Evanđelje po Luciferu

ponedjeljak, 31.12.2007.

Odgovor na jedno pitanje, dobiveno e-mailom

Ponekad dobijem dopis posjetitelja bloga na e-mail. Većina je nevrijedna pažnje. Poneki znaju biti zanimljivi. (Inače, čak i kad ne pišem, bilježim, prilično stabilno, četrdesetak posjeta dnevno. Više, nego što bih očekivao.)

na nagovor mog prijatelja (inače se bavi otkrivanjem sotonista) otvorio sam tvoj blog i počeo čitati sadržaje. OK. Nešto stoji, tj. puno toga stoji tu napisano, ali to sam čitao u Vedama, Jogi, Upanišadama, vidim da se zanimaš za sociologiju, psihologiju, plitiku... Baš me interesira tko si ti u stvarnosti bez ovog da si po ovozemaljskom riječniku sotona ili kako sebe nazivaš "svijetlonoša".

"Otkrivanje sotonista"? Koji zaludni posao. smijeh Sotonisti su bedaki koji kradu čavle. Sotona nije sotonist, što stoji i u opisu bloga. Zašto Sotona nije sotonist? naslov je jednog mog teksta objavljenog u tri dijela (link na prvi dio).

Još jednom: Sotona ne traži, da ga štuju.

Sotona ne vodi ljude za sobom, nego ih tjera ispred sebe.
Onaj koji se Sotoni smije i koji ga prezire, njegov je učenik.
Onaj pak koji ga se boji i koji ga mrzi, njegov je rob.

Ovaj blog nije "sotonistički", nego "sotonološki".

Tko je Sotona/Lucifer? Trebate li se zauvijek zadržati na tome da je on/ona "fuj-fuj", bekini, zločesti, Onaj-O-Kome-Se-Ne-Govori? eek Kako se i zašto on pobunio? I drugi "pali anđeli", koji su se svijetu objavljivali i objavljuju kao paganski bogovi (kao što kaže Aurelije Augustin)?

Možete li prihvatiti na sebe taj rizik, da poslušate i njegovu/njezinu priču? Odnosno, barem mali njen dio? Da promislite o tome, a zašto bi se uopće netko pobunio protiv Svemoćnog Bića?

Bog/Boginja zna sve, ali ne zna sebe samog/samu, jer je to proturječno (Duns Scotus). Zato On/Ona ne razumije teologiju, jer je objekt teologije, kao što je kamen objekt geologije (L. Kolakowski).

Sotona, naprotiv, ne zna ništa, Osim sebe samog/samu.

Sotona je Užas, koji je Bog/Boginja osjetio/osjetila kad je shvatio/shvatila da je sam/sama. Sotona je filozof, koji istražuje taj Užas. Ali da bi to mogao, mora istražiti i sve ostalo. Stoga je sotologija iznad teologije, koja je njen dio.

Bog/Boginja zna Sve. Ali izvan svega je Ništa. Kako stoji s tim Ništa? (Heidegger) Ništa je, na najvišem stupnju apstrakcije, isto što i Bitak. To su znali stari Egipćani na početku civilizacije (At-Um, sve-ništa, veliki on-ona); trebalo je 5000 godina, da jedan filozof, Sotonin učenik (Hegel) tu jednostavnu istinu uvidi. Ali on je bio slab učenik, pa je na kraju postavio "apsolutni duh". Koji, međutim, lebdi u Ništavilu. Kao i Bog/Boginja sam/sama.

Sotona je ona kap, koja (nasuprot panteističkom smirenju Cesarićeve pjesme), iako svjesna svoje bezvrijednosti, odbija biti apsorbirana u bujici (Moebius: Crni Inkal).

Ja sam nositelj/nositeljica luči, koji/koja odbija svoju beznačajnu iskru odbaciti za volju svespaljujuće Svjetlosti, nego je čuva u ljepoti Noći.

Ja sam avatar, naravno. Možda ću vam jednom reći više.

Sve najgore u Novoj Godini! burninmad

Lucius Horvat
- 17:24 - Komentari (9) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.