Photobucket>

sultan's favorite story

nedjelja, 20.02.2011.

Bannik*

Ispričat ću Ti 1oo1 priču, moj Sultane.
Skinut ću pred Tobom šest velova,
a sedmi ćeš morati skinuti Ti,
ako se usuđuješ ...




Photobucket
bannik

*bannik - duh iz istočnoslavenske mitologije, boravi u banji.



Bila je zima, doba Moranine vladavine. Žaleći za Jarilom, Morana je ostarila, prozlila se, svijet prekrila snijegom, ledom i tamom. Dani su bili sve kraći, sve tamniji, zameteni snijegom, noću su zavijali vukovi, zli su duhovi zavirivali kroz prozorska okna.

Studen i tama okupiše ukućane oko kućnog ognjišta.
S užarenih cjepanica, s iskricama koje su polijetale s ognjišta, skakutali su uvis Domaći, iza ognjišta je čučao Domovnik, raspirirujući vatru i došaptavajući se s Voloskom, u štali su stoku čuvali Ovnik i Kikimora.
Oksani se, dok je preplićući duge pletenice sjedila u zapećku, na trenutak učinilo da vidi duhove predaka kako sjede oko ognjišta, privučeni toplinom vatre i pričama u kojima ih ukućani pominjahu.

Oksana, dođi mi pomoći! pozvala ju je mati.

Majci je trebala pomoć da pripremi i zagrije banju za subotnje kupanje. Prvo će se okupati otac i braća, a za njima mati, babuška i Oksana. Nakon prvih kupača banju treba ponovo izribati, provjeriti ima li dovoljno tople vode, nekorištenih svežnjića brezovih grančica, posuda za polijevanje i čistih ručnika. Bannik bi se mogao naljutiti ako se ne poštuje običaj prema kojem je, nakon prva tri kupača, Njegov red za kupanje. Taj duh kućne banje poznat je po lošoj ćudi. U bijesu bi mogao ofuriti kupača vrelom vodom, iznenada ga zaliti mlazom mrzle vode ili ga, onako golišavog, izgrepsti dugim noktima.
Bannik se voli u banji baškariti i mora mu biti sve 'potaman'.
Često mu dosadi kupati se sam, pa u banju pozove i kakvog šumskog duha ili vilu, da mu prave društvo. Zbog svega toga, u banji se ukućani uvijek kupaju u društvu, nikada sami, i pri tome paze što će i o čemu pripovijedati jer Bannik je sklon prisluškivati razgovore ne bi li saznao svačije tajne.

Oksana je te jeseni načula priču o susjedi Katjuši kojoj se jednom, kad je u banju ušla sama, ukazao Bannik. Šuškalo se da je Katjuša namjerno dozvala Bannika kako bi od njega doznala vara li je muž. Pošto se Bannik rijetko pokazuje ljudima, Katjuša je morala posegnuti za magijom - skinuti križić s vrata i staviti ga pod pazuh, te u banju zakoračiti lijevom nogom. Što je Bannik rekao Katjuši i što mu je ona dala zauzvrat, nikada se nije saznalo, no pripovijedalo se da je Katjuša morala žrtvovati crnu kokoš i zakopati je pod pragom banje, kako bi umilostivila Bannika da ne razglasi ono što se te noći u banji dogodilo.

Bannikova milost potrebna je ukućanima jer bez banje bilo bi nemoguće sprati s tijela tjednu prljavštinu i znojem istjerati boleštine. Banja je važno mjesto, tu su se oduvijek nevjeste pripremale i 'mivale' za mladoženju, u banji su žene rađale, tu bi starice poučavale kako navesti muža da te bolje ljubi, kako pospješiti željenu i izbjeći neželjenu trudnoću ... Daleko od muških očiju i ušiju, tu bi žene komentirale ljubavne vještine svojih muževa, pripovijedale lascivne šale i razmjenjivale savjete kako zacrniti obrve, narumeniti usne, ukovrčati šiške i splesti pletenice. U banji bi lijevale rastopljeno olovo u vodu, u vodi bi gasile užareno ugljevlje, te tako proricale sudbinu i odgonile urokljive poglede.

Dok je Oksana vani rezala brezove grančice kojima će se kupači šibati, mati ju je, ne želeći ući u banju sama, čekala na pragu.
Gdje si se toliko zadržala? prekorila ju je.
Ugledala sam vjevericu na grani velikog bora, iza kuće ... slagala je Oksana.
No, nije je zadržala vjeverica, nego nešto posve drugo, nešto o čemu se ne bi usudila povjeriti materi. Oksani je bilo već devetnaest godina, a mladoženje još nije bilo ni na vidiku. Momci su oblijetali oko Oksane koju su smatrali ljepoticom bez premca. Bila je stasita, bujnih grudiju, kose plave kao lan, krupnih plavih očiju, privlačila je muške poglede. No, Oksanin otac bijaše prijek a braća ljubomorna, stoga se rijetko koji momak usudio Oksani prići. Uz to, i Oksana bijaše izbirljiva, srce joj je bilo ćudljivo, nitko joj se od seoskih momaka nije uspio umiliti. Vrijeme je prolazilo, a Oksana je počela venuti i tugovati.

Nastaviš li tako, ostat ćeš stara cura ... rekla joj je babuška ... Na kraju ćeš morati hladan krevet sama grijati ...

Oksana se zabrinula pa je riješila - upitati ogledalo.
Prema starom vjerovanju, djevojka mora izići sama u šumu, u noći punoga mjeseca, izreći magijske riječi i duboko se zagledati u ogledalo. Nakon nekog vremena u ogledalu će se pojaviti lik njezinog Suđenog. Oksana je učinila sve po pravilima, no u ogledalu se pojavila samo crna sjena bez lica, pa tako nije saznala ništa. Znala je da joj ne preostaje ništa drugo, morat će upitati Bannika. Naime, vjeruje se kako vam Bannik, ako ga doista odobrovoljite, može predskazati budućnost i odgovoriti na svako pitanje koje mu postavite.

...

Kad se banja dobro zagrijala, okupaše se prvo otac i dvojica starije braće. Potom su mati i Oksana izribale banju i sve pripremile za Bannikovo kupanje. Otac i braća već su, okupani, čvrsto spavali, kad u banju konačno uđoše i žene. Prvo je, prekriživši se, u banju zakoračila babuška, pazeći da zakorači desnom nogom. Za njom uđoše mati i Oksana. Nisu razgovarale za vrijeme kupanja, bojeći se da ih Bannik ne bi prisluškivao, progovorile su tek nekoliko riječi. Poliše se vrelom vodom, izribaše lanenom otiračom. Mati i babuška u šali nekoliko puta dobrano opletoše Oksanu brezovim grančicama po nogama i stražnjici, tako da se djevojčina bijela put rumeno zažarila. Sad se još vani istrljaj snijegom i u potok zaroni, pa ćeš sutra sva blistati ... šapnula joj je babuška ... Ni jedan ti momak neće odoljeti.

...

Kad je bila sigurna da svi ukućani čvrsto spavaju, Oksana je skinula križić s vrata i položila ga na jastuk. Utrtim se puteljkom, kroz visoki snijeg, odšuljala u dno vrta, do banje. Banja je još uvijek bila topla. Ponijela je bočicu votke i zdjelicu piroga, Banniku na dar, i spustila ih na prag. Svukla se i stala na otvorena vrta banje, licem gledajući u snijegom pokriven vrt. Vjeruje se kako treba stati na vrata banje, licem okrenut prema van, i upitati Bannika ono što te zanima. Tada će Bannik prići i pretskazati ti sudbinu - ako te kandžama ogrebe po zadnjici, to je loše pretskazanje, a ako te nježno potapše po leđima, tada se nadaj dobru.

Čeka li me negdje moj Suđeni ... il' ću ostat' dovijeka sama na ovome svijetu? upitala je Oksana stojeći na vratima banje i ne osvrćući se.

Bradavice joj se na grudima ukrutiše se od hladnoće i pocrvenješe poput zrelih višanja, duboki joj se uzdah ote iz grudiju. Rumena i obla zadnjica Oksanina podrhtavala je od straha dok je očekivala da je Bannik dodirne. Tada začu tiho hihotanje, osjeti tapšanje po leđima, a dugi je prsti pogladiše po punačkoj kruškolikoj guzi, nježno je uštinuvši.

Ah, i ja bih rado bio na mjestu tog sretnika koji će te najesen milovati ... prošaptao je Bannik.

Na proljeće, Oksana, kad sve procvjeta, nadaj se ...
Na proljeće ćeš svoga Suđenoga sresti, a najesen ćete zajedno u bračnu postelju leći
...

...

I tu je priči o Banniku kraj.
A vi dobro pripazite što ćete ga zapitati, kad se u subotu budete kupali ...
...

Dodatak:

Domaći - kućni duhovi koji borave u plamenu ognjišta.
Domovnik - Djeduška, Starik, Khoromozitel ili Domovoj je duh koji se brine o blagodati kuće, posebno o stoci. Glas mu zvuči kao jecaj, a opasno je da ga ukućani vide.
Voloska - božica kućnog ognjišta.
Ovnik - duh koji obitava u štali, često u obliku crnog jarca, čuvajući stoku.
Kikimora - zao kućni duh koji se pojavljuje u liku malene žene. Kikimora se brine o domaćim životinjama, neprijateljski je raspoložena prema muškarcima, a noću uznemirava djecu
.



- 08:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.