Jagodarije https://blog.dnevnik.hr/jagoda-radojcic

srijeda, 25.08.2010.

Zakon o zaštititi političara



S iskrenom zabrinutošću sam uočila jednu sasvim novu i dosad nezabilježenu pojavu u domaćem alternativnom medijskom prostoru: u stalnom je porastu broj raznoraznih članaka, kolumni i blogova u kojima se krajnje tendenciozno, bezobzirno i grubo iznose stavovi koji su u otvorenoj suprotnosti s javno izrečenim mišljenjima naših najodgovornijih političkih dužnosnika. Unatoč višedecenijskim argumentiranim i javnim utjerivanjima Jedne Jedine Istine, još uvijek se u alternativnom medijskom prostoru mogu čuti disonantni, pače i kriptokomunistički glasovi kojima ništa nije sveto.

Nu, kao da im ni to nije dovoljno, posljednjih mjeseci se hrvatske političke djelatnike u alternativnim hrvatskim medijima sustavno vrijeđa, njihove se riječi na podmukao i perfidan način izvrću, izvrgavaju poruzi, na njihov račun se izmišljaju vicevi, aforizmi, crtaju prostačke karikature. Više mi je puta padalo na pamet obratiti se takozvanim alternativcima otvorenim apelom da se ubuduće suzdrže od iznošenja rugalica, šala i pošalica na račun naših najodgovornijih dužnosnika. Gospodo, vodite računa o tome što pišete! Prestanite provocirati naše lidere! Zašto i vi ne biste mogli biti državotvorni kao naše najveće medijske kuće? Jeste li uopće razmišljali o posljedicama vaših neodgovornih tlapnji na naše političke dužnosnike? Mogli bi se potresti, osjetiti veliku duševnu bol pa završiti u postelji, a to nipošto ne bi bilo dobro za naše društvo u cjelini. Što, recimo, ako se naši političari naljute i prestanu davati javne izjave? Ostat ćemo bez jedinog referentnog okvira za promišljanje hrvatske stvarnosti. Glavinjat ćemo kroz život k'o pijane šojke.

Razmišljajući o tome kako pomoći hrvatskom političkom establishmentu u nevolji i surfajući Internetom, naišla sam na jedno fenomenalno rješenja: u Brazilu je prošlog tjedna stupio na pravnu snagu Zakon o zabranjeni ismijavanja političara tijekom predizborne kampanje do konca listopada 2010. godine. Svaki onaj tko bude ismijavao političke dužnosnike u ovoj najmnogoljudnijom južnoameričkoj državi, morat će platiti globu u iznosu od 80 tisuća eura (nešto preko pola milijuna kuna), a radio ili TV koje počine takav zločin, automatski će ostati bez licence. Ovaj anti-šaljivi zakon potječe inače iz „Zlatnog doba“ brazilskog društva, od 1964. do 1985. godine, kada je zemljom demokratski upravljala grupa pukovnika i generala. U Zakonu se striktno navodi kako se „TV i radio stanice ne smiju koristiti trikovima, montažama ili drugim oblicima manipuliranja audio ili video materijala u cilju degradiranja ili ismijavanja kandidata, stranaka i koalicija“. Budući da internet brazilska vlada nije zasad licencirala te ovaj medijski prostor nije precizno definiran, većini opreznih providera ne pada na pamet pokušati se usprotiviti zakonskim odredbama.

Kako se najveći dio naše zakonodavne aktivnosti posljednjih desetak godina svodi manje-više na inkorporiranje inozemnih pravnih normi u hrvatski pravni poredak, mogli bismo istom logikom uključiti u naše nacionalno pravo i ovo pametno i državotvorno brazilsko rješenje. Budući da su kod nas stalno nekakvi izbori, uz malo sreće i kreativnog tumačenja prava, mogli bi postići trajnu zabranu ismijavanja naših dužnosnika u alternativnim medijima. Svi bi ti anarhistički alternativci vremenom postali državotvorni i politički odgovorni kao što su naši najveći mediji. Kako da netko bude autoritarno dostojanstven, ukoliko mu se u isto vrijeme raznorazni nedržavotvorni jebivetri po alternativnim medijima izruguju? Kako se u takvom neozbiljnom i krajnje opterećujućem okruženju baviti važnim državničkim poslovima?

Uostalom, u ovom teškom gospodarskom trenutku narodu bi bilo kudikamo pametnije da umjesto zbijanja jalovih šala prione na posao. Od zafrkancije se ne živi. A ako je nekome ipak do šala i pošalica na nečiji račun, zar ne bi mogli pričati politički korektne viceve o Bobiju i Rudiju, Husi i Hasi, Štefeku i Jožeku, Srbima…? Zašto svoje otrovne strelice moraju odapinjati upravo prema onom sloju koji najviše radi i brine za opće dobro svih nas?

25.08.2010. u 11:13 • 7 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.