CHILL OUT

25 lipanj 2012



...Antarctica je soundtrack Vangelisa za film "Nankyoku monogatari",oliti "Antarctica", Koreyoshia Kuraharae, objavljen 1983 godine.Dugo godina, soundtrack album je bio dostupan samo u Japanu,rijetko se pojavljujući i u drugim zemljama kao rijedak i skup uvozni proizvod, sve dok 1988 Polydor konačno nije odlučio objaviti album u cijelom svijetu.



....eto čovjek svašta nauči.....kako na sjevernoj ledenoj kapi postoji aurora borealis...tako i na južnoj hemisferi postoji aurora australis...polarna svjetlost (Aurora Borealis i Aurora Australis) spada među najljepše prizore koji se mogu vidjeti u prirodi. Kad se ona pojavi, često se na nebu čuje prasak, a veliki, sjajni luk koji je neprestalno u pokretu, osvijetli noć. Blistavi zraci svjetlosti ponekad se rašire poput lepeze, nekad zasvijetle kao jaki reflektori ili se iznenada počnu pomjerati gore-dolje.



Prema naučnim mjerenjima, ta se igra svjetlosti dešava na visinama od 80 do 160 kilometara iznad Zemlje, a nastaje kao posljedica električnih pražnjenja razrijeđene gornje atmosfere.



Polarnu svjetlost stvara Sunčev vjetar koji usijane čestice plazme s površine Sunca izbacuje u svemir. Te čestice potom privlači Zemljino magnetsko polje, koje je najjače na Sjevernom i Južnom polu, a one na kraju ostaju 'zaglavljene' u ionosferi, odnosno onom dijelu atmosfere koji se proteže od 60 do 600 kilometara od Zemljine površine. Svjetlo titra na nebu kao da je živo i vidljivo je samo u području Arktičkog i Antarktičkog kruga. Najčešće je zeleno polarno svjetlo, dok je crveno najrjeđe.



IZVOR:http://cudaprirode.com/portal/cprirode/csvijeta/104-aurora-borealis
http://bs.wikipedia.org/wiki/Polarna_svjetlost
http://en.wikipedia.org/wiki/Antarctica_(Vangelis_album)


......i na kraju ono što mi je bila prvotna namjera...dok se nisam zapleo u čudesa polarne svjetlosti.....Vangelis i Antarctica.....chill out....kod nas je vani 30 u hladu








<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.