Iznajmljivanje stanova

28.08.2014., četvrtak

Rast aktive HNB-a

Prema posljednjim podacima HNB-a ukupna aktiva središnje banke krajem srpnja iznosila je 94,6 mlrd kuna, što je za 1,3% više u odnosu na lipanj, dok je na godišnjoj razini ostvaren rast od 5,5 mlrd kuna ili 6,2%.
U odnosu na kraj 2013. aktiva središnje banke niža je za 4 mlrd kuna. Promjene ukupne aktive središnje banke u cijelosti možemo pripisati stavci inozemne aktive odnosno međunarodnih pričuva (oročeni depoziti u stranim bankama i plasmani u vrijednosne papire koji su u bilanci iskazani u kunama), a koja čini 99,99% aktive HNB-a stanovi Zadar

Oznake: stanovi Zadar


- 14:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Andabak u Trsteničkoj uvali gradi hotel od 35 milijuna eura

SPLIT - Budući izgled hotela 'Dioklecijan' uz Trstenički potok Bluesun grupa" u vlasništvu poduzetnika Jake Andabaka uskoro bi trebala početi izgradnju hotela s pet zvjezdica u atraktivnoj Trsteničkoj uvali, svega desetak metara od popularne splitske plaže. Zadnju prepreku za početak nove višemilijunske investicije Andabaku su u ponedjeljak srušili gradski vijećnici koji su izglasali izmjene urbanističkih planova za to područje. Gradske vlasti udovoljile su zahtjevu njegove tvrtke da se na atraktivnoj lokaciji zelena zona prenamijeni u građevinsku te takva pripoji već formiranoj čestici kako bi mu se omogućila nešto veća izgrađenost.
Novi splitski hotel s pet zvjezdica, vrijedan, kako doznaje Slobodna Dalmacija, više od 200 milijuna kuna, trebao bi tako niknuti na parceli od 8000 metara četvornih i nosit će naziv "Dioklecijan". Idejno rješenje potpisuje zagrebački "Studio Antemurales", prema kojem bi objekt imao sedam etaža s ukupno 200 soba, velikom kongresnom dvoranom, bazenom, spa-centrom, restoranima...
Sreću što su gradski vijećnici nakon godinu dana ipak prihvatili izmjene GUP-a za Trsteničku uvalu jučer nije krio ni sam Andabak. Dapače...
- Oduševljen sam raspletom situacije. Mislim da je Splitu potreban jedan takav objekt, a naravno time i meni kao investitoru. Ako Bog da, uskoro bi trebali napraviti idejni projekt i krenuti u ishođenje svih potrebnih dozvola. Dakle, ako nas posluži sreća s papirologijom i ne bude nekih novih zapreka, bageri bi mogli početi s prvim radovima početkom iduće godine. Plan nam je da gradnja završi u roku od 12 mjeseci, pa je realno da hotel bude spreman za sezonu 2016. godine - kazao nam je Andabak, potvrdivši pritom kako je ukupna vrijednost investicije negdje oko 35 milijuna eura stanovi Rijeka

Oznake: stanovi Rijeka


- 14:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

19.08.2014., utorak

EBRD pomaže razvoju turizma u Hrvatskoj 30.000.000 eura kredita za Marinu Dalmacija i Marinu Borik

EBRD osigurava 30 milijuna eura kredita Marini Dalmacija i Marini Borik za obnovu objekata koji imaju ključnu ulogu u jačanju nautičkog turizma u Hrvatskoj. Kredit će biti sindiciran s 10 milijuna eura koje je osigurao EBRD, i 20 milijuna eura koje su osigurali Privredna banka Zagreb d.d. i Erste & Steiermärkische Bank d.d. (10 milijuna eura svaka), navodi se u priopćenju.
Uz doprinos od 14 posto BDP-u zemlje, turizam je jedan od ključnih sektora hrvatskog gospodarstva. Potencijal za nautički turizam je posebno visok, ali da bi se taj potencijal realizirao, potrebna su specifična znanja i iskustva, kao i značajna ulaganja privatnoga sektora, kako bi se nadogradila i proširila postojeća infrastruktura i dosegli međunarodni standardi.
Marina Dalmacija i Marina Borik su u vlasništvu Dogus Holdinga - jednog od najvećih poslovnih konglomerata u Turskoj, sa značajnim iskustvom u upravljanju marinama. Ove dvije marine Grupa Dogus je preuzela 2012. godine i one čine dio ambicioznih planova razvoja Dogus Grupe. Marina Dalmacija najveća je marina na Jadranu, nalazi se u Sukošanu i ima 1141 vez, a Marina Borik je mala butik marina u zapadnom dijelu povijesnoga grada Zadra.
S obzirom na nezaposlenost mladih u Hrvatskoj, koja je na jednoj od najviših razina u cijeloj EBRD regiji, projekt će također nastojati osigurati obuku i mogućnosti zapošljavanja za mlade. Cilj je rješavanje nerazmjera vještina kao i jaz u napretku od izobrazbe do zapošljavanja mladih u zemlji. Kako bi se riješio ovaj problem, Dogus će osigurati programe obuke za mlade osobe temeljene na najboljim međunarodnim standardima.
Claudia Pendred, direktorica EBRD-a za nekretnine i turizam, je izjavila: "Mi podržavamo razvoj turističke infrastrukture u Hrvatskoj, jer to je ključni sektor za zemlju i ima veliki potencijal. Specifična znanja i iskustva i stručnost Dogusa, naših partnera, će biti kritična u podizanju standarda na novu razinu, koja će rezultirati privlačenjem domaćih i stranih gostiju." apartmani Zadar

Oznake: apartmani Zadar


- 15:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

14.08.2014., četvrtak

HNB: Tržište nekretnina vratilo se u 2004.

Aktualne cijene stambenih nekretnina u Hrvatskoj vratile su se na razine s kraja 2004., no ni uz takav osjetan pad cijena nema naznaka promjena na zamrlom tržištu nekretnina, čije oživljavanje prvenstveno ovisi o gospodarskom oporavku, kretanjima na tržištu rada te s tim povezanom ekonomskom i financijskom raspoloženju kućanstava.
Višegodišnja tendencija smanjivanja cijena stambenih nekretnina nastavila se krajem prošle te početkom ove godine, na godišnjoj razini cijene su prosječno pale za još 12 posto.
Tako je krajem 2013. kumulativni pad postignutih cijena stambenih nekretnina u Hrvatskoj s njihovih najviših razina, dosegnutih 2008., iznosio oko 30 posto, podaci su iz najnovije publikacije Hrvatske narodne banke "Financijska stabilnost" nepremičnine Hrvaška

Oznake: nepremičnine Hrvaška


- 15:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

08.08.2014., petak

Pokrivenost robnog uvoza izvozom u svibnju 59,6 posto

Prema posljednjim podacima DZS-a o robnoj razmjeni RH s inozemstvom za svibanj (prema novoj metodologiji izračuna koja uključuje i vrijednosti trgovine ispod praga uključivanja (1,2 milijuna kuna), a koje su procijenjene na osnovi podataka o isporukama i stjecanjima dobara u zemlje članice/iz zemalja članica EU-a dobivenih od Porezne uprave Republike Hrvatske) zabilježen je rast izvoza za 4,2% u odnosu na prošlogodišnji lipanj te rast uvoza za 1,2%. Snažnijim rastom izvoza od uvoza roba deficit robne razmjene je na godišnjoj razini smanjen za 2,8% na 585,1 milijuna eura. Vrijednost robnog izvoza u svibnju je iznosila 862,7 mil. eura dok je uvoz roba iznosio 1,4 mlrd. eura pa je pokrivenost uvoza izvozom iznosio 59,6%.
Kod usporedbe robnog uvoza/izvoza u prvih pet mjeseci ove godine s istim razdobljem lani treba uzeti u obzir da kvaliteta podataka prije pristupanja RH Europskoj uniji nije na istoj razini kao podaci nakon 1. srpnja 2013. (zbog prilagodbe gospodarstvenika novim informatičkim sustavima u carinskom, poreznom i statističkom području). U razdoblju od siječnja do svibnja deficit robne razmjene iznosio je 2,9 mlrd. eura što je za 12,6 mlrd. eura ili 0,4% manje u odnosu na isto razdoblje 2013. Pri tome je vrijednost plasiranih roba u inozemstvo u promatranom razdoblju iznosila 4,1 mlrd. eura (+12,1%), a uvezenih gotovo 7 mlrd. eura (+6,5%) stanovi Beograd

Oznake: stanovi Beograd


- 15:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

06.08.2014., srijeda

Nastavak pada cijena nekretnina i u srpnju

ZAGREB - Tijekom srpnja cijene nekretnina u Hrvatskoj nastavile su padajući trend iz prethodnih mjeseci, objavio je specijalizirani portal Crozilla.com. Prema podacima Crozille, prosječna tražena cijena kuća tijekom srpnja na mjesečnoj je razini pala za 2,9 posto, a cijene stanova za 1,5 posto. Cijene građevinskih zemljišta istovremeno su u prosjeku pale 2,7 posto premda su u većini županija uz more porasle.
Ljetno razdoblje prošlih je godina znalo donijeti rast cijena stanova u gradovima uz more, no tijekom ovogodišnjeg srpnja to nije bilo tako te su cijene stanova na mjesečnoj razini u srpnju pale 1,5 posto, a na godišnjoj 2,6 posto.
Najviše su pri tome pale cijene stanova na području Šibenika i to 7,4 posto na godišnjoj i 6,5 posto na mjesečnoj razini, uz prosječnu traženu cijenu kvadratnog metra od 1.358 eura.
U odnosu na lipanj, splitskim je stanovima cijena porasla za oko 0,4 posto, a za jedna se metar kvadratni u prosjeku tražilo 2.070 eura.
Nešto povoljniji bili su stanovi u Zadru, a na portalu Crozilla.com u prosjeku su oglašavani po cijeni od 1.931 euro po kvadratnom metru, što je 0,5 posto manje nego u mjesecu prije.
Zagrebačkim je stanovima prosječna tražena cijena pala za 0,5 posto, pa je tijekom srpnja iznosila 1.529 eura po kvadratu. U Rijeci su tražene cijene u odnosu na lipanj pale 0,3 posto, a za kvadratni metar u prosjeku se na portalu Crozilla.com tražilo 1.379 eura mali oglasnik

Oznake: mali oglasnik


- 14:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

01.08.2014., petak

DUUDI za 100 državnih nekretnina do 15. rujna traži ideje i interes

ZAGREB - Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) pokrenuo je akciju "Projekti 100" u sklopu koje putem javne rasprave poziva zainteresiranu javnost da do 15. rujna predloži ideje i/ili interes kako bi se moglo iskoristiti i staviti u funkciju 100 državnih nekretnina u cijeloj Hrvatskoj koje obuhvaćaju površinu od 20 milijuna četvornih metara.
Cilj tog projekta je, kako su izvijestili iz DUUDI-ja, staviti u funkciju te nekretnine, iskoristiti ih kao 'motor' daljeg razvoja jedinica lokalne samouprave te prikupiti znatna sredstva.
Među nekretninama ima i neizgrađenog i izgrađenog građevinskog zemljišta te objekata, nalaze se u svakoj hrvatskoj županiji, a većinom su bivše vojne nekretnine.
Po županijama najviše ih je, 11 i 10, na područjima Primorsko-goranske i Istarske županije, koje slijedi Grad Zagreb sa 9 nekretnina na tom popisu, Ličko-senjska županija sa 8, te Zagrebačka, Splitsko-dalmatinska i Zadarska sa po 7, dok ih je u Sisačko-moslavačkoj i Dubrovačko-neretvanskoj po 6, a u Osječko-baranjskoj 5. U ostalim županijama je manje od pet nekretnina na tom popisu DUUDI-ja.
Kao vrlo interesantne izdvajaju vile u Lovranu, Opatiji, Dubrovniku i na Plitvicama (vila Izvor), bivšu političku školu u Kumrovcu, Muzil u Puli, Hotel Iž u Zadru, Češku Vilu na Visu, Duilovo u Splitu, Kovčanje na Malom Lošinju, Željezaru Sisak (stara tvornica), Goli otok, rezidencijalni objekt u Zagrebu, data centar Deanovec i Vjesnik u Zagrebu.
Neke od tih nekretnina zauzimaju i najveće površine, poput 4,5 milijuna metara četvornih Golog otoka kojeg označavaju sa 'izgrađeno građevinsko zemljište', bivše vojne nekretnine Kukuzovac u Sinju na 2,5 milijuna četvornih metara, neizgrađeno građevinsko zemljište u Balama u Istri od 2 milijuna četvornih metara te bivše vojne nekretnine Marlera u Puli i Šepurine u Zadru koje se nalaze na površini nešto većoj od po milijun metara četvornih.
Nakon što prime prijedloge, ideje i druge vrste interesa, iza 15. rujna ove godine, u DUUDI-ju će ih, kako najavljuju, pregledati te organizirati javne natječaje za davanje u zakup, najam i prodaju tih nekretnina prema Zakonu o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu RH.
Vjeruju i da će se realizacijom akcije "Projekti 100" pridonijeti razvoju gospodarstva lokalnih područja i boljoj kvaliteti života lokalnog stanovništva jer navedene nekretnine predstavljaju velik potencijal za investicije i ostvarivanje ekonomskog rasta nekretnine Zagreb

Oznake: nekretnine Zagreb


- 14:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< kolovoz, 2014 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Veljača 2020 (6)
Siječanj 2020 (8)
Prosinac 2019 (2)
Listopad 2019 (5)
Rujan 2019 (22)
Kolovoz 2019 (8)
Srpanj 2019 (21)
Lipanj 2019 (20)
Svibanj 2019 (23)
Travanj 2019 (19)
Ožujak 2019 (24)
Veljača 2019 (20)
Siječanj 2019 (12)
Prosinac 2018 (17)
Studeni 2018 (20)
Listopad 2018 (25)
Rujan 2018 (14)
Kolovoz 2018 (13)
Srpanj 2018 (9)
Lipanj 2018 (16)
Svibanj 2018 (11)
Travanj 2018 (7)
Ožujak 2018 (10)
Veljača 2018 (8)
Siječanj 2018 (10)
Prosinac 2017 (8)
Studeni 2017 (6)
Listopad 2017 (8)
Rujan 2017 (8)
Kolovoz 2017 (9)
Srpanj 2017 (9)
Lipanj 2017 (10)
Svibanj 2017 (10)
Travanj 2017 (8)
Ožujak 2017 (9)
Veljača 2017 (7)
Siječanj 2017 (10)
Prosinac 2016 (9)
Studeni 2016 (9)
Listopad 2016 (10)
Rujan 2016 (9)
Kolovoz 2016 (9)
Srpanj 2016 (8)
Lipanj 2016 (11)
Svibanj 2016 (9)
Travanj 2016 (9)
Ožujak 2016 (10)
Veljača 2016 (9)

Opis bloga

Linkovi