JJA

subota, 29.12.2007.

Blagdani u Njemackoj - also drei

i na kraju teksta ARTE izbor za sijecanj:

Tradicije ima koliko hoces, oko nas je ionako sve multi kulti , pa zadrzimo nasu tradiciju koja nam je draga, dodamo nesto iz nove sredine, naucimo puno od Muslimana, Zidova i Budista oko nas i uglavnom – bogatiji smo nego prije.sretan
Jedna od tradicija (da se razumijemo, mnoge stvari ovdje navedene ima u medjuvremenu posvuda, ali pod tradicijom mislim, nesto sto se oduvijek tamo radi) je i adventski kalendar, koji se otvara na 01.12. i svaki dan novi prozorcic i novo iznenadjenje. cerek
Jako su popularni oni koje sami napravite, jer zna se u ovom vremenu jurnjave, najdragocjenija stvar je postala upravo vrijeme. Unutra mogu biti slatkisi ali i sitnice tipa bon za 20 poljubaca ili bon za dorucak u krevet, no da, necu otkriti bas sve nase male rituale. Ili za klince – jedan bombon, pa drugi dan, sareni balon, pa treci dan olovka u boji itd. uglavnom uz puno maste i malo novaca da se svasta napraviti.
Malo je koji dom u kojem oko Bozica necete vidjeti te male paketice/ili vrecice kako vise negdje na zidu i dijete u to vrijeme posebno rado ustaje iz kreveta jer zna se sto slijedi prije dorucka.


Samo je masta granica:

Sljedeca tradicija je Baumkuchen:
.
A ukoliko vas zanimaju ostale slastice, svakako je za preporuciti ovaj blog na kojem sam pronasla veci dio stvari koje sam i u Njemackoj od slastica naucila spremati.
Prolistajte prijasnje tekstove tamo, divota http://teacia.blog.hr/.

Mozda gl. razlika je da je glavni dan Bozica ovdje upravo Badnjak, kad se za vecerom i dijele pokloni, sto me prve zime ovdje dovelo gotovo u nezahvalnu situaciju jer nase darove donosi Isusek, a on se nije rodio na Badnjak u osam navecer.Odlicna tradicija je i Stollen koja cim duze stoji tim je bolja!


Najbolja je iz Dresdena ali o tom u nekom od sljedecih nastavaka o Njemackoj.
Ujedno je stvar casti tih starih tradicionalnih firmi koje to izraduju da desetljecima daju istu kvalitetu, jeftinije kopije ovog (bez pravog marcipana i bez pravog maslaca) cete naci u supermarketima po 2-3 eura ali ako zelite pokloniti pravu, onda morate izdvojiti 10-20 eura.
Pakirane su obicno u dekorativnim limenim ili drvenim bozicnim kutijama.

http://www.dresdnerstollen.de/oxid/

A nije rijetkost da vam das gute Stück nude i za 30-40 eura. Rucni rad je ipak rucni rad.


Marcipan. Jako volim marcipan. Samo onaj pravi. Lübeck. Ali o tome vise kad budem pisala o tom gradu. Ajmo za sad samo reci, da doci u Njemacku zimi ne probati njihov hvaljeni amrcipan jest svakako veci propust. A ako ste u samom Lübecku morate otici u Niederegger marcipanski raj, njihovu slasticarnu na koji je cijeli grad ponosan. Znaju oni s marcipanom, ova ga slasticarnica nudi preko 200 godina.

Rade sve sto si zamisliti mozete od marcipana a klasika je naravno marcipanski kruh, radila sam i tortu za blagdane od marcipana i sampanjca, savrseno cerek.



http://www.niederegger.de/de/index.php

Na Staru godinu se lijevaju figurice od olova i one su znak onog sto ce vas pratiti kroz sljedecu.

http://de.wikipedia.org/wiki/Bleigie%C3%9Fen



Imate pribor za kupiti za 2-3 eura na svakom cosku, a neka tipicna tumacenja su:

• Blumen – es können sich neue Freundschaften entwickeln
• Pistole – Sie betrügen Ihren Partner
• Glocke oder Ei – Familienzuwachs
• Hammer – Sie werden weiser
• Hufeisen – Gute Geschäfte
• Tor – Sie werden Ihren Wohnort wechseln
• Schere – wichtige Entscheidungen kommen auf Sie zu
• Vogel oder Sterne – Glück
• Herz – Sie verlieben sich
• Kranz – Versöhnung
• Nagel – die Zeiten werden besser
• Pfeife – Gefahr naht
• Leiter – beruflicher Aufstieg
• Kuh – Heilung einer Krankheit
• Frosch oder Schwein – Lottogewinn
• Palme – ein Wunsch wird in Erfüllung gehen
• Mond – Sie werden geehrt
• Pantoffel – Sie werden bald heiraten

Meni iz godine u godinu idu dva ista simbola, jedan od njih su skare - moram se suociti sa vaznim odlukama.
Jede se fondue na Staru godinu, sto mi prakticiramo citavu zimu.

To je odlicna stvar kad nemate vremena, samo pripremite umake i salatu, sve ostalo gosti rade sami thumbup

Na Staru godinu se poklanja svakome uz tanjur i prascic za srecu (simbol srece ovdje) i to od marcipana. I kazu uostalom Schwein gehabt! Kao i Schweineglück i slicne zivotinjske formulacije za opise sretnih stanja.


Jako je omiljen i brunch cijele familije u nekom restoranu na bozicno jutro, mobilnost je velika i u pravilu djede i bake ne zive u istom gradu, a ni u istoj saveznoj drzavi i ovako se srecu nekoliko puta godisnje.

Jede se Lebkuchen,

grade se slatke kucice od istog (i mi smo s klincima i ove godine bili kreativni), ovo nam je bio predlozak, klinci su kucicu odnesli prije nego sam stigla slikati, nasa je bila malo nakrivo ali s puno ljubavi napravljena cerek.

jos motiva...


Zapravo rijetko koja obitelj ima, a da ne naprave svoju verziju kucice od medenjaka. a i u slasticarni mozete kupiti prava umjetnicka djela, na kojima je slasticar recimo radio preko 30 sati, to vam bude zao i pojesti!

http://snipsnap.org/space/2003-12-24/Lebkuchenhaus.png

Tipicni i poznati svuda po svijetu su i njemacki bozicni sajmovi: niks jeftina roba iz kine i slicno, nego rukotvorine od drveta, vune, prirodna kozmetika, kuhano vino, pecene kobasice, ringispili, zive stalice koje uvijek iznova fasciniraju klince, jer su i sa zivim zivotinjama. Unikati bozicnog nakita, fine unikatne svijece, medenjaci itd. U centra grada se u novije doba znaju nadostukati i neki komercijalni standovi ali pozornom promatracu nece promaci da oni nisu u povijesnom dijelu grada i da se samo slepaju na slavi pravog sajma. Jos cete naci rucno radjenu keramiku gdje mozete naruciti da vam naprave bas vasu salicu, na svakom cosku besplatne lutkarske predstave, jaslice isklesane u kamenu (jedine koje su se meni ikad dopale i nisu kich), prefine cajeve itd.





Stuttgart i pozdrav Dijani kiss

Kad kupujete vino, platite i "pfand" i ako zelite zadrzati salicu (za svaku godinu se radi nova serija sa otisnutom godinom na salici i mnogi to skupljaju) jednostavno ju zadrzite, ako zelite kauciju natrag, vratite salicu. Tesko cete naici na iole veci grad koji nema svoj bozicni sajam, to je stvar casti.

Jos linkova, Bremen, predivan grad i jednako lijep sajam:

http://www.bremen-tourismus.de/btz/material/BTZ06_IMG0058_Weihnachtsmarkt.jpg



Ono sto uvijek jedemo su divovske palacinke s Nutellom i vocnji raznjici sa cokoladnom glazurom.

Düsseldorf

I naravno najbolji njemacki bozicni sajam - Nürnberg:



http://www.facettenreich.at/Lebkuchenhaus%202006%20P10405561.jpg

Kolacici ili Plätzchen koji su ovdje neizostavni su zvijezdice od cimeta i florentineri:


Jede se suseni losos u neopisivim kolicinama ( ja naravno karakter na necem drugom testiram na ovome je uzalud, losos uvijek pobijedi) onda Christkind, Tannenbaum (O Tannenbaum, o Tannenbaum, Wie schön sind deine Blätter, nama su to djecica i ove godine na klaviru odsvirala a spreme mali Nijemci i jednu hrvatsku, to nam dodje kao gust oben drauf). Dalje Weihnachtsmann i Rentieren, krscanske boje obih blagdana su zelena i crvena, pri tom zelena simbolizira nadu u odrzanje zivota u tamnoj i hladnoj zimi i naravno vjernost vjerovanju u Prirodu. Crvenom simbolizira Krv Kristovu, koju je prolio kako bi spasio svijet. Dakle iako ne potpuno krscanskog porijekla, crveno - zelena kombinacija danas obiljezava bozicnu tradiciju.
Germani su u proslosti slavili Mittwinterfest ili Julfest, ( dan danas mnogi tako cestitaju ovaj blagdan) te istovremeno blagdanMrtvih te blagdan Plodnosti. Godine 813 je Crkva taj dan proglasila "festum nativitas Christi". I tim danom je tad zapocinjala nova godina. Tek sa gregorijanskim kalendarom (16. stoljece) postao je 1. Sijecanj prvi dan u novoj godini.
Obicaj kicenja bora je tek 2 stoljeca star, naravno u pocetku se kitilo plodovima prirode a ne tako davno jos sa slamnatim ukrasima, sjecam se da smo mi doma bojali orahove ljuske u zlatno i srebrno, kod bake su se vjesalice jos jabuke na bor, kitice sipka i ostale stvari iz kucne radinosti. Preko bare su to bile one vitice od bijelo crveno obojanog secera tkz. Zuckerstange.

Zaboravih za lososa: irski organski je najbolji, topi se u ustima thumbup, kila 60 i nesto eura, ali cak i ako se zelite overdosirati kao mi pola kile vam je dosta. Na toast i mmmm


Mozda se sjecate i bozicnih bombona upakiranih u onaj sjajan papir i naravno prskalica? Eh toga ima ovdje i danas. Kao i onih raznobojih lapica za bor koje se pale i gase a koje sam bez imalo zaljenja prepustila nostalgicnom sjecanju. Vise mi se svidjaju one koje ne zmigaju i koje su jednobojne.

Zelite li se malo podsjetiti kako se Bozic slavio doks te bili jos jako mali, tekst od 24.12.2007 http://tyche.blog.hr/2007/12/index.html#dan24

Neistina: Bozicni krastavac. Od stakla naravno, navodno je to stari njemacki obicaj (pricala mi moja USA frendica) i na Badnjak roditelji sakriju taj ukras u bor i koje dijete ga prvo nadje smije prvo otvoriti poklone. Vecina Amerikanaca zna za tu njemacku tradiciju ali niti jedan Nijemac. Jer te tradicije ovdje nema.

Ide se na ponocku, pije se kuhano vino, rad se bowle sa djumbirom. Tipicne bozicne pjesme su: Kling, Glöckchen, klingelingeling, Stille Nacht, heilige Nacht, O Tannenbaum, o Tannenbaum, wie grün sind deine Blätter! Alle Jahre wieder, O du fröhliche, o du selige, gnadenbringende Weihnachtszeit! Pa Schneeflöckchen, Weißröckchen...

ARTE Sijecanj:

02.01. srijeda u 22:50, dokumentarac Europas Start ins All – o natjecanju izmedju USA i Rusije o prevlasti u svemiru
03.01. cetvrtak u 18:30 Chic – inteligentan dizajn namjestaja, prica o Haribo, kulinarska odiseja po tragovima imena ruze itd. Serijal od 26 zanimljivih i dinamicnih minuta
04.01 petak – u 20:40 odlican film snimljen prosle godine Die Zeit, die man Leben nennt: mladom pijanistu proricu veliku karijeru, tada dozivljava nesrecu i zavrsava u kolicima a ni gl.glumac nije za baciti:
. Nakon toga tema veceri Leonardo da Vinci, dva odlicna dokumentarca.
05.01. subota u 00:15 (tehnicki vec nedjelja) Auftauchen njemacki film iz 2006, studentica fotografije u ocajnickoj borbi za strast i vjeru u pravu ljubav – jedna erotska drama.
06.01. nedjelja u 23:05 Isabel Allende: Pricaj mi o zivotu., jedna od najpoznatijih spisateljica na svijetu
http://de.wikipedia.org/wiki/Isabel_Allende
08.01. utorak Tema veceri: Zene i zatvor u 21:00 do 23:00 sa tri dokumentarca sa lica mjesta.
10.01. cetvrtak u 21:00 Film The curse of the jade scorpion – komedija na nacin Woody-ja Allena, sa Charlize Theron
.
Nakon toga Simone de Beauvoir – Zena legenda u 22:35, isto dokumentarac i nakon toga u 23:30 Paris-Berlin- Diskusija: Zene, sto zapravo zelite? Jedna vrsta talk show-a sa izrazito zanimljivim voditeljicama, inteligetnim i provokativnim mladim zenama.
11.01 petak vec u 13:30 Chic u trajajnju od 26 minuta – o sauni i jos stosta iza kulisa. U 16:30 Madame Tutli Putli Kurzfilm od 17 zanimljivih minuta. U 17:35 Auf nach Europa. Dokumentarac koji u 26 minuta prati jedan prosjecan dan jedne prosjecne Europljanke – majke, radnice, zene. U 21:00 Ljubavni pakt: Simone de Beauvoir i njen Sartre, film iz 2006 te u 23:35 The Baby’s Room spanjolski horror-film iz 2006. Za mene je petak cijeli dan rad kod kuce i od ranog jutra do kasno navecer uz ove pauze mogu super raditi.
.
12.01 subota u 21:00 Dokumentarac o Marie-Antoinette u trajanju 97 minuta
.
Francuska kraljica na zlom glasu kao rasipnica i hedonistica, upravo ona je porucila narodu ako nemaju kruha d ajedu kolace.
http://www.mpex.net/img/movies/marie_antoinette_01.jpg" />.

13.01 nedjelja – Liebe zu dritt: dokumentarac o ljudima koji zive u vezama u troje, godinama sretno i zadovoljno. Dokumentarac iz 2007 sa stvarnim akterima koji prepricavaju svoje dogadaje.i nakon toga u 23:25 Tri srca – jedna postmoderna obitelj, na slicnu temu, ovaj put dokumentarac uvezen iz USA
15.01 utorak Tema veceri – Depresija sa dva dokumentarca, Uvijek iznova rollercoaster – zivot izmedju manije i depresije, drugi dokumentarac Nisam zeljela vise ustati – nova istrazivanja na polju depresije
http://www.121hypnosis.com/images/121depression2.jpg
http://stormcloudi.files.wordpress.com/2007/05/depression_by_thirsty5.jpg

16.01. srijeda u 22:45 Gespenster duhovi iz proslosti, zena koja se nakon mnogo godina vraca u Berlin, grad gdje je nestalo njeno trogodisnje dijete...
17.01 cetvrtak u 21:00 Sirijska nevjesta, film od 93 minute
.
18.01 petak – u 17:35 opet dokumentarac Ka Europi ovaj put Fatmireh, mlada Kosovarka i mirovna aktivistica, te u 21:00 Film Sommer ´04 nezeljno burni odmor na Ostsee, rivalitet dviju zena – jedna ima 12 a druga 40 godina – zavrsava tragedijom.
19.01 subota – 18:05 Uputa za srecu, dokumentarac 52 minute
20.01 nedjelja tema veceri- Ogledalce, ogledalce, tko je najljepši na svijetu?, pocinje filmom Smrt joj dobro stoji u 20:45, slijedi u 22:20 Tijela iz Ria – kako izgledaju mladi bogovi i boginje.
. i nakon toga u 23:20 Lijepa u Kabulu isto dokumentarac, a imamo i na blogu direktno javljanje iz Kabula thumbup
22.01. utorak u 22:35 Between the Lines – indijski treci spol i – hermafroditi i onda u 01:05 (tehnicki vec u srijedu) Allah vidi sve, dokumentarac i to vrlo kratki.
23.01 srijeda – u 21:00 Sonderkommando: Ausschwitz-Birkenau francuski dokumentarac iz 2007, naravno 52 minute (jeste primjetili, toliko traju svi dokumentarci ako su u produkciji arte-a). I odmah u nastavku u 21:50 Moramo to ispricati – price prezivjelih.
24.01 cetvrtak – u 21:00 Hamburger Lektionen, dokumentarac o islamskom terorizmu i zadnjim napadima, njemacka produkcija u trajanju od 33 minute, nakon toga se nadovezuje odlican talk show Paris-Berlin i to u 23:15 do 00:20 i u 00:20 dokumentarac snimljen ove godine u trajanju 54 minute ZDF na temu: Najpoznatije americke serije: sjaj i bijeda...
25.01. petak u 17:35 Priroda u bocama: Izvori spa centara te kasnije te veceri u 23:30 Doomwatch film u kategoriji horror trash-a
26.01. subota u 13:00 26 minuta dokumentarca Ljudi i odjeca: ovaj put je Engleska na redu i odmah nakon toga Best of Chic
27.01 nedjelja – u 18:15 Helmut Schmidt: Moj zivot te u 22:20 Jeanne Moreau – u filmu i privatno, dokumentarac od 90 minuta, danas ima preko 80 godina i jos uvijek radi :-)
. Stariji ce se sjetiti klasika iz 60-tih La Notte sa Marcello Mastroiannijem
.

To su bile zene! A ne ove danas gdje od silnih botoxa, silikona, produzetaka i kose i noktiju i sumanih odjevnih kombinacija koje izgledaju kao da su sklopljene u trenu kad je pred ormarom nestalo struje aj ako im se zurilo – da, danas je tesko prepoznati pravu ljepoticu i zapravo jako malo pravih ima. Kad bi im povadili sve te produzetke, akrile i push-apove izgledale bi gore nego prosjecna zena u Konzumu!

28.01. ponedjeljak – Nevjesta je nosila crno, u 21:00 jos jedan film iz 60-ih isto sa Jeanne Moreau
.
29.01 utorak u 21:00 Jonestown – Smrtno ludilo jedne sekte: sto je dovelo tisuce osoba da se sakupe u Peoples Temple i pocine masovno samoubojstvo?
http://i80.photobucket.com/albums/j161/ryanbud/victims.gif.
30.01 srijeda u 22:45 Hotel austrijski film, jedna recepcionistica, njena nestala prethodnica i jedan usamljeni hotel u sumi...
31.01 cetvrtak u 21:00 Film La petite Lili o ljubavi, filmu i velikoj umjetnosti.

A tko nije dosad, preporucam da napravi Pavlovu od cokolade i malina fino. Ja sam je napravila na principu ledenog vjetra
.

Ljubiti ce tlo kojim prolazite.

.

.

Vrlo efektna kombinacija je ona od jagoda i kiwija, link: http://members.cox.net/jjschnebel/pavlova.jpg

Ovako: 4 bjelanjaka odvojiti i jako paziti da su cisto odvojena, inace nista od stajanja zlice u snijegu, dakle njih odvojiti i izmiksati u snijeg, u receptu ne pise ali ja dodam i pola zlice octa, polako dodavati 175 grama secera stalno mijesajuci i na kraju dodati 25 grama ribane cokolade ali nju ne umiksati nego samo zlicom blago rasporediti u smjesi.

Od papira za pecenje izrezete tri komada po 20 x 25 cm i to stavite na bleh za pecenje i po tome ustrcate (onime cime inace ukrasavate torte) smjesu, rasporedjenu na tri papira, zagladite odozgora nozem i stavite u unaprijed zagrijanu pecnicu na 140 stupnjeva nekih 40 minuta.

Ostaviti u pecnici da se ohladi. Rastopiti 180 grama tamne cokolade i dvije od tri kora time premazati (prethodno staviti jednu koru na ono gdje cete i servirati kolac), istuci slag od 450 ml tekuceg slatkog vrhnja i time premazati kore kad se cokolada malo stvrdla, da se ne pomijesaju smjese (nakon 15-ak minuta), na prvu koru na to sve staviti friske jagode ili maline i 2-3 kiwija na ploskice (ima friskih malina ali su skupe, no dosta vam je pola kile), poklopiti sa korom broj dva i na nju isto staviti slag + voce, trecu koru ne mazati cokoladom nego staviti gore i premazati slagom i najljepse maline/jagode koje ste sacuvali staviti na vrh za dekoraciju i poskropiti cokoladom (onako na prugice) i staviti u frizider minimalno na nekoliko sati, a najbolje je drugi dan.

Kolace smo sve pojeli i fine recepte nove isprobali ( tyche i tekst od 21.12.2007) sad idemo potrositi te silne kalorije. Dok vi ovo citate ja uzivam negdje na snijegu, citamo se u novoj, do tad – ostajte dobro!

A naravno veselim se i vasoj nadopuni sto se bozicnih tradicija tice!

http://good-times.webshots.com/photo/2960153840049783848uZHlvJ

Svima najljepse novogodisnje zelje i da vam se ostvari sve sto si i sami zelite!

.

- 18:48 - Komentari (15) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 24.12.2007.

Sretan Bozic!

- 17:15 - Komentari (10) - Isprintaj - #

petak, 21.12.2007.

Kozmetika

Kako sam cula, jako je popularno medju Hrvaticama ici u London na vikend, mozda neku od njih zanima kako kupiti kozmetiku koje doma nema i jos za pristupacnu cijenu.
Engleska firma Boots (za kozmetiku, iako vas ime moze zavarati), prilicno povoljna, u rangu Nivee i Maybelline ali kvalitetno ispod njih, postoji od 1839 i nudi malo opcija za osobe sklone pristicima, aknama vise informacija na:

http://www.boots.com/onlineexperience/flexible_template_2006.jsp?classificationid=1001064

njihova pjena za ciscenje iz linije Botanics je dobra za mjesovitu i za ne pretjerano suhu kozu, 150 ml za 5 eura. Iz te linije sve je relativno o.k. (nisam napisala posebno dobro, ali o.k.) osim nocnog uljnog seruma koji je potencijalna iritacija za gotovo svaku kozu, bolje je onda umasirati u lice cisto maslinovo ili bademovo ulje i ostaviti sebi 10 eura dzepu.



Druga linija ove firme je No.7 i iz nje su cleanseri vrlo dobri, bilo oni za masnu bilo za suhu kozu i cijena 6 eura i 200 ml. Bez dodatka parfema





Tko trazi klasican mehanicki peeling, iz ove linije Radiance Revealed Exfoliator 8 eura i 75 ml, isto bez dodatka parfema.

Dobar je i njihov lagani bezparfemski losion iz iste te Nr.7 linije i to Radiant Glow



Navodno highlight ove linije ie njihov silikonski serum Refine and Rewind Intense Perfecting Serum i jako slican proizvodu Restore and Renew Beauty Serum, preko bare i isti proizvod u Europi pod imenom Protect and Perfect Beauty Serum.



Inace ove kozmetike ima i na amazon.com i kako tamo redovito narucujem knjige, prakticno je i kozmetiku naruciti.

Cijena od 25 eura za nekih 30 ml od marke koja je inace gotovo jeftina i nije mala ne? Serum ima silikona koji zaista cini kozu svilenom (tako dugo dok se ne umijete) i cijela fama oko ovog seruma (gotovo da i nema beauty foruma koji se nije bavio ovim proizvodom) je tv izvjestaj od proljeca ove godine gdje su znanstvenici dokazali da bas ovaj serum ima jednako a mozda i bolje djelovanje od tretinoina (sastojak u poznatim anti age proizvodima, recimo u Renovi) dakle stimulira proizvodnju kolagena. Naravno upada cinjenica da su znanstvenici istrazili bas taj a ne niti jedan drugi proizvod ili barem vise njih. Onda dolazite do podataka da je upravo firma Boots i platila istrazivanje ;-) khm,khm.
I da je studija bila tkz. blind a nije bila double-blind, znaci znanstvenici su znali sto na kome testiraju (a double-bling bi bilo kad ni znanstvenici aprirori ne znaju to, nego samo analiziraju konacni rezultat, i to naravno prilicno neutralno).
Uglavnom firma je narucila istrazivanje i obicno se radi o jako velikim novcima i znanstvenici nemaju srca reci da je proizvod sranje wink. Ili da barem nije takav wunder kakvim ga prikazuju. Slicnih seruma ima i E. Lauder (Perfectionist), Clinique, Olay i Regenarist itd.
Ukoliko mislite da su peptidi ultimativna stvar, ovdje ih ima toliko malo da ne igraju neku ulogu, serum je fragrance-free.
Nije ovo los proizvod, dapace ali nije ni toliko dobar kao sto mediji tvrde. Na ebayu ga mozete naci i za 17 eura.



Proizvod mora biti uskladisten izvan izvora svjetla, najbolje ga dok serum ne koristite drzati u kutiji u kojoj ste kupili ili u ormaricu za kozmetiku, nikako ne izlagati dnevnom svjetlu zbog c vitamina u njemu, bolje bi bilo da je pakiranje tamno.
Za zaista solidnu anti age strategiju trebalo bi koristiti i tretinoin i vitamin c ( ne treba vam prije 30-ete, sad trosite svoj studentski dzeparac radije na solidnu zastitu od sunca).

Losa stvar je njihov Lip Plumper, stravicno iritantan, da odmah dobijete puninu usana pardon nateklinu. No u medjuvremenu znate da ja niti jedan plumper ne smatram zdravim.



Firma jos nudi isto iz linije Nr7 odlican tekuci puder Perfect Foundation SPF 15 za manje od 10 eura, gotovo ga ne osjecate na kozi i odlican je za masnu kozu!

Cijena 8 eura.



Nude i korektor u sticku a opcenito su takvi korektori jako losi za osobe koje su sklone pristicima i inome. Jer sastojci koji to drze u toj finoj formi, bas kao i ruzeve za usne, zatvaraju pore. Ujedno nude i recimo kopiju Touche Eclat (moja konstanta, i to godinama u kozmetickoj torbici) - No7 Radiant Glow Concealer, znaci iako kazu korektor zapravo je iluminator.



I naravno, duplo je jeftiniji od YSL-a ali naravno i samo upola tako dobar.

Iz iste linije nude i Cover Blemish Stick - dakle bas za pokrivanje pristica, proizvod sadrzi vosak i - nevolja je koja ceka da se dogodi.

Nude i prijenosi puder u prahu, a bez da vam isti napravi svinjac po torbici, i to za 6-7 eura, ugradjena je i mala cetkica, odlicno za brze popravke, kad se zasjajite na vecernjem izlasku ili bilo gdje usput.



Njihova sjenila su suha, ne prianjaju dobro, perutaju se, znaci nisu onako fina barsunasta i easy to handle.

Paleta sjenila je manje od pet eura, pa ako imate masnu kozu, mozda zelite za te novce testirati, ovdje link.

Njihov trajni ruz, doduse nije konkurencija Lauderovom i M.A.C.-ovom pa ni Max Factoru ali je solidna verzija za 5-6 eura.



Imaju i Super Sensitive Mascaru za 5 eura, koja ima manje sastojaka od klasicnih verzija, znaci i manje mogucih iritanata.

Naravno ja sam se uvijek najvise veselila kozmetici koju ne bih sama mogla nabaviti u drzavi u kojoj zivim, a ovo su ujedno solidni pokloni i ne kostaju previse.

Za sve redovite korisnike kortizonskih krema, i onih iz slobodne prodaje: ne smijete ih koristiti kod herpesa simplexa, kod akni, kod bakterijskih infekcija koze, niti opcenito duze od tri tjedna u komadu, niti u trudnoci, a sastojak prelazi i u mjacino mlijeko kod dojenja.
Dovoljno je mazati dvaput dnevno i ne to nije njegujuca krema nego lijek. Djeca mladja od 6 godina smiju koristiti kortizone samo ako bas nista drugo nije pomoglo i ako bas lijecnik inzistira.
Cesto su ovakve masti narodan lijek broj jedan i toliko su udomacene da imaju gotovo bezopasan imidz. Dugotrajna upotreba stanjuje kozu, a neke od blazih nuspojava pri tom mogu biti - prosirene kapilare, strije, akne steroidnog tipa, promjena pigmentacije koze i slicno. Ujedno, jednom otvorenu kremu ne koristiti nakon tri mjeseca.

Sad za one koje ulaze u najbolje godine ali i koza nazalost - ukoliko imate prve bore, nazalost one se mnogo manje vide ako ne koristite pudere. Tak da dio pametnih zena koji pocinje sve manje koristiti make up to ne cine radi naglog povratka prirodi nego jer znaju da ce tako zapravo izgledati mladje, naravno uz neku dobru kremu koja nahrani malo i navlazi sve te borice. Za one koje ipak zele make up, neke od ideja:
Revlonov Age-Defying korektor za 6 eura ili nesto od Prescriptives, recimo njihov korektor a odlicno ce vam sad posluziti i kremasti iluminatori.
Njih malo fiksirate laganim, prozirnim puderom u kamenu. I to ne spuzvicama ili blazinicom nego laganim kistom, iluminatore najbolje staviti oko cijelog oka decentno, dakle i na gornji kapak i ispod obrve i kod nosnica malo itd. Nista ne utrljavati, samo potapkati vrscima prstiju.



Za slucaj da vam jos nije jasno da sa dobrom sminkom svaka zena izgleda bolje:



Ukoliko vidite zenu preko 40-ete i zakljucite da se odlicno i decentno nasminkala, pokusajte ju pitati za savjet, istina tu taktiku rijetko koristim ali nije dosad jos bila pogresno shvacena, dapace zene se razvesele komplimentu.

Ukoliko ste odlucite i nakon 50 i nadalje stariti prirodno i zadrzati i svoje sijede, svakako koristite sampon koji uklanja zutilo iz sijede kose, ovo na slici je pjevacica country muzike, koja je odlucila i obrve usaglasiti s ostatkom imidza jer obicno one ostanu tamne, tocnije sporije sijede nego kosa. Pokusajte naci neke nijeznije tonove olovki za obrve ili sjenila i malo ih posvijetliti smedjkastim tonovima, taupe i slicnim.




I naravno da zena izgleda odlicno, mnoge zene mladje 30 godina od nje ne izgledaju tako dobro, ona je presla 60-etu.

Ne znam da li je imala neke estetske zahvate, nisam nasla nista na tu temu o njoj a trazila sam, znam samo da se jako mnogo angazira drustveno, za djecu sa posebnim potrebama, za zastitu prirode, za eliminaciju nagaznih mina, puno volontira i puno se bavi sportom. I naravno cijeli zivot radi posao koji obozava. Ima li boljeg eliksira?

I na ovoj fotki je imala 60, ujedno je jedna od zaista rijetkih zena kojima duga kosa i u starosti dobro stoji. Ove fotke ujedno kao motivacija, svima preko 40-ete da mogu jos puno od sebe napraviti, ako zele. Jos sijedih a zgodnih i mladolikih - Judi Dench.






Neki dan idem u setnju. Vrlo prometno krizanje, slijeva se promet sa obliznjeg autoputa, podzemna prelazi u nadzemnu, tramvaj itd. Do mene zena sa djecjim kolicima. Sprema se prijeci raskrsce. Mrak je, pada kisica. Govorim joj - pa crveno je. Ne, ne govorim to bas svakoj budali ali ovdje sam imala feeling da moram reci. Ona okrece ocima, i prelazi cestu. Na pola raskrsca, nailazi auto, ne uspijeva kociti na mokroj cesti i beba leti kroz zrak. Krv su cistili i drugo jutro jos. I ostatke kolica. Njoj nista. Ne, ne bih vozaca nego bas nju stavila na dozivotno. Ona je ubila svoje dijete. Vozac je plakao stravicno, u roku 3 minute je dosla hitna i 3 policijska auta, ja sam davala iskaz (skupa sa jos 2 ocevidaca). Naravno da se ovo moglo dogoditi i da je isla preko zelenog. Ali sanse bi tad bile ZNATNO manje. Nije li to preveliki rizik za ustedjeti 5 minuta svoga zivota kako bi ih oplakivali sljedecih 50 godina?

Trenutno isprobavam delicije kojima je gl. sastojak cokolada. Odlucila sam jednom tjedno isprobati nesto. Ne brinite za mene. Nije to nista sto neki okrutan trener (a moj je bas takav) i sat vremena indoor cyclinga ne bi spasilo. Taj cycling vam je ono kad potpuno mokri spuzete sa sprave, a ne oni sobni bicikli pri kojem ste jos uvijek u stanju citati trac magazine.
Ukoliko netko ima recept Starbucksove torte od mrkve sa kremom kojom se slastim barem jednom tjedno, biljezim se za isti!
Kad isprobam ostatak recepeta napisem ovdje, ako prije toga ne umrem od coko-overdosea.zubo
U pravilu si dozvolim komada jedan, a ostatak ili odnesem susjedima ili odnesem na posao, sto mislite zasto mi se generalni stalno smjeska?

Dakle u zadnja dva tjedna radila:

Nutella-Rum-Torta

Priprema: Pjenasto umutiti jaja sa šeæerom i vanilin šeæerom oko 5 minuta. Pomiješati brašno, prašak za pecivo, gustin i puding, prosijati i dodati u smjesu od jaja. Izmiješati i umiješati lješnjak i ohlaðeni maslac.Tijesto staviti da se peèe u kalup za torte. Peæi u prethodno zagrijanoj peænici na 180st., oko 25 minuta. Gotovo tijesto ohladiti i prerezati na tri kore, svaku pokapati sa rumom. Za filu lagano zagrijati vrhnje, dodati Nutellu i miješati dok se ne rastopi u njoj. Ostaviti oko 2 sata na hladnom mjestu (balkon) da se dobro ohladi. Zatim je dobro izmiksati sa kremfixom i vanilin šeæerom.
Prvu koru staviti na tacnu, obaviti kalupom u kome se peklo tijesto, premazati polovinom kreme, prekriti korom, premazati ostatkom kreme i prekriti treæom korom, lagano pritisnuti.
Površinu preliti otopljenom mlijeènom èokoladom. Ukoso izvuæi linije bijelom èokoladom i èaèkalicom ih izmramorirati. Ukrasiti èokoladnim dekoracijama.

Sastojci: 5-6 jaja, 150 grama secera, 1 aroma burbon vanilija, 100 grama brasna, 40 grama gustina, 1 puding ljesnjak ili cokolada, pola praska za pecivo, 50 grama mljevenih ljesnjaka, 40 grama omeksalog maslaca, malo ruma za natapanje.
Fila: 750 ml slatkog vrhnja, 250 grama Nutelle, 2 kremfixa, 1 vanilin, nekoliko zlica ruma (ja to preskocim, zakoniti ne voli previse rum).
Za glazuru 200 grama mlijecne cokolade, 50 grama bijele cokolade.

Teufelskuchen – treba vam 100 grama cokolade za kuhanje ili one od preko 80% kakaa, 250 grama instant (posebno fino) brasno, jedan pecilni, 220 grama omeksalog maslaca, 400 grama smedjeg secera, 5 kapi vanilija arome, 3 jaja, 125 grama buttermilch
http://en.wikipedia.org/wiki/Buttermilk (nije sirutka ali nesto slicno i tekuce, molim pomoc kod prijevoda.



Za glasuru: 300 grama secera, 2 bjelanjka, 1 zlica soka od limuna, 3 zlice soka od narandje, kandirana korica narandje. Cokoladu otopite na pari, a kalup za tortu namazete ili stavite papir za pecenje vec po zelji. Maslac i secer pjenasto umutite, dodate vaniliju aromu i pod stalnim mijesanjem i jaja, cokoladu pazljivo umiksati, dodavati postepeno brasno (prosijano), buttermilch i 225 ml vruce vode. U unaprijed zagrijanu pecnicu na 190, na onu sa kruznim zrakom na 170, oko pola sata, kad noz ostane cist, gotovo je. Pustiti da se ohladi 10-15 minuta i onda pazljivo prerezati.
Sastojke za glazuru dobro izmiksati i to u vodenoj kupelji i mijesati povremeno dok se hladi.

- 17:00 - Komentari (12) - Isprintaj - #

èetvrtak, 13.12.2007.

Deutschland zwei

Biti ce to ipak vise od tri nastavka, em imam manje vremena nego sam planirala, em zelim svaku zanimljivost u vezi ove teme podijeliti s vama. Dok vi ovo citate ja sam upravo opet u Berlinu.

Kuglanje je omiljena aktivnost u ovoj drzavi, pa cete vrlo cesto vidjeti krhke bakice od 70 i nesto kako vas rasturaju u kuglani! Pretvore se u zvjeri.

Ne morate se bojati da cete u Njemackoj dobiti neku rupu od hotela, hoteli nisu jeftini ali su cisti i odrzavani i prije svega tri ili cetiri zvijezdice zaista to i znace, dok cim istocnije, tim vam je bolje otkinuti jednu zvjezdicu sa sluzbene klasifikacije.

Dorucak je uvijek ukljucen u cijenu sto nije slucaj u Francuskoj i sto me bas razocaralo, mislim platite nocenje 180 eura i onda oni nemaju novaca da vam daju dva peciva, casu soka i neki namaz? Ja prva ne bih gosta doma pustila otici gladnog – dobro Francuzi kazu da je ovako bolje jer niste obvezni tamo ni jesti ni platiti, ali ako sam na urlaubu:
onda moram doruckovati i to mi je polagan i dug ritual i gustam i osmisljavam dan preda mnom ili sam poslovno i ne, ne mogu raditi 4-5 sati u komadu do rucka bez da sam ista pojela. Osim toga ti isti hoteli vam onda prodaju neki mizeran dorucak za 18 eura po osobi!

Imate nepusacke i pusacke sobe, ako vam je zima, a ne nadjete u ormaru dodatnu deku samo pitajte za eine Decke (duvet).

Iole bolji hotel ima bazen i saunu, meni recimo prilicno vazno. Ukoliko odsjedate u nekim od poznatih lanaca hotela tipa Kempinski, Le Meridien, Arabella, onda otprilike znate kakvu uslugu mozete ockeivati. Recimo ako odsjedate u Hotelu Adlon u Berlinu, neugodnih iznenadjenja nema.



Moja omiljena kategorija hotela su zapravo tkz butik-hoteli, mali fini i sa max. 15-ak soba, luksuz, fina atmosfera i niks masovna proizvodnja. Recimo takvi manji hoteli obicno pripadaju nekom tematskom udruzenju sa vrlo strogim kritetijima za primitak istih tipa Romantic Hotels (sve koje smo posjetili bili su odlicni) ili udruzenje Small Luxury Hotels itd. Dakle uz lukuszne hotele, zatim ove male i fine imate i lance hotela tipa Sheraton, Ramada, Möwenpick itd. Tendiraju imati standardiziranu uslugu, znaci nema prevelikih iznenadjenja bilo u pozitivnom bilo u negativnom smislu. Ujedno mozete naici na male privatne obiteljske hotele, koji su recimo generacijama u obiteljskom posjedu, obicno imaju 2 ili 3 zvijezdice i jako cu cisti i pristojni. I povoljni. Hotel tipa garni znaci da tamo jedino dorucak mozete dobiti.
Uz to ima i Gasthaus ili Gasthof nesto tipa gostiona sa sobama, pucka kuhinja, skroman namjestaj i povoljne cijene, ponekad je to isto kao i B & B ali provjerite. Tamo mozete nociti ispod 50 eura po noci. I cesto cete vidjeti tablu na cesti sa Zimmer frei.

Ovako to izgleda.

Dorucak na njemacki nacin: biti ce tu fine susene sunke, nekoliko vrsta kruha, friski sok, kave, cajevi, kuhana jaja obavezno, marmelade, med itd.



Ako imate prilike, uvijek trazite sobu u uglu, one su uvijek vece i prije svega tamo je tisina ;-). I u pravilu imaju vise svjetla.



Njemacka je prilicno kid-frendly – kinderfreundlich, i imate mnogo obiteljskih hotela, gotovo sve znamenitosti mozete posjetiti uz prilican obiteljski popust, ukoliko imate neki oblik invaliditeta, Njemacka je najbolji izbor u Europi za provesti odmor. Rade na tome da svaki pa i seoski kolodovor osposobe sa pomicnim rampama da osoba u invalidskim kolicima moze putovati sama neograniceno, zasad se tako moze kretati kroz sve vece gradove.



Svugdje gdje vidite znak invalidskih kolica znaci da mozete uzeti taj put



Njemacka zeljeznica nudi posebnu telefonsku liniju koju nazovete i kazete da dolazite na tu i tu stanicu i da vam treba pomoc kod ulaska u vlak ili izlaska tu i tu i netko ce vas cekati i besplatno vam pomoci. Mnogi hoteli u vecim gradovima nude sobe za osobe sa ogranicenim tjelesnim mogucnostima, tu su unda umivaonici nizi, kade se otvaraju bocno, svuda po sobi su drzaci i prije svega prostor izmedju objekata je dovoljno velik da se nesmetano po sobi moze voziti u kolicima.



Ukoliko volite istospolne ljubavi, necete imati problema u Njemackoj, barem ne u gradovima. Nije to svugdje tako, recimo u Tunisu je istospolna ljubav zabranjena i jedan par koji je letio s nama je imao problema, homoseksualci su schwul a zenska verzija istog je lesbisch. I takvi parovi smiju koristiti obiteljske popuste u hotelima, javnom prijevozu i za razno razne ulaznice.

Zelite li da vas novac postane i dalje "pink", mozete se odluciti za gay putnicke agencije (IGLTA)



Naravno svaki grad ima svoju scenu i svoje lokale tipa www.berlin.gay-web.de itd.

Da li imate vazecu putovnicu? Ne bi vjerovali. Ali ovim putem pozdravljam jednu meni posebnu osobu koja je na apsolventsko putovanje dva puta kretala, jednom do slovenske granice a jednom bas i do odredista.
Imate sva potrebna cjepiva i medjunarodnu iskaznicu za iste?





Tko cita njemacki ovdje su mu svi glavni podaci:

http://www.travelmed.de/impfkontrolle/ik_impfungen.htm

Isto tako najjeftinije je ako imate svoj mobitel, a ne neki kodirani, da u Njemackoj kupite za 20-ak eura njihovu mobilnu karticu i telefonirate, roaming je, poznato je u vecini slucajeva skup. Internet kafica ima gotovo u svakom selu i mozete od svugdje, a vecinom iz iz svoje hotelske sobe besplatno provjeriti mailove.
SIM karticu ne mozete kupiti ako imate "zakljucan" mobitel gdje se vas provider stiti da naravno koristite iskljucivo njihove usluge i naravno iskljucivo ih njemu placate. Ujedno netko tko ima boravak u Njemackoj vam mora kupiti takvu karticu, tj. traziti ce vas potvrdu o prijavljenom boravku ovdje. Ja sam to nekoliko puta ucinila za frendove. Mobiteli se zovu Handy. U gradovima ima nekoliko T-Mobile hotpost gdje mozete bezicno surfati, naravno u svim Starbucks kaficima i u svim knjiznicama itd.

Jeste zdrastveno osigurani na putu?

Nemojte stedjeti na POGRESNIM stvarima. Bolje dan manje boravka ili manje shoppinga, a da vi mirno spavate a ne da vas bas taj urlaub kosta u nezgodi toliko da lijecnicke troskove otplacujete sljedece 2-3 godine.
Kad se radi o putnim osiguranjima postoje tri osnovna: onaj da smijete otkazati put, putno zdrastveno i onaj za izgubljenu prtljagu.
Meni moje zdrastveno daje do max. mjesec dana besplatno putno zdrastveno u inozemstvu, ne kupujte nikakva osiguranja na aerodromu, tamo su jednostavno preskupa.



Za slucaj da vam zaista zagube prtljagu, ja nosim listu stvari koje sam spakirala, u svojoj torbici pa znam reci sto tocno nedostaje a ista mi sluzi kao check kad se natrag pakiram doma da sve uzmem sa sobom.
Kad nadju prtljagu moraju vam je besplatno dostaviti. Ukoliko imate neka od oboljenja tipa epilepsija i slicno, svakako nosite sa sobom medjunarodnu iskaznicu kojom obavjestavate sto imate.

"Reisethrombose" ili "Economy-Class-Syndrom"
Dugi letovi nisu zdravi. Godinama nosim carape za let, kako ne bih stigla na odrediste nateklih nogu ili ne daj boze sa trombozom. Lufthansa ih prodaje ali njihove su srednja zalost. Compressana je odlicna firma, minimalno 140 dena, bilo samostojece bilo dokoljenke, ako je let duzi od 3-4 sata svakako prosecite s vremena na vrijeme da vam se ne zablokira skroz crikulacija. Piti puno vode i izbjegavati alkohol i tablete za spavanje.





Ukoliko vam igdje treba Hitna zovite 112. Ärtzlicher Notdienst.


Dakle danas Berlin.









Sve vazne podatke o gradu ovdje:

http://de.wikipedia.org/wiki/Berlin i ovdje
http://en.wikipedia.org/wiki/Berlin.

Za Berlin kazu da je preko 10% njegovih stanovnika homo, oko nekih pola miliona. Ima i najveci zidovski muzej u Europi, sagradjen 2005 kod Brandenburskih vrata i Postadmskog trga.





Te spomenik zrtvama holokausta, labirinit betonskih blokova...



link_detalj.

O Berlinu sam u zadnjih godinu dana pisala cesce, gdje u shopping, gdje na klopu, ovaj grad ima svoju atmosferu i to je to.



Checkpoint Charlie je bio najpoznatiji drzavni prijelaz u Berlinu, koji su uglavnom koristili samo stranci, diplomati kao i pripadnici "saveznika".

http://www.mauermuseum.de/index.htm



Zida vise nema.

Povijesna fotka:



Zanimljivo se bilo voziti podzemnom prije pada zida, cija je ruta sve ove godine postojala ali se na stanicama nije izlazilo (naime neki dijelovi jednog dijela Berlina su bili povezani bas preko odijeljenih dijelova drugog Berlina).

Ima li poznatijeg simbola hladnog rata?

Stranica sa znamenitostima:

http://www.stadtentwicklung.berlin.de/denkmal/denkmale_in_berlin/

U shopping cete na Kurfürstendamm ili Ku’damm, posjetiti cete i Tiergarten, Charlottenburg, ili Europa Center.



Tiergarten:





Tiergarten je divovski park koji zavrsava blizu Postdamskog trga, to vam je u Bezirk-u Mitte, onda cete zeljeti vidjeti Reichstag



sa Trgom Republike ;-). Budenkanzleramt i link



Paul-Löbe-Haus.






Kuca svjetskih kultura.

Sony centar



Dvorac Bellevue



Dakle Charlottenburg je edel kvart u Berlinu, tamo je i shopping milja, Berlin ima tri operne kuce, Dahlem je sveucilisni dio, Kreuzberg je zloglasni radnicki kvart koji jos uvijek zivi na starom zlom glasu, nekada najsiromasniji dio grada i danas centar stranaca i alternativaca.

Ukoliko imate prilike svakako posjetite KaDeWE i njihovu slasticarnu, traumhaft! Zgrada je prva na danasnjem tekstu, sasvim gore:
Das Kaufhaus des Westens:





Najveca europska robna kuca, mislim da njihov slasticar zaraduje vise nego neki top manager ;-).

http://www.fernweh.de/kadewe.html

http://www.kadewe-berlin.de/

Tamo idete po kremice od 1000 eura i po torbice od 2000 ;-). Tamo ne idete naci super ponudu godine.
Njihov ducan sa namirnicama nudi 120 vrsta ulja, preko 1300 vrsta sireva, tamo cete naci sherry star 30 godina, ocat star 35 (pa ga onako gustog pokapate samo po vocu), naci cete tamo 120 sorti octa, 30 tematskih barova gdje svaki nudi specijalitete neke svjetske kuhinje...u jednom kutu ima minimalno 100 vrsta cajeva, 1200 vrti narezaka itd.



Raspored po etazama:


Svakako preporucam popiti kavu u Leysieffer-Café-u, na recepciji mozete besplatno iznajmiti invalidska kolica ako trebate, tipa koji ce vam besplatno nositi vase vrecice od blagajne do auta, mozete klinca ostaviti u igraonici, i to 3 sata besplatno!
Robna kuca ima 60 000 kvadratnih metara. Imaju i odlican dio s materijalima, najpoznatijih kreatora. Jedan kat je samo s kozmetickim salonima ima Shiseido, Clarins, La Prairie u kojima ima popust na njihove proizvode. Na zadnjem katu je tradicionalno (tako imaju sve njemacke robne kuce) restoran, srednje cijene, dobra klopa. Ides sa tanjurom i stavljas, na kraju vagnu i to je to.

Berlinski busevi:



Onda ima Nikolei-kvart sa rijekom Spree.







Tamo vam vozi U-6, to je najstariji berlinski kvart, ime ima po njegovom zastitniku svetom Nikoli
Onda Prenzlauer Berg nesto vrlo hippie, bivsi istocni Berlin.

Prometno je Berlin podijeljen u tri zone A, B i C i kupljenu kartu (nije tako u svim gradovima) MORATE jos prije koristenja ponistiti,
bas u ovome:


Prije ste ju kupili:


Ukoliko se zelite malo i istrcati, odlicno mjesto je i Grünewald, veliki berlinski park.

Ja sam nazalost zasad ama svaki put bila radno, pa sam grad vidjela svaki put na pola dana ali spremam se na jedan produzeni vikend na proljece skupa sa zakonitim, samo za nase guste.

U blizini je i lovacki dvorac:



Berlin ima i predivna jezera, sjecate se mog frustuka od prije godinu dana na Wannsee?



Link.

Opcenito nije neobicno usred grada na vecim trgovima naici na preudobne lezaljke i pijuckati narucenu kavu suncajuci se.

Dakle centar Berlina zvan i Berlin-Mitte ili Stadtmitte ili samo Mitte je centar bivseg istocnog Berlina, no prije zida ovo i je bio centar grada i dio s najvise povijesti. Simbolicno taj dio pocinje na Postdamer Platz-u, bivsoj najvecoj baustelli u drzavi i ide do Brandeburskih vrata i do Tiergartena. Friedrichstrasse je shopping ulica broj jedan.



Dalje, Alexanderplatz je bio centar ruskih igrica i cesto se kaze da Berlin ima nekoliko centara i ovo je jedan od njih. Skupa sa Fernsehturmom.





Toranj mozete i razgledati, nalazi se u Panoramastr. otvoren je od 9 ujutro do ponoci.Nemam provjerenu informaciju ali navodno je to najvisi toranj u Europi i najvisa gradjevina u Njemackoj.

Anegdota o papinoj osveti: uvijek kad sunce obasja kuglu, tocnije onaj jedan "prsten" od rostrraja oko nje, nastaje refleksija u obliku kriza. Naravno da je DDR vidio u tome svojevrsnu zavjeru i nakon sto je gradnja zavrsena arhitekt je navodno zavrsio u Stasi rukama radi preslusanja.
Na kraju su zakljucili da to nije nikakav kriz nego jednostavno simbol plusa za socijalizam. zubo

Tako je barem preko televizije njemacki narod uvijek bio ujedinjen, jer su iz zapadnog Berlina slali dovoljno jake signale da istocna Njemacka gleda. Na vrhu tornja je restoran koji u roku jednog sata napravi svojih 360 stupnjeva i za vrijeme solidnog obroka mozete razgledati grad sa svih strana.

Visina tornja je 368 metara. Sama kugla ima 4800 tona. A ako zelite ipak gore stici pjesice, pripremite se na 986 stepenica. Nijemci jako vole tv-tornjeve zvati sparoge sto samo pojasnjava dodatno koliko sparoge obozavaju.

Nisam gotova s Berlinom, nisam prosla jos dio znamenitosti kao i predivnu berlinsku okolicu i jedan od naljepsih ljetinkovaca na svijetu. To cemo drugi put.

- 21:39 - Komentari (21) - Isprintaj - #

èetvrtak, 06.12.2007.

Deutschland



U tri do cetiri nastavka cu do kraja mjeseca pokusati opisati kako izgleda Njemacka, barem sa one ljepse strane i mozda onima koji ubuduce putuju u ove krajeve dati jednu ili drugu ideju sto pogledati i gdje prezalogajiti na tom putu. Zemlja je prevelika i presarolika da obuhvatim sve, ali i jedan izabrani dio ima svoje cari.
Tematski ce tri teksta pokriti regije – prvi dio kratki uvod te Berlin, Lübeck (njam) i Leipzig, Bremen ( bremenski muzicari), Dresden, drugi dio – jos malo istocne Njemacke, te München, Schwarzwald i Heildeberg, onda tkz, europska romanticna cesta, sa jednim od najljepsih dvoraca na svijetu Neuschwanstein i ne tako dalekim meni najromanticnijem gradicu na svijetu Rothenburg ob der Tauber (je, je tamo se uvijek vracamo), te mondena skijalista, te treci dio Stuttgart, Nürnberg, Kölln, Frankfurt...

Jetzt geht es also los! I to kratkim uvodom kako je najbolje putovati a kako bas i ne bi trebali.

Idete za Njemacku? Wunderbar! Mozete u istu doci avionom, gotovo svaki grad, a svi veci imaju aerodrom, mreza vlakova je odlicno razvijena pa mozete uzivati brzi i ugodan ICE, a mozete i busom. I rent-a –carom. Od Bodensee do Rajnske doline te Schwarzwalda, ima se sto vidjeti. Onaj dio koji granici sa Francuskom je mnogo pod utjecajem francuske kuhinje, svaka regija ima svoju vrstu mineralne vode, pive i kobasica! Bilo da se odlucite za mega city Berlin, veliki lucni grad Hamburg ili romantican sveucilisni Heidelberg, ili mozda rodno mjesto Goethe-a, ili istocni dio sa predivnim Dresdenom? Kako god bilo ja vam zelim jedno wunderschöne Reise!

Svako doba godine nosi svoje cari sa sobom, zimi cete naici da predivne tradicionalne bozicne sajmove cerekcerekcerek: sa bakinim specijalitetima od cega ja svake godine nanovno poludim za vocnim raznjicima umocenim u cokoladu
Jagoda mi je omiljena, ali ne prezam ni od drugog voca.



Jos ako koriste Zotter cokoladu, tu hodocastim. Ljeti cete uzivati u predivnim voznjama brodom uz sumovite bregove, prisjetite se mog proljetnog odmora na Rajni.


Njemacka je poznata i po jako velikim parkovima i obicno stariji dijelovi grada jesu iskljucivo pjesacke zone, pa se mozete u miru i tamo setati, bez smoga ispod nosa.Javni prijevoz je odlican i to je jedan od razloga zasto ja ovu drzavu ne bih mijenjala, auto koristim rijetko i u slucaju nuzde. Drzava i porezno podrzava bicikliste, staze su uredjene i vode kroz citav grad u oba smjera, a imate i besplatne i cuvane javne garaze za bicikle i to uvijek u blizini neke od gl. stanica podzemne/nadzemne.

Berlin – nacionalna zvijezda, Ku'damm i nezaboravni shopping tamo, pa Unter den Linden, Hamburg zovu Kraljicom sjevera (na njemaackom je grad opcenito imenica zenskog roda) a i seks centrom cijele drzave, sifra: Reeperbahn tkz. crveni kvart, u Münchenu svake jeseni ima najveca europska pijanka i jos k tome legalna, Köln ima najveci i najljepsi karneval u drzavi kad smijete jedan dan u godini biti luda zena i svakome muskarcu koji vam se nadje na putu prerezati kravatu na pola, oni to i znaju pa se paze taj dan, jer ni vas sef tad nije svojom pozicijom zasticen.
Inace prostitucija je ovdje legalizirana, placa se socijalno, zdrastveno i mirovinsko osiguranje i na stranu sve moralne pouke koje bi sad mogla sasuti iz rukava, tim zenama je bolje sad sa nekim pravima i povlasticama, smiju biti bolesne, placeno im je bolovanje itd,. Frankfurt zovu New York-om Europe, znaci business i lova, skup, lova, svi svjetski ducani su ovdje zastupljeni jer si ne mogu priustiti da ne budu, Bodensee vam je talijanski flair, Crna suma je puna zdrastvenih spa centara, Mosel dolina vino i rimski ostaci i kaldrma, Sanssouci u Postdamu, Lübek radi najbolji marcipan ever, ever a ja marcipan jako volim. Ne one jeftine secerne kopije, nego pravu edel stvar.
Crvene cigle i morska atmosfera, stari dio grada je pod UNESCO zastitom, Weimar znaci Goethe i Schiller, Augsburg i njihovi prvi socijalni stanovi u Europi prije nekih 300 godina. U kojem morate pojesti Zwetschgendatschi. Prica o obitelji Fugga i tkz. Fuggerei link, bili smo u tim malim, njegovanim i toplim stanovima, stanarina je jedan euro a ovaj dio se tradicionalno zatvara navecer (gradske zidine) i tko zakasni, ili spava izvan zidina ili placa kaznu. Preko trazilice cete naci mnogo slika tih kucica.


Mozda ne znate ali Stuttgart ima isto svoj pivski festival i to po velicini odmah iza Münchena. Njemacka je poznata po drzavnim filharmonijama, gradskim operama i u pravilu svaki gradic ima kazaliste, od gradjevinskih stilova naci cete svega od gotike, renesanse, baroka, rokoko-a, neoklasicizma, bauhaus stila (meni posebno dragog), moderne, postmoderne. Ovdje se ne jedu samo kobasice, recimo u sezoni sparoga citava drzava jede na tone sparoga, obalni gradovi jedu jako puno friske ribe. Matjes (white herring) vam nude na najmanje 50 nacina a omiljeni je gablec ukiseljena of course sirova verzija http://www.marions-kochbuch.de/rezept/0309d.htm, svi se dave u jagodama, dapace meni je poseban gust otici na neko seosko imanje i u kosaru nabrati tih divota, naime platite samo ono sto nosite u kosari, mi uzmemo po 3-4 klinaca i pojedemo pola jagoda jer su nespricane, direktno na polju. Kao i drugi uostalom. Forelle se jedu ljeti (trout)
link, a divljac sa domacim knedlama se jede zimi, ovo je i zemlja kruha pa ima barem 300 vrsti istog i barem 1200 vrsti raznih peciva, lisnatog itd.
Kad putujem u inozemstvo vidim kako sam razmazena po tom pitanju. Popularni su i tradicionalni Biergarten, znaci u hladovini na otvorenom i dobra pucka klopa – nesto ovakvo recimo. zubo ili
.

Mora biti u prirodi, ne smije biti skupo, sto cete tamo piti prepusteno je vama: Bockbier (6%), Export (5% alkohola), Kölsch, Malzbier (sadrzi gotovo nista alkohola)r, Pils, Weizenbier (od zitarica), hocete dunkles ili helles Bier, ein vom Fass – iz bacve, toceno. Hocete bocu ili kriglu.
Stara tradicija koja se uspjela odrzati do danas je popodnevni Kaffee und Kuchen
, dakle kad vas netko zove u kasno popodne u goste, zove vas po svoj prilici bas na ovo.

Ljubitelji Njemacke su sigurno vec progutali sve od Thomasa Mann-a, a prije svega Buddenbrooks a onda i legendarni Limeni Bubanj Güntera Grass-a, od filmova tu je klasika Plavi andjeo sa Marlene Dietrich, onda iz 2006 Goodby Leinin (odlican film!), te nesto stariji Run, Lola, Run http://www.lola-rennt.de/
Ukoliko nikad niste bili u Njemackoj, teska je odluka sto prvo vidjeti. Sjever je pun gotike i friske ribe, ali je klima vlazna i vjetrovita, jug je topliji ali tu ce vas zaskociti kobasice. Ako idete s djecom i put je oko Bozica svakako posjetiti neki od bozicnih sajmova.

Zavisi gdje vam je baza iz Berlina mozete raditi izlete za Dresden, Leipzig i Weimar, iz Hamburga za Lübeck i Bremen, iz Münchena za Neuschwanstein, Rothenburg, Nürnberg, Augsburg, a iz Kölna za Heidelberg, Frankfurt, Stuttgart i na Rajnu. Ljeto je s ekonomskog kuta odlicno vrijeme za put jer Nijemci se razmile po inozemstvu i sve je jeftinije, a osim toga i ljetne rasprodaje su u tijeku. Svaka savezna drzava ima drugo vrijeme za ferije bas zato da bi se izbjegle guzve na nacionalnoj razini pa provjerite kad su male ferije u gradu (svaka savezna drzava ima svoje termine za ferije da ne bi nastao zastoj prometa na nacionalnoj razini, raspitajte se na vrijeme koji su to na vasem odredistu) koji vam je baza, naime gl. gradske atrakcije su tad prilicno napucene. Ljeti je dugo dan, otprilike sat vremena duze nego u Hrvatskoj.
Recimo kraj kolovoza i prva polovica rujna, babinje ljeto ili Altweibersommer, zapravo blagi pocetak jeseni je odlicno vrijeme za put. Pogotovo jer tad diljem zemlje idu vinski festivali i proslave Ertendankfest-a iliti berbe plodova.
. Stari obicaj zahvaljivanja Zemlji za izdasne plodove i pripremanja za zimu.
http://de.wikipedia.org/wiki/Erntedankfest.

Za vise informacija
http://www.germany-tourism.de/

Dalje u sijecnju je u Garmisch-Partenkirchenu natjecanje u skijanju, znaci nije najpamentije bas tad se zaputiti tamo, u veljaci je odlican filmski festival u Berlinu
http://www.berlinale.de/
i prije Pepelnice su karnevali sirom zelje. U svibnju su povijesne viteske igre, recimo bas u Rothenburgu http://www.rothenburg.de/d/ISY/index.php , kamo se spremamo jos ove godine na jedan romanticni vikend.
To je jedan od rijetkih mjesta koje uzivo izgledaju deset puta bolje nego na slikama.
Onda dolazi Rajna u plamenu, pisala sam o tome prosle godine, radi se o najvecem vatrometu ever na Rajni, jednom godisnje, najbolje je gledati isti sa palube broda cerek, nezaboravan pogled.



Dalje Berlin i Köln imaju najvecu gay pride, oboje je ljeti. http://berlin.gay-web.de/.

Berlinski gradonacelnik je i sam deklarirani homoseksualac, pa se vec po tome moze zakljuciti da postajemo sve tolerantiji, naime i dalje je uspjesan i omiljen politicar.
tkz. Christopher Street Days.
Ujedno svi veci gradovi imaju takve godisnje manifestacije. http://de.wikipedia.org/wiki/Cologne_Pride.

Osim sajmova pive na jesen u Münchenu i Stuttgartu, tu je i u Frankfurtu medjunarodni sajam knjiga, najveci sajam takve vrste u Europi. I naravno zimi Weihnachtsmarkt ili Christkindlmarkt.

Culi ste da je Njemacka skupa, samo koliko skupa? Ovisno o saveznoj drzavi wink, pa najbolje da to pitanje konkretno obradimo uz pojedine regije. Isto tako zavisi kakvi su vasi putni afiniteti, netko ce se zadovoljiti fast food hamburgerom za dva eura pedeset, a netko ce radije otici u restoran gdje je prosjecan pucki obrok od 20 eura nadalje. Cijena dnevne karte za javni prijevoz (to se isplati UVIJEK ako se mislite voziti vise od dvije voznje negdje) je oko 5 eura, varira o gradu. Ukoliko zelite sve proci vlakom onda se isplati German Rail Pass ili Rail Europe
http://www.raileurope.com/us/index.htm.

Neka gruba smijernica je da solidna soba nece kostati ispod 120 eura po nocenju i osobi, dvokrevetna oko 150. Kava i kolac je oko 4 eura pa nadalje. Ulazak u crkve je besplatan a za ostale atrakcije djeca, studenti i umirovljenici, invalidi i vojnici imaju uvijek nekih pola cijene, ponesite svoje iskaznice ne moraju biti izdane u Njemackoj, vrijede.
Shopping? I to zavisi hocete li u Escadu, Mexx ili HundM. Obratite paznju, ako je grad pun poslovnjaka, vikend cijene u hotelu su prava sitnica (samo da ne ostanu prazne) i obrnuto ako je turisticki atraktivna lokacija cesto su cijene u tjednu jeftinije, pogotovo od pon do cetvrtka.
Ukoliko uzmete jednokrevetnu sobu, vecina hotela ce vam bez posebne naplate dati djecji krevet uz to. U tom krevetu moze za nuzdu prespavati i odraslija osoba (neki 15-godisnjak?), nisam probala ali po duzini bi islo. Dosta mozete ustedjeti i ako ste ljubitelj setnje, dobar par cipela za setnju i ustedjeli ste lijepe kalorije a i sacuvali novceke za dodatni shopping.thumbup
Taxiji su skupi. Ne posebno duga gradska voznja je rijetko ispod 25-30 eura. Po mom iskustvu skuplje je od ovoga ali evo nekih smjernica: recimo najjeftinije sam se vozila u Berlinu http://www.hale.at/tarife/taxitarife.html.

Geldautomati ili bankomati su na svakom cosku, bilo za bakovnu bilo za kreditnu karticu. Bez PIN-a ne ide nista.
Ja uvijek imam barem bankovnu i kreditnu sa sobom jer znalo mi se dogoditi, recimo u Skopju da posve ispravna bankovna kartica ne prolazi u Krasu, samo je kreditna htjela proci jer imaju neki stariji aparat.
Ako se sluzite putnickim cekovima, pazite da imate zapisane serijske brojeve istih i to ne skupa sa cekovima, kako bi u slucaju kradje znaci blokirati unovcenje istih.


Bio ist angesagt. Hocu reci da cete rijetko i tesko naci selo, a kamoli grad bez trgovine eko hranom. U mom gradu ih ima oko 30 vecih i nesto manjih a nije grad posebno velik.
Mehrwertsteuer je 19% i ukljucen je vec u cijenu. What you see is what you pay. Ako niste drzavljanin EU-a dobiti cete porez na izlazu iz zemlje, naravno racun mora prethodno biti ovjeren u trgovini (povrat necete dobiti za hotel i restoran). Taj tax-free-formular vam moraju u trgovini ispuniti, nikako na carini, tad je kasno.
Sindikati su ovdje jos na snazi i vrlo aktivni i brinu za minimalne nadnice pa ljudi ovdje ne zive od napojnice, ako ste zadovoljni uslugom svejedno ju dajte, nece se buniti – normalno je dati 10% od ukupne cijene. Zavisi naravno i koja je to ukupna cijena. Kad mi je cijena hotela (3 nocenja za dvije osobe) 600 i nesto eura, mozda necu staviti 60 eura u kava-limenku ali 30 je i vise nego dovoljno, ako ste naravno bili zadovoljni uslugom. Meni je recimo vaznije da uvijek ostavim sobaricama napojnicu, a ako imam viska vremena ostavim i neku finiju cokoladu i zahvalna sam sto eto ja ne moram raditi taj posao.

Aerodrom je Flughafen, glavna zracna luka u zemlji je Flughafen Frankfurt Main. Ujedno je jedno od svjetski najvaznijih zracno prometnih cvorista. Tamo radi oko 80 000 ljudi (znaci bas za zracnu luku), preko 2000 hektara povrsine ima i preko 50 miliona putnika na godinu, iako jedan veliki dio prometa otpada i na promet robe.





Terminali 1 i 2 su povezani sa skyline koja vozi bez vozaca (terminal 3 se tek gradi).

U nekim gradovima Lufthansa nudi da se checkirate u gradu, dakle predate svoju prtljagu koju onda ne morate vuci sa sobom i ne morate cekati ona obligatorna 2 sata ucheckirani, nego lakonogi bez kofera sjednete u podzemnu i odvezete se do svog terminala, a prtljaga vec ceka u vasem avionu. Ili ne. Ali to je vec druga prica. zubo

Svejedno to nije najbolja adresa za povoljan shopping, ja sam recimo na jednom putu ove godine intenzivno doma razmisljala jesam li sve spakirala, zakljucak: jesam. Onda smo se checkirali sjeli na kavu i ja kazem – gacice. Zaboravila sam platnenu vrecicu sa gacicama. Udjem u butik sa finim donjim vesom i kupim njih 10-ak a mogla sam za te novce kupiti ne znam bicikl, a mi ne vozimo bilo kakve bicikle, elem je zakonitom izletio cudan pogled ali nije nista rekao. U hotelu ih oprala u tekucem sagrotanu i obukla. Poucak – nosite gacice sa sobom.

Dakle iz Frankfurta imate onda letove za sve ostale aerodrome u drzavi, recimo do Franz Josefa u Münchenu koji je jedan od najbolje opremljenih aerodroma na svijetu, otvoren prije 15 godina i sa savrsenom infrastrukturom za invalide. Berlin ima 2-3 aerodroma, bolje je da izaberete Tegel, lakse cete i povoljnije doci do grada.

Ako idete poslom, nemojte stedjeti na karti jer vam treba potpuna fleksibilnost ali ako idete turisticki, mozete kupiti kartu na posebnoj ponudi i 50% nize od redovite cijene tkz. konsolidstori su odlicni izvori takvih povoljnih karata.
Recimo
http://www.statravel.com/cps/rde/xchg/us_division_web_live/.
Ako se recimo registrirate na www.expedia.com, oni ce vas obavjestavati putem maila svaki put kad cijena avio-karte za vasu destinaciju padne. Organiziraju i nocenje i rent-a-car i ostalo i putovala sam jednom s njima. Povoljne last minute ponude mozete dobiti i direktno od avio kompanija ako se predbiljezite za tjedni newsletter.
Ako vam je svejedno kojom rutom letite i ne smeta vas ako do odredista letite 2 sata duze nego ste zamisljali ili ako presjedate, pogledajte kod
priceline, mene sve ovo gore smeta, pa tamo ne gledam.

Znaci za male novce ce vam prodati let a necete do polijetanja znati o kojoj je avio kompaniji rijec i o kojem se tocno danu radi (morate biti spremni poletjeti u roku 72 sata, bilo kad). U pravilu cete dobiti ponudu velike poznate aviokompanije koja eto nije uspjela prodati svoja skupa sjedala ali naravno tko je fleksibilan nema novaca pa je to o.k. a ako niste fleksibilni obicno imate novaca pa je i to opet o.k.
Ujedno je velika sansa da zato povoljan let dobijete recimo u cetiri ujutro ;-) dakle u vrijeme kad nije ugodno kretati na put pa zato i nije cijeli let rasprodan. Europa je zeljeznicki dobro povezana. No do Njemacke mozete doci i brodom, recimo ako dolazite iz Engleske put ce trajati oko 20 sati ali cete ipak nesto usput i vidjeti. Jeftinije karte imate i ako putujete u grupi, recimo organizirano preko turisticke agencije. Ja to ne volim ali s druge strane, nitko vas ne tjera da sa grupom provodite svo vrijeme, mozete sletjeti i krenuti svojim putem. Ukoliko idete preko agencije, svakako uzmite putno osiguranje. Pogotovo ako cijeli put placate unaprijed. I ne kupujte osiguranje u istoj agenciji. Zelite biti nezavisni, jer ako oni zeznu put kolika je sansa da cete bas od njih dobiti novac natrag? Kod osiguranja pazite koji su uvjeti otkazivanja puta – recimo visa sila, tako su kod tsunamija turisticke agencije masovno otkazivale puteve i NISU vracale lovu jer je eto to bio slucaj vise sile. Smijete li vi i pod kojim uvjetima odstupiti od puta, ako ste recimo bolesni? Kakav je raspored puta – ako morate ustajati svako jutro u sest i marsirati citav dan od znamenitosti do znamenitosti i vracate se mrtvi umorni u deset navecer u hotel; jel to ono sto ocekujete od odmora?

Koliko velika je vasa grupa (ja sam zavrsila srednju turisticku i zabavljala sam se i pitanjima koja su nekome banalna, barem tako dugo dok vas ne opale po novcaniku) sitnotisak se cita PRIJE puta.

Dakle ako je grupa velika uvijek cete cekati one kojima se piski ili kupuju suvenir ili tko zna sto. Ja mrzim cekati pa eto jos jednog razloga zasto izbjegavam takva putovanja. Da li je citavo putovanje uvjetovano minimalnom velicinom pojedine grupe i smije li organizator otkazati put ako nije skupio dovoljno veliku grupu? Sto tocno jest ukljuceno? Placate li javni prijevoz sami? Mozete li birati sto cete pojesti ili svi dobiju standardnu sniclu i pomfri?
I malo optimizma nije naodmet. Ja se volim o svemu ovome pobrinuti na vrijeme i onda s prvim trenutkom putovanja opustiti se i uzivati.
Recimo jednom sam bas uzela all inclusive i prosla tako posebno povoljno, a cim smo sletjeli zabrijali smo u svom pravcu i vidjeli grupu pred hotelom tek 10 dana kasnije.

Deutsche Bahn, zastitna boja crvena, zastitna karakterna osobina – kasnjenje.
Da,da. No nije strasno. Jako su fini i ne zele da budete tuzni i nezadovoljni i ako vlak kasni a vama to ne pase, smijete uzeti neki ranije cak i ako je skuplji, naravno na njihov trosak.
Sresti cete IC (Intercity – povoljna verzija), onda ICE – InterCity Express – skuplja ali i mnogo brza verija, InterCity Sprinter – jako jako brza verzija, gdje stane svakih 300 km i to ako. CityNightLIne CNL nocna verzija cesto jeftinija od dnevne, luksuzna verzija vam nudi spavacu sobu i kupaonicu, za lokalno rajzanje tu je S-Bahn ili RB (RegionalBahn) ili RE RegioanlExpress. Kartu mozete kupiti i u vlaku kod kontrolora i platiti kreditnom karticom, a ona ce na svom malom aparaticu (tipa dlanovnika) vidjeti kad bi se vi mogli vratiti za 5 dana u pet popodne, naime ima sve linije tamo dostupne.
Podjela je na prvu i drugu klasu: u prvoj imate dosadne vlako-tete koje vam ne daju mira od silne paznje te jel bi jeli (topli obrok), te jel bi pili, te sto bi citali, te jel bi se osvjezili maramicama...
Svi vlakovi su podijeljeni u pusacke i nepusacke, a kolodvori su nepusacki. Neki kolodvori daju pravo pusenja na nekoliko malih crveno oznacnenih mjesta, gdje onda vidite sacicu pusaca kako su se stisnuli oko jedne pepeljare.

Kod nekih vlakova mozete uzeti i auto uz ne posebno veliku nadoplatu, ali morate mjesto rezervirati na vrijeme. Bicikl mozete u pravilu uvijek uzeti.





I podzemne stanice su ciste i sigurne (vidi onu u Münchenu gore). Na

i na cesti cete vidjeti putokaze sa velikim U, sto znaci da je dolje podzemna stanica.
. Jos malo o vlakovima sam pisala krajem ozujka http://jja.blog.hr/arhiva-2007-03.html#dan30.







hodnik vlaka

Gl. kolodvor je Hauptbahnhof i uvijek je odlicno prometno povezan sa centrom a u vecini slucajeva i je u centru grada.

Ovo je berlinski i zasad nema konkurencije, o tome pise dio mog teksta ovdje (prva polovica) http://www.blog.hr/print/?id=1622124830


Kad ste tamo, jos samo morate pronaci pravi Gleis (track) a svi veci kolodovri ce vam o tocnom dolasku i gleis-u informirati plocama poput onih na aerodromu. Vazno je da rezervirate hotel. I jednako vazno da rezervirate sjedalo u vlaku, za dodatnih 2-3 eura cete se moci uvaliti u svoje udobno sjedalo i gledati svasta oko sebe iliti muku onih koji nisu rezervirali.

Za vozne redove i sve ostalo http://www.bahn.de/p/view/index.shtml.
Za slucaj da ste se odlucili za varijantu broda
http://www.kd-rheinschiffahrt.de/.
http://www.kreuzfahrt-verzeichnis.de/reedereien/viking-flusskreuzfahrt.htm.

Za vlakove se isto tako isplati i jer mozete putovati NEOGRANICENO prvom klasom u 17 zemalja i isplati se ako zelite u recimo samo 3 tjedna obici pola Europe. Mogu ga kupiti samo osobe koje ne zive u EU.

Rentanje auta je takodjer jedna od varijanti a ujedno i odlicna prilika testirati neki poseban model prije kupnje i to u razlicitim uvjetima ili si jednostavno priustiti malo luksuza. Kad sam nedavno imala girly vikend, iznajmile smo Audi TT i posteno se izgustale dva dana. Ispalo nas je jeftinije nego da smo isle vlakom. Ujedno smijete iznajmiti auto u jednom a vratiti ga u sasvim desetom gradu, rent-a car uredi su na svim gl. kolodvorima i na svim aerodromima i naravno u centru grada a mi smo ovaj zadnji rentale preko interneta.

Ujedno uzmite sva dodatna osiguranja koja vam nude, a prije svega ono koje omogucava da ne morate nista platiti za eventalnu stetu – vecina naoko posebno povoljnih ponuda ima caku da je vasa Selbstbeteiligung do 500 eura a to moze itekako upropastiti vas izlet, a osim toga do te svote se jako lako dodje, recimo zakvacite stupic od isparkiravanja i laksi ste za 500 eurica.Onda bolje platite u staru 20-ak eura vise i zivite bez brige.

Na njemackim autoputevima nema ogranicenja brzine. Preporuca se voziti 130, ali sa onim gore TT i naravno bez klinaca u auto, stisnula sam i do 200, cisto feelinga radi i mogu reci da uopce nisam bila najbrza na toj dionici.

Cemu imati dobar snazan auto, a onda papucicu gasa ne stiskati nikad iznad 120? Odlicne cestovne atlase ima FALK a i sasvim detaljen cestovne karte cete naci na netu, oznake su A i iza toga broj za dionicu autoputa i B (Bundesstrasse) za dio drzavne ceste, ukoliko prometni znak ne kaze drugacije unutar naselja se vozite 50, medjugradsko 100 i autoput 130 (ili vise).

Dapace, nisu nesto omiljeni likovi koji voze sporo, cak i bakice nabiju gas. Moram reci da u svom ne posebno dugom vozackom vijeku (2 godine) nisam ni jednu milimetarsku ogrebotinu napravila ni sebi ni drugima a on vozi 15 godina bez i jednog kaznenog boda.

Ujedno, ako se ispostavi da ste problematican vozac, vrlo lako cete ostati bez vozacke. Pjesacima MORATE uvijek stati. Nema veze jel zebra ili ne. Ako ne stanete a policija vas vidi, viel Spaß!
Sjecam se kako su me u Zagrebu lovili kao rijetku zvjerku, ono vidi da ides preko pjesackog i jos nabije gas i opsuje nesto ali ne stane. Onda je zakoniti prije dosta godina stajao kad god je netko prelazio i prvo se ne bi usudili jer gle ovaj je stao s ovim nesto ne stima, onda bi se polako okretali jel negdje skrivena kamera i tek onda presli cestu pa me pitao jel to neki hrvatski obicaj.

Tociti u svoje limene ljubimce mozete: normal bleifrei, super belifrei, eko gorivo, super plus bleifrei, diesel, bio diesel, erdgas, ulje, recimo litra 1,50 eura, 10 litara 15,00 eura a recimo tankate oko 60 litara i ode 90 eura. Onda jos operete auto nis posebno onako brzinski i ode 110.

Recimo jeftinije cete proci u Hambrugu i Berlinu, a prilicno skupo u Frankfurtu i Münchenu, ako uzmete diesel auto (pitajte u rent-a caru) onda cete naravno jos bolje proci.

Ako vam treba pomoc na cesti tu je ADAC (njemacki HAK), na autoputu ako nemate mob naci cete svaka 2 km (oznaceno je strelicama u kojem smjeru) telefon za pozvati pomoc, Strassenwachthilfe ce vam ju dati besplatno, samo platite materijal.



Pisala sam malo o njemackoj i na ren-a-bike temi:
http://www.blog.hr/print/?id=1622997475

Ovo je zapravo trebao biti maleni uvod u kraci serijal na ovu temu koji bi slijedio, ali vidim, oduzilo se to meni. Slijede tri tematska nastavka.

Danas je dan za cizmicu. Skuzila ja tek sad. Naime nisam ni gledala jutros postu jer mi je posla i ovako dosta i sad na pauzi za rucak, gledam u svoj "fach" i vidim cokoladnog nikolausa cerek, sto naravno objasnjava i onu Lindt tablu od jutros na mom stolu, a ja sam mislila da kolega time zapravo placa neku buducu uslugu. Ujedno me zakoniti nazvao, vidno frustriran i pitao da jel sam bas danas morala odluciti da necu obuti cizmicu, iako to svako jutro cinim?
Eh, pa ako ima jos zaboravih, mozda sam vas ovime podsjetila.

- 12:58 - Komentari (18) - Isprintaj - #

nedjelja, 02.12.2007.

Kozmetika skoro pa petkom...

Njega noktiju:





Nisam pobornik ni umjetnih noktiju ni francuske manikure, pogotovo ne one nozne. Iako su vlasnice istih uvjerene da to izgleda jako fensi i decentno istina je da najcesce izgleda samo jeftino. A mozda ce vam i u naletu slabosti ispricati kako izgledaju nokti nakon sto se oni umjetni skinu.



Sa zadnjom fotkom se najvise mogu identificirati jer upravo takve nokte nosim vecinu vremena, jedino za posebne prilike idu crveni nokti i to naravno ne predugi.

Do neke mjere mozemo pomoci da ono sto nam je priroda dala izgleda bolje kako u vezi kose tako i u vezi noktiju, vec veliku stvar smo ucinili ako ih dodatno ne ostecujemo. S druge strane ako imate malo kose, niti jedan proizvod na svijetu nece od toga uciniti bujnu kosu. Niti ima proizvoda bilo da kostaju 5 ili 55 eura koji mogu promijeniti nokat, koji je zapravo, barem onaj dio koji vidimo mrtav.







Protivno opcem uvjerenju, kozicu ne treba rezati i ostecivati jer ona cuva zivi od nezivog dijela nokta i tako stiti (samo ako je intaktna naravno) od bakterija, infekcija i ostalog. Cesto vidim zenu sa savrseno namaznim noktima i upaljenom kozicom.

http://www.visualdxhealth.com/adult/paronychia.html, lijevi stupac srednja slika.

Paronychia: http://www.aocd.org/skin/dermatologic_diseases/paronychia_nail_in.html


Sprecavanje crvenih tockica

Onih koje neki dobe nakon brijanja, najcesce u bikini zoni ali i po nogama, majusni upaljeni pristici. (ne ih poistovjetiti sa crvenim tockicama na kozi). Jedan od mogucih uzroka je urasla dlacica, ne moze se probiti van pa krene rasti ispod koze i upali se, na trzistu imate nesto sa 70% alkohola Tend Skin
kosta oko 20 eura bocica, osim sto je to puno previse alkohola nije zapravo nista vise nego otopljeni aspirin, mnogo jeftinija i blaza varijante je recimo da uzmete losion za tijelo od Paule sa 2% BHA.

ili jednako dobar, ma odlican

Skin Relief Treatment koji je super bilo kod manjih ozljeda, osipa, umiruje svjeze depiliranu kozu, znaci smiruje kozu i sprecava upale, odlicno i kao after-shave bez mirisa za muskarce koji imaju jako osjetljivu kozu, ovo je potpuno bez alkohola.

Ima u sebi aspirina. Ukoliko vam je i ovo preskupo, rastopite dva aspirina u malo vode i time prijedjite vaticom po tretiranoj kozi nakon brijanja/depiliranja, ili barme po dijelovima koji tendiraju upaliti se.

Po mogucnosti koristite destiliranu vodu i ako zelite bas fin proizvod kupite malo glicerina u apoteci i pomijesate, nedostatak je da ovakav self made proizvod ne moze stajati dugo.Ukoliko se sve vec upalilo kupite u apoteci nesto za dezinfekciju.



Ne zamijenite ovo sa keratosis pilaris






iliti guscja koza, o tome sam vec pisala u nekoliko navrata, tkz. sheron stone sindrom



Zatvorene pore, tvrdi potkozni pristici, cesto na nogama pozadi, na nadlakticama, bokovima, nazalost neki misle ako redovito pilingiraju da ce to skinuti s koze i time samo pojacano isprovociraju kozu na novu reakciju. Najvaznije izbjegavajte vrucu vodu i agresivne sapune, opcenito sapune. Pazite na pH vrijednost sredstva za pranje. Koristite neki lagani BHA losion jer on otvara pore. I topiv je u masti pa ce uci u zacepljenu poru, ako ne morate ne mazite nicim za njegu osim ako je koza tu jako suha. Stitite se odjecom i na plazi kreme za suncanje mogu pogorsati stvar.
Stvar mogu pogorsati i teske masne kreme, tipa jer ne da kozi da dise.

Suha koza ruku, pogotovo sad. Jeste probali parafinsku kupku?

Lukusz za vase ruke.
mozete si kupiti i set za doma,


Kupite sto vam treba u apoteci, recimo 500 grama parafina je oko 10 eura. Sve potrebno ima za kupiti i na njemackom amazonu, a ovako
izgleda koza nakon tretmana:



Onda se to odstrani a ostane divna meka koza. Oko ovoga su podijeljena misljenja; jedni misle da ovo odlicno stiti kozu ruku, a drugi misle da sprecava kozu da dise.

Jeftinija varijanta je ono sto radim godinama, kupila sam u apoteci fine pamucne rukavice, cijena oko 5 eura, najbolje one koje mozete i iskuhati i onda namazete jako debelo neke kreme i navucete rukavice i s time prespavate.

I rukavice zimi nisu samo moda, time stitite kozu od vjetra, hladnoce i isusivanja. Ja se dugo nisam mogla natjerati na rukavice, a onda sam kupila fine kozne crne i tamno zelene, malo duze pa si vise ne djelujem kao baba ili klinka na zimovanju na Sljemenu, a ruke izgledaju puno bolje.

Mnogo zena a da i ne zna ima alergiju na latex rukavice za ciscenje, pa u najboljoj namjeri da zastite ruke od agresivnih sredstava za ciscenje zapravo pogorsaju stvar.
Osobno drzim malu tubu kreme za ruke svugdje, jednu na radnom stolu doma, jednu na poslu, jednu na komodi u hodniku, jednu na nocnom ormaricu (to su tube od 15-20 ml) jednu u kuhinji, jednu u kupaoni, pa u boravku i jednu u svakoj torbi. Tako nikad ne moram imati suhe ruke. Ljeti je najbolje traziti kremu sa SPF faktorom. Ili koristiti neki bezmasni losion za suncanje u tu svrhu.

Sto kad tijelo svrbi?

O koznim problemima sam pisala ranije potrazite tekstove od 9. i 10. mjeseca prosle godine. Tko zaista pati ozbiljno od tog problema preporucam Linola proizvode, medicinske pjene za tusiranje.
, te Eucerinovo ulje za tusiranje 200 ml, Lipid Duschöl:
sa 65% lipida i djeluje kao uljna kupka samo bolje, jer kupke nisu dobre za suhu kozu, oduzimaju joj vlagu.
Ili fluid za tusiranje na bazi uree, Waschfluid 5% Urea:



Ili iz programa Avene djecja linija (odlicno i za odrasle) pjenu za tusiranje:
zove se Pediatril.

Ako se bas morate kupati, a imate jako suhu kozu, ne koristite previse vrucu vodu i najbolje nesto ovakvo:

Avene Trixera.

Jos preporuka Cold Cream gel za tusiranje, isto Avene:



Te od La Roche Posay LIPIKAR linija i to ( sa 20 % karite maslacem), LIPIKAR Surgras
Konzentrierte Duschcreme, te LIPIKAR Duschschaum ili LIPIKAR Badeöl.



Dalje Bepanthol losion za tusiranje 150 ml i 5 eura:



Eubos blaga krema za tusiranje 200 ml i 7 eura:



Ne morate imati suhu kozu, ali ako ste trudni i koza vam se rasteze ovi gore proizvodi su isto za preporuciti. Dalje Physiogel Dusch Creme
10 eura i 150 ml.




Vichy Lipidiose Duschcreme ili pola litre na bazi shea maslaca za 5 eura:



Ujedno ako kosu perete pod tusem (ja ne, izadjem iz kade pa se nagnem) mozda ste bas na nesto u samponu alergicni, a krivca stalno trazite u gelu za tusiranje.
Prvo bih izbacila sve proizvode sa mirisom i odatle krenula. Mozda ste alergicni na omeksivac ili prasak za ves?
Neke iritirajuce supstance se aktiviraju pomocu topline – vi izadjete topli ispod tusa, obrisete se rucnikom kojeg ste natopili omeksivacem i tad vas pocne svrbiti tijelo.
Ili ste u istome oprali plahtu i nocu vas svrbi koza a ne znate zasto. I vruca voda moze prouzrociti svrbez.
Nosli ste najlonke cijeli dan i koza nije disala, eto svrbeza.

Proizvodi razno:

Probala dvije Avene stvari; jedna je gel emulzija za skidanje sminke za osjetljivu kozu oko ociju, skida i vodootpornu sminku sto je naravno na policama suzilo izbor, da skida i vodootporno a da je blago. 125 ml i 14 eura.



Bezmasni gel-losion, ima pH slican nasim suzama, dobar i za korisnike leca. Znam da neki vjeruju da vece kolicine triethanolamine-a jesu karcerogene ali ja u to ne vjerujem, tj. nisam nasla dovoljno dokaza za tu tvrdnju. No mislim da je fer da na to upozorim druge pogotovo jer je to gl. sastojak i ovdje u svrhu pH ravnoteze.
Bez konzervansa, iako proizvodjac kaze i bez parfema to bih shvatila uvjetno, jer koriste bas PHENETHYL ALCOHOL za miris u proizvodu. Gel se sastoji od 93% termalne vode.

A proizvod broj dva sam testirala jer sam dobila ravno 8 testera po 5 ml u tubicama nekog umirujeceg seruma iste firme, ovako je pakirano i 30 ml kosta
20 eura. Sa patentiranom tehnologijom liposoma navodno umiruje kozu iziritiranu odm vjetra i suhog zraka i nanosi se ili ispod lagane kreme ili sam. Ne masti. Na bazi silikona, dakle koza ODMAH izgleda bolje. Bez konzervansa (sto nije tocno jer recimo benzoic acid koriste bas za to), 77% termalne vode i tkz. voda u ulju emulzija. Ima i glicerina. Sadrzi iako malo parfem.

Ovo dolje je moja nova maska za spavanje, mogu zaspati samo u zamracenim prostorijama a to cesto u razno raznim hotelima nije slucaj. Zasto bih se patila kad je rijesenje tako jednostavno? A ovo ispod toga su moje nove playboy papuce koje sam dobila na poklon. Sve su slatke, cak je i dzon ukrasen.





- 17:30 - Komentari (15) - Isprintaj - #