JJA

ponedjeljak, 19.09.2011.

Kozmetika petkom

...prvo pitanje, malo je reci da se ne snalazim s novom naslovnicom bloga. Kako uopce naci sad vlastiti blog preko naslovnice? Hvala.



Mozete li nakon 40-ete biti vitki i ipak imati njegovano i utegnuto lice?

Kako starimo tijelo nazalost gubi sposobnost "nevidljivog" gubitka masnoce na nekim dijelovima tijela, a pojacano gubi masnoce s lica, sto i uzrokuje upali, viseci izgled lica. Tako da se nakon 40-ete ne preporuca drasticni i brz gubitak kila. Dobro, ne preporuca se ni inace, ali sto smo stariji nagli gubitak kila ima sve vece nuspojave, pogotovo nezeljene.
Prvi znaci tog procesa su pomalo upale oci, bore smijalice postaju izrazenije i obrazi gube punocu, nisu vise jedri. Suncanje, menopauza i pusenje ubrzava ovaj proces.
Punije zene, nakon 45 imaju definitivno bolju kozu lica od mrsavica iste dobi.

Usput, koga zanima pitko, lagano i zabavno stivo na tu temu, prava urlaubska lektira je To Hell in High Heels, od H.F. Powell, evo kopije opisa sa Amazona:

Sooner or later, it happens to everyone: getting older. Some do it gracefully, others less so, but no one is immune to wrinkles and grey hair creeping up, seemingly overnight. And once they're there, they're hard to shift. Helena Frith Powell, fashion and lifestyle journalist extraordinaire, didn't even want to think about surrender. Surely, something could be done about advancing age? Armed with potions, lotions and pills (as well as resorting to a few much more extreme measures), she sets out to investigate any and all anti-aging tricks out there. From green tea and botox to yoga and exfoliating masks, "To Hell in High Heels" is the hilariously funny tale of one woman taking on the body clock, giving you a tried-and-tested survival guide for that ill-fated moment when the first wrinkle dares show its face.

Zakljucak:
masnoca je jako bitna za mlad izgled vaseg lica. Izbjegavajte bilo kakve drasticne dijete, u protivnom cete dobiti dobru liniju i potrosen izgled lica.
K tome, zene koje su se u dvadesetima vise godina iscrpljivale jo-jo dijetema, njima se njihove prerano potrosene godine itekako vide na licu.
Ako se odlucite da mozete podnjeti koju kilicu viska u korist mladjeg izgleda lica; to ne znaci da smijete svaki dan jesti kolace. I dalje morate te kalorije
dobivati iz zdrave hrane, pune antioksidanata i ecencijalnih masnih kiselina, dakle puno svjezeg voca i povrca, svjeze ribe.
Ukoliko vam je ipak odlicna linija bitnija, a starite polako, mozda ideja dermalnih fillera (uspricanih), cesto pod nazivom bioimplantati.



Kad smo vec kod teme, da i nju obradimo: mladost iz sprice.

Punjaci derme se razlikuju medju sobom, zajednicko im je jedino to da su ubrizgani u vasu kozu. Razlikuju se po tome jesu li razgradivi ili ne, jel su od strane materije ili neke iz vaseg tijela (popularno liposukcijom odstraniti masnocu sa bokova i iskoristiti ju za mladje lice), koji sastojci su u kombinaciji i nista manje bitno, koliko dugo imaju efekta?

Djelovanje razgradivih sastojaka je krace od nerazgradivih, ovi prvi ce max. nakon godine dana biti razgradjeni od strane vaseg tijela. Prednost je da se kod
ponovnog zahvata mogu tretirati i bore nastale u medjuvremenu. Medju trajnim fillerima su preparati na bazi silikona, prednost je da dugo traju, a nedostatak da ukoliko tretman nije dobro uspio, s vremenom nece biti nista bolje, nego rezultat samo operacijom mozete popraviti.



Sto se obicno uspricava?

Kolagen. Kao prirodni sastavni dio koze. Previse sunca, pusenje i prirodan proces starenja smanjuju kolicinu kolagena u vasoj kozi. Iako sam to mnogo puta vec napisala, nek bude ponovljeno i na ovom mjestu, kreme na bazi kolagena nemaju dokazano nikakvo djelovanje, injekcije imaju.
Kolagen koji se kod tretmana uspricava potjece od kravica i svinja i s vremenom ga vase tijelo razgradi.

Hijaluronska kiselina. Opet kao sastavni dio koze, vezivnog tkiva itd. Kao svi sastojci bioloskog porijekla, razgradiva je. Poznati proizvodi ove vrste su Belotero, Hyal-ACP i Restylane. Zapravo tesko da cete uopce otvoriti ikoji zenski casopis, a da vas ne zaskoci reklama za iste. Sto je casopis vise high gloss to je koncetracija ovakve reklame visa.

Kada ne smijete na ovakve tretmane? Prvo ako imate alergiju na neki od sastojaka, za vrijeme trudnoce i dojenja isto ne. Oprez i kod autoimunih oboljenja cak i ako iste nemate vi nego netko iz vase najuze obitelji, oprez kod osoba koje lose reagiraju na narkotike, srcani bolesnici kao i osobe koje koriste lijekove za razrjedjivanje krvi.

Nuspojave? Prije svega ovakvi tretmani se obavljaju kod dermatologa, a NE u kozmetickom salonu. Jednostavno, ne.
Mimo toga, direktno nakon tretmana je moguce lako pulsiranje koze i zatezanje, ponekad su moguce manje lokalne otekline koje prodju kroz par dana.
Moguce su i alergije, osim ako niste koristili vlastite masti. Fileri sa sitnim cesticama u teksturi, nerazgradivi fileri mogu napraviti nezeljeni efekt i pomaknuti se na mjesto koje nije predvidjeno zahvatom.

Nakon tretmana nikako na sunce tjedan dana, ni u saunu isto.

Troskovi zavise od doktora do doktora, koristenog proizvoda, u prosjeku je cijena oko 300 eura.

Za Njemacku ima jedna stranica koja izracunava cijenu tretmana po svim ordinacijama u zemlji, po izboru usporedjuje dva grada i daje ocjene doktora od strane pacijenata.

Recenzije proizvoda:

Clarins Vital Light Day Illuminating Anti-Ageing Comfort Cream, 77, 90 € za 50 ml.



Navodno ce ovo toliko iluminirati vasu sivu, bezzivotnu kozu, da se uskoro necete prepoznati u ogledalu. Da, da.
Zapravo je efekt cisto estetske prirode do prvog umivanja i na bazi mica-e. Znaci efekt je make up efekt, suptilan sjaj i ispolirani izgled koji se time dobiva. Ima puno parfema i lose pakiranje.

Clinique, Redness Solutions Makeup SPF 15, cijena 22,95 € za 40 ml.



Proizvod sa probioticima koji navodno smanjuju crvenilo. Mimo toga ima neke protuupalne sastojke (sjetimo se, Clinique se zapravo specijalizirao za problematicnu kozu). Jedino je nejasno zasto kemijski filter u proizvodu namjenjenom super osjetljivo kozi? Cink oksid bi bio mnogo bolji izbor. Tekuci puder nudi srednju pokrivenost i malo prekriva crvenilo.

Estee Lauder Time Zone Night Anti-Line/Wrinkle Crčme, 82, 90 € za 50 ml



Reklama kaze:

Dramatically reduce the look of wrinkles while you sleep. After 1 week, skin looks younger, revitalized, and radiant. Use it with Time Zone Day crčme and look 10 years younger in 4 weeks.


Reklama laze:
Zapravo je zapanjujuce koliko krema za lice ovaj brand uopce nudi. Serume (koji su gotovo svi odlicni) da i ne spominjemo. Dakle ni sami ne vjeruju u ideju ultimativnog odgovora na problem starenja.
Kad k tome dodamo i cinjenicu da Lauder posjeduje Origins, Clinique, Bobby Brown, La Mer itd. dobili ste grubu
sliku koliko ultimativnih odgovora na problem starenja nude. Naravno za razlicitu plateznu publiku i time
pokrivaju sve segmente trzista.
Minus je pakiranje, to vec znate. K tome da je ovo odgovor na anti age, ne bi svake sezone lansirali novi cudotovoran proizvod. Kad je to receno, ovo je odlicna krema (ali nikako unikatna na trzistu!) puna antioskidanata, stanicnih komunikatora, sastojaka sa vodovezivnim svojstvima, i onda to opropaste neadekvatnim pakiranjem.

L’Oreal Paris Men’s Expert Hydra-Energetic Skin Energizing Gel Cleanser



Pozeljeli ste pokloniti nesto kozmetike vasem muskarcu, sto bi on bio manje metero od vaseg radnog kolege? Naravno, jedva ste ga nagovorili na ikakvu kozmetiku i katastrofa ako zabrljate pa mu date losu koja ce ga samo ucvrstiti u uvjerenju da je kozmetika ionako suvisan dio njegovog zivota. 150 ml i 7 eura kasnije vidite da je vas muskarac bio u pravu. Barem za ovaj proizvod.
Ima mentola i peperminta koji vrlo lako iritiraju kozu, pogotovo onu koja se brije svaki dan i k tome tretira mozda alkoholnim after shaveom. Pokoji muskarac vulgaris ce upravo to peckanje na kozi protumaciti kao efikasnost proizvoda, ne to je samo iritacijam koze.

Lancome Renergie Lift Volumetry Eye Volumetric Lifting and Reshaping Eye Cream, 69, 00 € i 15 ml



Prvo, da ponovimo staro gradivo. Ne treba vam posebna okoloocna krema, dovoljno je da je ona za cijelo lice kvalitetna. Okoloocne kreme su skuplje od onih za cijelo lice (ako uzmmeo kolicinu koju kupujemo u obzir), ali nisu nuzno nista bolje. Recimo ova krema ne sadrzi nista drugo sto ista verzija kreme za cijelo lice vec ne sadrzi. Naprotiv ima jos i puno alkohola i losa je za podrucje oko ociju. Roskasta tekstura opticki osvjezi lice, ali to je efekt koji traje samo do sljedeceg umivanja i kao takav lakse se i jeftinije postize nekim iluminatorom.
Nazalost i pakiranje nije nista bolje, iako smo navikli da okolocone kreme dolaze u tubici. K tome su teglice i nehigijenske jer prstom i svacime ispod nokta svaki put iznova dirate cijeli proizvod.

Neutrogena Healthy Defense Liquid Moisturizer SPF 50, 40 ml i 14 dolara (cijena u dolarima kad proizvod nisam nasla u DE, nego na americkom web shopu)



Povoljan a dobar SPF proizvod, dapace dobar i za masnu kozu. Jer inace proizvodi sa visokim zastitnim faktorom umaste svaku kozu a masnu dovode do ocaja. Promuckajte prije svake upotrebe, to je tekuci fluid.

philosophy the microdelivery purifying peel, one-minute purifying enzyme peel, 40 dolara za 88 ml-a



Kemijski peeling na bazi AHA, nekih 8 % i na bazi saliciline kiseline. Da bi proizvod te vrste djelovao trebao bi ostati na kozi nekoliko sati, dakle u roku jedne minute, kako ime kaze, nece zapravo napraviti mnogo. Iz istog razloga su gelovi za umivanje na AHA ili BHA bazi posve beskorisni plus sto ulaskom u oko izazivaju uzasne iritacije. Ovaj proizvod ostavite na kozi 5-10 minuta prije ispiranja.

Prosirene pore







To je jedna od stvari koje odredjuje genetika. I na koju mozete svega minimalno utjecati. Ono sto treba osigurati je da su pore uvijek ciste, kako se ne bi zacepile i upalile. Iako mnoge firme nude proizvode za smanjenje pora, ti proizvodi rade na principu izazivanja sitne povrsinske iritacije na sto koza reagira sitnom upalom/nateklinom i tako napne kozu lica. Koliko je to zdravo raditi na dnevnoj bazi, prosudite sami.

Za slucaj da vam velike pore ipak nije podarila genetika onda je dobar gel za umivanje vas najbolji prijatelj svako jutro i vecer, jer zacepljena, upaljena pora postaje - jos vidljivija. Postaje miteser.
Osobe sa masnom kozom u pravilu cesto imaju i prosirene pore, visak masnoce ih cini vecima.

U ovom slucaju kvalitetan BHA proizvod, koji ima svojstvo prodiranja kroz masnocu (AHA to nema), i to na dnevnoj bazi. Isto tako onda na dnevnoj obavezna SPF zastita. Neki proizvodi koji sadrze retinol mogu poboljsati izgled vase koze. Ne, nece se pora odjednom smanjiti, ali ce ten dobiti ujednaceniji izgled.

Recimo BHA gel od Paula's Choice i kombinaciji sa Skin Balancing tonikom je smanjio i moje pore.

" />



Ako bas morate sami ista istiskivati sto se NE preporuca, onda iskljucivo cistim rukama, odrezanim noktima i cistom maramicom. I pokusajte istisnuti sve, najgore je pola ostaviti unutra.
I za kraj, dobar puder ce ispolirati vase pore i ucinit ih gotovo nevidljivima. Ono bez cega ljeti ne mogu su puderasti papirici koji mi nakon nosenja sminke 4-5 sati uklone suvisnu masnocu i opet "ispoliraju" prodihane pore.

NIA 24 Rapid Exfoliating Serum, 30 ml i 75 dolara



Biljni piling (dakle nema glikolne ili salicilne kiseline) za koji jos tek treba biti utvrdjeno jel ima uopce upola istog efekta kao kemijski pilinzi. Caudalie se recimo kune u vocne kiseline, pa opet dermatolozi o tome imaju drugacije misljenje. Sadrzi niancinamide, ali nazalost i alkohol. Ekstrakt kore vrbe bi ovdje trebao djelovati kao alternativa salicilnoj kiselini, ali taj sastojak tako ne djeluje, jedino ima dobra protuupalna svojstva. Na koncu iako se zove i rapid i exfoliating ne pilingira nista.

BREMENN RESEARCH LABS Upper Eyelid Lifter, 15 ml i 59 dolara.



Umjesto detaljne analize evo jedne kratke i bolne istine, jednom kad vas kapak krene "padati" ama bas nikakva krema ga nece ucvrstiti. Ama bas nikakva. Tako. Ukoliko je spusteni kapak kao posljedica starenja vas problem, bolje skupljajte novac za korektivnu kirurgiju recimo Fraxel laser. To radi. Instantno.

M.A.C. Haute & Naughty Lash 23 eura. Da, M.A.C, je preko bare dosta jeftiniji, tamo je ova maskara oko 18 dolara. Maskara 2u1.



Trik je taj da imate dva razlicita "brisaca cetkice", vec prema tome koji dio maskare otvorite, pink dio lijepo razdvoji i umjereno naglasi trepavice, dobra dnevna varijanta. Zelite dramaticniju, vecernju verziju? Ili dnevnu za dejtove. Onda trebate cetkicu iz sljokicavog purpurnog dijela. Reklama ide, jedna maskara za dva razlicita look-a.
I zapravo koji god poklopac da odsarafite, izvuci cete cetkicu, jednu te istu, iako vam se na prvi pogled cini da imate dvije.
Razlicito je "cjedilo" koje propusti vise ili manje samog proizvoda na cetkicu, ovisno o efektu koji zelite postici.





Purpurni dio ce dati dramaticniji efekt i deblje trepavice. Vrijedi tih novaca. Jer zamjenjuje dnevnu i vecernju verziju maskare, za sto obicno trebate dva razlicita proizvoda.

Olay Body Advanced Healing Intensive Lotion, 350 ml za 6 dolara



Dobar losion za tijelo. Niancinamidi i glicerin.

Alpha Hydrox Neck Cream with Niacin Anti-Wrinkle, 60 ml i 12 dolara. Krema za vrat, na bazi mineralnog ulja i bez ikakvih anti aging sastojaka.



Iako ovu firmu volim jer imaju odlicne AHA proizvode, vitamin E zbog pakiranja u teglicu brzo postaje neefikasan, prezivjeti ce samo b vitamin, niacin. A koza u borbi protiv anti agea treba puno vise.

Lancome Eclat Miracle Serum of Light Complexion Illuminator, 20 ml i 30 eura



Lagani proizvod koji ce dodati sjaja (ne masnog sjaja) vasem licu. Iluminirati ga jel. Sjaj doduse uvijek ostaje decentan, nikad nije sljokicast ili napadan. Poanta je da osvjetlite pojedine dijelove, a ne cijelo lice, dakle podrucje oko ociju, ispod obrva, sa strane nosnica, vrh brade itd. Nije za jako osjetljive oci jer sadrzi malo alkohola.
Proizvod najbolje radi na normalnoj do mjesovitoj kozi, za jako suhu nije. A jako masnoj kozi obicno ne treba dodatni sjaj. Dugo traje jer ga ima duplo vise nego iluminatora ostalih firmi.

Perricone MD Cold Plasma Body, zanemarite ovu salu sa slike (only 95), dakle 237 ml zan 95 dolara.



To bio bio anticelulitni proizvod. Koji smrdi. Ne da mirise na parfem koji vam se ne svidja, nego smrdi na nesto pokvareno. Proizvod bi trebao uscvrstiti i zategnuti sve gdje ga namazete. Ne, nemojte ga mazati na kapke, to smo vec imali gore u tekstu.
Well, losa vijest za ljencine (u koje se brojim i sama), redovito bavljenje sportom je jedina pouzdana i efikasna metoda za takvo sto. Ima glikolne kiseline, ali pH je previsok da bi do eksfolijacije doslo.
Dapace sa tako visokim pH moze vam jos i isusiti kozu. Konj za utrku je ovdje razvikani DMAE.
E sad da bi taj sastojak (dimethylaminoethanol) radio treba pH 10, najmanje. Sto je losa stvar za kozu, luznati spoj koji ce definitivno iritrati kozu. Dobar sastojak, ali koji definitivno ne moze spasiti stvar je PC - phosphatidylcholin koji ima odlicna vodovezivna svojstva i hidratizira kozu. Mimo toga, veliko NE ovom proizvodu.

Pur Minerals Be Firm Complete Facial Serum, 30 ml i 34 dolara



Serum na vodenoj bazi ce vam dati osjecaj zatezanja koze zbog skroba, gline i biljnih ekstrakata sa zatezajucim efektom, koji kao nuspojavu imaju iritaciju koze. Radi na istom principu kao i proizvodi za povecanje volumena usnica, iziritirana koza kao reakciju ima mini upalne procese i iritaciju i privremeno se zategne. Ali ne kao posljedica zdrave reakcije. Dapace ukoliko kozu redovito izlazete takvom stresu, izgubiti ce svoja obrambena svojstva i nakon nekog vremena postati osjetljiva na sve moguce!
Dapace budite vrlo sumnjicavi prema bilo kojem proizvodu koji daje trenutne rezultate, kvalitena njega koze daje rezultate tek nakon nekog vremena, ali su to onda oni dugorocne prirode.

Shiseido Pore Smoothing Corrector, 13 ml i 35 eura.



Skup, ali dobar proizvod. Zapravo je u ulozi primera i to bezbojnog. Svilenkasta lagana tekstura, zagladiti ce pore, ispolirati ih, ovo je naravno samo make up efekt, a nikako zaista smanjivanje pora. Na ovo onda ide tekuci puder i sve ostalo sto vec stavljate, sminka ce drzati dulje. Ukoliko patite od akni i zacepljenih pora koristite ovaj proizvod samo u iznimnim prilikama tipa poseban izlazak itd.

O StriVectinu nisam zaista dugo, danas tri proizvoda pod lupom. Brand specijaliziran za anti age proizvode.

StriVectin-SD Eye Concentrate for Wrinkles, 30 ml i 59 dolara, u Njemackoj je cijena 59 eura.



Ova okolocna krema je zamjenila njihovu prijasnju (i bolju!) verziju. Iako se sad zove i "koncentrat" zapravo ima manje vaznih sastojaka nego stara verzija. Ima niancinamida (kao i mnoge druge kreme na trzistu za upola manje novaca), ali ima i parfema kao i nekih biljnih (aka prirodnih) parfema koji su posebno los sastojak u okoloocnim kremama. Recimo prirodan parfem bi bio i onaj dobiven iz citrusa, pa opet takvo sto ne bi nikad stavljali okolo ociju. Jos vas moram podsjetiti da vam ne treba okoloocna krema. Treba vam dobra krema za cijelo lice, jer bore cete dobiti i na korjenu nosa i one dvije linije koje se od vanjske strane nosnica spustaju prema usnama itd. Dakle njegujte cijelo lice jednako pazljivo.

Dapace moj savjet je da vasu dnevnu i vecernju rutinu sto vise pojednostavite, jer sto je ista kompliciranija to je vjerojatnije da cete ju generalno preskociti, jer vam se vecinu dana nece dati ponavljati slozenu proceduru. Ukoliko vasu njegu promisljeno sastavite i ogranicite na 2-3 proizvoda, koja cete pobozno koristiti dvaput dnevno, uspjeh je zagarantiran.


StriVectin-SD Instant Retexturizing Scrub, 150 ml i 45 eura.



Peeling sa plasticnim kuglicama te onim od jojobe. Nazalost sadrzi ulje mente i citrusa, kao da takvo sto treba svjeze izpilingiranoj kozi?! Znam da ovaj brand i reklamom i aurom cilja na imidz medicinskih preparata, na ozbiljnost i pouzdanost, ali nazalost nudi dobar dio proizvoda iz svoje palete koji su vrlo losi te stete vasoj kozi i k tome precjenjeni.

StriVectin-SD Intensive Concentrate for Stretch Marks and Wrinkles 135 eura za 150 ml



Ogromna medijska kampanja, vise preko bare ali i ovdje je vecina hochglanz casopisa imala reklame na 2 pune stranice. Navodno jednako ucinkovito kao i laser kad se radi o uklanjaju strija. I bora.
Marketinski slogan je bio “Better Than Botox?”



Odgovor je naravno ne.
U to vrijeme nisu distributeri mogli dovoljno brzo nabavljati proizvod koliko brzo se prodavao. Sad kad se buka malo stisala, nekoliko godina nakon sto je proizvod u prodaji i oni najoptimisticniji kupci su uvidjeli da im proizvod nije ucinio cuda na licu. Doduse ovo gore je novi, reformuliran koncentrat i u prodaji je preko godinu dana u toj "poboljsanoj" verziji, no ucinak se time nije nista povecao.
Gl. minus su opasno iritirajuci sastojci kao sto je ulje mente, kontinuirano koristenje proizvoda sa ovim sastojkom
unistava kolagen u vasoj kozi. S druge strane ovaj proizvod sadrzi nekoliko korisnih sastojaka koji poticu proizvodnju kolagena u kozi.
Jos jedan los sastojak je i ulje bergamota, ovo ulje je u stanju izazvati fototoksicne reakcije na kozi. Drugim rijecima uciniti ce vasu kozu izrazito osjetljivom na sunce.

Yves Saint Laurent Rouge Volupte Perle Silky Sensual Radiant Lipstick SPF 15, 30 eura



Dobar ruz. Prije svega jer bas kod ruza ljeti zaboravimo da i on mora imati SPF zastitu. Meni najljepsa nijansa je
Beige Caresse. Ruz je izrazito kremast, svilenkast i ukoliko imate bore oko usana, nije za vas.

- 09:43 - Komentari (3) - Isprintaj - #