Josip Beljan

srijeda, 16.06.2010.

I OVO SAMO POTVRĐUJE DA SU KAZNE SAMO ZA NEKE!

Pet tisuća vozača s oduzetom dozvolom lani imalo nesreću!
Objavljeno: 16.6.2010OSIJEK - Više od pet tisuća (5.125) vozača sudjelovalo je lani u prometnim nesrećama na hrvatskim prometnicama, i to u trenutku dok im je vozačka dozvola bila oduzeta zbog nekog prometnog prekršaja! Godinu dana ranije, 2008. godine, ta brojka bila je još poraznija. U nesrećama je, s oduzetim vozačkim dozvolama, sudjelovalo 6.827 vozača!
Vozač koji je 24. svibnja, zajedno sa 29-godišnjom suputnicom, poginuo u prometnoj nesreći u Josipovcu, također je vozio dok mu je vozačka dozvola bila oduzeta zbog prijašnjih prekršaja povezanih s prometom. Te kobne večeri izgubio je nadzor nad upravljačem VW Passata i naletio na supružnike koji su nailazili Peugeotom 206 iz suprotnog smjera. Od siline udara Passat je preletio kanal na suprotnoj strani kolnika. Dvadesetdevetogodišnja suvozačica na mjestu je preminula, dok je 41-godišnji vozač Passata preminuo 40-ak minuta kasnije u KBC-u Osijek. Oboje poginulih nije bilo vezano sigurnosnim pojasom.
U proteklih godinu i pol dana 512 vozača, na području Policijske uprave osječko-baranjske, zaustavljeno je u prometu dok im je već bila oduzeta vozačka dozvola.
- Tijekom 2009. godine, 391 vozač je zaustavljen u prometu dok mu je na snazi bila zabrana upravljanja vozilima bilo koje kategorije. U prva četiri mjeseca ove godine zaustavljen je 121 takav vozač, doznajemo od Josipa Knjeginića, policijskog službenika u Odjelu cestovnog prometa PU osječko-baranjske.
Neodgovorni vozači uporno ignoriraju zakone i prometna pravila i kada ostanu bez vozačke dozvole potpuno zanemaruju tu činjenicu i voze dalje. Time ne ugrožavaju samo sebe već, očito, i druge koji su u njihovim vozilima ili se nalaze na prometnicama kojima se kreću.


ZATVOR I DO TRI GODINE
Ako policija u vožnji zatekne vozača kojem je već zabranjena vožnja, prema Kaznenom zakonu, prijeti mu kazna zatvora u trajanju od tri mjeseca do tri godine. Ako Odvjetništvo utvrdi da nema elemenata kaznenog djela neodgovorni vozač će, zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, platiti novčanu kaznu od pet do 15 tisuća kuna ili će na 60 dana u zatvor. Uz to, vozačka mu se dozvola oduzima na godinu dana, a prema pravomoćnosti presude određuju mu se i tri negativna kaznena boda.
Sandra LACIĆ




Ove kazne sigurno se ne dosuđuju u našem gradu, a ovakvi vozači koji ne služe kazne žive i u Osijeku. Žive normalnim životom u uvjerenju da oni nikada neće doživjeti našu nesreću i bol.

Ovo je nažalost stvarnost i realnost našega društva. I tko je kriv za to? Nikakve kazne? Bahatost? Korumpiranost? Bezobrazluk i samoživost?....

- 19:14 - Komentari (3) - Isprintaj - #