podravina

PodSesvete Picassa biografija GoogleKarta mail

Branje jabuka na starinski način - Etnografska zbirka Josipa Cugovčana - Blog.hr

ponedjeljak, 22.10.2007.

Branje jabuka na starinski način

mackaJC


U Podravskim Sesvetama su se nekad jabuke obirale ručno.
branje jabuka na starinski način
Obično su to radili muškarci a u izuzetnim prilikama žene koje su bile spretne u penjanju po drveću. Koristila se "lojtra" ljestve za deblja, starija i visoka stabla jabuka. Nekad su se uzgajale stare sorte jabuka i one koje su mogle dugo stajati nakon što su se pobrale. Najpoznatije su "barilci" u nekim mjestima znane kao "pogačoni", "kotačice" ili "božićnice" te se obično sa njima kitio bor za Božić.
Muškarac bi si obično zavezao "tkanu ponjavu" te se popel na stablo i lagano obiral barilce.
Kad je nabrao punu ponjavu istresal ih je na jednu hrpu. Poslije su žene prebrale jabuke te ih nosile u "trap" gdje su se zatrpavale sa slamom i zemljom te se u zimskim mjesecima u trapu napravila mala rupa iz koje su se jabuke mogle vadit i upotrebljavati sve do proljeća!
Izvor: Josip Cugovčan


jabukeJC jabukeJC
U nas je sve više prisutan trend potražnje voća koje je ekološki proizvedeno i nije uopće ili je u manjoj mjeri prskano. Obnavljaju se stari travnati voćnjaci i sade se stare sorte voćaka, koje su otporne i visokog rasta. Dugoročni cilj takvog trenda jest očuvanje starih i autohtonih sorti voćnih sadnica. Takvo očuvanje ima značajnog utjecaja i na mnoge ostale biljne i životinjske vrste, a značajno je i u ekološkom smislu zbog smanjenja zagađivanja okoliša.
jabukeJC jabukeJC
Tako je prisutan i trend potražnje za starim sortama jabuka. Stare sorte jabuka traže se kako za konzumaciju, tako i za pripravljanje soka, jabučnog octa, rakije, te sušenje.
Štajerski pogačar : Ima i nekoliko sinonima: kolačara, božičnica, tanjirača, koturača, krugla i drugo. Plodovi su srednje debeli do debeli, splošteni, odnosno oblika pogače, rebrasti i grbavi. Kožica je glatka, ponekad mrežasto smeđkasta, zelenkasto žuta, na sunčanoj strani prekrivena smeđe crvenom do tamno crvenom zagasitom bojom, koja u klijeti dobiva voštanu presvlaku. Meso je zelenkasto bijelo, sočno, vinsko kiselog prijatnog okusa. Dozrijeva u prvoj polovici listopada.(www.vinogradarstvo.com)
jabukeJC

- 19:02 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se