Iznajmljivanje stanova

29.07.2013., ponedjeljak

Turizam bi trebao biti više od ležanja na plaži

Hrvatski turizam mora doživjeti potpuni otklon od sadašnjeg koncepta plaža, more i sunce te bi on trebao biti mnogo više od ležanja na plaži. Takvi tonovi stižu s jučerašnjeg Croatia Business Opena, konferencije na kojoj je predstavljena Strategija razvoja turizma RH do 2020. godine. Taj jednodnevni skup, u organizaciji Zagrebačke banke i Istarske županije, održan je ne slučajno u Umagu, jer on je ovog tjedna i u središtu međunarodne sportske pozornosti, upravo zbog održavanja ATP teniskog turnira. No i nazočnost najviših predstavnika vlasti dala je na vrijednosti tog okupljanja.
Zoran Milanović, premijer RH, istaknuo je da nam nije primarni cilj biti turistički zatrpani dva mjeseca, nego je cilj sezonu produžiti maksimalno moguće. Stoga je poruka za ministra turizma neka se ne opterećuje brojem turista, ili pak brojem prometnih nezgoda u turističkoj sezoni, naglasio je premijer. Ivo Josipović, predsjednik Republike Hrvatske, pak ističe da se naš gospodarski oporavak ne može bazirati samo na turizmu. Zauzima se stoga da se nađe rješenje za nedefinirani pojam turističkog zemljišta, ali i osmišljavanje zakonodavnog okvira rješavanja problema imovinsko-pravnih odnosa nad zapuštenim nekretninama, koje nerijetko nagrđuju izgled turističkih mjesta.
Darko Lorencin, ministar turizma, kao središnji prezentator, u prvi plan strategije stavlja - investicije. Prije svega cilj nam je sa sadašnje 34. pozicije ući u krug od 20 vodećih turističkih destinacija u svijetu. Za to su nam potrebne investicije u visini novih sedam milijardi eura, a prvenstveni cilj je sadašnji 13-postotni udjel hotelskih ležaja (od ukupnog broja ležaja, a u kojem dominira privatni smještaj) povećati na 18 posto. Do toga bi nas trebao voditi razvoj ljudskih potencijala u turizmu, ali i preustroj sustava Hrvatske turističke zajednice, naglasio je Lorencin. Investicije u turizmu, zaključio je, u konačnici bi dovele i do novih radnih mjesta, dakle zapošljavanja nekretnine

Oznake: nekretnine


- 14:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

25.07.2013., četvrtak

Za neke se isporuke od 1. srpnja porezna obveza prenosi na kupca iako on ima sjedište u Hrvatskoj. Riječ je o potpuno novom institutu prijenosa porezne obveze na kupca određenih dobara i usluga uređenom čl. 75. st. 3. novog Zakona o porezu na dodanu vrije

Za neke se isporuke od 1. srpnja porezna obveza prenosi na kupca iako on ima sjedište u Hrvatskoj. Riječ je o potpuno novom institutu prijenosa porezne obveze na kupca određenih dobara i usluga uređenom čl. 75. st. 3. novog Zakona o porezu na dodanu vrijednost koji je stupio na snagu 1. srpnja.
Temeljno je pravilo u tuzemnom prometu da isporučitelj (prodavatelj) koji domaćem kupcu (stjecatelju) isporučuje dobra i usluge oporezive PDV-om na izlaznom računu zaračunava porez. No od 1. srpnja 2013. za isporuke određenih dobara i usluga ne primjenjuje se to opće pravilo, već isporučitelj prenosi poreznu obvezu na svoga kupca ako je on obveznik PDV-a.
Prijenos porezne obveze propisan je kao obvezan za građevinske usluge koje obuhvaćaju gradnju, rekonstrukciju, održavanje i uklanjanje građevina te čišćenje, zatim za isporuku rabljenog materijala, industrijskog, neindustrijskog i reciklažnog otpada, stakleničkih plinova te u određenim slučajevima i isporuku nekretnina (npr. kod prodaje nekretnina u ovršnom postupku).
Obrtnik na kojega je prenesena porezna obveza za isporuke koje su njemu obavljene sam obračunava PDV i također ga u istom obračunskom razdoblju iskazuje kao pretporez, iako inače svoje porezne obveze podmiruje prema načelu naplaćenih odnosno plaćenih računa i za njega je obveza i pretporez samo obračunska kategorija, bez novčanog toka. Isporučitelj i stjecatelj dobara i usluga za koje je prema čl. 75. st. 3. Zakona propisan prijenos porezne obveze dužni su o izdanim odnosno primljenim računima voditi posebne evidencije.
U obrascu PDV-a koji se dostavlja Poreznoj upravi za te su isporuke predviđene zasebne rubrike, tako da porezno tijelo može i izravno i u povezanom poreznom nadzoru detaljno kontrolirati obavljene isporuke i porezne obveze. Opisane novosti u načinu obračunavanja i plaćanja PDV-a osobito će utjecati na sadržaj budućih ugovora o gradnji i održavanju građevinskih objekata koje sklapaju međusobno porezni obveznici, a dijelom i na sadržaj ponudbene dokumentacije u postupcima javne nabave prodaja stanova Zagreb

Oznake: prodaja stanova Zagreb


- 14:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

22.07.2013., ponedjeljak

Najam apartmana u Zadru poskupio 11, a u Splitu pojefitnio devet posto

Privatni smještaj tradicionalno je tražen u ovo doba godine, no sve je popularnije noćiti i u hostelima. Istražili smo koji su glavni kriteriji turista pri odabiru smještaja te kakve su cijene.
Iako je u prva dva srpanjska vikenda zabilježen manji broj dolazaka turista u odnosu na prošlu godinu, promatramo li razdoblje od početka siječnja do kraja lipnja statistike govore da je Hrvatsku posjetilo 5 posto više turista, koji su ostvarili 5 posto više noćenja nego u istom razdoblju lani.
Prema podacima Hrvatske turističke zajednice za obalno područje, povećanje dolazaka zabilježile su očekivano Splitsko-dalmatinska, Dubrovačko-neretvanska, Zadarska te Šibensko-kninska županija, dok su Istra i Kvarner podbacili.
Ukupno, Hrvatsku je u prvih šest mjeseci posjetilo 3,6 milijuna turista iz Austrije, Češke, Belgije, Francuske, Mađarske, Nizozemske, Poljske, SAD, Kanade, Slovačke, Švedske, Švicarske i Velike Britanije te ostvarili 15 milijuna noćenja. U Hrvatskoj su registrirana i kategorizirana 83 hostela, dok ih je u Zagrebu 27 s ukupnim kapacitetom s nešto više od 1500 postelja.
Pohvalno je to što u Hrvatskoj ima sve više hostela koji zadovoljavaju potrebe prvenstveno mladih putnika zainteresiranih za posjet Hrvatskoj
nekretnine Split

Oznake: nekretnine Split


- 16:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

18.07.2013., četvrtak

Izgradnja Bisera Dubrovnika kreće početkom 2014. godine

Na sjednici Županijske skupštine u petak, 19. srpnja, trebale bi biti usvojene Izmjene i dopune Prostornog plana Dubrovačko-neretvanske županije, kojima bi se golfsko igralište s Lisačkih rudina prebacilo na lokaciju Tri Sestrice, područje budućeg projekta Pearl of Dubrovnik (Biser Dubrovnika), kojeg razvija hrvatski poduzetnik Vicenco Blagaić.
Zasad je procedura oko UPU-a koji se tiče projekta na lokaciji Tri Sestrice došla kraju, a to je zadnji korak pred početak gradnje. Procedura za UPU je odrađena u proteklih šest mjeseci, imamo sve potrebne dokumente, mišljenja i odobrenja.
UPU uskoro ide na glasovanje u Općini Dubrovačko primorje i prije toga nismo htjeli ništa niti završavati niti objavljivati - objašnjava za duList otac projekta Vicenco Blagaić. Ističe kako su zemlje odakle dolazi ulagački kapital, osim Hrvatske i SAD, uglavnom iz Azije.
Mi smo zapravo što se tiče infrastrukture već i počeli, a na jesen ćemo ozbiljnije krenuti s procedurom za struju, vodu, kanalizaciju, ceste i ostalo. Sad počinjemo razvijati projekte i tražiti građevinsku dozvolu za svaki pojedinačni projekt. S tim da će sve ovisiti o željama naših ulagača.
To više nije ni političko ni proceduralno pitanje, već samo tehničko - objašnjava Blagaić, koji ističe kako je projekt na području Tri Sestrice sad njegov jedini projekt, jer svega drugog se riješio stanovi Rijeka

Oznake: stanovi Rijeka


- 08:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

15.07.2013., ponedjeljak

I ove godine porast turističkog prometa u prvoj polovici godine

U Hrvatskoj je ove godine zabilježeno 5 posto više turističkih dolazaka i 4,6 posto više noćenja u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U prvih šest mjeseci 2013. godine ostvareno je 3,62 milijuna dolazaka i 15,2 milijuna noćenja. Prve podatke sustava turističkih zajednica na Jadranu i u Gradu Zagrebu predstavio je u ponedjeljak na konferenciji za medije u Splitu ministar turizma Darko Lorencin.
U ukupnoj strukturi turističkog prometa, strani su turisti ostvarili 3 milijuna dolazaka (+6 posto) i 13,6 milijuna noćenja (+5 posto), a porast noćenja od 5,6 posto zabilježili su i domaći turisti, koji su u prvoj polovici turističke 2013. godine ostvarili 1,65 milijuna noćenja. Lipanj je također donio porast turističkog prometa, od 3 posto u dolascima i 0,4 posto u noćenjima, navodi se u priopćenju Ministarstva.
"S obzirom na okolnosti - gospodarsko stanje u Europi, nepovoljan razmještaj praznika i blagdana na glavnim emitivnim tržištima i loše vrijeme, rezultati predsezone izuzetno nas vesele i bude optimizam za nastavak turističke 2013. godine, komentirao je ministar Lorencin. Rast turističkog prometa, u odnosu na 2012. godinu ostvaren je i iz gotovo svih važnih tržišta pa je tako u odnosu na lani, više noćenja zabilježeno kod turista iz Njemačke, Austrije, Češke, Velike Britanije, Nizozemske, Poljske i Francuske novogradnja Samobor

Oznake: novogradnja Samobor


- 15:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

09.07.2013., utorak

Za njih zakoni ne vrijede

Građani će dobiti kaznu od 10.000 kuna ako prodaju stan ili kuću bez energetskog certifikata. Kako je ne bi platili, trebaju oko 2700 kuna da dobiju certifikat. U isto vrijeme, zakon nekažnjeno ne poštuju oni koji su ga donijeli. Za svoje zgrade certifikate nemaju Vlada, Sabor, ali i nekoliko ministarstava, medu kojima je i Ministarstvo zaštite okoliša.
Rokove su probili i u policiji, ministarstvu prometa, kulture, branitelja, socijalne skrbi, lako su predviđene kazne od 20.000 do 100.000 kuna, nitko ih nije dobio. Ministarstvo graditeljstva i Državni inspektorat ne mog se u složiti u čijoj je nadležnosti pregledavanje zgrada pa prebacuju odgovornost s jednih na druge iznajmljivanje stanova

Oznake: iznajmljivanje stanova


- 14:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

01.07.2013., ponedjeljak

Prodaje kuće ili stana nema više bez certifikata

Certifikat sadrži podatke o energetskim svojstvima objekata, a kupcima pruža informacije o potrošnji energije, stanju zgrade te količini uštede energije koja se može postići ulaganjem u izolaciju i obnovljive izvore. Certifikat je obavezan ako se želi povući novac iz europskih fondova za obnovu, što je moguće zbog legalizacije objekata, rekla je Gordana Pokrajčić.
Energetskom obnovom zgrade raste i cijena nekretnine za najmanje 15 posto, što je dodatna prednost ulaganja nekretnine Rijeka

Oznake: nekretnine Rijeka


- 15:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< srpanj, 2013 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Veljača 2020 (6)
Siječanj 2020 (8)
Prosinac 2019 (2)
Listopad 2019 (5)
Rujan 2019 (22)
Kolovoz 2019 (8)
Srpanj 2019 (21)
Lipanj 2019 (20)
Svibanj 2019 (23)
Travanj 2019 (19)
Ožujak 2019 (24)
Veljača 2019 (20)
Siječanj 2019 (12)
Prosinac 2018 (17)
Studeni 2018 (20)
Listopad 2018 (25)
Rujan 2018 (14)
Kolovoz 2018 (13)
Srpanj 2018 (9)
Lipanj 2018 (16)
Svibanj 2018 (11)
Travanj 2018 (7)
Ožujak 2018 (10)
Veljača 2018 (8)
Siječanj 2018 (10)
Prosinac 2017 (8)
Studeni 2017 (6)
Listopad 2017 (8)
Rujan 2017 (8)
Kolovoz 2017 (9)
Srpanj 2017 (9)
Lipanj 2017 (10)
Svibanj 2017 (10)
Travanj 2017 (8)
Ožujak 2017 (9)
Veljača 2017 (7)
Siječanj 2017 (10)
Prosinac 2016 (9)
Studeni 2016 (9)
Listopad 2016 (10)
Rujan 2016 (9)
Kolovoz 2016 (9)
Srpanj 2016 (8)
Lipanj 2016 (11)
Svibanj 2016 (9)
Travanj 2016 (9)
Ožujak 2016 (10)
Veljača 2016 (9)

Opis bloga

Linkovi