Zasto Japanci voze "krivom" stranom?!

Mislio sam pisati o necem drugom, ali ovo sam jutro iz jednosmjerne gotovo usao u krivu traku... Iako sam polozio vozacki i u Japanu, i drzim se iskusnim i sigurnim vozacem nikada se u potpunosti nisam navikao na voznju lijevom stranom ulice. Na pocetku sam mislio da sam vjerovatno jedina osoba u Tokyu , od svih tridesetak milijuna stanovnika, koji vozi pravilnom stranom. Automobili koji su mi dolazili u susret, i moja nagla skretanja u drugu liniju pomogli su uvjeriti me da je mozda stvar ipak do mene.
Dok sam stanovao u Bristolu u Engleskoj, i posudjujuci Mini Morris od cimera Andrewa zakljucio sam da lijeva strana, zasigurno nije prava strana. Posebice zastrasujuci kruzni tokovi po kojima bih se vrtio dok svi ostali automobili ne odu u svojim pravcima. Nekad je znalo potrajati.
Ali, opet. To su ionako Britanci. Lijevom stranom voze i bivse britanske kolonije, ali zasto Japan?



Na pocecima kad je Japan odlucio modernizirati se i prihvatiti mnoge zapadnjacke obicaje, Britanija im je sluzila kao model. I za ceste, kao i za mnoge druge stvari. Logicno bi bilo zakljuciti da su tako, jednostavno prekopirali i sistem voznje. No tradicija "lijeve strane" u Japanu je puno, puno starija nego poslijednjih stopedesetak godina modernizacije.



Za vrijeme shogunata, naravno, nije bilo automobila, a uskim ulicicama su trckarale rikse, nesto konjskih zaprega, i naravno pjesaci medju kojima i vojna kasta samuraji. Samuraji su se sepurili po ulicicama i koracali iskljucivo, sto su sebi uzeli za pravo, lijevom stranom. Ostali pucani, su se prilagodjavali ovim namrgodjenim likovima i polako isli iza njih, dok bi oni koji su im dolazili u susret prelazili na drugu stranu ulice, sto je bilo puno sigurnije nego se zabiti u samuraja i snositi posljedice za to.



Samuraji su naravno imali svoj razlog zbog cega lijeva, a ne desna strana. Macevi kojima su bili obruzani, uglavnom ( jer je vecina populacije ipak desnjaci) su visili sa njihove lijeve strane tijela, i u slucaju nuzde ( koja je u to vrijeme bila dosta cesta), puno je prakticnije hodati lijevom stranom jer se mac moze izvuci puno brze, i nema nikakvih nenadanih prepreka u koje bi dugi mac eventualno mogao udariti.
Ostalim je ljudima bilo puno jednostavnije prilagoditi se navikama samuraja, nego se objasnjavati sa njihovim macevima.



Iz ove je tradicije ostala i jedna druga navika modernih Japanaca. Pravilo je uvijek da pjesak ima prednost pred automobilom, ali ce svaki, bas svaki moderni Japanac mirno cekati da autombil prodje, i uvijek ce kazati da automobil ima prednost pred pjesakom.
Bas kao nekada samuraji, danas automobili su fizicki puno jaci od obicnih pjesaka i bolje im je ne stati na put i dodatno ih uzrujati.

25.11.2010. u 03:54 | 0 Komentara | Print | # | ^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  studeni, 2010 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Veljača 2012 (6)
Rujan 2011 (2)
Kolovoz 2011 (7)
Srpanj 2011 (4)
Svibanj 2011 (9)
Veljača 2011 (8)
Prosinac 2010 (12)
Studeni 2010 (18)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Japan je drzava bogate tradicije, kulture, iznimnog kulinarstva i, sto je najvaznije, poprilicno nepoznata prosjecnom zapadnjaku, cija se percepcija o ovoj drzavi bazira na poluprovjerenim informacijama u razlicitim tekstovima tabloidnog predznaka ili na nekim, globalno ukrjenjenim stereotipovima. Ovdje bih pokusao demistificirati neke stvari, a isto tako, prenijeti neka saznanja koja sam dobio studirajuci japansku umjetnost, religiju, drustvo i jezik, kao i iskustvo zivljenja u Japanu.

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Igre.hr
Najbolje igre i igrice

Forum.hr
Monitor.hr

Croatiantraveller.net
Najbolji hrvatski turisticki magazin

Kucanica u Japanu
Vrlo duhovit i odlicno napisan blog dozivljajima Hrvatice u Japanu

Fotografije u blogu

Fotografije u blogu sluze iskljucivo za ilustraciju, i osobno su vlasnistvo pisca ovog bloga.







Free Counters


Get Your Free Counters







Locations of visitors to this page