Jučerašnje novine

četvrtak, 15.09.2011.


BISTRI JE BISTRO.....,

a Sokratu (nešto prije?)!

"Zašto imamo lošu vladu nije dobro pitanje,
već zašto smo to dopustili!"
- Sokrat


+++

http://zelenizajedno.org/

"Ništa nije jače od zelene ideje za koju je došlo vrijeme!" -



Dragi svi, pogledajte što vam roker ima reći, potpisujem sve!

Da me na tržnici ne čeka cikla koju je zaželjela moja unuka, potrudila bih se učiniti vam praktičniju poveznicu...


http://danas.net.hr/hrvatska/page/2011/02/25/0439006.html
http://blogodneverina.blog.hr/

Bistra





15.09.2011. u 08:08 • 3 KomentaraPrint#

utorak, 16.02.2010.

NE DAMO VARŠAVSKU!


- Znate, sve je to meni bistro. Di smo mi od birtije???

Brat mi dela u EU. Čist na sjeveru. U jednom malom gradu. Jedan dan, tam, ide on prek trga, a iz birtije čuje se galama. Ode poluknut, kad tam raspravljaju kaj da poduzmu za svinjariju kaj se dogodila?

Gradska vlast je dala sagradit mostić prek rječice koja ima veću grabu neg u njoj teče voda da spoji jezgru grada s novosagrađenim naseljem. Jedini prijelaz je bil neki stari most dost daleko i to svakak nije smjelo ostati na tome. Grad raste, normalno.

I kaj se dogodilo? Mic po mic, gradska vlast morala je srušit most. Onda, raspiše natječaj i zatakne oglasnu ploču kraj mjesta gradnje sa svim podacima koje bi građanke i građane moglo zanimat.

Između tri investitora izaberu najboljeg.

Ne onog čiji su uradak srušili. On se ni ni javil. Sakril se.

Most se sagradi i kak nije ništ puno bil drukčiji neg onaj prvi, moj buraz je pital prijatelja, kaj je bil među glavnima u birtiji, zakaj su ga dali srušit, kaj ni bilo šteta onog materijala, a i špotancija se daleko čula? Veli buraz, da mu je sam odgovoril: „Nisu pitali!“

Ne morate mi dat letak. Zapamtil sam. Bum došel.



Pozdrav,
Bistra


16.02.2010. u 14:20 • 4 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 16.03.2009.

AMAZONIJA

***
Prekrasan odgovor brazilskog ministra prosvjete američkim studentima…
***

Internacionalizacija

Za vrijeme debate na jednom američkom univerzitetu, brazilskog ministra prosvjete Cristovama Buarquea su studenti pitali sta misli o internacinalizaciji Amazonije. Američki student je postavio svoje pitanje uz primjedbu da očekuje odgovor humaniste a ne Brazilca.

Evo sta je odgovorio G. Cristovam Buarque:

-"Naravno, kao Brazilac se jednostavno protivim internacionalizaciji Amazonije. Kolika god bila nebriga naših vlada za to bogatstvo, ono je naše.

Kao humanista, svjestan opasnosti koja prijeti degradiranju okolša u Amazoniji, mogao bih zamisliti da Amazonija bude internacionalizirana, kao uostalom i sve drugo važno za čovjecanstvo. Ako bismo, u ime humanističke etike, trebali interncionaliziratii Amazoniju, onda bismo trebali interncionaliziratii i naftne rezerve cijelog svijeta. Nafta je je isto toliko važna za budućnost čovječanstva koliko i Amazonija. Ali uprkos tome, gospodari naftnih rezervi osjećaju da imaju pravo povečati ili sniziti njenu cijenu ili proizvodnju.

Isto tako bi trebalo internacionaliziratii financijski kapital bogatih zemalja. Ako je Amazonija rezerva za cijelo čovječanstvo, nju se ne smije spaljivati voljom jednog vlasnika ili jedne zemlje. Spaljivati Amazoniju je isto tako ozbiljno kao i nezaposlenost koju su izazvali špekulanti globalne ekonomije. Ne smijemo pustiti da samovolja špekulanata upropasti financijske rezerve cijelih zemalja.

Prije internacionalizacije Amazonije želio bih biti svjedok internacionalizacije svih muzeja svijeta. Louvre ne treba pripadati samo Francuskoj. Svaki muzej na svijetu je čuvar najlješih djela ljudskog genija. Ne smijemo ostaviti da tim kulturnim bogatstvom, isto kao ni s prirodnim bogatstvom Amazonije, manipulira ili ga uništi jedan vlasnik ili jedna zemlja. Prije izvjesnog vremena je jedan japanski milioner odlućio da sa sobom sahrani sliku velikog majstora. Prije nego se to dogodi, trebalo bi internacionalizirati tu sliku.

Dok se odvija nas susret, Ujedinjene nacije organiziraju Forum Milenijuma, ali neki predsjednici država su imali poteskoća da stignu na Forum, zbog problema na granici Sjedinjenih Država. Mislim dakle da bi New York, sjedište Ujedinjenih nacija, trebalo internacionalizirati.

Makar bi Manhatan trebao pripadati cijelom covjecanstvu. Kao uostalom i Pariz, Venecija, Rim, London, Rio de Janeiro, Brazilija, svaki grad sa svojom posebnom ljepotom i svojom prošlošću bi trebao pripadati cijelom svijetu.

Ako Sjedinjene džzave hoce internacionalizirati Amazoniju zbog toga što je opasno ostaviti ju u rukama Brazilaca, hajde da onda internacionaliziramo i nuklearni arsenal Sjedinjenih država. Jer su SAD u stanju poslužiti se njime što bi izazvalo razaranja daleko obimnija od požara u Amazoniji koji su za žaljenje.

U toku rasprava izmedu američkih predsjedničkih kandidata, oni su zastupali internacionalizaciju šumskih rezervi svijeta s tim da se za uzvrat izbrisu dugovi siromašnih zemalja.

Počnimo dakle s tim da upotrijebimo iznos tog duga da osiguramo svoj djeci svijeta da se hrane i da idu uškolu. Internacionalizirajmo djecu, i postupajmo prema njima, gdje god se rodila, kao prema bogatstvu koje zaslužuje pažnju cijelog svijeta. Daleko više od Amazonije.

Kad svi rukovodioci svijeta budu postupali sa siromašnom djecom kao sa ljudskom bštinom, neće ih pustiti da rade umjesto da idu u školu, niti da umiru, kad bi trebala živjeti.

Kao humanista, pristajem zastupati ideju internacionalizacije Svijeta. Ali dok mene Svijet smatra Brazilcem, borit ću se da Amazonija ostane naša. I samo naša "!!!

16.03.2009. u 16:17 • 7 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< rujan, 2011  
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Rujan 2011 (1)
Veljača 2010 (1)
Ožujak 2009 (1)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Opis bloga

Postovi ovog bloga su aspirini. Za cirkulaciju i preventivu upalnih procesa.
Pun kufer mi je novina s naštrebanim tekstovima. Ništa novo! Tresla se brda, i ne rodi se ni miš! A između redova, u razmacima, ispod boje slova ...su neke druge istine, prikrivene, ščućurene, osuđene na zaborav, potisnute već sutradan nekim novim vijestima...
E...tu Jučerašnje novine zaustave vrijeme... i u staroj vijesti oslobodi tu drugu, prikrivenu i ščućurenu istinu.


free web counter



Pišite redakciji

jucerasnjenovine@gmail.com