JJA

utorak, 30.10.2007.

Gospodin Savrseni

Nasla sam ga. Gospodina Savrsenog. I sad ga ne dam. I da moram birati izmedju njega i zakonitog, odluka ne bi bila nimalo laka i nisam sigurna da bi zakoniti pobijedio.
Sat vremena u njegovim rukama i ja sam kao nova.

A vi? Imate li vi svog masera?



Znatizeljno i neumorno sam isprobavala sve vrste masaza od aroma masaze, do masaze jantarom, toplim kamenjem (hot stone - sad nudi svaki iole ozbiljniji wellness centar), onu cetkama, hamam masazu, shiatsu, sportsku masazu, ajuverda ( to je kad toplo ulje pola sata tece na vase celo, neopisivo upustajuce) - posebno preporucam da vas simultano masiraju dva masera. Tkz. cetverorucna masaza, direktna karta za nirvanu. Isprobala sam i relativno nedavno tradicionalnu thai-masazu, koja spada medju najenergicnije medju masazama gdje vas na joga podlosku doslovce nateze i okrece u svim mogucim pravcima, izgleda sve samo ne udobno a nakon toga se osjecate super! Ovako izgleda takva masaza. Radi se bez ulja i ne preporuca se onima koji pate od osteoporoze ili koji su trudni.
Svi ostali, probajte.

Ne dajte se obeshrabriti ovim slikama. Isla sam i na limfnu drenazu i najcesce na klasicnu ili tkz. svedsku masazu, pa na rolfing.

I uvijek ama bas uvijek jedino vazno je koliko je strucan onaj kome se dajete u ruke. Za lagane romanticne klizne dodire imam muza, od masera ocekujem nesto jaci efekt i nesto sigurniju izvedbu. Da me gnijeci i da pucketam i da sam drugi dan kao nova.
Vazno je da ima i formalno obrazovanje, dobar maser ce prije pocetka masaze pitati sve o vasem zdrastvenom stanju, poslu kojim se bavite, eventualnim povredama. Reci ce vam gdje je ucio zanat i koliko godina iskustva ima.



Ne dam se nekome u ruke tko je zavrsio vikend tecaj u Otvorenom sveucilistu. Fizioterapeut ipak zna puno vise. A ja cijenim znanje. Kako svoje tako i tudje.



Moj maser je proveo nekoliko godina na Filipinima, skolu je zavrsio u Njemackoj i smije raditi i na recept, tako da kad mi ga doktorica napise, onda me masira i besplatno. Tj. plati moje zdrastveno osiguranje.

Zna sve gore nabrojane tehnike i primjenjuje onu koju zahtjeva situacija. Ja nikad recimo ne znam (ako ne naglasim sama) kakvu vrstu masaze cu dobiti, ali svaki put pogodi bas ono sto mi treba.
Zna me bolje od mene. Dodjem, skinem se, on prodje rukom od glave do stopala i nadje zacas problematicna mjesta.

Uredan je, cist i moralan. Kad se prostorija zamraci, oko vas ugodna muzika i vi goli, ovo zadnje postaje jedna bitna komponenta u svemu tome. Ima profesionalna ulja i stolove.



Uglavnom sad je "in" biti fit pa smo odlucili zimske subote potrositi na saunu, masazu i bazen. Kad se drzim takvog plana nisam cijelu vjecnost bolesna. No kad, usljed stresa, mudro zakljucim da nemam vremena brinuti se o sebi - odmah me nesto ulovi.

O sauni sam vec pisala, davno. U svakom slucaju da ponovimo – istusiratje se obavezno prije saune ne samo radi higijenskih uvjeta nego i tijelo ce se bolje znojiti uklonite li tragove kozmetike. Prije ulaska u saunu se obrisite, suho tijelo se bolje tj. brze znoji.
U pravilu sam svuda po svijetu sretala kulturne korisnike sauna, ljudi koji znaju i vole brinuti o svom zdravlju i svoje erotske potrebe zadovoljavaju na neki drugi, primjereniji nacin. Ukoliko vas ipak netko upadljivo promatra mozete ga u svako doba prijaviti osoblju. Moj jedini negativan dozivljaj u visegodisnjem sauniranju je kad mi je jedan krupan i znojan muskarac svojom guzom sjeo na moja stopala jer me nije vidio, saune su cesto prilicno mracne. Isla sam i sa muzem i sama i sa prijateljicama i uvijek je sve bilo u redu. U pravilu gdje god putujemo ako ima sauna, koristimo.
Uz redovito sauniranje je prokrvljenost cijelog tijela biti bolja, imunoloski sistem ojacan i koza cisca.

A jedan kucni prijatelj, ekscentrik i inace, ima veliku saunu i doma u podrumu prosjecne obiteljske kuce i tamo se isto cesto sauniramo.





Ovako kako ovi sjede ne vidi osoblje rado, naime rucnik mora biti izmedju mokrog tijela i drveta posvuda ne samo na guzi. Predrasuda je i da se tamo pokupe bolestine, ja u zivotu nisam imala nikakve gljivice i zenske spolne bolesti, a dapace znam osobe koje vrlo pazljivo zive i svako malo ulove nesto.

I u zdrastvene svrhe dovoljno je tri odlaska izmedju njih hladjenje, budite unutra do trenutka do kad vam vise nije ugodno, zanemarite propise i nikako ne ostajte duze nego vase tijelo moze podnijeti. Lezite na vise klupe, najbolje je opcenito leci jer je tako tijelo pod istom temperaturom, prije izlaska sjednite minutu dvije da se prizemljite.
Sauna nije luksuz i poznajem mnoge ljude sa vrlo skromnim mjesecnim primanjima koji se radije odreknu neceg drugog nego svog tjednog odlaska tamo.

Obicno su vani napisani termini kad stavljaju novi Aufguss.

Sauniranje i zurba ne idu skupa. Dakle ili imate par sati za sebe ili bolje ne idite. Pokvarite cete opustanje i sebi i drugima. Nakit skinite, jer se ugrije i moze vas opeci, i naocale se ionako odmah zamagle i njih ostavite u garderobi, lece nisu problem.

Sminku morate temeljito ukloniti jer se ne zelite s time znojiti, nemojte ici gladni u saunu. Nikad ne pijte alkohol u sauni. Opasno za krvotok.
Nakon sauniranja ne odmah na plivanje. Odmorite se na onim lezaljakama u sobama za opustanje barem pola sata...





Ta tkz. Ruhezone obicno je po strani gdje nema buke, previse prometa, nego svira neka ugodna lagana muzika i ima ju ama bas svaka sauna pa cak i moja u kvartu.

Pijte puno vode i za vrijeme i nakon. Najbolje mineralnu.Ili biljne cajeve. Na nogama uvijek neku obucu, japanke ili slicno. Ako zelite ubrzati pocetak znojenja mozete prije ulaska u saunu obaviti vani vrucu kupku za noge ili se dobro istrljati cetkom. Na suho.

U sauni se ne prica.
To nije mjesto za izrazavanje vase nadnaravne duhovitosti. Tamo se suti i ne smeta druge u opstanju. Ja sam sama prilicno brbljava ali u sauni sutim, a upozoriti cu bez pol pardona one koji to ne cine.

Nakon prvog odlaska u saunu otusirajte se ledenim tusem ili malo jaca varijanta istresite na sebe kanticu ledenih kockica. Onda pauza 15 minuta i drugi odlazak, opet rahladjivanje i treci odlazak. Nakon toga idem maseru, ne svaki put, ali barem dvaput mjesecno.

Najhrabriji, citaj zakoniti idu u sobu sa snijegom i tamo secu bosi, taj sport nije za mene. Ili koristite tradicionalnu Kneipp metodu i secete po ledenoj vodi, izrazito zdravo, tko moze.
Kad vidite ljude da se ispred saune secu, ne nisu ni nestrpljivi ni neprilagodjeni. Naime tako se to radi. Sece se polako, kako bi krvotok nastavio raditi kako treba. Ima obicno i jedan ronilacki bazencic sa doslovce ledenom vodom, gotovo na tocki smrzavanja. Oni sa visokim krvnim tlakom neka se klone toga.

. Postoje mnogi wellness hoteli u Alpama koji su se posvetili iskljucivo krvozilnim problemima i Kneipp metode.
Citave klinike su se specijalizirale za lijecenje krvozilnog sistema ovom prirodnom metodom







Zasto ici u saunu?

Jacate imunoloski sistem i otporniji ste na razno razne bestije, ako imate probleme sa kraljeznicom lezite na trbuh i pustite da predivna toplina cini svoje. Dobro i kod reume, kod problema prokrvljenosti i za neke vrste visokog krvnog tlaka, kroz toplinu se krvne zile sire i krvni tlak pada. Stres se smanjuje, problemi sa spavanjem se smanjuju, pokusajte NE zaspati tu vecer kad ste bili u sauni. Kod astmaticara je sauna sa suhim zrakom dobra, sveukupna temperatura tijela se povisuje za 1-2 stupnjeva. Na taj nacin imate umjetnu temperaturu, izmjena tvari se ubrzava i tijelo se lijeci.

Tko ne smije u saunu?

Trudnice i djeca i starije osobe smiju. Zapravo nerijetko vidimo citave obitelji na wellnessu, naravno djeca nece ici u one posebno vruce prostorije i ostati ce svega nekoliko minuta ali takva djeca imaju bolji imun sistem. Vec sam isla sa posudjenim klincima i mislim i svoju djecu ukljuciti od malena u te aktivnosti.
No ako imate razne unutarnje ili vanjske upale, povecan ocni tlak, epilepsiju, jetrena ili bubrezna oboljenja ili probleme sa venama, sauna nije za vas.

Za one na dijeti: u sauni se znojite, izmjena tvari postaje slabija, dakle ne morate za vrijeme dijete previse u saunu.

- 08:38 - Komentari (31) - Isprintaj - #

srijeda, 24.10.2007.

U pitanjima srca



Isli smo jednu vecer na zanimljivo citanje knjige te pratecu diskusiju. Jedan bracni par, ujedno pruzaju savjetovanje kod kriza bilo onih u vezi bilo izvan veze i izdali su dvije prilicno autobiografske knjige na temu krize.

Za uvod jedan tehnicki problem koji je meni iz mog zenskog ugla izgledao kao upravo savrsena uvertira za predstojecu vecer. Na koju sam nagovorila mog nadasve samouvjerenog muskarca obecavsi mu pizzu kod omiljenog Talijana nakon toga.
Dakle muski dio bracnog para sa pozornice pokusava koristiti svoj mikrofon i isti ne funkcionira. I opet i opet. Zakljucak: muskarci imaju problema sa komunikacijom. Ona mu nudi svoj mikrofon - kako tipicno, zena uvijek nudi pomoc u komunikaciji, cita knjige za poboljsanje veze i "radi" na vezi. On odbija taj njegov mikrofon jer pogadjate - bude njegov vec profukcionirao.
Uglavnom otisli smo iz znatizelje i uz dogovor da smijemo u pauzi van iako smo tih sat i pol platitli nekih 300 kuna za nas dvoje. Kao uostalom i ostalih 100-njak osoba.

Veza je samo ogledalo nas samih. Ako je veza u kaosu - to je nazalost ono sto se tog trena dogadja u nama.





Pricali su otvoreno o preljubu, gubitku posla, o tome kako se i lako i brzo izgube parnteri u onome "mama i tata". Na pozornici nije bio nikakav metero muskarac. Obican muskarac sa svakodnevnim problemima.
Nastala je spontana i zanimljiva idskusija. Mogli ste ih pitati sto ste htjeli. Muskarcima u prostoriji je njegov dio iskustva bio vrlo vjerodostojan i autentican - uglavnim svakako vise nego da je o tim muskim iskustvima pricala neka zena.

Krize imate jer one nesto donose. Naime iz njih se najbolje uci. U krizi se mijenjate ili najbolje ili nagore - upravo to odlucujete sami.

Sto to znaci kad on nakon vecere radije igra igrice nego razgovara s vama? Ili kad ona radije na forumu provodi vecer umjesto da se s njime mazi, pa nisu se citav dan vidjeli!
Iza svega toga se krije ista potreba. Potreba popunjavanja praznine. Ili zadrzavanja iste. Bijega od nje.
Mi smo imali problema i to puno, sada ih vise nemamo. Jer da ih imamo ja prva ne bih isla na ovakve seminare jer bi mi sve bilo prebolno i previse osobno.
Sad to mozemo jer smo na cisto sami sa sobom. A to nismo jer smo cekali da se onaj nasuprot nas pretvori u savrsenog partnera kako bi zasluzio nasu preuzvisenost. Nego jer smo bili dovoljno odrasli da si priznamo da svatko nosi dio krivice.
U drzavi u kojoj zivim se godisnje razvede preko 200 000 parova. Nimalo optimisticna brojka.
I dalje mislim da je lakse pobjeci. Teze je ostati.
Teze je reci kriva sam i ja i ja moram upregnuti i ja moram promijeniti dio. Hrabro razgovarati.
Ne, nije veza propala jer ste vi savrseni dobili pogresnog tipa, jer ste imali lose djetinjstvo ili jer imate los posao. Veza nije kriva sto imate krizu.
Krizu imate jer vam je sve drugo postalo vaznije od nje. Jer ju vise ne zivite.
Jer vam je vaznije otici na kavu, po spizu, visiti online nego iskljuciti sve i biti s njim. Ne sa djecom tu vecer, ne sa susjedima, ne sa ekipom. S njim.
Kad ste zadnji put svjesno odvojili sat, dva za vas? Isprika ima i dovoljno. Meni ih ne trebate pisati. Nego iskljucite kutiju i okrenite se zaista bitnim stvarima u zivotu.
Zene citaju knjige samopomoci a muskarci misle da bas citanje istog samo pogorsava citavu stvar. Knjige napune zeni glavu glupostima i eto jos problema.
Prekinite forsirati literaturu. Forsirajte razgovor.
Zene - vrijeme koje potrosite na te silne knjige za poboljsanje veza i na kraju budete frustrirane jer on opet to ne cita, radije utrosite na setnju udvoje.

Moze li jedna te ista zena/muskarac biti zanimljva nekome citav zivot? Moze.
Ako rastu oboje. No ako cekaju da ih onaj drugi "zabavlja" i popunjava njihove rupe da, biti ce drugima i naporni i dosadni.
Lakse je naci novog partnera, novi posao, nove frendove. Teze je razvesti se od pogresnih ocekivanja i ponasanja.
Svi trazimo krivicu u drugome. Umjesto da se zapitamo - koja je moja uloga u svemu tome? Nikad ne grijesi samo jedna osoba.
Ja volim sredjene odnose. Sve u fasciklima. Po datumu boji i vaznosti. Pospremljeno. Strukture. On tendira neredu. Zamece i stvari i termine.
I naravno - zametnuo je i mene sa strane. Davno prije pocetka ovog bloga, davno.
Uvijek ispod povrsnih svadja stoji nesto dublje sto nas zapravo smeta. Recimo lik koga znam (bivsi muz jedne prijateljice) gomilao je stvari i stan je bio zakrcen kramom, isto je i u psihi bio spor, nepokretan. A ona zeli malo namjestaja, kojem bi stalno mijenjala polozaj, zeli disati, dinamiku,.I svi znamo da interijer nije to sto je bio njihov problem.
Da, lakse je reci. On je bio problem. Ja? Ja sam o.k.
Ali istina je uvijek negdje izmedju.

Iz publike se javila zena, mama troje djece, bila je 20 godina u vezi a od toga 15 u braku i saznala je prije 2 mjeseca da je muz na odmoru imao aferu. I sad zivi kod te afere. Zena je dobila slom zivaca i za djecu se nema tko brinuti. Pitala je sto i kako dalje?
Autor je autenticno pricao i o svom vlastitom preljubu. Prije 5 godina. Kako se osjecao kad je varao. Zasto je varao.
Sto je tad trebao od te druge zene a doma nije dobio? I ne, ne svodi se sve na seks.
Zasto je bilo lakse varati? Kako se osjecao dok je sjedio na 2 stolice?
Zanimljiva vecer. Nisam jos nikad dosad cula da netko (tocnije muskarac) tako otvoreno govori o prevari i zasto i kako. I kakve bajke ozenjeni ljubavnicama pricaju. I kako NE misle to sto im obecavaju.
Ali da tako na zaista lak nacin dobiju zensku. Koja vjerojatno i sama ima manjak samopouzdanja inace ne bi pristajala na mrvice i ne bi vjerovala u lazi, za koje oboje od pocetka znaju da to jesu samo se prave da vjeruju.
Afera je odvracanje misli, zanimacija. A poznato je da muskraci kad imaju problem radije igraju igricu ili idu na sport i tako zapravo pasivno razmisljaju o problemu, dok cete rijetko naci zenu koja u miru cita casopis ako joj se prije sat vremena dogodilo nesto ruzno ili potresno. Zena bas tada ima potrebu za komunikacijom, zove frendice, pise mailove, radi sve kako bi se maknula sa mrtve tocke. Muskarac se ponasa upravo suprotno i bas zato ne voli nasa pitanja "sto ti je" kad usuti i povuce se. A svima nam je jasno da ima neki problem a jos nam je jasnije da nam on to tad tog trena nece reci.
Dakle afera je zanimacija koja odvraca od bavljenja bracnim problemima. To je ventil.
Na to se nadovezuje supruga, ko-autorica i kaze da je tad imala slom zivaca i zavrsila na psihijatriji. Jer ova druga je i mladja i mrsavija i ljepsa a sad eto ima i njenog muza.
Moram reci da je bilo hrabro da bas oni parovi koji jesu trenutno usred neke krize, ustanu i naglas govore o svojim problemima.
Postambiljani smo iskustvom nasih roditelja. Cak i ako to negiramo. Ali to UTJECE na nase veze.
Razocaranja nase majke nosimo i mi u svoj brak. A tako i tudje probleme tamo gdje im nije mjesto.

Zapitajmo se - sto cinim za sebe? Cinim li uopce nesto? Kako se osjecam pri tom? Sto mi cini dobro? I zasto si vise toga ne cinim?

Onda je onoj iz publike koja je iznenada ostala sama sa troje male djece odgovorio nepoznati muskarac iz publike. Koji nakon 20 godina braka, ima ljubavnicu. Zadnjih pola godine. I zeli se rastati.
Pokusao je sve od bracnog savjetovanja do u Njemackoj vrlo popularne metode kod obiteljskih problema tkz. Familienaufstellung gdje se radi uz pomoc figurica/simbola pojedinih clanova obitelji i pokusava se povoljnom konstelacijom figura (ma citava je to znanost koja se u medjuvremenu studira 9 semestara) utjecati na stvarne odnose unutar odredjene obitelji. Druga verzija je da cijela obitelj dodje kod terapeuta i da se sami u prostoru postave onako kako trenutno vise svoju poziciju unutar vlastite obitelji. I onda se polazeci od tog rasporeda krece u terapiju.

Uglavnom sve je to tip isprobao i dalje se od postojece supruge osjeca nerazumljeno a od ljubavnice vrlo vrlo razumljeno. Ne zna sto da radi. I slag na kraju. Kaze moja jos supruga sjedi upravo do mene.
Malo je reci da sam ostala bez teksta. I da mi bas takve krize nismo imali. Tj. nije bilo treceg. Mislim da je mnogo teze rijesavati probleme sa trecom osobom koja nam na nozi visi. Da se razumijemo, uopce se ne zalazem da ostajete u braku gdje vas se bilo fizicki bili psihicki terorizira, od takvih partnera bjezite koliko vas noge nose, njih nek popravlja netko drugi. No dobar dio razvoda nije baziran na tim razlozima nego na tome da smo postali ravnodusni, nemamo si vise sto reci, cak se vise ni ne svadjamo.
I onda idete u ponovnu potragu za pravim/pravom. I tako dugo dok razloge raspada prosle veze nosite u novu i te buduce veze ce se raspadati prije ili kasnije.
Iz zapravo ISTOG razloga. Jer problem niste rijesili kad je trebalo.
Nedavno je na kavi i razgovoru bila jedna prijateljica koja godinama upoznaje jednako smusene i jednako iskoristavajuce muskarce. I nikako ne zeli priznati da je dobrom dijelu tog problema i sama pridonjela. Tek kad ona promijeni neke svoje stavove, tek tad ce biti otvoren put za normalne muskarce.

Cesto se ljudi rastaju i ponovo zene da bi se nakon 4-5 godina u novom braku pojavili isti problemi. Iznenadjuje vas to? A zasto?
Mislili ste da ce sa novim gospodinom savrsenim nestati VASI problemi?
Nije li to naivno?

Problem ne nestaje, on se rijesava.
A onda se javila i ta "jos" supruga. Cijoj se hrabrosti divim. Jer te veceri nije znala koga ce njen muz izabrati. I pokusava spasiti brak i kako oboje kazu lijepih 20 godina (ili barem zadnjih 18 lijepih, ipak je negdje problem morao poceti i obicno isti ne pocinju preko noci) iako zna da ce muz i tu noc spavati kod ljubavnice.
Ja to ne bih mogla. Bila bih previse ljuta, povrijedjena i tuzna. I ne bih imala snage o tome pricati nepoznatim ljudima. Kaze da depresivna osoba ne osjeca nista. Odustala je od svih osjecaja.
I obrnuto. Kad ste o.k. - osjecate intenzivno i u svoj punini.

A to znaci biti sa sobom. Maknuti se od mailova, tv-a, mobitela, surfanja. Pokusajte. Svaki dan samo sat vremena. I pogledajte nakon tjedan dva sto vam je to donijelo.
Mozda upravo i suocenje s problemima od kojih ste i bjezali pribjegavajuci svoj toj zabavi. Ali suocavanje nije i pocetka problema. Nego pocetak rijesavanja istog.

Tak, sad se idemo voziti, on na svom novom bike-u i ja na svom mrvicu starijem ali zato skupljem i boljem. zubo

Kako u zivotu nisam kupila mobitel jer mi svake dvije godine moj provider daje besplatno novi primjerak, a kako pisanje sms obavljam u krainjem slucaju nuzde jer isto ne volim i kako sam atipicna mobitel osoba jer isti znam zaboraviti ispod neke knjige i tako iskljucen mi ne nedostaje po 2-3 dana, uzela sam nesto sto mi se opticki svidja. I ne, nisu svi prestrasno vazni jer imaju dva ili vise mobitela i jel su stalno dostupni. Da su zaista vazni, mogli bi si dopustiti ne biti dostupni. I imali bi sekretaricu, da se njih velike umove ne smeta za svaku glupost.
Tak da kad meni netko dodje sa idejom nezamjenjivosti u vidu mobilne dostupnosti, ne impresionira me previse, vise mi to kaze da se ne zna izboriti za svoje slobodno vrijeme i da nije na vrijeme drugima pokazao koliko je isto vazno.

- 09:20 - Komentari (17) - Isprintaj - #

petak, 19.10.2007.

Kozmetika petkom

U vise ili manje redovitom dvotjednom taktu, vec prema tome koliko mi poslovne obaveze budu dopustale. Dok vi citate ovaj tekst ja sam opet radno "unterwegs" i dolazim kuci tek iza vikenda. Kozmetickih tema imam za sljedecih godinu dana, ono cega nemam je pogadjate, vremena.
Dakle, nakon ljetne pauze (koju sam prakticirala samo kod pisanja koz. tekstova ali ne i kod kupnje kozmetike pjeva) idemo dalje.

Za akne se na makedonskom trzistu nudi i to po cijeni od 1 eura, u puku nadasve hvaljen proizvod. Po mom misljenju ima puno previse alkohola i jako je agresivan za kozu, no jedna meni draga osoba a nedavno mladenka je upravo time spasila bubuljica katastrofu na dan vjencanja.

i jos makedonske kozmetike, jos slika silikoni za kosu…pa tekucih kristala (opet za efekt sjajne glatke kose), uglavnom proizvodi koje cete lakse naci u Makedoniji nego u Njemackoj.











Ponosna cijena od 160 i nesto eura i to sve jos u teglici. Navodna uloga ovog proizvoda je da pokrene stanicnu energiju (ne, ja ne znam sto bi to bilo a niti proizvodjac sudeci po tekstovima, pa sad idem onom logikom ako su lagali mene i ja lazem vas) navodno cudotvoran sastojak je bacopa monniera cesto koristena u ajuverdskoj kozmetici.
http://en.wikipedia.org/wiki/Bacopa_monnieri

Malobrojna istrazivanja kazu da ima odredjenih prednosti ovu biljku oralno uzimati ali nema istrazivanja kakav ucinak ona ima nanesena povrsinski na kozu. Ako vec imate ove novce i zelite ih potrositi na njegu koze onda su bolje i ucinkovitije dermalne injekcije (pisala o njima vec) a koje taj isti dr. brandt nudi u svojoj ordinaciji ;-).

Kozmetika za stopala: nekoliko puta sam spominjala ciste pedikerske linije tipa Mavala, Allpresan itd. Koje se obicno i kupuju samo u pedikerskim salonima i/ili apotekama.
Dr. Scholl je vecini poznata drogerijska linija.



Vecina proizvoda za njegu stopala sadrze mineralna ulja, glicerin i nazalost cesto mentol. Ono sto vam ljeti daje ugodan osjecaj hladenja ali nije posebno nijezno za kozu. Ista firma ima i serum za stopala na silikonskoj bazi za sto je poznato imam slabost, ali te proizvode osim na stopalima mozete jednako dobro primjeniti i na suhim koljenima ili laktovima. Jedan dio proizvoda sadrzi ulje lavande sto ugodno mirise ali ne pomaze nista suhoj i gruboj kozi stopala, neka druga ulja bi ovdje bila puno bolja.

Imaju i kremu za preko noci
...no proslo je vrijeme kad sam se ja palila imati na polici 43 razlicita proizvoda za svaki kapak novu kremu i za svaki cm koze drugaciju. Zelim reci da gotovo identican ucinak mozete poluciti obicnom plavom niveom koju cete u debelom sloju nanijeti na stopala i obuti neke frotirske carape te tako prenociti. Dapace taj efekt ce biti bolji od mazanja ove “nocne” verzije i spavanju bez carapa.
Ukoliko imate te proizvode, o.k. ukoliko ih nemate – nista nista bitnog propustili.

Estee Lauder i odlicna ljetna krema u boji, prekriva minimalno ali je predivno lagana

ima 4 nijanse oko 45 ml i kosta 30-ak eura.
Iz iste kuce maramice za tijelo imaju puno previse alkohola i nemaju UVA zastitu, 10 komada sa SPF-om 15 i cijena oko 25 eura.



Naizgled prakticna ideja, nista vam se ne razlijeva po torbi za plazu, sve je cisto i higijenski, nisu masne maramice, zapravo se lijepo osvjezite i jos ste se zastitili od sunca. Cak su i patentirali Exclusive A.S.P. technology (Anti-Spot Protection).
Koliko suvisnih pokreta napravimo u danu, a tek muski, tamo negdje u sredini tijela svako malo provjeravajuci jel jos sve na mjestu, mislim da je o.k. ako utrosimo tih nekoliko minuta u danu da se dobro namazemo nekim sredstvom.

Jedna okoloocna iz iste kuce iako je tu mica koja opticki zaista iluminira, tu je i pakiranje u teglici koje zna se ne volimo.

cijena 45 eura za 15 ml.

Eucerin navodno za suhu kozu koja svrbi:
boca od 200 ml i 12 eura.



Eucerin Redness Relief Daily Perfecting Lotion, SPF 15 i to 45 ml za oko 15 eura.
Za osjetljivu kozu bi bilo bolje da je umjesto titanij dioksida unutra cink oksid ali ovo je o.k. stvar za ljeto.
Njihov smirijuci losion slika povise (kod iritacija) ima puno previse mentola da bi ista smirio, dapace dodatno nadrazuje kozu.

Sampon Garnier za kovrcavu kosu



O.k. sampon za bilo koju vrstu kose osim za masnu. Silikon u samponu ce napraviti s vremenom build up, sto znaci da ovaj sampon morate varirati jos s nekim bezsilikonskim ili jednom mjesecno minimalno upotrijebiti peeling sampon. Cijena 2,40 eura, iste kolicine ima i regenerator na ispiranje i onaj koji se ne ispire tkz. leave-in, onaj koji se ne ispire ce vam najbolje pomoci kod anti-frizz-a (jos uvijek nisam nasla dobar prijevod za ovo, otvorena za prijedloge). Uglavnom misli se na naelektriziranu kosu.

Hard Candy ima nesto slicno Lancomovom Juicy-ju samo mnogo jeftinije (duplo) naime za nekih 8 eura

, vocno sjajilo za usne

Jedan wunder proizvod za rast kose, zapravo najskuplji regenerator na svijetu jer 120 ml kosta oko 150 eura.
http://www.janmarini.com/AgeInterventionHair.html


Sto reklama kaze mozete bez problema procitati i sami, uglavnom ovaj proizvod prodaju u svrhu smanjenja opadanja kose koja dolazi sa staroscu, aktivan sastojak je PG prostagladin (http://de.wikipedia.org/wiki/Prostaglandin) dakle vrsta hormona. Koja navodno ima sposobnost da produzi fazu rasta kose i skrati fazu odmaranja. Istovremeno sprecava folikule kose da se smanje (kao rezultat utjecaja hormona) jer smanjene folikule i daju slabiju, tanju kosu dok se ne stanji do te mjere da vise i nije rijec o vlasi. Nego o dlacicama. Teorija kaze i da autoimun sastojak travoprost ima protuupalno djelovanje, a upalu smatraju jednim od razloga opadanja kose. Istrazivanja nisu zasad obavljena na ljudskoj kosi nego na onoj miseva i majmuna. Teorija kaze – dlaka je dlaka i trebalo i kod covjeka funkcionirati. Teorija ne kaze kolika tocno kolicina aktivnog sastojka jest potrebna za ucinak i da li je istog dovoljno u ovom proizvodu. Niti kaze da li proizvod ima smanjenu ucinkovitost nakon sto kosu tretirate fenom i stajling proizvodima. Cijenom mnogo manje kosta Rogaine. O tome sam pisala svojedobno ovdje
http://www.blog.hr/print/?id=1622635560 a nedavno sam u apoteci skicnula i aktuelnu cijenu, na opce cudjenje apotekarke jer za moje vlasi je vidljivo da mi to ne treba, dakle 60 ml kosta oko 25 eura, dok tri puta 60 ml u paketu kosta 42 eura, dakle racunica je jasna. Vazno je obratiti pozornost da li kupujete proizvod za musku ili zensku osobu, razlike su u koncentraciji.

CRNA LISTA

Kreme u boji sa SPF-om u tri nijanse Jegers, nemaju UVA zastitu.

Ideja je bila napraviti laganu kremu u boji sa zastitom od sunca, i ideja je dobra ali joj manjka na provedbi.

Vise o tome ovdje http://www.joico.com/html/detail.php?CatID=25

od firme Joico je ovo tkz. suncana linija K-Pak Sun Therapy koja vam obecava oporaviti kosu od ostecenja zadobivenih suncanjem. Niti jedna kozmetika to ne moze. Moze uciniti da kosa privremeno izgleda bolje (pomocu silikona recimo) ali zaista ostecenu kosu je najbolje odrezati. Kad to famu stavimo na stranu ostaje o.k. sampon i dobar regenerator za suhu kosu 180 ml za nekih 12 eura. Razlog zasto na proizvodima za kosu nema SPF rejtinga lezi u cinjenici da zasad nema pouzdane metode koja bi utvrdila kolicinu SPF-a koja ostaje na kosi. To ne znaci da je lose imati regenerator koji se ne ispire sa SPF-om, dapace. No jos uvijek je sesir ili marama bolja zastita.

L’oreal _ Advaced Revitalift Double Eye Lift 15 ml I 15 eura



Bolji proizvod nego drugi dualni proizvodi ove firme. Navodno za smanjenje bora i to u dva koraka, prvi korak je krema za ispod ociju, lako razmaziva i ugodna za kozu te bez dodatka parfema, a drugi korak je gel za kapke na bazi silikona, glicerina i ostalog. Dobro je upakirano i meni se svidja.

Proizvodi za samotamnjenje iz iste grupe jesu nesto sto slobodno mozete preskociti.



Ovo je rukavica za samotamnjenje koja je namocena samo sa vanjske strane sa unutarnje je suha i tako stiti vase dlanove i nokte od obojanja. Proizvod ima prilicno iritirajuce sastojke sto se ne moze reci za cjelokupnu ponudu ovakvih proizvoda na trzistu.Osim toga i obicne zastitne rukavice ce vas zastititi na isti nacin,
, cijena je 10 eura za 4 natopljene rukavice.
Iz iste linije ima i peeling zapravo perfector+corrector nazvan, koji sa amluminijom i kamenom plovuccem skida greske koje ste napravili kod samotamnjenja i pri tome nije posebno nijezan.

Pojedinacno zapakirane maramice MicroCrystals, polishes skin.

Iskustvakazu:
It did nothing but irritate my skin. It is basically an exfolliant with base of Glycerin and Mineral oil.

Cijena 10 eura. I tkz. punjac bora sadrzi silikon ali i puno alkohola i ne bih ga nikome preporucila za oko ociju.

Wrinkle De-Crease Collagen Filler Eye Illuminator, targeted eye treatment:

15 ml i cijena oko 17 eura.

Nedavno sam za nekoga trazile pigmente u prahu, M.A.C ima odlicne ali nazalost u mom gradu zasad samo dvije nijanse?! Ali nasla sam jos drugih firmi i cak povoljnijih ali nimalo losijih.

u 10 predivnih nijeznih svjetlucavih nijansi…I najbolja stvar, ostalo mi na ruci citavu vecer iako sam ruku oprala…dakle vrlo postojano. Ove pigmente mozete mijesati i u rumenilo i u losion za tijelo…

http://www.benefitcosmetics.com/gp/home.html

I ovdje u 10 nesto intenzivnijih divnih nijansi benefit:



Volim jako pjene za tusiranje, osjecaj koji daju na tijelu, dok je jos bilo uzivala sam u Niveinoj pjeni za tusiranje, nazalost ne nalazim taj proizvod vec godinu i pol, zamijenila sam ga sa rituals 200 ml 6,90 eura.



Narvno ima i verzije iz apoteke koje su ipak malo skuplje i bez mirisa, sto ima svoje prednosti ali mene i miris opusta nakon napornog dana.

U apoteci sam nedavno iskusala novo prakticno dezificirajuce sredstvo za ruke. Naime bez istoga ne idem nigdje na put a na putu sam cesto pa moram i cesto obnoviti zalihe. Uvjet je da se ne prolijeva dakle ili u formi gela ili losiona, da dezinficira a ujedno ne iritira kozu. Ovaj proizvod je u obliku gela, nije potrebno intenzivno utrljavanje i unistava odredjene viruse, bakterije i gljivice.
Dosad koristen u kozmetickim salonima, zubarskim ordinacijama i slicno sada je dostupan i siroj publici i to po cijeni od 7 eura za 50 ml.



U mom vec ritualnom posjetu Douglasu, pala mi je u ruke i nova linija na ovdasnjem trzistu Dianne Brill

http://www.diannebrill.com/, proizvodi su u preslatkoj ambalazi




Boje su divne, sjajilo za usne je lijepo ali neprakticno upakirano, ja vise volim one koje ne moram nanositi prstom ili se snalaziti oko cetkice



Svejedno sam kupila cancanknickers nijansu, to je moja vecernja zimska varijanta...





Drazeno upakirane minijaturne verzije svih sjajila koje firma nudi cerekcerekcerek

Proizvodjac kaze za ovaj proizvod:

Enjoy six gloss colors – three best loved shades – Frilly Thong, Sheer String and Jewelled G-String – along with three limited edition colors designed exclusively by Ms. Brill for this set – Pearly Panty, Vinyl V-String and Satin Hipster.


Eto, pozivam vas na slatki grijeh, na kupnju ovog ultimativnog ukrasa svake kupaonice, sjajila su oko 20 eura, ruzevi 17 a ovaj slatki komplet 6 sjajijla je 30 eura, trenutno po promotovinoj cijeni od 24,00.

- 11:14 - Komentari (13) - Isprintaj - #

utorak, 09.10.2007.

Makedonija - drugi dio

Ohrid
Napomena: ima 40 prikazanih i 30 i nesto linkanih slika.









I jos

i jos



i jos

Predivna zelena plaza, raj za klince:




Ohrid, kod vojne baze

Pogled

Plac:



Malo klope.

I ...best pizza in tavn zubo



U mom selu ne nude slag, a steta, steta
ovakvih kavica...





Sv. Kliment Ohridski (hvala ljubaznom citatelju koji je preko maila uputio na pogresku u slovu)



Metropol,
jos.

Terasa Metropola:



Ispred plaze



Na plazi je bio i bezican pristup internetu, pod pretpostavkom naravno da zelite na plazi surfati. Ja ne zelim. Na plazu se ide bez tehnike i uziva se bez iste. Barem u mom svijetu.

Pri vecernjoj setnji smo naisli na prilicno ruzan hotel slikovitog naziva, "Beton" LOL!
Smijali smo se jos dobrih 10 minuta nakon sto smo ga prosli, ono nisu uzeli ostale nemastovite izraze tipa Ohridski biser
ili slicno nego eto Beton.

Cak i u drugoj polovici rujna se mozete kupati i ako ste zimgrozni. Nedjelju smo proveli neradno i u kupanju, voda je cista, plaza je prazna i sluzbeno je postsezona. Sto je i nebitno jer sam ionako dosla poslom i bila vezana uz rad fakulteta, ali zapravo je tuzno da sezona ovdje traje samo 2 mjeseca, a ostalih 10, divovski hoteli svi sa 300 i vise soba zjape poluprazni, ukoliko
im se ne posreci pa ugoste neki od kongresa.

Samo malo vise promidzbe i pola zapadne Europe bi doslo uzivati ovu predivnu prirodu, cisti zrak i ugodnu klimu i hoteli bi se svakako mogli napuniti barem u 5, 6 i 9 mjesecu, sigurna sam.

Ukoliko me netko uputi u tajne stavljanja kratkih video zapisa na blog, staviti cu i jedan jezerski video zapis, snimljen foticem ali sasvim o.k.

U hotelu smo uzinali ja kavicu i sopsku salatu koju obozavam i nikako je se ne mogu zasititi pa sam ju jela tri puta na dan ovdje, on je pojeo duplu porciju palacinki s cokoladom i sve to skupa nas je kostalo manje od 5 eura.

I u DE nedostupni sokici su se konzumirali.


Jos malo cijena: recimo ducan TINEX: market za sekoj den pjeva, Kandit cokolada Dado (sjecate se?) 25 dinara, konzerva tune oko 35 dinara, komad sapuna 10 dinara. Racunajte da je nesto sitno preko 60 dinara 1 Euro. Kila mortadele je 188 dinara, dakle oko 3 eura, kila kackavalja oko 260 dinara, isto toliko je i kila edamera, kila fete je 230 dinara, margarin Dobro jutro 50 dinara.
Zakoniti je nasao eurokrem od Takova za kojim traga zadnjih 25 godina i gotovo se izbezumio. Dogovorili smo se da se zaustavi na 3. mega staklenki. Dalje - kila jogurta u kantici je 110 dinara, kila brasna je kazu posebno skupa 60 dinara, Vegeta 250 grama je 69 dinara, litra ketchup-a u boci je 70 dinara, teglica senfa 700 grama je 70 dinara, red bull je 73 dinara, puding od Podravke 8 dinara, boca vode 18 dinara i limenka Cole 50 dinara. Ne, nismo se svime ovime hranili, Vegetu prvu ne koristim, nego sam uzela prospekte iz ducana i doma prolistala.
Vrecica medenjaka 22 dinara, 10 rola uvoznog wc-papira 110 dinara, a isti ali palomin s kamilicom 70 dinara, vlazne maramice 27 dinara paket, Pampersice po 800 dinara najvece pakiranje.

Njegov ulov, i tako tri puta 800 grama.



I moj ulov



Sjecate se ruskih pusestvija? Eh LUKOIL je i do Makedonije stigao.
Perspektivna firma nema sta.

Jedna nepoznanica koju cete mozda pomoci razjasniti. U svim istocno-eurospkim hotelima ima SOS aparatic u kupaoni bilo u vidu portafona, bilo u vidu tipke ili recimo u Makedoniji u vidu crvene znjore sa SOS natpisom. Razumijem zasto ta stvar postoji. Ono sto ne razumijem da iste po EU nema a nisam bas bila u nekim rupama od hotela, recimo onaj sa Rajne od ovog proljeca se broji medju najskuplje u regiji.
Jel u EU nikome ne pozli ili je zakon drugaciji? Da li je ovo nesto sto bi si od istocnih susjeda mogli uzeti kao primjer dobre poslovne prakse?



Da su Amerikanci u hotelu, znali smo. On je svojim pogledom neupadljivo skenirao grupu bucnih turista (znam taj pogled, tako je i mene skenirao dok me nije ulovio), svi do jednog u tenesicama koji su sve zivo preracunavali u dolare i uzvikivali – cheap! Cheap! Jedan stariji bracni par je bio i balkon do naseg i to onaj od 6 kvadrata he,he i isto su bili bucni i to za vikend, rano ujutro. Da sto je sanjala da kako je to interpretirala i koliko je kalorija vec danas pojela. Ja okrecem ocima, ne mogu vise, zakoniti izlazi na balkon i govori im na njihovom jeziku da jel bi svoje snove ubuduce pricala svom partneru a ne cijelom Ohridu jer nas eto ne zanima, zahvali se i ode natrag u krevet.

Opaki napad na mene i moj karakter je bilo sluzenje prefinih domacih kolaca vec za dorucak?! Gledam i ne vjerujem, prepoznajem sve mamine delicije i jadam se njemu a on kaze – pa budi karakter pa nemoj pojesti, evo imas tu odmah grozdja i paradajza. No po onoj narodnoj, sto nas ne ubije, to nas ocaja, smazala sam svako jutro komad. Ubilo me ocito nije. Ojacalo svakako je LOL.
Od citava dva tjedna imala sam samo jedan slobodan dan i proveli smo ga na plazi i u setnji, vrijeme je zaista bilo predivno.

Kritika: od hotela uz jezero do grada NEMA pjesacke staze. Hodali smo jednom (htjeli smo i to probati, poslije smo se vozili) vrstom magistrale, predstavljajuci skupa sa jos dvoje turista lokalnu atrakciju i slabo zasticenu zvjerku.
Auti voze najcesce na tom dijelu i 150 na sat. Koliko kosta da svaki hotel izgradi dio setalista prema sljedecem? Malo. A i to je turizam. Cak nije ni pitanje novaca za taksi, ja jednostavno volim setati i to mi je cesto na putu jedina mogucnost da se imalo aktiviram, a tko ne bi rado setao uz tako lijepo jezero?
Kako se priblizavate gradu tako pocinje setaliste ali do tad ste vec prosli 6 km po magistrali uz rub ceste.

Ne znam, svaki hotel izgradi 500 metara kao uslugu gostima (ma i manje) i tako se poveze do grada, a uz to setaliste bi nudila domace specijalitete i domaci nakit i u opustenoj setnji ce si svatko rado kupiti nesto autenticno. I napravila bih barem nekoliko klupica duzinom setalista.
Nama je trebalo sat i pol zustrog hoda, no ovo svakako spada pod akcije – ne ponavljaljte kod kuce.
Od hotela Park ima setaliste do grada, mi smo naravno prvo sjeli na cugu kod vojne skole za obuku na vodi. Lijepo im je tamo. Usred prirode, mirno, zrak mirise na borovinu a konobarica u kaficu je i dalje uspavana i neljubazna. Opcenito se tamo skupljaju cudni tipovi, if you know what I mean...ali nas to previse nije diralo.
Nazalost na slikama se sva ta ljepota samo upola vidi, najbolje je kad je dozivite sa svim culima. Od turista ima puno onih iz Srbije kojima je Jadran postao preskup ali ima i Hrvata i vise nego sto sam mislila.

Ovo je raj za nakit. Evo mali dio ponude. Biserne orglice su po 35 eura, koraljne malo jeftinije, tirkizne, sedefaste. Prava je steta vratiti se doma bez ijednog komada nakita.







Ja sam kupila sa slike iznad, u desnom uglu, jednostavnu koraljnu ogrlicu i nausnice.
I ove isto, i to u onih par sekundi dok je
zakoniti skocio vrata do po novac, brza sam ja.

I jos malo...

Bankomata ima dovoljno, zaista na svakom cosku, bez problema smo digli novac s Vise. Nekoliko puta sam dobila popust na voznju jer sam u taksistu aktivirala sjecanja na vojnicke dane u nekoj zagrebackoj kasarni. Oprez – ne mjere svi taksimetri isto. Zavisi koji izvade ;-). Cesto je jedan povoljniji za domace i jedan skuplji za strane goste. Tako da mozete istu voznju platiti i 280 i 800 dinara. Javno propisanih cijena nema. Moj vam je savjet, ugovoriti cijenu prije ulaska.





Palacinke za koje smo napomenuli da nam stave minimalno nadjeva,
eh kako bi tek izgledale da to nismo rekli...

I jos...

Masovnog turizma jos nema, paradajz jos mirise na paradajz. Mozete imati tjedan dana sve ukljuceno za 400 eura i da, usluga jest bolja nego u Hrvatskoj.
Azriel, preporucam ;-)

Onima koji su Ohrid citali i prosle godine ce ova fotka
izgledati poznato, slikana je ove godine ali na starom mjestu.

Kafici; omiljeno mjesto za prvu jutarnju, ne mozete fulati ovo mjesto na glavnoj je turistickoj ulici, carsiji.





I jos



Ako narucite ledenu kavu, dobiti cete ovo kalorijsko cudo:



Na dan kad smo odlazili, naoblacilo se i oni za to kazu da je ruzno vrijeme. Prisjetila sam se zaista
ruznog vremena i neprekidne visetjedne kise ovog ljeta u Njemackoj.



I jos
i jos.

Nismo uzeli kupace, jer nismo ocekivali tako dobro vrijeme. Na kraju smo na brzinu kupili kod Lisce i to na snizenju badic za 30-ak eura (snizen sa 50)
i njemu kupace zute bokse za 25. Preskupo za samo jedno kupanje ali gusti su gusti.

Ribarsko selo kod Resena
i Oteseva. Tocnije, jedan entuzijasticki ekoloski projekt u pokusaju ocuvanja i jezera i starih zanata, o svemu se brine grupica volontera,
cija ljubav spram jezera jest tako vidljiva, gotovo opipljiva.

Ljeti se ovdje odrzavaju literarne veceri, rostiljanje, plesovi, sve je jos u fazi gradnje, na ovom dijelu se vidi koliko se jezero dosad povuklo,
te koliko mu steti sva ona silna kemija koju u njega ispuste jer ne znaju bolje (industrija, poljoprivreda i Albanija koja je jezero zamijenila
sa septickom rupom).

Sve je ovo prije 10-ak godina bilo pod vodom, sada nazalost ostaje sve vise plaze a sve manje vode. Jezero se zadnjih godina povuklo 8 metara, a to jest puno. Sto zbog navodnjavanja, sto zbog zagadjenja a sto zbog suse.



I jos, i jos.

Prilaz koji je ne tako davno bio skroz u vodi



Ulaz u restorancic.

Neki stariji blogeri ce se sjetiti tradicionalnog nacina lovljenja ribe, dobili smo malo live predavanje na tu temu, koristila se neinvazivna metoda skladistenja zive ribe,
nazalost nisam to u stanju tako dobro objasniti kao sto sam ja cula, uglavnom od trske se radi ovaj labirint i riba udje u njega, mnogo ribe, onda se zadnji dio labirinta zatvori i riba vise ne zna izaci van i tako se osiguravala dovoljna zaliha hrane zimi, niks smrzvanje mrtve ribe nego cuvanje friske da se po potrebi lako ulovi.

Ovo je bila simulacija na suho, iste verzije postoje i u vodi



A ovako bilje poludi i nagomilava se tamo gdje ga ne bi trebalo biti, eutrofikacija.





U Resenu je i ocvali hotel Kitka sa definitvino najboljim cevapima u drzavi. Mala porcija, mala - je 12 ogromnih cevapa, odlicno zacinjenih i odlicna salata i
lepinja za 2 eura po osobi. I to smo garant platili duplu, turisticku cijenu.To vam je odmah do Opcine, ne mozete u Resenu nista fulati, ako me razumijete.;-)

Kako bi nam voditelj projekta pokazao Ribarsko selo, prvo je nas cetvero guralo auto da bi upalio i taman kad smo prosli 20 metara u susret nam je doslo 20-ak ovaca. Pastir fucka, mi stojimo, one poslusno trckaraju za njim. Kao u filmu. Okruzeni ovcama, smijemo se. Otvaram prozor od auta i pomilujem jednu.
Mi gledamo koliko ih ima, dolazi ih jos 10. I jedna zaostala. Taman skocila pred nas kad smo mislili krenuti. Pastir dolazi do nje i pozuruje ju - ajde Radojka tebi se uvijek piski.rofl
Kostati ce te to kad tad, da znas! Radojka ga pogleda, mudro ne kaze nista i nastavi dalje.
A bome i mi. Ulazimo u grad Resen, nigdje natpisa, table nista nigdje. Ja zakljucujem (nije samo Radojka mudra) da mora to biti taj grad jer drugih gradova
na karti nema, a za selo je ovo preveliko.
Nasli mi i Opstinu i UNDP i sve skupa i sad nas pitaju kako cemo preko granice i ja kazem samo je Matiz bio slobodan a da ima sredjenu zelenu kartu.
Na to meni sluzbena osoba mrtva hladna kaze - uuuuu jebote skrsiti cete auto. zubo A mi ovako - pjeva
Jer auto smo i dobili u svrhu prelaska na albansku stranu.

Pri prijelazu albanske granice presli smo i s onu stranu civilizacije. Sto nam nije postalo odmah jasno inace bi na vrijeme
okrenuli natrag. Ovim putem i javno zahvaljujem zakonitom sto mi je bio sofer kroz najdublji Balkan. Vozeci makadamom nekoliko sati. Putokaza ne vidjesmo 5 sati i izgubili se na planini, taman kad sam duhovito rekla da ako ovako nastavimo da cemo do noci biti u Grckoj, stigla poruka na mob. Citam - grcka mobilna mreza me pozdravlja. E tad nam je prestalo biti smijesno. Sunce zapalo, znaci mrak ce uskoro, a mi izgubljeni u doslovnoj pripizdini.
Prije toga smo izazvali sok na samom prijelazu, uzeli smo jedan manji i kako su nam rekli bili prvi stranci a da su tuda prosli zadnjih godina.
Onda smo sreli nekog lokalnog "serifa" koji nam je otudjio 20 eura da bi smjeli dalje nastaviti po cesti?! Ali vrhunac je bio granicni prijelaz, zurili smo jer se isti zatvara u 19:00 sati i nismo imali vizu za ostanak preko noci. Slika prijelaza je nesto nize.
Izlazimo, na gotovo divljem prijelazu stoji grupa civila, neobrijana i zmazana i piju pivu. I onaj u kucici je bez uniforme, bez imena, i bez funkcije.
Trazi nas eure (jok, nista drugo nece pa ni svoju nacionalnu valutu, samo eure usred Albanije?!) i to ne malo, pitamo zasto, da je tako to i pocne se derati
da nije ovo Germanija pa neka platim pa me mozda pusti. Zakoniti nenaviknut na ovo kaze i vi bi u EU i pocne govoriti. Ja mu dam znak da ipak usuti, pa tko bi u EU, nisu oni ludi, ovo bezakonje im je ljepse i profitabilnije! Jedan civil se naslanja na nas auto i cereka i dobacuje mi nesto, drugi mi prilazi, a treci uzima kljuc od auta?! U soku placamo, dajemo sve eure koje smo imali kod sebe i odlazimo. Zakoniti kaze - pa nije nam dao racun. I stavio je novcanice u svoj dzep.
A gdje da ih stavi kad ih je na crno zaradio?
Smece posvuda, svi hodaju po cesti, po mjestu vise kafica nego stanovnika, eto takav dojam imam o Albaniji. Otisla sam tamo "otvorena za nova iskustva", nesklona predrasudama i onako blagonaklona a vratila se sa porukom - ne idite u Albaniju ako bas ne morate.
Mjesto ove ilegalne rabote je granicni prijelaz Tushemiti/Sv. Naum. Naravno da smo ih prijavili ali naravno da sve za to boli uvo.


Albanski dio Prespe.

Benzinska postaja po albanski:



Zastita okolisa po albanski:



Cesta po albanski:





Preporucam rent a car Queen Ohrid Partizanska bb jer smo s njima imali odlicna iskustva, fer cijenu i iako smo presli 330 km a svaki novi
zapocetih stotinjak se posebno naplacuje, nisu sam htjeli naplatiti onih 30.

Ovo je jedini auto koji smo mogli dobiti odmah, a da je imao sredjenu zelenu kartu, cijena najma je oko 40 eura na dan plus benzin, s time da benzina trosi malo vozili se 250 km za manje od 20 eura....

Sudionici prometa po albanski:





Ipak je ovo zemlja strogog rezima...bila.
Ovakvi vojni ostaci nalaze se u trostrukoj brojci po citavoj planini Galicici.

Prespa.

Jok, nisam izbirsala fotku za koju misli drski carinski sluzbenik da jesam, ipak je on gluplji od mene, dakle - mjesto mjesto zlocina.
Nastavak carinske storije. Pri prelasku na makedonsku stranu jos pod sokom, sve smo im ispricali. I culi da od stranaca UVIJEK traze lovu. I to bas u vrijeme 15 minuta prije zatvaranja granice kad nemas vremena za diskusiju. Makedonski policajac kaze da i njemu iako ga vidi svaki dan i zna sto radi, isto naplati prijelaz kad ide civilno s familijom preko. Makedonci se raspricali s nama, dali mi da se poigram sa psom, smirili nas, fini ljudi.
Jedan od policajaca je sluzio vojsku u Velikoj Gorici kraj Zagreba i bio u sentimentalnom stimungu, jedva smo napusili granicu, do jutra bi nam pricao
dogodovstine.
Dakle - posjetite radije Makedoniju, gdje razumiju vas jezik, gdje vas nece pokrasti i da citiram suputnika "gdje cete se osjecati kao covjek a ne kao putujuci novcanik".

Masemo Ohridu



i kaficu sa najljepsim interijerom ever.



- 22:20 - Komentari (15) - Isprintaj - #

četvrtak, 04.10.2007.

Sretan rodjendan!



Danas je rodjendan trima meni posebnim osobama cerek– jedna ne zna hrvatski ali nam dolazi na vikend da sa svojom mladom dobi iscrpi svu energiju koju imamo, sretan rodjendan! Druga je mlada dama u Zagrebu – S. sretan i pusa velika!
kiss
Treca je muskog roda, 50 godina starija od mene i jos uvijek vedra i znatizeljna duha cije duge razgovore obozavam. Sretan i njemu!

Nije li to cudesno da tri tako meni drage i tako posebne osobe imaju rodjendan na isti dan?

- 08:56 - Komentari (8) - Isprintaj - #

utorak, 02.10.2007.

Makedonija

Ukoliko niste, prethodno procitajte 4 blog teksta o Ohridu/Skopju iz prosle godine:

tekst 1 te 27.06.2006

tekst 2 te 12.06.2006

tekst 3 te 31.05.2006

tekst 4.



I ovo ce biti tekst u dva dijela, vecina slika je linkana.

Sto je novo od prosle godine? Novi su projekti a stari su suradnici ;-). Novo je zabranjeno pusenje na makedonskom aerodromu, staro je ignoriranje svih belosvetskih pravila. Na recepciji hotela VIP su me pitali
kakvu sobu zelim, vjerna sebi uz osmjeh sam rekla - lijepu. Svidio mu se odgovor, do kraja boravka se zeznao
s nama vrhunski, prepoznale se dvije saljivdzije...priznajem i on je mene svjetski dvaput preveslao i umirao od smijeha, ali neka, ljudi sa humorom ne mogu biti losi. Pogotovo oni koji se znaju nasmijati i na svoj racun. Iako
bih naravno odmah zeljela pisati o prelijepom Ohridu, red je da krenem kronoloski, dakle Skopje.
Prvo sam kupila makedonsku karticu za mobitel kako bih povoljno telefonirala ta 2 tjedna. Kostala me 10
eura, instalacija je jednostavna (ako je meni jednostavna, a ja nisam tehnicki nadarena, biti ce i vama) provider COSMOFON.
Voznja taksijem po gradu je od 1-2 eura, dvije kave u centru manje od eura, pecivo sa visnjama isto pola eura...ukoliko preko skopjehotels (drze u ponudi sve hotele u gradu i nisu nista skuplji nego direktno rezerviranje) uplatite vise od 5 nocenja imate besplatan prijevoz od aerodroma do grada i po povratku natrag, nesto sto se
zbog udaljenosti placa u paketu barem 40,00 eura. Imaju nekoliko web stranica kao www.skopjehotels.com. mk ili www.travel-macedonia.com.mk ali to su sve isti.

U supermarketu naravno ujedinjena Jugoslavija (tko nas bre rastavi, uputise mi barem 6-7 puta za vrijeme boravka) cokolesnik isto stize, naravno ja se dobroj klopi uvijek vracam, dakle pizzerija na obali Vardara direktno na Starom mostu je i dalje odlicna, za neke stvari je kao sto vidite dobro da se NE promijene, 2 pizze i dva soka 10 eura. Slika malo nize.

Autokarta Makedonije je oko 4-5 eura, zene su zgodne, muskarci zgodniji nego u Rusiji.

Ukoliko su neki citatelji iz Skopja primjetili cudnu osobu kako slika police sa kozmetikom u shopping centruzubo
e to sam vam bila ja, ali taj dio cemo obraditi kad kozmetika dodje na red. Zakonitom je bilo neugodno jer sam vec duze vrijeme sto slikala sto iscitavala kozmetiku, rekao je da me dvije prodavacice cudno gledaju, pa sam rekla
nek im kaze da je to jja sa bloga i da je sve u redu. Tamo sam recimo vidjela kreme za suncanje na bazi karotena a bez ijednog jedinog UV filtera.

Bila sam i u Plasticarskoj ulici, oni koji su upoznali janjevacki dio Dubrave neka zamisle trideset puta vise ducana i pet puta nize cijene i to je to. Jedva smo tamo nasli taksi za povratak, sav zbunjen nas je pitao sto nas je odnjelo tako daleko od grada. Noge. I chic cipele.

Ima jedan muzicki program na tv-u nesto kao jako jako daleki rodjak Vive, Balkanica se zove i pusta non stop pjesmuljke, video zapise i slicno. Iako bi, sudeci po sadrzaju to mirne duse mogli nazvati i soft porno. Naime donji ves je krainji domet odijevanja i svi koji nose vise od 5 grama materijala vjerojatno poradi prevelikog cudoredja ionako ne dospiju do televizije.
Informativno si to jednom pogledati nije lose ali kad zamislim da to ljudi svaki dan gledaju, onda jest lose, lose po sive stanice.

Makedonija nije u tako losoj situaciji kakva je situacija u izvjestajima, pricala sam sa nekim medjunarodnim organizacijama i u nesluzbenom dijelu su rekli da namjerno pisu losije izvjesaje jer im se ovdje svidja i klopa
i klima i ako bi pisali pozitivne izvjestaje, premjestili bi ih u neko gore podrucje. Iskreno receno, ja sam u pripremi
za put citala te izvjestaje i pri tom mislila - helou, pa tko ovo pise, ovo nema veze s vezom?

Moji suveniri, sve skupa 8 boca vina, koje mozete iznjeti iz zemlje samo ako se na aerodromu sprijateljite sa nekim i ta osoba vam uzme 2-3 boce, a ja sam druzeljubiva pa :-) eto imam sto podijeliti kad se vratim.

Dok ovo pisem cuju se zvuci pjesme i poziva na molitvu dzamije ulicu dalje, mrkla je noc, sve je tiho samo se alahu ekber cuje.

Upozorenje – grad je pun ilegalnih taksija. Evo sto se nama dogodilo, na autobusnom smo potrazili taksi, ima tablu taxi ima i registarski broj i sve o.k. znamo koliko je voznja do hotela jer smo se vozili 10-ak puta u nekoliko proslih dana, dovozi nas i ispusta u sporednoj ulici a ne ispred hotela i trazi 500 dinara za voznju koja je inace uvijek 70 dinara. U cudu smo i pitamo kako? On kaze da je to cijena u Skopju. Ja kazem da nije i da nisam danas u grad dosla nego prije 2 tjedna, on tvrdi da je i da mozemo zvati njegovu firmu i ja kazem o.k., izvlacim mobitel sa makedonskom karticom, on zastajkuje i kaze da firma radi samo dopodne. Da, naravno centrala neke taxi kompanije radi od 08-16:00 LOL. Ja kazem da me istom rutom vrati natrag ali da ovaj put ukljuci taksimetar i da cu mu platiti OBJE voznje.
On nece tako. Placamo 500 dinara ?!? i zapisujemo tablice, odlazimo do policije, oni provjeravaju firmu i kazu da ta firma ne postoji godinu i pol.I da on vozi s nekom starom tablom i da NIJE registriran i da vozi ilegalno.

I daju nam broj firme koja je preuzela tu staru taksi firmu i zovemo njih i kazu da nikad nisu imali vozilo broj 21 kako je on to napisao na vratima. Kad im kazem da poduzmu nesto jer i njihovom dobrom glasu steti, kazu da ne ne mogu poduzeti nista i da je to veliki problem u gradu.
Dakle, ne samo da ne placa porez drzavi nego i naplacuje sedam puta vise nego je uobicajna sluzbena cijena. Sramota. Jer znam da me iz Skopja cita nekoliko vas – kad vidite auto sa zutom tablom Radio Taxi Skopje 21 i sa registracijom SK 089 PN slobodno se provozajte i kad vam zeli naplatiti, vi recite da mu je jedna gospodja iz zagreba nedavno uvecer platila tu vasu voznju (ona koju je ostavio kod Ramstore-a) i slobodno izadjite iz auta. Ja castim.

Odgajana sam tako da vjerujem da nece imati neke dugotrajne srece od tog novca i da cu mu se sve to vratiti kad se bude najmanje nadao ali ja eto od toga nemam nista. Sto je najbolje uvijek bi ostavili barem 50% napojnice od cijene voznje i do tog tipa svi su bili posteni, moram i to reci.
Taksist koji nas je istu vecer vozio dalje je uz krainju neugodu uzeo novac za voznju iako je deseta taksi kompanija
i nema nista s ovim lopovom ali sramio se kad se ne srami onaj koji bi se trebao.

Pouka: vozite se uvijek sluzbenim taksijem. Nesluzbeni nemaju ime firme na tabli (ali im pise taxi) i nemaju taksimetar, ta sto ce im, ionako proizvoljno odlucuju koliko ce vam odrapiti.




Gledala sam i srpsku verziju Mijenjam zenu i umrla od smijeha, uzivala u kackavalju i kajmaku i kulenu ?!

Kolaci






i jos

Kako ja bez mlijeka ne volim doruckovati a u hotelu su mi ga nudili samo za kavu ja sam prvi dan kupila 6-7 ovih i imala zalihu u frizideru u sobi.



U ovome sam kupila moj makedonski broj mobitela.

Najbolja pizza u gradu i njihova terasa.

Carsija



Zakoniti sa pola porcije ;-) cevapa.





Ovako vam lijepo upakiraju kolacice pa tko ih ne bi kupio?

Pas kod restorana Anje, jedna od najljepsih dozivljaja s puta...ja zivotinjama nikako ne mogu odoljeti a ovaj mi se eto nasao na putu i legao pred mene i dignuo capu u zrak, da se rastopis.

makedonski psi

i jos

Anja kafic i restoran, siki miki



do kafica.




Ako zelite odlicno i ne posebno jeftino klopati, svakako preporucam restoran Anja Brancini na zaru, fino bijelo vino, zubor potoka, oaza usred grada, za predjelo sopska salata a za desert neki od fantasticnih makedonskih kolaca, ja sam dala posluzi da bira i donijeli su mi ledeni vjetar, jelda da me nisu mogli bolje procitati?cerek
Prvo sam tamo bila pozvana poslovno na rucak po balkanski, koji je trajao od jedan popodne do sedam navecer, no istina saznala sam pritom vise nego sto bi na tri workshopa. Zahvaljujem i cinjenici da nisam znala glavnu ribu u drustvu jer bi se samo smotala uz silnu tremu, nego sam skuzila tek na kraju rucko-vecere (voditelja mase projekata Svjetske banke, citala sam neke njegove knjige) dakle prekasno da se smotam. Smijao se na pravim mjestima, prave filmove smatra dobrim i ugovorio mi tri vazna politicka termina do kojih vrhuski nikad ne bi regularnim putem dosla (aha znam i ja po ruski se snaci).

Na kraju takvog rucko-vecere obavezno mastika! Ili bugarska ili makedonska, trece nema. Ja sam se radije drzala caja od nane.

Kod Anje sam jela jos jednom, htjela pocastiti muza i tu mi je preko puta presao nadasve dragi pas, onda smo se tako mazili dok su taksist i zakoniti cekali. No da, klopa je prefina, porcije su o.k. i po osobi racunajte tako oko 15 eura, to jest za Makedoniju skupo ali zato idete u jedan od najboljih restorana u gradu. Posluga je nevidljiva i sveprisutna, dakle bas kad vam treba casa stvori se casa a da nemate dojam da vam posluga smeta. Dobili smo
i sladoled na racun kuce, jer smo iz Hrvatske, Makedonci jako vole Hrvatsku, cak sam dobila i taksi-voznju badava jer se vozac raznijezio na mjesto odsluzenja vojnog roka a igrom slucaja moj rodni Zagreb.
Zanemarite sikeriju koja se tamo skuplja, vrijedi kulinarskog uzitka.

Cijena povratne karte Skopje-Ohrid-Skopje je 10 eura a jednako takva je i udubnost. Koliko para, toliko muzike.
Ja sam znala sto me ceka od prosle godine ali zakoniti jos nikad iz takve blizine nije vidio zivu kokos kao taj put
jer je sjedila do njega rofl. Uzbudljivi dozivljaji, besplatno uz kartu. Na internetu pise da ide bus za Ohrid svakih
pola sata. E pa ne ide. Ide svaka tri sata.Tako smo kao prave egzoticne biljke sjedili na klupi svaki sa svojim
lapom, sa svojom kutijom Domacice i pisali. Ja recimo tada jos ostatak ruskog teksta, usred Makedonije.

U Krasu smo napravili promet od nekih 500 kuna, pola smo jos u Makedoniji pojeli.

Ako zelite popiti finu kavicu u gradu, kod starog mosta je PUB London, evo ulaza, udobna terasa i dobar izbor pica, opcenito su kafici na europskoj razini, humor je iznadeuropski a prljavstina u gradu nazalost balkanska.
U Pubu je i mjuza dobra, a kako iznutra izgleda ovdje.

Dragi Makedonci, za ovo vam ne trebaju ni pare i UN nego samo malo ljubavi prema vlastitom gradu! Tuzno da je tako lijep grad i obala Vardara krcata smecem.

Posto ja vidim skoro sve, ovo su instalacije na glavnoj gradskoj ulici.

Autobusni kolodvor, ovo je vjerovali ili ne nastavak ove idilicne slike.

Borba protiv korupcije, svuda po gradu

Plac:





jos i
jos.

Jel netko trazio papriku ?

Stizemo navecer za Ohrid i otvaramo balkonska vrata.

Gledamo i uzivamo u tisini. Dugo tako.





U roku jednog popodneva smo obisli tri drzave, mala zaliha Bajadera se pri tom pokazala kao pun pogodak. Za Bajaderu dobijete sve i sobu s pogledom na jezero i sve statisticke podatke koje trebate.
Do Ohrida smo se vozili preko Tetova, Gostivara i Kiceva. Prvo pravilo: sve je neformalno i svi se zovu imenom. Tako ja dobijem broj mobitela svojevrsnog Strahije, tek kad sam se nasla s njime, skuzila sam da sjedim sa gradonacelnikom, dakle improvizacija je trazena osobina.

Upalim radio i cujem Ja vas kanda znam sa stranda cerek...pijem kavu, pravu tursku, ovako serviranu, sa kockicama
secera, puno soca, ma kao u studentskim danima, niks Nesica i slicne zapadne umotvorine...dolazi
ciganka, gata...smijem se

Jezikoslovci uzivajte u ovom velebnom prijevodu, posebno u njemackom dijelu.

Jos klope.

Nazalost nema srednjeg sloja, gradjanskog. A kad njega nema drustvo nije ni stabilno ni zdravo. Ima dakle siromasnih i bogatih, gradjanski sloj je pojela tranzicija.

Mala slikica sa razgovora, obicno me na sastanku pitaju sto cu popiti, ovdje me kazu nece pitati. Donose
ogromnu casu cedevite a na casi grb grada Zagreba, sekretarica se smijesi. Ja odpijem, govorim - ja sam
doma. Voditelj projekta se smijesi, kaze - ovo zvuci kao dobar kompliment.

Bus za Ohrid se i ovaj put pokvario?! Nisam pisala 7 sati a trebala sam prije 5. Izadjem van jer smo stali kod dva restorana, WC-a nema. Mozete jesti i piti (kako bi jos vise pisali) ali na WC ne mozete. Pita muz kad cemo dalje, kad se popravi bus. On kaze - kako si ti duhovita. Ja sutim. On kaze - isuse, pa to nije bio vic. Pogledam ga umorno ispod suncanih - jel izgledam kao da se salim? Njegova pretpostavka je bila da je restoran pred
kojim se bus uvijek pokvari vlasnistvo vozacevog rodjaka.
Usli smo u hotel 140 km dalje i samo 4 sata kasnije (ne nisam se zabunila, ceste su lose a busevi jos gori),
umorni u namjeri - a sto? Da otrcimo na WC, on kao pravi kavalir pusta uvijek mene prvu. Zastali smo bez daha, ocarani pogledom. Hotel Metropol je renoviran, dobio je 4 zvjezdice, a mi smo dobili sobu sa savrsenim pogledom
i terasom od 30 kvadrata. Kako je vani bilo preko 30 stupnjeva, i okupali smo se u jezeru. Terasa ide u slovo L i jezero je pogadjate s obje strane. I jezero. I zalazak sunca. Ostavili smo kofere i uzivali u tisini nekoliko divnih minuta. Zakoniti odusevljen. I bolje mu je. Ipak je ovo bio poseban poklon.

Hotel ima i jedan od najpoznatijih disko clubova u okolici Taboo, casino, malu wellness oazu i odlican je za bilo koju vrstu kongresnog turizma. Cak i zimi je blaga klima sa nekih 15 stupnjeva, bez kise i odlicno za setnje. Hotel je renoviran 2005 i ima 110 soba, 4 apartmana, jedan de luxe i jedan predsjednicki. Donje slike su sa hotelske stranice.

www.metropol-ohrid.com

soba


Pticja perspektiva



jos pogleda






casino

Odavde sam vam pisala jedan tekst.

Dorucak





Zagrepcani dolaze ovdje na odmor, neki godinama.

Sljedi put vise o Ohridu i Albaniji. I vise slika.



Usprkos ovim idilicnim slikama, jezero polako umire, ima ga sve manje i sve je zagadjenije. I o tome u drugom dijelu.

- 21:06 - Komentari (17) - Isprintaj - #