Jagodarije https://blog.dnevnik.hr/jagoda-radojcic

subota, 31.10.2009.

Nogomet i eros


Image Hosted by ImageShack.us


O značaju nekog društvenog fenomena rječitije od svih deklaracija, javnih rasprava i političkih tamburanja svjedoči počinjena materijalna šteta i broj stradalih. Šteta i ljudske žrtve daju svakom društvenom fenomenu određeni legitimitet. Nedavno je objavljen podatak kako je posljednjih par godina u tučnjavama na nogometnim stadionima i oko njih, ozlijeđeno 324 osobe, 54 policijska službenika, a 32 osobe su teže ozlijeđene dok je u neredima oštećeno 38 autobusa, 31 službeno vozilo MUP-a, 141 osobni automobil, 35 tramvaja i sedam željezničkih vagona. Očito je nogomet prvorazredni društveni fenomen, značajniji od recesije, privatizacije, izbora ili bijega predsjednika Vlade koji nisu izazvali apsolutno nikakvu direktnu materijalnu štetu, a o ljudskim žrtvama da i ne govorimo.

Sa sviješću o iznimnom značaju ovog prvorazrednog društvenog fenomena, glave očišćene od svih predrasuda, sjednem neki dan pred televizor s čvrstom namjerom da odgledam cijelu jednu nogometnu utakmicu. Iz perspektive nekog tko je u stanju na potragu za jednim cipelicama potrošiti 3, 4 sata, to mi se i nije činila tako velika žrtva. Utakmicu je objašnjavao nekakav unjkavi muški glas koji nam je uporno prenosio ono što smo upravo gledali na ekranima, primjerice, da je Tomić dodao loptu Kramariću, a ovaj je tu loptu plasirao Tomečaku (pa što bi drugo mogli plasirati na travnatoj ledini osim lopte, majke ti). Uz to, kako svi nogometaši imaju prezimena otisnuta na dresu, unjkavac je pred milijunskim auditorijem revno obavljao jedan sasvim jalov, nepotreban posao. A i sintaksa mu je bila katastrofalna. Da netko u takvoj idiotskoj maniri prenosi modne revije ili saborske rasprave, ostao bi bez posla dok si rek'o keks: ''Upravo ustaje saborski zastupnik X.Y. koji je u protekloj sezoni govorio 11 puta, od čega 2 puta podignutim tonom te hitrim korakom pristupa govornici, lagano nagnut prema publici u dvorani…'' Uglavnom, unjkavac je svojim dosadnim i totalno očekivanim komentarima cijelo vrijeme kvario opći dojam.

A onda, kad mi je već pažnja počela popuštati, jedan je visoki, zgođušni dečko zabio gol. U paklenoj buci koja se podigla, momak je trčeći skinuo dres i pokazao gledalištu lijep muški torzo. Za njime su histerično trčali njegovi suigrači, iskolačenih očiju i napetih vratnih žila, koji su također skidali sa sebe dresove. Gledam u nevjerici polugola, znojna muška tijela kako se ekstatično grle i prevrću po travi. U međuvremenu su dotrčali i ostali suigrači koji su ritualno skidali svoje majice i obredno se bacali na polugolu gomilu oznojenih muških tijela. U publici ekstaza. Skidaju se majice, trgaju košulje, vrišti se i stenje. Zagrljaji i poljupci polugolih muškaraca. Iz birtije preko puta mog stana dopiru muški usklici uspaljenih mladića koji zajednički gledaju prijenos. Objasnili su mi da je upravo to zajedništvo ostvareno u gledanju ''pola gušta''.

Ruku na srce, iako mi je sam fenomen nogometa nakon gola postao mnogo jasniji, čin penetracije na samoj utakmici je izostao. Palo mi je u oči kako se više eksplicitne muške erotske ljubavi moglo vidjeti na tom sportskom događaju negoli na bilo kojoj gay paradi. Sudeći prema vijestima nakon utakmice, sve je prošlo ''relativno mirno'' – stradao je tek jedan tramvaj i nekoliko automobila s navijačima iz neprijateljskog tabora. Gradom glavinjaju skupine zagrljenih polupijanih adolescenata. Pivo. Znoj. Testosteron. Eros i ljubomora zbog neuzvraćene ljubavi obožavanih muškaraca, poput Calella, Tomića, Kramarića, Tomečaka, Sivonjića… Ima li što ljepše od toga da se pije i podriguje u društvu prijatelja, dok se snažna i oznojena muška tijela prijateljski dodiruju za stolom, pa još kad se sve završi neobaveznim, ali pijanim i drugarsko-oznojenim hrvanjem na blatnom podu birtije. Milina jedna!

Negdje oko pola tri, iz pravca Trga nadire osamljeni zaljubljenik u najvažniju sporednu stvar na svijetu uzvikujući iz sveg glasa: ''Dinamoooo!'' ''Dinamoooo!'' ''Dinamooooo!'' Posljednje ''ooooo'' se stopilo sa zvukom njegovog povraćanjem po Ilici. I dok mu neposredni nositelj društvenog fenomena povraća pod prozorom, čovjek se nehotice upita ima li osim erosa i istospolne ljubavi još nečeg što bi moglo obasjati skrivenu suštinu društveno-političke pojave značajnije od recesije, privatizacije, izbora ili bijega predsjednika Vlade.

31.10.2009. u 21:20 • 0 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.