, da miriše na origano....da se sir topi i razvlači dok ju jedeš....

...tako je rado jedem...tako je rijetko jedem... tko bi sve stigao probat.... sve do danas... kasnila sam s kuhanjem ručka, a u blizini jednog restorana padne mi na pamet da oni imaju pizze....doduše nisam ih nikad ni pogledala na jelovniku, a kamo li probala... sin dolazi s posla, a ručka nema, to se zove nevolja!....

- može jedna pizza za mog sina?
- koja?
- nemam pojma!
- pa bar reci od čega?
- sad još manje imam pojma!
- riba ili meso?
- riba?
- hoćeš malu zelenu?
- hahahaha... da mala zelena
- blitva, gorgonzola, kozice!
- i ti to zoveš sirotinjska spiza?
- pizza je prastaro jelo, blitva isto tako, kozice se jedu tisućljećima, a gorgonzola je otkrivena u pretprošlom tisućljeću...prava mediteranska spiza
- za metuzaleme?
- hahahaha





- pa ovo izgleda ludilo!
- bilo mi je osobito zadovoljstvo kuhat za Vas
- a meni još veće zadovoljstvo ovo pojest!


....nemam riječi za ovo opisat.... lagano....morsko.. povremeno pikantno...ops......a što ću sinu za ručak?


- 18:18 - Gukni ako si faca (11) - #

<< Arhiva >>