podravina

PodSesvete Picassa biografija GoogleKarta mail

Etnografska zbirka Josipa Cugovčana

četvrtak, 06.02.2014.

VIDEO: Prvi susret u izradi tradicijskih pisanica

Prvi susret u izradi tradicijskih pisanica, Podravske Sesvete, 6.4.2013.

Razgovor s Josipom Barlekom, kustosom Etnografskog muzeja u Zagrebu vodio Josip Cugovčan.

Oznake: pisanica, Podravske Sesvete, Josip Cugovčan

- 21:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 05.01.2014.

Sretna Nova uz Novogodišnji vatromet u Podravskim Sesvetama...

U prvom redu zahvaljujemo se svim suradnicima, prijateljima i ljubiteljima tradicijske kulturne baštine koji vole,te ponekad otvore ovu blog stranicu. Godina tako brzo prolazi te se je sjetimo zadnji dan kad čekamo sljedeću. Uz želju da nam Nova kao što je ova 2014 godina bude još bolja, trudit ćemo se svim snagama da na kraju prevlada što više dobrih djela, te da osjetimo da smo bili bolji. Stoga i ulazimo u Novu sa zdravicama, optimistično no ne znajući što će nam to ona donijeti. Trebamo ju proživjeti sa svim dobrim i lošim što nas u njoj čeka.

Ove stare godine kao što je to već postala tradicija pogotovo na Trgu kralja Tomislava mještani dočekuju Novu godinu na ulici. Razlog tome je prekrasan vatromet koji nam upriliči naš mještanin i susjed gospodin Ivković. Nije nas iznevjerio ni ove godine iako on to radi iz ljubavi i bez ičije pomoći. Mislim da imamo jedan od najljepših vatrometa na ovom području Podravine i stoga se od srca zahvaljujemo našem susjedu gosp. Ivkoviću koji nas na ovako spektakularan način uvede u Novu godinu. Ako je za vjerovati i ako nas posluži lijepo vrijeme sljedeći doček mogao bi biti još bolji jer se i mi iz susjedstva želimo priključiti i na neki način pripomoći našem susjedu u organizaciji vatrometa.
Svakom čitatelju koji ovaj trenutak čita ovaj tekst želim zdravlje, ljubav, mir, sreću, toleranciju prema bližnjim svojima te svega obilja u ovoj 2014 godini.

Etnografska zbirka Josipa Cugovčana
http://josipcugovcan.blog.hr/

Oznake: Sretna Nova godina 2014, Podravske Sesvete, vatromet

- 19:25 - Komentari (1) - Isprintaj - #

nedjelja, 28.07.2013.

HBZ iz Amerike ponovo u Podravskim Sesvetama

Suradnja sa Hrvatskom Bratskom Zajednicom iz Amerike kontinuirano traje več 30 godina. Prvo upoznavanje bilo je 1983 godine u Zagrebu nakon njihovog posjeta Galeriji izvorne umjetnosti u Zlataru gdje su se upoznali sa likovnim djelima Josipa Cugovčana. Nakon tog zaredali su susreti u Hrvatskoj te u Americi kao i neprekidna suradnja na području kulture. Mnoge reprodukcije Cugovčanovih likovnih dijela objavljivane su u časopisima,godišnjacima te Zajedničaru – službenim novinama HBZ. Svaki susret značio je proširenje suradnje.


Folklorne grupe naših iseljenih Hrvata plešu i pjevaju podravske pjesme i plesove. Jedna od najuspiješnijih grupa St. George iz Coceburga ne samo što pjeva i pleše već je nabavila i izvornu nošnju iz podravine u kojoj ih se može vidjeti na festivalima u Americi, Canadi te kad posjećuju svoj stari kraj – kako oni vole reči za Hrvatsku.

FOTOGALERIJA-HBZ iz Amerike ponovo u Podravskim Sesvetama
Godine 2002 Cugovčan je uspio dogovoriti sa predsjednikom HBZ Bernardom M.Luketichem turneju od mjesec dana „Podravskim mužikašima“ te su kroz tih mjesec dana obišli sedam saveznih država i Canadu promovirajući Hrvatsku i Podravinu kroz svoje pjesme i nastupajući u Torontu, Chicagu, Clevlandu, Pittsburghu, Detroidu te Jungstouwnu. U muzeju HBZ koji je u sklopu glavnog ureda u Pittsbourghu čuvaju se osim mnogih eksponata: narodnih nošnji , instrumenata, povjesti iseljenih Hrvata i dijela likovnih umjetnika: Cugovčana, Lackovića, Generalića i dr. Kad netko dolazi u posjet uvijek će ga domaćini provesti kroz prostore ureda i muzeja u obilazak i razgledavanje. Ove godine u Zagrebu se održavao festival HBZ Amerike i Canade iz kojih je u „stari kraj“ doputovalo mnogo folklornih skupina da bi pokazali vrijednosti svojih korjena koju čuvaju i gaje više od jednog stoljeća. Tamburica i pjesma je ta koja je održala na okupu Hrvate u Americi i Canadi. Nakon festivala skupine su krenule na obilazak po Hrvatskoj da bi mlađi koji su po prvi puta u Hrvatskoj vidjeli i upoznali se sa ljepotama zemlje njihovih pradjedova.
Osobna želja predsjednika gosp. Bernarda M.Luketicha, njegove obitelji i bliskih suradnika bila je i da posjete Podravske Sesvete i njihovog starog prijatelja „Joa“ Josipa Cugovčana. Tako da se susret održao 13.srpnja sa piknikom na Etno imanju Cugovčan sa njihovom izričitom željom da se susret održi kao prijateljski posjet bez novinara i medijske pozornosti što im je domaćin i omogučio. Sam susret bio je nabijen emocijama, potekle su suze radosnice što se ponovo susreću nakon dužeg vremena i to u Podravskim Sesvetama.


Goste su dočekali uz domaćina Josipa Cugovčana i njegove obitelji i načelnik općine Podravske Sesvete gosp. Ivan Derežić, članice i članovi Hrvatskog folklornog društva „Sesvečice“ sa tamburašima, tamburaški sastav „Zlatni Tamburaši“ te tamburaški sastav „Mjesečina“. Pjevalo se,plesalo i veselilo. Goste su u fijakeru mjestom provozali članovi konjičke udruge iz Podravskih Sesveta, a za dobro jelo pobrinuli su se Zdravko D.,Dražen T. i Saša M. Poslije ručka predsjednika je pozdravio g.Željko Kovačić književnik,pisac i etnograf koji je pročitao pjesmu koju je za to prigodu napisao i posvetio g.Luketichu isto tako napisala je i Justina Randelj članica HFD „Sesvečice“. Prije odlaska dragih gostiju HFD „Sesvečice“ su izvele kratki program pjesama i plesova uz pratnju svirke uz “mrgudaljin“ instrument vrlo atraktivan gostima. Josip Cugovčan je poklonio svoju sliku predsjedniku Luketichu te jednu guščju pisanicu tajniku E.Pezo. Uz pratnju tamburaša i folkloraša povorka se uputila prema autobusima gdje su se oprostili te krenuli dalje prema Opatiji.


Za ovako dobro domaćinstvo u Podravskim Sesvetama još jedanput veliko hvala Općini Podravske Sesvete te načelniku g. Ivanu Derežić , pekari “ Dergez“,već spomenutim kuharima za dobar gulaš, HFD „Sesvečice“, konjičkoj udruzi, tamburašima, Ivanu Kirincu te svakom pojedincu koji je dao svoj doprinos da bi ovaj piknik u Podravskim Sesvetama ostao u dugom sjećanju našim Hrvatima iz Amerike.
FOTO I TEKST: Darko Cugovčan

Oznake: hrvatska bratska zajednica, Podravske Sesvete, Cugovčan

- 23:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se