četvrtak, 03.11.2016.

More moje lipo

Oznake: more, glazba


23:45 | Komentari (0) | Print | ^ |

nedjelja, 07.08.2016.

Plovidba


Prvi dan
Često smo sanjali to putovanje. I uvijek bi ga nešto omelo. Uglavnom sam ja bila ta nepokretna ljenčina koja bi se izvlačila raznim isprikama. Sada se ti izvlačiš kao da je ta činjenica da si umro nepremostiva. Kao da se dimenzije ovoga i onoga svijeta ne mogu dotaći. Ne vjerujem da te obična, ljudska smrt mogla toliko promijeniti. Hajde, ne izvlači se. Stvari treba pokrenuti i to brzo. Ja ću obaviti sve materijalno, a ti me prati duhom. Opet smo tim.
Krećemo iz luke u 5 ujutro. Tramontana je lagana, ali dozvoljava brzinu kretanje od 5 NM. Imam kratke hlače, majicu s rukavićima, tenisice i šiltericu. Tebe ne vidim. Pretvorio si se u jutarnju maglicu i gubiš vrijeme igrajući se krilom jednog galeba. Malo me strah jer put je dug, a ja ću sama morati obaviti sve fizičke poslove, no uzdam se u vrijeme i čujem te kako mi govoriš:“ Važno je prijeći jednu milju… onda još jednu pa…“
Jedrimo otprilike 500 m od obale da ne naletimo na nekog Čeha na luftmadracu, iako mi se čini da smo danas mi taj ludi Čeh na luftmadracu. Smiješ se i govoriš da je ludost majka mudraca, da svaka budala zna što je moguće, a samo luđak to ne zna pa istražuje i tamo gdje nitko ne zaviruje. I tamo otkrije nešto.
Ima lijepih kuća i vrtova uz obalu, ali se ne zaustavljamo. Puštam oku širinu. Tvoj je vidokrug veći jer obuhvaća dva svijeta, ali o onom tamo ne smiješ pričati.
„Sve u svoje vrijeme“, kažeš,“ne brini. Sama ćeš vidjeti.“
Sunce već grije, ali zbog stalnog hlađenja vjetrom, ne osjećam vrućinu. Kožu sam namazala smjesom maslinova ulja i lavande. Neće izgorjeti. Jedino me malo smetaju leđa jer sjedim uglavnom u istom položaju. Prolazimo ispod Krčkog mosta koji je svoje noge ukopao u dubinu od 60 metara. Leđa je nadvio nad more i njihov je luk još uvijek najdulji armirano-betonski luk na svijetu. Govoriš mi da su obećali ukinuti plaćanje mostarine kada se isplati gradnja mosta, ali to nije učinjeno. Pa zašto i bi kada je sve danas podvrgnuto tržištu? I sve što je besplatno nemoguće je pa tako i ova luda plovidba jedne žene koja će jednom postati sjena i jedne sjene koja je jednom bila čovjek. Opet se smiješ mom razmišljanju pa pitaš: „A zar sada nisam čovjek?“
Upozoravaš me da pazim jer to je put kojim znaju plivati medvjedi na otok. Prometnica kroz Gorski kotar smanjila im je boravište pa migriraju na otok. Nisu ni ti medvjedi tako ludi.
Sunce je već visoko na nebu kada se vežem za mrežu plaže u blizini D. Sve je puno kupača pa ne upadam u oči. Plivam na kraj i pijem kapučino u kafiću na plaži. Imam kovanice u grudnjaku. Na barci jedem jabuke i nastavljam plovidbu. Gledam oko sebe, iako znam da mi to ne može pomoći, jer ne znam jesi li se ukrcao. Lahor koji osjetih na obrazu, nešto hladniji od vanjskog, me uvjerava da si tu i da možemo dalje. Vjetar je slabiji pa se sporije krećemo. Pred večer smo na domaku S. Mokra sam, ukočena i umorna. I ti si cijelo vrijeme šutio. Kažem da to nije fer, ali nije te briga. „Milja po milja… Važno je prijeći prvu milju… pa onda…“
Zalaz Sunca je prekrasan, uvalica mirna. Iznad mene nazubljene stijene, daleko od ceste,ne bojim se da bi mi netko nepoznat mogao doći. Zaslužila sam pivo i hrenovke kuhane na plinskom rešou. U malom priručnom hladnjaku ima još piva i nešto hrane, ali dosta mi je to s malo kruha. Usidrena sam. Napuhavam luftmadrac, prekrivam ga mekanim ručnikom , gledam zvijezde kojih ima milijun i sjajne su, šaljem ti dobru misao. Spavam bez snova.

Marija Juračić

Oznake: granična stvarnost


20:50 | Komentari (0) | Print | ^ |

subota, 02.07.2016.

Plavo more, zlatno žito

Oznake: plavo more, zlatno žito


12:13 | Komentari (2) | Print | ^ |

nedjelja, 05.06.2016.

Napukle su moje riči


17:56 | Komentari (2) | Print | ^ |

nedjelja, 29.05.2016.

Pobjegle zvijezde

Oznake: Pobjegle zvijezde, romantična balada


12:56 | Komentari (2) | Print | ^ |

subota, 30.04.2016.

Škuro je, škuro


19:58 | Komentari (2) | Print | ^ |

Škuro je, škuro

https://youtu.be/DzXwT4ozuW0

Oznake: more, romantika


19:43 | Komentari (0) | Print | ^ |

četvrtak, 23.04.2015.

Jedne jake moskovske zimeTe je zime Moskva još bila crvena
Lenjin besramno izložen
a duge su nam sjenke pratile korake.

Grad nas je zagrlio tiho, kriomice,
raširenih nozdrva, disao nas je željno
mirisali smo na proljeće.

Ponudio nam je Crveni trg
i crkvu Vasilija Blaženog
a mi smo tražili Jesenjina.

Pitala sam te u koje je krčme zalazio
je li otresao snijeg sa čizama
je li nosio šubaru, psovao prostački ovu rusku zimu.

Grad nam je nudio Lomonosova i zlatne kupole
a ja sam te pitala zašto su Bloku zapalili biblioteku
i je li ga to jako boljelo. I što je bilo s Majakovskim?

Tražili smo Gilberta i njegovu Nathalie,
tražili po gostionicama po glazbenim automatima,
ali nigdje ih nije bilo.

Samo nas je trojka pokrivene samurovinom
nosila kroz snijeg, a njezini su praporci
jasno zvečali nekim dalekim, izgubljenim zimama..

Oznake: poezija


09:28 | Komentari (2) | Print | ^ |

Robert Ludlum „Matlockov dokument“Robert Ludlum (1927. - 2001.) nije nepoznat čitalačkoj publici. Autor je 25 trilera prodanih u 290 milijuna primjeraka . Prema njegovim romanima snimljeni su filmovi; Bourneov identitet, Bourneova nadmoć, Bourneov ultimatum.

Matlockov dokument

James Barbour Matlok, profesor, vodeći autoritet na području društvenih utjecaja na elizabetinsku književnost, nije ni slutio da se njegovim životom bavi američko Ministarstvo pravosuđa koje je odlučilo da mu upravo takav čovjek treba u borbi protiv narko-hobotnice koja nosi tajno ime Nimrod, a čiji se mozak krije u sveučilišnom gradu Connecticutu, možda upravo na Carlyjeskom sveučilištu na kojem Matlock predaje na katedri za lingvistiku.
Vojni mu je dosje bio gotovo huliganski, pun prekršaja i odbijanja poslušnosti zbog čega je iz hladovine sigurne kancelarije prebačen u Vijetnam. Nakon rastave od svoje prve žene, činilo se da se smirio, potpuno posvetio radu. Je li ta promjena u njegovom ponašanju bila rezultat samoubojstva mlađeg brata koji se dokrajčio prevelikom dozom heroina? Zašto mudre glave Ministarstva smatraju da ovaj mirni, omiljeni, dobro situirani profesor, koji živi u sretnoj vezi s privlačnom kolegicom, može raskrinkati Nimrod, čiji je zapovjedni položaj, čini se, smješten upravo na sveučilištu, a koji kontrolira distribuciju narkotika diljem zemaljske kugle, neovisno od niza mafijaških klanova koji se bave istom rabotom? Vjeruju da Matlok ne može preživjeti predstojeću borbu Davida i Golijata, a stranice ove knjige reći će vam kako se borba odvijala.

Roman: Matlockov dokument
Naslov izvornika: Matlock Paper
Preveo:Predrag Raos

Robert Ludlum „Die Matlock-Affäre“

Nimrod ist der Name der starken Verbrecherorganisation, welche die kriminelle Szene der USA beherrscht. James Barbour Matlock, Professor, ein führender Autorität auf dem Gebiet der sozialen Einflüsse auf elisabethanischen Literatur, wird von der Regierung beauftragt, diese heimliche Verbrecherorganisation zu sprengen und Matlock lässt sich auf ein tödliches Spiel. Was er alles erlebte, kann man in diesem spannenden Buch lesen.

Oznake: trag dobre knjige


09:23 | Komentari (0) | Print | ^ |

srijeda, 25.03.2015.

Roman "Jedne zime u Hrastovu"


Iz predgovora

Kada je te snježne zime isljednica Ika Ekl stigla na odmor u mali obiteljski hotel „Serena“ u blizini planinskog mjesta Hrastovo, nije niti slutila da će se njen odmor pretvoriti u dramatičnu potragu za ubojicom i da će njezina istraga na površinu iznijeti skrivene tajne obitelji hotelijera Noe Kerna.
Zbog snježne vijavice odvojena od ostatka svijeta, bez podrške laboratorija, tehnike i ekipe, na koju je u svojem radu navikla, oslonjena samo na vlastita zapažanja i online pomoć svog suradnika Ninna Ritza, isljednica povezuje sve konce paklenog plana i nalazi rješenje.
Iako su nam sve činjenice podastrijete, do zadnjeg trenutka nećemo znati tko je počinitelj; lukava i pohlepna rodbina, zanosna crvenokosa ljepotica, druga hotelijerova žena Flora, šarmantni, cinični danguba Ruben ili netko treći tko s ubijenima naoko nije ničim povezan.
U ambijentu čarobne, surove prirode, Ika, koja iznad svega cijeni svoju slobodu i koja se ni pod koju cijenu ne želi udavati, srest će ljubav u liku pisca kriminalističkih romana. No, što će joj ta ljubav donijeti?

Roman je upravo objavljen u ediciji web knjižare REDAK

https://www.facebook.com/redak.webknjizara?fref=nf
JEDNE ZIME U HRASTOVU, Marija Juračić


11:57 | Komentari (1) | Print | ^ |

Roman "Liebe in Pompeji" na AmazonuRoman„ Liebe in Pompeji“ objavljen u Njemačkoj, u ediciji njemačkog izdavača ReDiRoma Verlag. Radi se o romanu „Ljubav u Pompejima“ koji je svojevremeno u nastavcima izlazio na portalu "Očaravanje". Roman sam sama prevela na njemački jezik, a lektorirala ga je njemačka lektorica Susanne Döllner.
Izdavač je roman izložio kao E- knjigu na Amazonu, a uskoro se očekuje i papirnato izdanje.

Iz recenzije Božidara Pasarića, mr.sc.

„Ljubav u Pompejima“ je roman koji se sastoji iz dvije priče koje su vremenski udaljene gotovo dvije tisuće godina, a povezane su glavnim likovima u njihovim reinkarniranim životima.
Prva nas priča vodi u daleku 79. godinu u kojoj cvjeta život u Pompejima, bogatom rimskom gradu na obali Sredozemnog mora. Robovlasnički poredak nije naklonjen ljubavi patricijke Aree i Aponeja, roba dovedenog sa dunavskih nizina koji ju osvaja svojim sviranjem kitare, svojim ponosnim držanjem i pripovijedanjem.
Obećana drugome, Area se ne prepušta sudbini, nego se bori za svoju ljubav u čemu joj zdušno pomaže robinja Sena. Sva zbivanja ove zanimljive ljubavne priče odvijaju se u sjeni prijetećeg vulkana Vezuva za kojeg nitko ne vjeruje da će eruptirati.
U drugoj se priči ljubavnici nakon niza stoljeća ponovno susreću. Osjećaju sudbinsku privlačnost, a nose i isti tajanstveni znamen na lijevome bedru, urezani znak iz prošlih života.
Area je mlada arheologinja koja je došla proučavati Pompeje, a Aponej je profesor povijesti. U naoko mirnoj, idiličnoj atmosferi arheoloških iskapanja vreba opasnost od napuljske mafije pa Area i Apon doživljavaju niz napetih avantura koje vas moraju ostaviti bez daha.


11:15 | Komentari (0) | Print | ^ |

četvrtak, 11.09.2014.

Stih u kamenu

Oznake: prolaznost


13:58 | Komentari (3) | Print | ^ |

petak, 01.08.2014.

Hej zingaro, la luna e rossa

Oznake: romantična balada


01:05 | Komentari (1) | Print | ^ |

subota, 21.06.2014.

Na rijeci

Oznake: balada, eric clapton


09:48 | Komentari (1) | Print | ^ |

srijeda, 11.06.2014.

Ljubav u Pompejima

Oznake: Ljubav u Pompejima


14:09 | Komentari (2) | Print | ^ |

utorak, 29.04.2014.

Ja volim kad u sumrak violina plače
Ja volim kad u sumrak violina plače
kada se nad morem srebri mjesečina
onda ko pajaco usred zadnjeg čina
zajecam smijehom i zadrhtim jače.

Sve moje čerge u njenom su zvuku
prašina druma i ljubavi kasne
ples prepun žudnje kraj vatre što gasne
svi konji vrani što nam kola vuku.

Te slike prošle meni mnogo znače
u njima čuvam tajne naših noći
samo u njima tebi mogu doći
ja volim kad u sumrak violina plače.
Oznake: viplina, mjesečina


21:09 | Komentari (5) | Print | ^ |

nedjelja, 20.04.2014.

"Una" roman

Oznake: roman kriminalističi


10:26 | Komentari (0) | Print | ^ |

petak, 11.04.2014.

Vedran Mlikota, Očarani i Aljoša Đugum

Oznake: Vedran Mlikota, Aljoša Đugum, Očaravanje


13:07 | Komentari (0) | Print | ^ |

ponedjeljak, 07.04.2014.

"Una" avanturističko kriminalistički roman


23:15 | Komentari (0) | Print | ^ |

"Una" avanturističko kriminalistički roman


23:09 | Komentari (0) | Print | ^ |

ponedjeljak, 24.02.2014.

Pola duše

Oznake: duša, prolaznost


23:20 | Komentari (2) | Print | ^ |

srijeda, 08.01.2014.

Opet si mi htio čitati Preverta
Opet si mi htio čitati Preverta
ali nije me zanio kao onoga puta
kada su se ptice u čudu za nama okretale,
kada su se valovi zaustavili u gibu
a namjernici spuštali poglede jer su se sjetili
vlastitih ludosti.
Ni glas tvoj nije bio isti, ili su njegove riječi
počele blijedjeti.
Ni ta kiša nad Brestom, ni ta Barbara
nisu pokrenule bujicu, ni drhtaj
i to me začudilo, zaustavilo i misao i pokret.

Začara li pjesmu moj osjećaj i
gdje se izgubila ona veza između tebe, mene i njega?
Ne, nemoj mi čitati Preverta.
Možda je stiglo vrijeme šutnje ili urlika
igre koja se zove; povrijedi me,
povrijedit ću te, ili igre; što radiš ovdje,
nisam te očekivala.
I možda bi bilo dobro da si više ne govorimo ti,
da zaboravimo sliku nasmijane djevojke
i da neko vrijeme budemo vi jedno drugome.
Budi hladan, nedostižan, mrk, a ja
ja ću biti daleka, nepoznata neka
sasvim drukčija, tuđa.
A onda mi opet pročitaj Preverta
u staroj igri zavođenja k
ada će se ptice u čudu za nama okretati,
a valovi zaustaviti u gibu.


Oznake: Prevert


13:08 | Komentari (2) | Print | ^ |

ponedjeljak, 30.12.2013.

Srce nije na cijeni

Oznake: srce, ljubav


09:54 | Komentari (1) | Print | ^ |

srijeda, 25.12.2013.

Duša Mjeseca

Oznake: mjesec, pjesnici


23:11 | Komentari (0) | Print | ^ |

subota, 21.12.2013.

Žena

Oznake: poezija dark, poezija


14:55 | Komentari (2) | Print | ^ |

nedjelja, 20.10.2013.

Razbij čašu k'o zadnja baraba

Oznake: čaša baraba


11:37 | Komentari (0) | Print | ^ |

subota, 12.10.2013.

Sudba


Image and video hosting by TinyPic

Nacerena hulja s ožiljkom na licu
promiješala karte označenog špila
kaže: ''ja sam Sudba, nosiš moju klicu
sada ću ti gorda podrezati krila.''

Gledam je u oči i točim joj vina
nazdravljam joj drsko; ma radi što želiš
krala sam ti snove, zvuke violina
tamo kuda idem ti ništa ne dijeliš.

Boji te se onaj koji snove ima
koji misli dugo tvojim putem ići
meni je svejedno, želiš li još vina,
mene nećeš naći u toj tvojoj priči.

Izvući ću kralja crvenoga srca
damu pik i tricu neke boje crne
pa neka suza u grlu zagrca
sve mora proći kada plamen trne.Oznake: sudba, život


11:18 | Komentari (1) | Print | ^ |

nedjelja, 06.10.2013.

Igra dokona


Image and video hosting by TinyPic

Dat ću ti ovu pjesmu
a ti mi vrati stihove
za tebe napisane.
Vrati mi moje cvijeće
od bijeloga voska
od modroga sna.

I nagorene svijeće mi vrati
a ja ću ti punu čašu
onih crnih zvijezda dati
s oka nakapanih.

Ako ovo i nije prava pjesma
jer u pravoj te pjesmi nikada
ne bih nazvala mangupom i tatom
nego dušom svojom, zlatom
ti mi ipak vrati moje pjesme.

Ako hoćeš, lagat ću ti
ženski zamagljeno,
mazno, uvijeno
da nikada tebi nisam napisala stih,
da sve je to samo
glupost, igra dokona
ona što je od iskona igraju
On i Ona.

Priznat ću ti da se noću
u gorskom jezeru
s punim Mjesecom kupam
da mi vjetar u pohode dolazi
da mi breze otkrivaju sve tvoje tajne
i da su moji prijatelji vukovi
koji male vjeverice od zvijeri čuvaju.

Ali, vrati mi moje stihove.
Nisu oni za tebe pisani.
Oni su pisani za Ljubav.

Oznake: dokonost igra


22:27 | Komentari (1) | Print | ^ |

petak, 04.10.2013.

Lopudska sirotica

Oznake: Lopud


20:20 | Komentari (0) | Print | ^ |

nedjelja, 15.09.2013.

S Matošem o nekim stvarima

O, ta uska varoš, o, ti uski ljudi,
O, taj puk što dnevno veći slijepac biva,
O, te šuplje glave, o, te šuplje grudi,
Pa ta svakidašnja glupa perspektiva!


Ništa se do danas promijenilo nije
još se svuda čovjek dotepencem zove
u drugom gradu kada gnijezdo svije
teško da mu lađe površinom plove.

Čemu iskren razum koji zdravo sudi,
Čemu polet duše i srce koje sniva,
Čemu žar, slobodu i pravdu kada žudi,
Usred kukavica čemu krepost diva?


Trebaju nam ljudi koji zdravo sude
neporočni, hrabri, plemeniti, snažni
bez njih bi zemlju rasprodale lude
na tron bi sjeli neki sveci lažni.

Među narodima mi Hrvati sada
Jesmo zadnji, robovi bez vlasti,
Osuđeni pasti i propasti bez časti.


Tako se čini, jer strašne su igre
al' isto znam, dokle ima nade
nitko naše srce .neće da ukrade.


Domovino moja, tvoje Sunce pada,
Ni umrijeti za te Hrvat snage nema,
Dok nam stranac, majko, tihu propast sprema.


Pogrešno sudiš, moj pjesniče dragi
mnogi su živote za Hrvatsku dali
a danas se ne zna mjesto gdje su pali.

Oznake: Matoš, domovina


15:08 | Komentari (0) | Print | ^ |

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.