LIBERTANGO

24 lipanj 2012


FABIAN PEREZ-TANGO IV



Nije pretjerivanje reći da je Astor Piazzolla najvažniji lik u povijesti tanga,div čija sjena nadvija sve koji su mu prethodili i one koji su pošli za njim.Mjesto Piazzolle u Argentinskom najvećem kulturnom izvonom proizvodu-tangu, je otprilike jednako onom od Dukea Ellingtona u jazzu - genijalni skladatelj koji je uzeo prizemnu ,senzualnu, čak zloglasnu narodnu glazbu,te je pretvorio u sofisticirani oblik visoke umjetnosti. No, čak i više od Ellingtona, Piazzolla je i virtuozni performer s gotovo neusporedivim majstorstvom na svom izabranom instrumentu, bandoneonu, harmonici velikih gumba ,teškom za sviranje zbog svoje nezgrapnosti i složenog prstometnog sustava . U Piazzollinim rukama, tango više nije strogo plesna glazba; njegove skladbe posuđuju mnogo od jazza i klasične glazbe, stvarajući novi harmonijski i ritmički vokabular,koji je stvoren više za koncertne nego za plesne dvorane, nazvan "Nuevo Tango".Složenost i ambicija Piazzollina opusa donijeli su mu ogromno međunarodno priznanje, posebno u Europi i Latinskoj Americi, ali i trajno neprijateljstvo mnogih tango čistunaca koji su ga napali nemilosrdno zbog navodnog napuštanja tradicije (koji su čak i utjecali na njegov progon iz Argentine na nekoliko godina). No, Piazzolla se uvijek držao svog puta u tangu, i ostao vodeći izaslanik u svijetu tanga sve do svoje smrti 1992 godine.



Piazollin "Libertango",složenica je od španjolske riječi Libertad koja znači slobodu i Tanga kao glazbenog i plesnog izraza.Ovaj komad je predstavljao veliki skok u Piazollinu doživljaju tanga,te se može reći da je ova skladba prekretnica iz klasičnog tanga u Tango Nuevo i do sada je doživjela već preko 500 različitih izdanja.

IZVORI:http://www.allmusic.com/artist/astor-piazzolla-mn0000607967
http://en.wikipedia.org/wiki/Libertango



.....ova skladba me progoni još od kada sam je prvi put čuo kao pjesmu Grace Jones- I've Seen That Face Before,i bila je još jedan korak koji me je odvukao jazzu.Pa evo kako je Grace izvela Libertango 1981 godine.





<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.