Jagodarije https://blog.dnevnik.hr/jagoda-radojcic

četvrtak, 20.09.2012.

Kako ufatit strateškog partnera?

Dame i gospodo. Više od vode, hrane i krova nad glavom, Hrvatskoj treba novac. Kako mi novaca nemamo, moramo ga potražiti tamo gdje ga ima – u Švedskoj. Budući da naš tradicionalan način privlačena stranih investicija (otmica člana obitelji te zahtjev ostalima da investiraju; u protivnom - ubiti otetog rođaka i ponoviti postupak) više ne prolazi, jer ćemo uskoro i mi postati članica EU, prisiljeni smo se reorganizirati te potražiti alternativne evropske načine za privlačenje investicija.

Pitanje od milijun dolara opstanka glasi: kako prepoznati švedskog strateškog partnera i dovući ga u Hrvatsku? Da bismo odgovorili na ovo pitanje trebamo se upitati: kakve odlike mora imati idealan strateški partner? Osim što mora biti bogat (siromašnih investitora imamo i u Hrvatskoj, ne trebaju nam još i Šveđani), poželjno je da ne bude pretjerano inteligentan i radoznao, da ne postavlja suvišna pitanja, da je lakovjeran, kompulzivan, moralno labilan te da se voli sunčati i jesti južno voće. Tražene karakteristike znatno sužavaju prostor za uspješno nalaženje investitora. Kada bismo u Hrvatskoj tražili bogate, lakovjerne glupane morali bismo postaviti lovačku čeku pred parlamentom, ali u Švedskoj takvu vrst potencijalnih strateških partnera čuvaju u zatvorenim psihijatrijskim ustanovama za bogatu klijentelu.

Kako pristupiti potencijalnim strateškom partneru i pridobiti njegovo povjerenje? Optimalno je pristupiti im predstavljajući se kao medicinsko osoblje. Naime, hospitalizirane osobe širom svijeta po automatizmu vjeruju i slušaju liječnike, medicinske sestre, bolničke kuharice. Uz to, kao medicinsko osoblje moći ćete ih nesmetano promatrati kroz duži vremenski period te procijeniti njihov financijski potencijal, sklonosti, pa i rodbinu koja bi rukovođena svojim sebičnim interesom mogla onemogućiti švedskog strateškog partnera u njegovoj namjeri da investira u Hrvatsku. Nakon ispravne procjene osobnosti investitora – netko od njih je sklon alkoholu, drugi čokoladicama, treći su opet vezani za različite medikamente ili je ovisan o seksu, strateškom partneru treba diskretno ponuditi ono što želi. Ukoliko to radimo u pravilnim vremenskim periodima, nakon relativno kratkog perioda steći ćemo njegovo nepodijeljeno povjerenje i pažnju.

Pošto smo uspješno pridobili povjerenje, slijedi odlučujuće etapa - privlačenje švedskog strateškog partnera i njegovo domamljivanje u Hrvatsku. Naime, u Švedskoj za razliku od Hrvatske, duševno bolesne osobe nemaju poslovnu sposobnost (da kojim slučajem takva praksa vrijedi u Hrvatskoj, ostali bismo vrlo brzo bez svega onog što podvodimo pod zajednički pojam „politički život“). Stoga strateškog partnera treba nagovoriti da dođu u Hrvatsku gdje mogu do mile volje slobodno i bez ikakvih ograničenja sklapati poslove. Pri tome se treba služiti svim sredstvima nagovaranja: nuditi im alkohol, čokoladice, seks, medikamente kako bismo strateškom partneru osigurali ljudsko pravo da investira. Treba napomenuti kako su u Švedskoj kao i u većini dekadentnih država zapadne demokracije, zabranjene batine i slična sredstva uvjeravanja strateških partnera.

Pošto smo švedskog investitora uspješno dopremili u Hrvatsku i obavili najteži dio posla, slijedi lakši, završni dio operacije – osiguranje postignutih rezultata te finalno nagovaranje strateškog partnera na investiranje. Naime, za očekivati je da se Šveđani, bilo prijatelji ili rodbina investitora, uzjogune kad uoče da je naš strateški partner napustio strogo kontrolirane uvjete u Švedskoj. Stoga, čim investitora dovedemo u Hrvatsku, trebamo ga iskrcati na nekoj sunčanoj plaži, dati mu da jede puno svježeg južnog voća te zatražiti u njegovo ime ispis iz švedskog državljanstva i upis u hrvatsko. Onog trenutka kad se ta procedura pokrene, a riječ, objektivno, o posliću koju doslovce traje nekoliko sati, Šveđanin više nije Šveđanin nego Hrvat (ovisno o potrebi možemo ga upisati u neku utjecajnu nacionalističku stranku čime bi preko noći postao legalni hrvatski šovinist), više nije bogati, lakovjerni luđak iz Švedske već imućan hrvatski investitor iz dijaspore koji je došao pomoći matici-domovini.

Što sa strateškim partnerom nakon što u Hrvatskoj potroši svoj novac? Jednostavno, donesemo rješenje kojim odbijamo njegovu molbu za prijem u hrvatsko državljanstvo, možemo ga kao apatrida iskrcati u nekoj trećoj zemlji pa zbrisati, a možemo ga vratiti u Švedsku koja, navodno, ima odlične socijalne programe za zbrinjavanje posrnulih strateških partnera.

Oznake: investitori, Švedska, Hrvatska, novac, Jagoda, Radojčić

20.09.2012. u 17:43 • 0 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.