Iznajmljivanje stanova

29.12.2015., utorak

Prvi pad loših kredita na godišnjoj razini

Dosad su u dva navrata nenaplativi krediti rast prekidali kratkotrajnim padom između kvartala.
Od gotovo 280 milijardi kuna koje su pozajmile građanima, gospodarstvu i državi, banke ne mogu naplatiti 47,6 milijardi kuna, što je 17,05 posto, pokazuju najnovije brojke HNB-a.
Udio nenaplativih kredita, koji je u krizi skočio tri i pol puta, krajem rujna time se po prvi puta smanjio na godišnjoj razini. Vrijedi primijetiti da je ranije, u dva navrata, pokazatelj loših kredita svoju uzlaznu putanju prekidao kratkotrajnim padom između kvartala, pred kraj 2012. te 2014. godine. Ovogodišnji rujan donio je sramežljivi pad loših kredita (sa 17,34 posto koncem drugog kvartala), no u odnosu na kraj prošle godine oni stagniraju, dok su na godišnjoj razini blago pali s razine od 17,24 posto.
12,1posto 'minusa' odobrenih građanima banke ne mogu redovno naplatiti
Nešto bolji indikator kvalitete portfelja zasad je tek minimalan. S 31,08 posto problematičnih kredita u ukupnima, kod tvrtki se nastavila pogoršavati otplata, kao i kod građana koji ne vraćaju 12,1 posto zajmova. No, pojedine kategorije kredita 'stoje' bolje nego druge. Prije svega to su prekoračenja po tekućim računima, popularni 'minusi', gdje je udio loših pao s 14,5 na 12,17 posto. No, istovremeno su građani nastavili s razduživanjem, pa je ukupna razina minusa u godinu dana srezana na 7,9 milijardi kuna što je oko 390 milijuna kuna.
Može se pretpostaviti je dio minusa zatvoren gotovinskim kreditima kojih je oko milijardu i pol više nego prije godinu dana, a i u tom segmentu naplata je bolja (9,3%) zahvaljujući dijelom i 'rolanju' tih kredita. Budući da je od zadnjeg dana rujna na snazi konverzija kredita u švicarskom franku, pa su banke u knjigama provele dodatne rezervacije, ostaje vidjeti hoće li se i u kojoj mjeri ona reflektirati na loše kredite. Jedno je, međutim, sigurno; sve dok ne krene jači oporavak i ne pokrene se kreditni ciklus,
poboljšanje naplate mjerit će se u sferi decimala stanovi Zadar

Oznake: stanovi Zadar


- 16:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

28.12.2015., ponedjeljak

Prosječni kvadrat stana u užem centru Zagreba ispod 2.000 eura

ZAGREB - Hrvatska polako izlazi iz krize, a kupovna moć građana, polako, ali sigurno, raste. Provjerili smo je li sada pravo vrijeme za postati vlasnikom nekretnine, gdje se nalazi najjeftiniji, a gdje najskuplji kvadrat prostora u Hrvatskoj, te isplati li se više kupiti stan ili pak kuću. - Cijene nekretnina stagniraju posljednjih šest godina, a 2015. je godina sa najmanjim stagnacijom cijena, ali i najmanjom prodajom. Ono sto se najviše prodaje su zemljišta uz more i stanovi u većim gradovima, rekli su iz agencije za nekretnine GoHome.
Prema trenutnoj ponudi nekretnina za 20.000 eura možete kupiti nekoliko garsonijera od otprilike 15 do 25 kvadratnih metara u središtu Zagreba (Trešnjevka, Maksimir), ali i jednosobne stanove do 40 kvadrata u okolnim mjestima, kao i u ostalim gradovima poput 50-ak kilometara udaljenom Sisku i Petrinji. Jeftiniji kvadrat stana naći ćete i u Osijeku, Vinkovcima, Karlovcu i Samoboru.
Prosječna cijena kvadrata nekretnine u užem centru Zagreba je oko 1.936 eura po kvadratu. Ukoliko vam blizina centra nije od presudne važnosti za stanovanje, kvadratni metar će vam biti i do 50% jeftiniji. Samo par kilometara od užeg centra glavnog grada Hrvatske, primjerice u Novom Zagrebu, cijena kvadrata kreće se oko 1.000 eura po kvadratnom metru.
Prosječna cijena kvadrata nekretnina u glavnom gradu Hrvatske iznosi oko 1.420 eura. Kvadrat stana u Zagrebu u ovom trenutku ćete platiti 1.650 eura, a ukoliko se odlučite na kupnju kuće, kvadrat će vas koštati 1.340 eura. Želite li graditi kuću po mjeri, zemljište u Zagrebu platit ćete oko 175 eura po kvadratnom metru.
Za svega 30.000 eura u ponudi možete naći stanove od 20 do 50 kvadratnih metara u samom središtu Zagreba, no za njih ćete trebati odvojiti još ponešto novaca za preuređenje. Uglavnom se radi o stanovima smještenima u suterenu ili prizemlju, a što su vam džepovi dublji, ponuda je veća.
Za 100.000 eura u užem centru Zagreba možete kupiti stan do 50-ak kvadrata, a svakim dodatnim kilometrom od samog centra, kvadratura stana za iste novce značajno raste.
U okolici Zagreba može se kupiti stan od oko 100 metara kvadratnih za iznos od oko 100 000 eura, no za istu cijenu možete kupiti i kuću s okućnicom i vrtom u Sesvetama, Gornjem Stupniku, Leskovcu i Lučkom. U tim okolnim mjestima cijena kvadrata kuća kreće se oko 850 eura.
Za 60.000 eura u zagrebačkom naseljima Malešnica, Srednjaci, Trešnjevka, Črnomerec, Savski Gaj i Prečko naći ćete stanove i
do 70 metara kvadratnih, a u centru Zagreba, za istu cijenu možete kupiti stan do 40 kvadratnih metara stanovi Zamet

Oznake: stanovi Zamet


- 13:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

22.12.2015., utorak

Najljepši Super Konzum u regiji otvoren u zagrebačkoj Radničkoj

U mesnici se, među pedesetak mesnih delikatesa nudi i čuvena kobe govedina i argentinska janjetina
Na mjestu bivšeg "Mercator Centra" u zagrebačkoj Radničkoj cesti otvoren je u četvrtak najljepši i najmoderniji Super Konzum u regiji. Otvorenje je popraćeno i prigodnom izložbom o povijesti nekadašnjeg društvenog poduzeća Unikonzum koje je prvu samoposlugu u Zagrebu otvorilo još 1957. godine, koje je Agrokor preuzeo 1994. i iz kojeg se razvio današnji Konzum.
U preuređenje 5.100 četvornih metara nekadašnjeg Mercator centra uloženo je više od 30 milijuna kuna. Trenutačno je zaposleno 166 radnika, a kako bude rastao promet trebao bi rasti i broj zaposlenih, najavio je predsjednik uprave Konzuma Darko Knez. Prema njegovim riječima u "zlatna vremena" Mercator je na toj lokaciji ostvarivao 300 milijuna kuna prometa godišnje, a u vrijeme Agrokorova preuzimanja 120 milijuna kuna.
U uređenju je učinjen konceptualni odmak u odnosu na standardne prodavaonice ove vrste, koji je, ističe se, prilagođeniji užurbanom stilu modernom kupcu. U ponudi je ukupno oko 37.000 artikala, a može se kupovati i sa "shop and touch" kolicima koja kupca najbližim putem navode do željenog artikla.
No, glavni je novitet što će na svakom odjelu kupcima biti ponuđen niz usluga i dodanih vrijednosti - u Juice baru čeka ih izbor svježe cijeđenih sokova,
na Gastroteci ponuda gotovih jela, sushi i wok proizvoda, roštilja, gableca, pizze i tjestenine, kave i kolača.
Kupci mogu sami kreirati jela i odabrati sastojke te pritom koristiti savjete nutricionista. Mogu odabrati ribu ili meso koje će se pripremiti za njih ili uživati u jelima s ražnja ili dan prije naručiti jela pripremljena ispod peke. Izabrana hrana može se konzumirati na licu mjesta, u Zimskom vrtu.
U odjelu voća i povrća je egzotična zelena tržnica s tridesetak novih artikala - od kiwana i zlatnog kivija do kokosova oraha, mini-banana ili raznih vrsta klica, te proširena ponuda domaćih proizvoda s asortimanom za bebe. U mesnici se, među pedesetak mesnih delikatesa nudi i čuvena kobe govedina i argentinska janjetina, a svi mesari završili su i specijalnu obuku u Danish Meat Collegeu.
Ribarnica nudi više od 50 različitih vrsta riba, usluge čišćenja i filetiranja, te posebni bazen za hlapove i školjke. U odjelu delikatesa su posebni pršuti iz Španjolske i Italije, kao i selekcija plemenitih sireva s više od 120 različitih vrsta iz cijeloga svijeta.
Za ljubitelje piva tu je Konzum pub uređen kao multimedijalni izložbeni prostor s više od stotinu različitih vrsta specijalnih i zanatskih, craft piva iz 13 zemalja.
Tu je i Dream Factory - Tvornica snova, veliki zasebni odjel s igračkama za sve uzraste, s ponudom od Revell maketarstva i Playmobilea, do najšire ponude Disney i Lego proizvoda.
U sklopu prodjanog centra su i trgovine Tehnomarketa, Intersporta, Modiane, Benettona, CCC-a, Bio Bio, Chicco, Zlatarna Celje, Benetton te Tescov modni brend F&F čiji je Konzum ekskluzivni zastupnik. Tako je najavljeno da će se do kraja 2016. u Hrvatskoj otvoriti još sedam-osam F&F prodavaonica, a potom će se širiti na regiju.
Do kraja siječnja svi kupci imaju priliku osvojiti električni automobil Tesla S, koji je izložen u samoj trgovini stanovi Zadar

Oznake: stanovi Zadar


- 19:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

18.12.2015., petak

Obnova studentskih domova Sava i Cvjetno naselje pri kraju

Domske studenske sobe s novim namještajem uglavnom su već spremne za buduće stanare, a u njima će sada imati i hladnjake, te bežični internet. Tu su i nove čajne kuhinje i sanitarni čvorovi. No, cijene smještaja više neće biti iste, odnosno bit će podijeljene u šest cjenovnih kategorija ovisno o paviljonu.
Smještaj je studente ranije stajao 200, 400 ili 600 kuna, a sad će se cijene kretati od 200 do 700 kuna. No, cijena većine soba i dalje će se kretati od 200 do 400 kuna, najavili su iz Studentskog centra. Cijene ovise o tome ima li soba vlastitu kupaonicu, dijeli li ju s drugom sobom ili postoji samo zajednička kupaonica na katu.
Inače, glavni povod za obnovu studentskih domova su Europske sveučilišne igre koje će se od 12. do 25. srpnja 2016. održavati u Zagrebu i Rijeci,
a u novoobnovljenim domovima trebali bi biti smješteni sportaši nekretnine Split Dobri

Oznake: nekretnine Split Dobri


- 08:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

16.12.2015., srijeda

Počelo useljavanje u POS stanove u Klari

Predviđa se da će do 22. prosinca svih 200 najmoprimaca biti useljeno u stanove
Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) i tvrtka Zagorje Tehnobeton, koja je izvodila radove na POS zgradama u zagrebačkom naselju Klara
potpisali ovih dana Zapisnik o primopredaji građevina, čime su se stekli uvjeti za useljenje kupaca i najmoprimaca u stanove iznajmljivanje stanova

Oznake: iznajmljivanje stanova


- 08:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

14.12.2015., ponedjeljak

U listopadu 2% manje građevinskih dozvola

ZAGREB - U listopadu su u Hrvatskoj izdane 602 građevinske dozvole što je dva posto manje u odnosu na prošlogodišnji listopad, podaci su Državnog zavoda za statistiku objavljeni u petak.
Ukupan broj izdanih građevinskih dozvola za prvih deset ovogodišnjih mjeseci manji je za 6,1 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.
Tijekom listopada, 473 dozvole ili 79 posto izdano je za zgrade, a 129 odnosno 21 posto za ostale građevine. Prema vrstama radova, 65 posto dozvola tj. 394 izdano je za novogradnju, a 35 posto ili 208 za rekonstrukcije.
Prema izdanim građevinskim dozvolama u listopadu predviđena je gradnja 544 stana prosječne površine 97,8 četvornih metara.
Ukupna vrijednost radova prema dozvolama izdanim u listopadu je 1,93 milijarde kuna.
U razdoblju od siječnja do kraja listopada izdane su 5.092 građevinske dozvole od čega 4.174 za zgrade i 918 za ostale građevine, ukupne predviđene vrijednosti radova 15,8 milijardi kuna. U tom je razdoblju predviđena gradnja 5.501 stana.
Podaci o izdanim građevinskim dozvolama u prvih deset mjeseci ove godine i dalje ne sugeriraju mogućnost održivog dinamiziranja građevinske aktivnosti, smatra Hrvatska gospodarska komora. Pritom objašnjava da manji broj izdanih dozvola u odnosu na isto razdoblje prošle godine uz manju predviđenu vrijednost radova, upućuje na nastavak suzdržanosti stanovništva i poslovnih subjekata za ulazak u nove investicijske projekte.
Stoga do kraja godine ne očekujemo promjenu u dinamici izdavanja građevinskih dozvola, posebno jer izborna neizvjesnost i privremeno proračunsko financiranje
mogu kratkoročno usporiti realizaciju poslovnih odluka, kažu u Komori stanovi prodaja Trešnjevka

Oznake: stanovi prodaja Trešnjevka


- 18:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

09.12.2015., srijeda

SPC Maksimir: Na raspolaganju još samo 30-ak stanova

Stambeno-poslovni centar Maksimir nalazi se u Kesterčanekovoj ulici tik do zagrebačkog parka Maksimir. Stanovi su puni su svjetla i praktično projektirani. Dvostrane su i trostrane orijentacije s odgovarajućim loggiama i terasama, iznimno kvalitetno sagrađeni s bogatom opremom i prirodnim materijalima. Opremljeni su aluminijskom stolarijom, klima uređajima, protuprovalnim vratima, videoportafonima, antenskim priključcima u svakoj sobi, a krase ih i kvalitetne podne obloge. Ovisno o karakteristikama, stanovi imaju energetski certifikate A i B, a manji broj njih C. Lokacija je idealna za sve koji su navikli na pogodnosti koje pruža grad, ali istovremeno vole uživati u prirodi.
Također, u blizini su škola, vrtić, pošta, banka, sportsko-rekreativni centar i KBC-a Zagreb (Rebro).
Podsjećamo, maksimalan iznos kredita kojim se može financirati željena nekretnina, u sklopu ponude "Uđite na prava vrata" koja vrijedi do kraja godine, je 2 milijuna kuna uz promjenjivu kamatnu stopu od 4,95 posto, te EKS od 5,06 posto. Nema naknade za obradu kreditnog zahtjeva, a rok otplate je do 30 godina s mogućnošću počeka otplate do 12 mjeseci. U praksi to znači da će za nekretninu iz ponude čija se kupnja financira kreditom u iznosu od 500.000 kuna,
s rokom otplate od 20 godina, mjesečni anuitet iznositi 3.286 kuna real estate Croatia

Oznake: real estate Croatia


- 08:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

07.12.2015., ponedjeljak

Božićni vlak koji ne kasni

"Volim sve što se kreće, ali nisam željezničar", kaže Antun Urbić, strastveni maketar, autor i vlasnik najveće makete željeznice u jugoistočnoj Europi
Zagrebačku adventsku ponudu ove godine obogatila je i izložba najveće makete željeznice u jugoistočnoj Europi u Gundulićevoj 4. Za vrijeme Adventa radno vrijeme je "pojačano" pa Backo Mini Express od 1. prosinca 2015. do 10. siječnja 2016. "prometuje" svaki dan - od ponedjeljka do subote od 10 do 18 sati, a nedjeljom od 10 do 15.
Cijena ulaznice za odrasle je 15 kuna, za djecu 10 kuna, a obitelj (2+2) plaća 40 kuna. Nedjeljom je ulaz slobodan.
Maketa predstavlja mjesta iz mašte, no glavni kolodvor izgleda vrlo prepoznatljivo. "To je kolodvor iz doba Austro-Ugarske, zato je vrlo sličan zagrebačkom", ističe autor i vlasnik makete Antun Urbić. Dodaje kako će u budućnosti raditi na izradi zagrebačkih znamenitosti poput Umjetničkog paviljona, a maketa će se nadopunjavati ljudima, automobilima...
"Volim sve što se kreće, ali nisam željezničar", kaže ovaj 62-godišnji strastveni maketar koji je vlakiće zavolio još kao dječak, nakon što mu je otac donio
jednog iz Švicarske. Kasnije je na tavanu svoje kuće izgradio, za naše prilike, veliku maketu. "No, na tavanu to nitko nije mogao vidjeti i
želio sam napraviti nešto dostupno", objasnio je razloge zbog kojih je triput veću maketu smjestio u vlastiti prostor u Gundulićevoj ulici nekretnine Istra

Oznake: nekretnine Istra


- 07:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

02.12.2015., srijeda

Poduzetnici ne nasjedajte na prevare s EBN brojem

Hrvatsku gospodarsku komoru je ponovno ovih dana kontaktiralo više hrvatskih tvrtki zbog loših iskustava s inozemnim tvrtkama koje su im uputile obrasce za uvrštenje u svoje međunarodne poslovne adresare, onako kako nije u skladu s dobrim poslovnim običajima, stoji u priopćenju iz HGK…
Naime, riječ je o obrascima kojima se hrvatskim poslovnim subjektima nudi mogućnost uvrštenja u inozemne poslovne adresare, a dostavljaju ih austrijska tvrtka CONSTRUCT DATA VERLAG AG (adresar FAIRGuide), nizozemska tvrtka EU BUSINESS SERVICES LTD (adresar EU COMPANY DIRECTORY), španjolska tvrtka EUROPEAN CITY GUIDE, švicarske tvrtke INTERCABLE VERLAG, EUCO DATA i NOVACHANNEL (adresar Tourist Directory), a odnedavna i nizozemska tvrtka EU BUSINESS REGISTER.
Obrasci su ispisani na engleskom jeziku i dostavljaju se uglavnom poštom ili elektronički.
Za uvrštenje u adresar, hrvatska tvrtka treba upisati svoje kontaktne podatke (i eventualno djelatnost tvrtke), dok primjerice obrasci švicarske tvrtke Intercable Verlag (za njen adresar GLOBAL (EUROPEAN) INTERNET REGISTER) već sadrže osnovne podatke o hrvatskoj tvrtki koje je u tom slučaju potrebno dopuniti ili izmijeniti. Od tvrtke se traži da točnost upisanih podataka ovjeri svojim potpisom i pečatom.
Međutim, na dnu obrasca sitnim je slovima navedeno da je usluga objavljivanja oglasa naplativa, tj. da je zapravo riječ o narudžbi, odnosno svojevrsnom ugovoru kojim stranka (hrvatska tvrtka) naručuje objavljivanje svojih podataka u web i / ili CD izdanju adresara, i to za razdoblje od nekoliko godina unaprijed, po cijeni od nekoliko stotina eura godišnje. U zaglavlju nekih obrazaca ponekad je istaknuta informacija da je objava podataka o tvrtki u adresaru besplatna, ali samo u slučajevima kada obrazac nije potpisan, niti je ovjeren. Sve to navodi na zaključak da je oblik i sadržaj obrasca osmišljen sa svrhom da svjesno obmane tvrtke koje ga potpisuju i ne slute da je riječ o naplativoj usluzi. Spomenute je ugovore (tehnički) vrlo teško ili gotovo nemoguće retroaktivno otkazati.
Uz ponude za uvrštavanje u međunarodne poslovne adresare, više hrvatskih tvrtki obratilo se Komori i nakon što su primile dopis kojim se od njih traži da dostave određene podatke kako bi dobile European Business Number (EBN).
Riječ je o sličnom obrascu kao i za uvrštavanje u međunarodne poslovne adresare, a iako vizualno rješenje dopisa, naziv pošiljatelja, rok za podnošenje prijave i neki drugi elementi pružaju dojam da je riječ o formalnom dopisu javnog tijela EU ili njene države članice, posrijedi je obična poslovna ponuda njemačkoga trgovačkog društva DAD GmbH.Napominjemo da EBN nije obvezan, niti je potreban za poslovanje unutar EU, a ispunjavanjem traženih podataka i ovjerom obrasca sklapa se ugovorni odnos s njemačkom tvrtkom, s obveznim trajanjem od tri godine i naplatom od po nekoliko stotina eura godišnje.
Ponovno apeliramo na hrvatske tvrtke da spomenute obrasce u cijelosti pažljivo prouče prije eventualnog potpisivanja i ovjere jer je riječ o usluzi koja je naplativa,
što na prvi pogled nije vidljivo iz obrasca, upozoravaju iz HGK stanovi Zamet

Oznake: stanovi Zamet


- 10:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< prosinac, 2015 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Veljača 2020 (6)
Siječanj 2020 (8)
Prosinac 2019 (2)
Listopad 2019 (5)
Rujan 2019 (22)
Kolovoz 2019 (8)
Srpanj 2019 (21)
Lipanj 2019 (20)
Svibanj 2019 (23)
Travanj 2019 (19)
Ožujak 2019 (24)
Veljača 2019 (20)
Siječanj 2019 (12)
Prosinac 2018 (17)
Studeni 2018 (20)
Listopad 2018 (25)
Rujan 2018 (14)
Kolovoz 2018 (13)
Srpanj 2018 (9)
Lipanj 2018 (16)
Svibanj 2018 (11)
Travanj 2018 (7)
Ožujak 2018 (10)
Veljača 2018 (8)
Siječanj 2018 (10)
Prosinac 2017 (8)
Studeni 2017 (6)
Listopad 2017 (8)
Rujan 2017 (8)
Kolovoz 2017 (9)
Srpanj 2017 (9)
Lipanj 2017 (10)
Svibanj 2017 (10)
Travanj 2017 (8)
Ožujak 2017 (9)
Veljača 2017 (7)
Siječanj 2017 (10)
Prosinac 2016 (9)
Studeni 2016 (9)
Listopad 2016 (10)
Rujan 2016 (9)
Kolovoz 2016 (9)
Srpanj 2016 (8)
Lipanj 2016 (11)
Svibanj 2016 (9)
Travanj 2016 (9)
Ožujak 2016 (10)
Veljača 2016 (9)

Opis bloga

Linkovi