Kako su ukiyo-e slike postale popularne na zapadu?

Ukiyo-e, sto bi otprilike znacilo slike lebdeceg svijeta, ili manje poetski - slike koje su nastale presanjem brojnih dvoreza, zasigurno su jedan od ponosa japanske umjetnosti. Rijec je o mukotrpnoj pripremi razlicitih drvenih blokova, na kojima je urezan samo jedan dio koji ce nositi istu boju. Preciznim urezavanjem, i nakon toga kiruski preciznim presanjem boje na komad papira dobije se prekrasno umjetnicko djelo.
Hokusai, Hiroshige, Kuniyoshi samo su neki od drevnih umjetnika cija djela krase mnoge svjetske muzeje.
A njihova su djela stekla popularnost kao - otpad.



Nedavno je u Tokyu bila izlozba Van Gogha i u popratnom su materijalu, Japanci ponosno isticali kako su ukiyo-e inspirirale, ne samo ovog velikog umjetnika, nego i mnostvo njegovih suvremenika.

Za vrijeme Edo perioda, Europljane je vise zanimala japanska keramika - poput primjerice Arite i Kutanija. Kad je keramika dosla do Europe, narucitelji su primjetili da je pazljivo umatana u prekrasne drvoreze.
Japancima, kako god, ova tehnika nije predstavljala umjetnost, nego je bila nesto slicno - pop artu, proizvodila se u velikim kolicinama i bila je manje vise za jednodnevnu upotrebu - poput reklama ili slicica popularnih glumaca. Kad bi ovi izgubili na popularnosti, printevi bi se bacali i dolazili bi novi.



U Europi su ove slike postale popularnije od keramike koju su trebale zastiti, i ljudi su ih poceli kupovati u velikim kolicinama. U Van Goghovo vrijeme, samo je u Parizu bilo nekoliko prodavaonica koje su se bavile prodajom iskljucivo ukiyo-e, te tako na neposredan nacin,preko lokalne slikarske zajednice, unijeli i neke nove tokove u ono sto volimo nazivati Zapadnom umjetnoscu.

22.02.2011. u 09:59 | 0 Komentara | Print | # | ^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< veljača, 2011 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28            

Veljača 2012 (6)
Rujan 2011 (2)
Kolovoz 2011 (7)
Srpanj 2011 (4)
Svibanj 2011 (9)
Veljača 2011 (8)
Prosinac 2010 (12)
Studeni 2010 (18)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Japan je drzava bogate tradicije, kulture, iznimnog kulinarstva i, sto je najvaznije, poprilicno nepoznata prosjecnom zapadnjaku, cija se percepcija o ovoj drzavi bazira na poluprovjerenim informacijama u razlicitim tekstovima tabloidnog predznaka ili na nekim, globalno ukrjenjenim stereotipovima. Ovdje bih pokusao demistificirati neke stvari, a isto tako, prenijeti neka saznanja koja sam dobio studirajuci japansku umjetnost, religiju, drustvo i jezik, kao i iskustvo zivljenja u Japanu.

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Igre.hr
Najbolje igre i igrice

Forum.hr
Monitor.hr

Croatiantraveller.net
Najbolji hrvatski turisticki magazin

Kucanica u Japanu
Vrlo duhovit i odlicno napisan blog dozivljajima Hrvatice u Japanu

Fotografije u blogu

Fotografije u blogu sluze iskljucivo za ilustraciju, i osobno su vlasnistvo pisca ovog bloga.







Free Counters


Get Your Free Counters







Locations of visitors to this page