Judenrat u Zagrebu

četvrtak, 29.12.2005.

U PALMOTIĆEVOJ ODRŽANA MISA ZA ANTU PAVELIĆA!

Kako javljaju hrvatski mediji, sinoć je u Bazilici Srca Isusova, u Palmotićevoj 33, održana misa zadušnica za Antu Pavelića.
Neki idu tako daleko, pa tvrde da je na misi ministrirao Ognjen Kraus, što mi, ipak, ne možemo prihvatiti.

utorak, 27.12.2005.

KRATKA OBAVIJEST

Željeli bismo posebno pozdraviti osoblje Kliničke bolnice "Sestre milosrdnice", koje se redovito dolazi informirati na našem blogu, kao što je vidiljivo na brojaču posjeta.
Nije loš način za prekratiti duge, noćne smjene, je li tako? ;)
Naravno, detalje o posjetama nećemo nikada objaviti u javnosti, jer znamo da nije riječ o samo jednoj osobi.

KRAUSOVI FOLKSDOJČERI NAZVALI RABINA DADONA I IVU GOLDSTEINA USTAŠAMA

Na službenim stranicama Židovske općine Zagreb, nalazi se i slijedeći tekst:

22.12.2005
PODRŠKA ŽIDOVSKOJ OPĆINI ZAGREB

Nakon članka u Večernjem listu u kojem Ivo Goldstein i Kotel Dadon traže brisanje zagrebačke Židovske općine iz registra vjerskih zajednica, te brzog i odlučnog odgovora Vijeća Židovske općine brisanjem te grupice iz članstva ŽOZ-a, primili smo velik broj telefonski poziva i e-mailova (preko 300 poziva do 15.30 sati 22.12.2005.) nedvosmislene podrške članova ŽOZ i ne članova sa željom da se tako odlučno i nadalje odnosimo prema osobama koje ŽOZ nanose nesagledivu i nepopravljivu štetu.

Neki komentari su čak išli tako daleko da su rabotu te grupice ljudi na čelu s Ivom Goldsteinom i Kotelom Dadonom izjednačavali s ustaškom politikom u doba NDH-a, što mi ipak ne možemo prihvatiti.


Ovakav bolestan tekst dolazi od organizacije koja za sebe kaže da je
...jedina meritorna za organizaciju i provedbu ...programa vezanih uz vjeru i tradiciju Židova na ovim prostorima.


Naravno, lukavo su se ogradili od ove prljavštine, napisavši mi to ipak ne možemo prihvatiti. Ipak(!) ne mogu prihvatiti...

Pa, ako ne prihvaćate, mein herren, zašto ste onda objavili? Ako slučajno primite anonimni e-mail u kojem piše da je Ognjen Kraus teški idiot, a da u Općini vladaju mafijaši, trgovci oružjem, preljubnici i mujahedini, hoćete li i taj mail objaviti, iako se ne slažete s njim? Ili ga nećete objaviti...a, da li bi to onda značilo da se slažete s tim tekstom?



HANUKIJA PRODUBILA RASKOL MEĐU ŽIDOVIMA U ZAGREBU - DARKO PAVIČIĆ (JUTARNJI LIST)

ZAGREB - Dok su katolici u Hrvatskoj obilježavali blagdan Kristova rođenja, Židovi su počeli s hanukijom, prvom upaljenjom svijećom na osmerokrakoj menori, kojom otpočinje priprava za Hanuku.

No, ni to nije prošlo bez sukoba, koji su obilježili gotovo cijelu godinu u Židovskoj općini Zagreb, a kulminirali su nedavno isključivanjem 18 članova. Paljenje hanukije na otvorenom prostoru, prvi put u Zagrebu u 200 godina postojanja Židovske zajednice, inicirao je novoformirani židovski duhovni pokret Habad u Hrvatskoj, čiji su neki članovi nedavno izbačeni iz ŽOZ-a i pohode Židovsku općinu u formiranju Bet Israel.

Tradicija je da se hanukija postavlja na glavni trg i da prvu svijeću pale gradonačelnik ili predsjednik, dok to u Zagrebu prvi učinio izraleski veleposlanik Shmuel Meir. Službe Grada Zagreba pokazale su dobru volju da se sagradi hanukija, a pripomogle su i druge vjerske zajednice, poput mormona predvođenih Ivanom Valekom.

No, iz ŽOZ-a Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i sport upućeno je pismo u kojemu stoji kako "nikakve organizacije samostalno, a niti u suradnji s Gradom Zagrebom i/ili Republikom Hrvatskom ne bi trebale provoditi javne programe vezane uz židovsku vjersku i nacionalnu zajednicu". Ipak, nakon intervencije izraelskog ambasadora, Udruge za vjersku slobodu i rabina srednje Europe dopušteno je da se hanukija postavi u Praškoj ulici.

HANUKA

Zagrebački će Židovi svaki dan na menori upaliti jednu svijeću do blagdana Hanuke, koji je uspomena na ponovno posvećenje jeruzalemskog hrama 164. godine prije Krista.


Darko Pavičić: Jutarnji list

ponedjeljak, 26.12.2005.

PALJENJE HANUKIJE U ZAGREBU

Nasuprot manipulacijama iz Židovske općine u Palmotićevoj i nastavku kampanje laganja i prevare, kako unutar, tako i van Općine, paljenje Hanukije u Zagrebu, organizirao je HABAD, uz pomoć i podršku članova Bet Israela. Jedino što je omaleni čovječuljak prikladnog karaktera Ognjen McCarthy Kraus učinio po ovom pitanju je slanje pisma pročelniku Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport, Pavlu Kaliniću, datirano 15. prosinca, 2005. u kojem stoji:

Poštovani gospodine Kaliniću,

Vezano za upit i inicijativu novo osnovane organizacije Habad Hrvatska, a za postavljanje Hanukije na glavnom gradskom trgu, želja nam je izvjestiti Vas da je stav Židovske općine Zagreb da nikakve organizacije samostalno, a niti u suradnji s Gradom Zagrebom i/ili Republikom Hrvatskom ne bi trebale provoditi javne programe vezane uz židovsku vjersku i nacionalnu zajednicu.

Organizacija Habad u povijesti nikada nije djelovala na ovim prostorima, niti su njihovi predstavnici ikada zastupali interese židovske zajednice na ovim prostorima.

Sukladno pozitivnim propisima RH, jedina organizacija ovlaštena za zastupanje i predstavljanje židovske zajednice, kao vjerske i nacionalne manjine na području Grada Zagreba je Židovska općina Zagreb te je kao takva jedina meritorna za organizaciju i provedbu kako gore navedenog tako i drugih vrsta programa vezanih uz vjeru i tradiciju Židova na ovim prostorima.

S poštovanjem,

Dr. Ognjen Kraus
Predsjednik


Znači, 15. prosinca, patuljak Ognjen "zabranjuje" Habadu postavljanje Hanukije, da bi se 26. prosinca, nakon intervencije brojnih židovskih organizacija, te samog izraelskog veleposlanika u Hrvatskoj, bez stida i srama pojavio na paljenju Hanukije i još imao obraza održati govor, u kojem navodi kako se veseli tom događaju.

Međutim, iz gornjeg pisma se može zaključiti još nešto zanimljivo.
Naime, mali Ognjo je prije nekoliko dana isključio 18 Židova iz članstva Židovske općine.
Ni prvi ni zadnji put da nežidov, jer Kraus nije Židov, istjeruje Židove iz njihovog doma ili općine.
Međutim, Kraus u pismu g. Kaliniću navodi kako je Židovska općina "jedina meritorna za organizaciju i provedbu kako gore navedenog tako i drugih vrsta programa vezanih uz vjeru i tradiciju Židova na ovim prostorima."

Znači da se prema riječima kepeca iz Palmotićeve istjerani Židovi nemaju pravo niti moliti, niti obilježavati praznike, niti se organizirati u bilo kom smislu, bez njegovog odobrenja.

Isto kao i 1941.


Bez obzira na sve, u duhu ekumenizma i oprosta, ovim putem želimo Ognjenu Krausu čestit Božić i sretnu Novu godinu.

Inače, na web stranici Židovske općine nalazi se slijedeći tekst:
Grad Zagreb pridružio se ove godine svjetskim metropolama te je na prostoru srušene zagrebačke sinagoge u Praškoj 7, upaljena prva svjećica na velikom svjećnjaku - hanukiji. Svjećicu je upalio veleposlanik Izraela u Hrvatskoj, Nj. E. Shmuel Meirom, a prigodno slovo održali su rabin Pinchas Zaklas iz Habada Hrvatska i dr. Ognjen Kraus, predsjednik ŽOZ. Organizatori ovog događanja Habad Hrvatska i ŽOZ zahvaljuju Gradu Zagrebu i svima koji su se ovom prigodom okupili.


Ognjen Kraus organizator paljenja svijeće na Hanukiji:


nedjelja, 25.12.2005.

OGNJEN KRAUS PONOVO LAŽE JAVNOSTI

Kao što smo prethodnih dana pisali, Ognjen Kraus je pokušao zabraniti Habadu da, kao i u ostalim dijelovima Svijeta, organizira javno paljenje hanukije.

Večeras se paljenje hanukije i dogodilo, gospodinu Krausu usprkos. I ne samo da se dogodilo, nego je i gospodin Kraus, u maniru nasilnika, kakav i jest, zgrabio mikrofon i održao govor. O Hanuki, koju, kao i ostatak židovske vjerske tradicije prezire.

Međutim, u Večernjem listu objavljena je vijest, koju je potpisala HINA, po kojem su članovi Židovske općine Zagreb obilježili početak Hanuke.

25.12.2005 18:52
Članovi zagrebačke Židovske općine obilježili početak Hanuke

ZAGREB - Paljenjem prve svijeće na svijećnjaku hanukiji u Praškoj ulici, na mjestu gdje je nekad bila zagrebačka sinagoga, članovi zagrebačke Židovske općine obilježili su početak Hanuke - Blagdana svjetla.

Pred stotinjak članova Židovske općine, njihovim obiteljima i prijateljima svijeću je zapalio izraelski veleposlanik u Zagrebu Shmuel Meirom.

Židovi Hanukom ili Blagdanom svjetla obilježavaju ponovno posvećenje hrama u Jeruzalemu.

U osam dana, koliko traje Hanuka, svake se večeri pali po jedna svijeća.

Predsjednik zagrebačke Židovske općine dr. Ognjen Kraust rekao je kako su se paljenjem svijeće noć prije Hanuke zagrebački Židovi pridružili onima koji to čine u mnogim europskim gradovima, dodajući da posebno veseli što se ona pali na mjestu gdje ne bila zagrebačka sinagoga.

Sinagogu u Praškoj ulici srušili su ustaše u Drugome svjetskom ratu godine 1942.


Činjenica je da su se, na paljenju hanukije i pojavili malobrojni članovi Židovske općine - njih dvadesetak - dok je većina prisutnih bila iz Bogoštovne općine Bet Israel, od kojih su neki nedavno i izbačeni iz Židovske općine Zagreb, radi potpisivanja zahtjeva da se Židovsku općinu briše iz Registra vjerskih zajednica, a radi urgožavanja njihovih vjerskih sloboda.

Ti isti ljudi, koji ugrožavaju vjerske slobode Židovima Zagreba, cinično se pojavljuju na ceremoniji obilježavanja Hanuke, uzimajući si za pravo da nešto javno i kažu.
Naravno da im je to i pošlo za rukom, jer na takvu vrstu nasilja zagrebački Židovi vjernici i poštovatelji tradicije nisu imali spreman odgovor.
Treba se znati spustiti tako nisko.

subota, 24.12.2005.

...............................OBAVIJEST...............................




Nakon sramne odluke Ognjena McCarthyja Krausa i njegovih grenadira, doznajemo da su izbačeni Židovi odlučili i to konsenzusom, da će, suprotno ranijem dogovoru, odustati od bilo kakvih posjeta Ognjenu McCarthyju Krausu i njegovim malodušnicima u istražnom zatvoru u Remetincu, te da im neće pomoći pri organizaciji košer ishrane za vrijeme boravka u toj i sličnim ustanovama.





klik!

četvrtak, 22.12.2005.

ŽIDOVI ĆE ZAPALITI SVIJEĆE ZA HANUKU - U PALMOTIĆEVOJ GUBE ŽIVCE...

Donosimo vam, gramatički dotjeranu, izjavu dr. Ognjena Krausa, optuženog za klevete, uvrede i financijske malverzacije u Židovskoj Općini Zagreb:

22.12.2005
IZJAVA DR. OGNJENA KRAUSA

IZJAVA DR. OGNJENA KRAUSA, PREDSJEDNIKA KOORDINACIJE ŽIDOVSKIH OPĆINA U REPUBLICI HRVATSKOJ I PREDSJEDNIKA ŽIDOVSKE OPĆINE ZAGREB POVODOM KONFERENCIJE ZA TISAK I IZJAVA KOJE SU DALI PREDSTAVNICI BET ISRAELA DANA 20. PROSINCA 2005. U ZAGREBU (O ČIJOJ REGISTRACIJI NEMAMO INFORMACIJU, ALI POŠTUJEMO DA SE U ILEGALI TAKO ZOVU)

Židovska općina Zagreb se nakon istupa Bet Israela ne smatra prozvanom , već u skladu s postojećim zakonima i pravnim normama ove države, čeka stav Središnjeg državnog ureda za upravu i ishod njegova nadzora sukladno podnesku Bet Israela od 28. listopada 2005. u čijem smo posjedu, kao i požurnice istog zahtjeva za brisanjem Židovske općine Zagreb iz registra vjerskih zajednica.

Središnji državni ured do danas nije pristupio nadzoru Židovske općine Zagreb.

Jedina aktivnost koju je Židovska općina Zagreb poduzela, i koju smatra legitimnom, je da po odluci Vijeća od 21.12.2005. a sukladno čl. 43. Statuta ŽOZ isključi iz članstva potpisnike zahtjeva.

I to s obzirom na štetu koju čine Židovskoj općini Zagreb, tražeći njeno brisanje iz registra. Na istu odluku imenovani imaju pravo žalbe u roku od 14 dana Vijeću Židovske općine Zagreb.


Gospodin Kraus i njegovo jato iz Palmotićeve polako gube živce, a čini se i razum, u ovo predblagdansko vrijeme.

Nakon izjava članova Bet Israela u medijima, o pravnim postupcima pokrenutim u ime zagrebačkih Židova, a protiv diktature koju je Kraus zaveo u Židovskoj općini, na hitnoj sjednici Vijeća, sazvanoj jučer navečer, "odlučeno" je da se iz članstva Općine isključuju svi potpisnici zahtjeva za poštovanjem ljudskih i vjerničkih prava zagrebačkih Židova.

Ovim činom je g. Kraus definitivno postao svjetski rekorder po broju Židova izbačenih iz neke židovske zajednice.

Ne računajući "neka druga vremena". No, ta su vremena prošla, a proći će i g. Kraus.

Pretpostavljamo da je gubitak živaca pripomogla i činjenica da su Krausovci upravo ovih dana temeljito oprani i posramljeni od strane brojnih svjetskih židovskih organizacija, kao i hrvatskih kulturnih tijela, te samog izraelskog veleposlanika u Hrvatskoj.

O čemu se radi?

Već nekoliko mjeseci u Zagrebu živi i djeluje rabin, poslanik neovisne hasidske židovske organizacije Habad, sa sjedištem u New Yorku. U sklopu svoje misije, a to je približavanje židovstva Židovima, Habad tradicionalno organizira i paljenje svijeća za Hanuku, u svim gradovima svijeta gdje Židovi žive kao ravnopravni članovi društva.

Od ove godine, ta je čast trebala pripasti i Zagrebu. Sve je već bilo ugovoreno i dogovoreno, dozvole od grada potpisane, kada se desilo nešto nevjerojatno i nezabilježeno u svijetu. G. Kraus je u ime Židovske Općine, poslao pismo pročelniku za kulturu grada a Zagreba Pavlu Kaliniću, u kojem ga obavještava da on, Kraus, zabranjuje bilo kakvu suradnju sa Habadom ili bilo kojom drugom židovskom organizacijom, sa tvrdnjom da jedino on, Kraus, predstavlja Židove u Zagrebu i Hrvatskoj.

O apsurdnosti takve izjave nije potrbno trošiti puno riječi, barem ne onome tko je iole upućen u Židovstvo. Nažalost, u gradskoj su vladi, ipak, uglavnom neupućeni, stoga su svoju dozvolu o paljenju hanukije povukli. To je, zapravo, razumljiv potez, jer ljudi doista slabo poznaju Židovstvo i židovske zakone i običaje. Na kraju krajeva, ne poznaju ih ni Kraus i njegovi jahači magle.

Medjutim, nakon što se doznalo za razvoj situacije, odmah su reagirale brojne svjetske židovske organizacije, kulturna tijela u Republici Hrvatskoj, i kao presedan u izraelskoj politici, sam izraelski veleposlanik u Hrvatskoj je intervenirao kako bi se ova sramota spriječila. Naravno da je dozvola na kraju izdana.

Od ove će godine i Zagreb biti mjesto gdje će se javno zapaliti svijeće na hanukiji, tradicionalnom devetokrakom svjećnjaku Blagdana svjetlosti, Hanuke.



Bijela Kuća, Washington



Berlin, Njemačka



Bangkok, Tajland



Hag, Nizozemska




Montevideo, Urugvaj



Moskva, Rusija



Sydney, Australija

SA JUČERAŠNJE KONFERENCIJE ZA TISAK...

Na jučer održanoj presici, govorili su Sonja Samokovlija, koja je predstavila časopis "Ruah Hadaša" i kalendar, te Rabin Da-Don i Ivo Goldstein, koji su uglavnom govorili o pravnim aspektima "komunikacije" sa Šerifom i očajnicima.

Prenosimo članak iz Večernjeg Lista:
Predstavnici Bogoštovne općine Bet-Izrael pokrenuli su proces delegitimizacije Židovske općine Zagreb i od Središnjeg državnog ureda za upravu zatražili njezino brisanje iz evidencije vjerskih zajednica. Istodobno su zatražili upisivanje općine Bet-Izrael kao pravnog sljednika ŽOZ-a. Svoj zahtjev obrazložili su kršenjem prava i sloboda vjernika jer je ŽOZ, podsjećaju, otkazao ugovor o radu rabinu Kotelu Da-Donu iako je, kažu, na Skupštini 76 posto članova ŽOZ-a bilo za njegov ostanak. Središnji bi državni ured svoju konačnu odluku trebao donijeti do kraja prosinca.

Vjernici se sada na službi Božjoj okupljaju u prostorijama Hrvatsko-izraelskog društva, a u Palmotićevoj u sjedištu ŽOZ-a ne dolazi nitko od vjernika ustvrdio je jučer Ivo Goldstein. Dodao je da su zatražili nadzor nad poslovanjem te općine, a inspektorat je utvrdio čak 14 prekršaja, od čega je u pet nastupila zastara. Zbog sukoba koji su proteklih mjeseci potresali Općinu, predstavnici Bet-Izraela podigli su i deset tužbi protiv vodstva ŽOZ-a, Ognjena Krausa, Igora Friedricha i Jakova Binefelda, a državno odvjetništvo trenutačno obrađuje prijevaru oko parkirališta u vlasništvu Jakova Binenfelda. Ivo Goldstein obrušio se na vodstvo ŽOZ-a jer već mjesecima najavljuju da će njihov budući rabin Lucian Prelević diplomirati , a, kaže, od toga neće biti ništa.

Kako su i u ŽOZ-u svjesni da Prelević neće tako skoro diplomirati, namjeravaju raspisati natječaj za novog rabina. Iako Europska rabinska konferencija bojkotira rad ŽOZ-a zbog njihova odnosa prema Kotelu Da-Donu, Goldstein je priznao da formalno-pravno to ne može spriječiti raspisivanje natječaja, ali i dalje tvrdi da je natječaj ništetan jer oni više, kaže, nisu vjerska zajednica i ne mogu raspisivati natječaj dok se ne završi postupak brisanja iz evidencije vjerskih zajednica. Kotel Da-Don jučer je rekao da se i dalje smatra zagrebačkim rabinom.

link na članak

Dakle, Inspektorat je utvrdio barem 14 kriminalnih prekršaja u vođenju općine, protiv Šerifa i ekipe je podignuto deset(ak) sudskih tužbi, a od Prelevića čak ni Zora Dirnbach osobno ne može napraviti niti ministranta, a kamoli rabina.

Omča se steže...

nedjelja, 18.12.2005.

KNJIGA O OGNJOPARDU

Naišli smo na zanimljivu priču, na web siteu makabijada.com, pod nazivom Knjiga o ognjopardu.

U nastavku teksta, priča govori o ognjoprdu.

Da li je riječ o tipfeleru...