podravina

PodSesvete Picassa biografija GoogleKarta mail

Josip Cugovčan - Etnografska zbirka Josipa Cugovčana - Blog.hr

nedjelja, 06.08.2006.

Josip Cugovčan

Rođen je 1955. godine u Podravskim Sesvetama. Samouki slikar. Još kao dijete volio se likovno izražavati po knjigama i tuđim plotovima. Ozbiljnije je prišao slikanju 1971. Prva slika na staklu bile su "Ruže". Najčešći motivi na slikama su folklorni običaji i pejzaži iz Podravskih Sesveta i Podravine. S koliko strpljenja je na slici izrađen svaki detalj, nije moguće izreći običnim riječima, nego to treba osjećati punoćom narodne duše i ljubavi. Imao je 15 samostalnih i skupne izložbe diljem Hrvatske i svijeta. Radio je i ilustracije i naslovnice za nekoliko knjiga i časopisa. Njegove pisanice su suvenir poznat diljem svijeta. Bavi se amaterski i arheologijom i etnografijom.

Zmaj od Podravskih Sesveta Josip Cugovčan potpisom potvrđuje svoje učlanjenje u Društvo Braće hrvatskog zmaja
Za svoj je rad Josip Cugovčan primio i nagrade:
-1992. Zlatnu plaketu Zlatara
-1997.Zahvalnicu Hrvatske bratske zajednice u Americi
-1997.Plaketu grada Koprivnica
-1999.Plaketu Etnografskog muzeja Zagreba
-1999.Nagradu Koprivničko-Križevačke županije za doprinos promicanju njezinog ugleda u zemlji i svijetu
izvor:Sesvečki kratkopisi

Životopis:Josip Cugovčan
Rođen je 1955.godine u Podravskim Sesvetama gdje i danas živi.Intenzivno se bavi slikarstvom od 1971,godine u čemu mu savjetima pomaže njegov bivši nastavnik likovnog odgoja Zvonimir Dorogi.Najčešći motivi njegovih slika su folklorni običaji i krajobraz Podravine.Prvi put izlaže na skupnoj izložbi u Galeriji Starog grada u Đurđevcu 1972.godine,a prvu samostalnu izložbu imao je u Zlataru 1975.godine.Status slobodnog umjetnika dobiva 1981.godine.
Izlaže na mnogim skupnim i samostalnim izložbama u domovini i diljem svijeta.Zastupljen je u knjizi «I naifs Croati»,autora Vladimira Malekovića kao naivni umjetnik osebujnog i prepoznatljivog stila.Sudionik je brojnih likovnih kolonija,a u više navrata boravi u USA (Pittsburg) kao gost Hrvatske bratske zajednice.
Pasionirani je skupljač narodnog blaga i vlasnik bogate etnografske,arheološke i paleontološke zbirke.Poznat je i kao oslikavatelj uskršnjih pisanica na tradicijski način-voskom,kao i voditelj folklora u Podravskim Sesvetama.Član je Družbe»Braća Hrvatskog zmaja»,Zmajskog stola u Križevcima.Dobitnik je županijske Nagrade za doprinos ugledu i promicanju Koprivničko-križevačke županije u zemlji i svijetu 1999.godine.

- 16:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>