Zasto je u Japanu golf iznimno vazan?

Nedavno sam kazao prijatelju da mi je od igranja golfa samo dosadnije gledati golf na TV-u. Kod prijatelja u stanu kad je ukljucen televizor, redovito je na nekom od nekoliko kanala koji prikazuju monotono pitomo zelenilo dok cijela nacija strepi hoce li neki igrac ili igracica upiknuti lopticu u rupu sa dobrih cetrdesetak centimetara udaljenosti. OK, jasno mi je ako promasi, ali svi se, cak i komntator jako uzbude kad ubaci u rupu.
Reklame za golf su posvuda, a rekviziti - otprilike isto tako.
Nekad, kod prijatelja, uzmem palicu i natjeravam lopticu po sobi. Naravno da ima cijeli set palica i loptica spremljenih u prtljaznik - jer nikad se ne zna...
Moj prvi ozbiljniji susret sa golfom bio je kad je nas nekoliko u stanu igralo Wii golf. Elektronicka igra, ali opet...



Oni koji pokusavaju uciti japanski jezik nauciti ce isto tako da je golf iznimno vazan za proci ispit. Naime, ogroman broj lekcija u poslovnom jeziku ima nesto vezano za golf - od vrlo pocetnicke konverzacije, do vrlo sofisticiranog izrazavanja.

Stranci se cesto pitaju zbog cega moraju uciti konverzacije poput: - "Gospodine Smith, igrate li golf?
- Ja sam jos pocetnik gospodine Suzuki.
-Mozda bi mogli igrati zajedno.
-Bit ce mi cast igrati sa tako dobrim igracom poput vas gospodine Suzuki.


Razlog zbog cega se forsiraju ovakve konverzacije, i zbog cega moji prijatelji u prtljaznicima drze opermu za golf je jednostavan - ukoliko imate bilo kakve veze sa poslovnim svijetom, a ne igrate golf - nema sanse da cete biti uspjesni. Drugim rijecima - golf je gotovo pa nuzan preduvjet za bilo kakvo sklapanje poslova sa Japancima. Bez toga - mozete se vratiti natrag u maticnu drzavu sa par suvenira za najdraze.

Golf pruza odlican pocetak za, Japancima prirodan, pocetak poslova - komplimentiranje i ljubakanje poslovnog partnera da bi ga se privolilo uvjetima koji vama odgovaraju.
Poslovni se razgovori - ne odrzavaju na terenima, dapace, vrlo je nepreporucljivo poticati poslovne teme. Ali ono sto se radi jest jako komplimentiranje cak i kad nakon nekih 250 puta napokon uspijete ubaciti lopticu sa 15 centimatara udaljenosti. Isto tako, Japanci ce vam dati savjete i dalje vas podrzavati. I Japanci ce - iako ste prvi put culi za rijec golf - svejedno izgubiti! Ako ja vama trebalo 250 puta za ubaciti, oni ce se dobro potruditi da to naprave iz 251-og puta.
Ovo ce biti popraceno sa glasnim cestitkama i naravno - kao pravi pobjednik - dobit cete i skupe nagrade.
Nakon toga se ide na nekoliko pica - i tek se onda razgovara o poslu.
Svrha golfa je jednostavno probiti mogucu obranu kod pregovaraca i doci u situaciju kad je nemoguce kazati - NE.

Nesto stariji prdsjednici kompanija uzmu koje pice i prije pocetka igranja - zbog opustanja. Kad se nadju pred posebno zahtjevnim udarcem krv se uskljuca, a tlak skoci - sto dovodi do razlicitih vrsta udara - a neki i umru na terenu. To se dogodi u prosjeku oko 200 puta godisnje.

04.08.2011. u 07:15 | 1 Komentara | Print | # | ^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< kolovoz, 2011 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Veljača 2012 (6)
Rujan 2011 (2)
Kolovoz 2011 (7)
Srpanj 2011 (4)
Svibanj 2011 (9)
Veljača 2011 (8)
Prosinac 2010 (12)
Studeni 2010 (18)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Japan je drzava bogate tradicije, kulture, iznimnog kulinarstva i, sto je najvaznije, poprilicno nepoznata prosjecnom zapadnjaku, cija se percepcija o ovoj drzavi bazira na poluprovjerenim informacijama u razlicitim tekstovima tabloidnog predznaka ili na nekim, globalno ukrjenjenim stereotipovima. Ovdje bih pokusao demistificirati neke stvari, a isto tako, prenijeti neka saznanja koja sam dobio studirajuci japansku umjetnost, religiju, drustvo i jezik, kao i iskustvo zivljenja u Japanu.

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Igre.hr
Najbolje igre i igrice

Forum.hr
Monitor.hr

Croatiantraveller.net
Najbolji hrvatski turisticki magazin

Kucanica u Japanu
Vrlo duhovit i odlicno napisan blog dozivljajima Hrvatice u Japanu

Fotografije u blogu

Fotografije u blogu sluze iskljucivo za ilustraciju, i osobno su vlasnistvo pisca ovog bloga.







Free Counters


Get Your Free Counters







Locations of visitors to this page