Linkovi
Kontra-punkt
RAI
ASI
Stocitas


--------------------------

Za elektronski fanzin Sloboda i jednakost možete se prijaviti na mejl slobodaijednakost@gmail.com , takođe se javite i ako želite da sarađujete sa nama.


--------------------------

,,Ko hoće da bude čovek mora da bude nekonformista’’

R. V . Emerson


Sloboda i jednakost

03.10.2006., utorak

Protest protiv policijske brutalnosti nad članovima Tutto Completo

Pokret Dosta! Protiv policijske brutalnosti
Tomislav Domes

29 September 2006

DOSTA!
Na poziv pokreta Dosta! jučer, 28. 9. se ispred zgrade Predsjedništva BiH okupilo nekoliko stotina ljudi koji su protestovali protiv policijske brutalnosti. Povod demonstracijama je bio incident u srijedu u kojem je pretučen jedan od aktivista NVO "Tutto Completto". Demonstranti su zahtijevali ostavke pripadnika policijskog osiguranja zgrade Predjedništva BiH, SIPA-e, ostavku direktora SIPA-e, ostavku ministra sigurnosti te puštanje aktivista nevladine organizacije "Tutto Completo".

Aktivisti ekološke organizacije "Tutto Completo" su naime u srijedu izveli "napad" na zgradu Predsjedništva BiH pobacavši na vrata i pročelje vrećice i posude napunjene bojama. Tom je prigodom bojama napadnut i jedan policajac nakon čega je policija primijenila silu.

U pokretu Dosta! drže kako se ovdje radi o grubom kršenju ljudskih prava. "Ne ulazeći u raspravu da li je postupak 'farbanja' zgrade Predsjedništva ispravan, pokret "Dosta!" se osjeća dužnim da se usprotivi policijskoj brutalnosti, pogotovo u vrijeme pred izbore, kada su strasti već dovoljno uzavrele. TV snimci koje smo svi vidjeli ukazuju na to da u našem društvu vlada mentalitet sile, te se pitamo ko će biti slijedeća meta", kažu u Pokretu.

Pripadnici SIPA-e bi valjda trebali biti najbolje obučeni profesionalci u državi, te bi, i pored provokacije, morali ostati pribrani i staloženi u ovakvim situacijama i poštovati zakon. Ono što smo svi vidjeli na televiziji je čin iživljavanja nad aktivistom NVO "Tutto Completto", u trenutku kad sila više, očigledno, nije bila potrebna. Kada tri policajca tuku jednog čovjeka, postavlja se logično pitanje: Da li će građani BiH tolerisati ovakvo ponašanje pripadnika snaga sigurnosti? - Stoji u saopćenju Pokreta.



- 16:49 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< listopad, 2006 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Kritički pogled na svet, politiku, društvo...