Jagodarije https://blog.dnevnik.hr/jagoda-radojcic

četvrtak, 29.11.2012.

Odgoda Posljednjih vremena

Dvije male, nepovezane i na prvi pogled sasvim neugledne vijesti objavljene prije nekoliko dana na marginama dnevnih novina, zgurane tamo negdje između cijena povrća na Dolcu i obavijesti o umrlima, najavile su svima nama, teološki upućenim pojedincima, dolazak Posljednjih vremena. Prva, u kojoj se navodi kako je Vatikan prisiljen uvesti mjere štednje, i druga, u kojoj se neki zluradi novinar koji mrzi sve što je hrvatsko i katoličko, raspisao o tome kako bezbožna talijanska vlada namjerava od 1. siječnja 2013. uvesti porez katoličkoj crkvi.

Kompletan državni budžet Vatikana s oko 263 milijuna eura (za one koji se ne razumiju u eure, to je oko 1,9 milijardi kuna) predstavlja sitniš čak i za hrvatske prilike, svotu koji s lakoćom proćerdaju dvije, tri naše vladine agencije za par mjeseci. O ministarstvima da i ne govorimo. Bilo koje naše ozbiljnije ministarstvo koje drži do sebe, stuče godišnje love bar kao 3, 4 Vatikana. A kad sam još čula da Vatikan zabrinjava budžetski deficit od pišljivih 15 milijuna eura (109,5 milijuna kuna) došlo mi je da zaplačem. Zbog pišljivih 100-tinjak milijuna kuna, papa Benedikt XVI se mora odreći svog papomobila, smanjiti grijanje i rasvjetu, kardinali i ostala vatikanska sirotinja ostat će opet bez božićnica i besplatnih pokaza, Švicarska garda neće više imati kvalitetno naoružanje i pravo na pola kilograma ementalera tjedno. Kod nas je, recimo, državna tvrtka Autocesta Rijeka – Zagreb, napravila puno veći deficit u puno kraćem periodu pa se nikom nije desilo ništa. Malo su ih ogovarali po novinama pa sve to zaboravili i okrenuli se drugim, značajnijim temama.

I dok duhovna centrala cijelog svijeta doslovce gladuje i prosi milodare za koricu suhog kruha (žive bokci od Petrovog novčića koji se skuplja za Vatikan na Dan sv. Petra 29. lipnja i od najma 50 tisuća nekretnina), bezbožni srbočetnički izrodi predvođeni talijanskim premijerom Mariom Montijem planiraju zbičiti porez Svetoj Materi Crkvi, instituciji na čijem je čelu osobno Bog. Može li ijedan pošteni Hrvat i katolik zamisliti da, recimo, naša država razreže porez Hrvatskoj biskupskoj konferenciji? Da naš dobri župnik, pobožni pastir koji 24 sata dnevno moli za svoje ovčice, između misa, ispovijedi, krunica i meditiranja o bitku i nebitku, vodi knjigovodstvo i kenja od straha odlazeći u Poreznu upravu. Da naši duhovni vođe umjesto o svetim stvarima i povijesnim silnicama, glavu razbijaju porezima, prirezima, doprinosima, parafiskalnim nametima i sličnim bezbožnim sadržajima. Tako svinjarije Crkvi nisu činili ni notorne komunjare i masončine poput Kaligule ili Nerona. Zar to nije očigledno „otpadanje od vjere“ i „pristajanje uz prijevarne duhove“ o kojima govori Apostol Pavao u Poslanici Timoteju, opisujući dolazak Posljednjih vremena?

Pitam se što će oko ovih vatikanskih problema poduzeti hrvatska država, naša ministarstva, agencije, državne tvrtke ili lokalna uprava? Da ne spominjem sve one tajkune koji se po novinama i na televiziji zaklinju u svoje katoličanstvo? Zašto nisu smjesta pokrenuli narodne mase da se okupe pred talijanskom ambasadom i poruče jasno i glasno svim tim bjelosvjetskim liberalčinama što ih ide? Zašto nitko od njih nije posegnuo u džep iako bi vatikanski budžetski deficit s lakoćom mogli sanirati, a da ne trepnu. Samoživost zemaljskih poglavara je uz ratove, nove nepoznate bolesti i lažne proroke, jedan od ključnih znakova Posljednjih vremena.

Umjesto bezbožnih naklapanja i lažnog prorokovanja kojim se bave otkad su se dočepali vlasti, hrvatska vlada bi konačno morala povući neki odlučan potez dostojan ponajboljih hrvatskih muževa koji su sa isukanim sabljama jurili na Osmanlije i Tatare braneći Vatikan, Svetog Oca i Hrvatsku. Potez kojim bi spasili svijet od nadolazećih Posljednjih vremena čije znakove jasno razaznajemo svuda oko sebe. Zašto, recimo, Hrvatska, kao najkatoličkija zemlja svijeta, ne bi preuzela ne samo vatikanske već i sve dugove Svete Matere Crkve? Nama ionako gore biti ne može, jer, ruku na srce, teško da ćemo ovaj sveopći sunovrat ikako zaustaviti, ali bi nakon toga ostali upamćeni kao vjerodostojan Antemurale Christianitatis. Bili bismo zlatnim slovima upisani u povijesti svijeta kao vatikanski vitezovi Jediji. Sadašnja bi vladajuća garnitura nakon takve veličanstvene geste ostala na vlasti najmanje 100 godina. Crkva bi ih od prvog do posljednjeg proglasila svecima i blaženicima, razoružali bi za vječna vremena opoziciju i protivnike, jer bolji izgovor ne bi mogao smisliti ni jedan stranački spin-doktor: Izvukli bi mi Hrvatsku iz govana, al' smo morali spašavati Vatikan, Svetog Oca i Svetu Mater Crkvu.

29.11.2012. u 20:33 • 4 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.