Ivi u Pragu

19.01.2007., petak

GRONSKO oliti Europa po češki

"Gronsko je část Danska." veli prof. Šatava na predavanju o etničkim manjinama u Europi. Ok, kužim, Gronsko je dio Danske. "V roce 1953. dostalo určitou míru uvnítřní autonomie." Aha, i to kužim, dobilo je određenu mjeru unutarnje autonomije. "V roce 1979. formuje se Gronská národnost, takže, máme Groňané." Dobro, dakle formira se narodnost, Gronjani, ok... WHATAFUCK JE GRONSKO?????
I tak ja uredno slušam predavanje i radim si bilješke, i cijelo vrijeme skoncetrirano slušam neće li prof. Šatava reći nešto poznato nebih li shvatila što je to Gronsko. Nakon 20 minuta odustajem, dižem ruku i pitam. Učionica zaori gromoglasnim češkim smijehom, a profesor se nasmije i veli: GRENLAND. Hvala! Idemo dalje. "V Kodňi žiji různe etnické menšiny." Pišem, u Kodnju žive razne etničke manjine. Baš sam se spremala dignut ruku kad me Šatava pogleda i kaže: KOPENHAGEN. Odlično. Hvala! I da ne duljim, naše se predavanje pretvorilo u prijevodnu tjelovježbu: ja sam stalno dizala ruku a Šatava prevodio. Rakousko - Austrija, Vídeň - Beč, Řecko - Grčka, itd, itd, itd...

Hvala!

Danas sam cijelo prijepodne provela u gradu tražeći kartu Europe. Svaka knjižara ima autokarte koje mi tete iz knjižare uredno poslažu na pult i počnu otvarati, iako sam im već rekla da mi treba OBIČNA karta Europe jer me stvarno ne zanima kako najbrže stići iz Burnasa do Hrodne, ili iz Pskova do Kotke. Napokon nalazim nekakve male karte i kupujem odmah dvije, političku i vulgaris. Ajde, bar su države napisane na češkom. Doviđenja.Hvala!

I sad već evo od 3 popodne učim češki zemljopis. Pa ako mi je netko slučajno zna što je Doggerská lavice, Norská pánev ili Svatojiřský průliv, slobodno se može javiti. Hvala!
- 18:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

16.01.2007., utorak

nové boty...

oliti po češki, nove čizme. Za one upućenije u problematiku (a tu spadaju moja mama, Fiko, Snje, Ivana, i CIJELA ekipa iz Praga), dovoljno je reći: kupila sam čizme. (slijedi vatromet!!!!) Za one neupućenije: tražim si zimske čizme otkako sam došla u Prag, daklem od. 01.10.2006. I napokon sam ih kupila. (slijedi vatromet!!!!) Naravno, nitko mi nije vjerovao da ih idem kupit pa je demokratskim glasovanjem ("Ti ionako ništa ne radiš po cijele dane, odi ti!") odlučeno da kao svjedok samnom ide Cage. Nažalost fotić nije uspio nabaviti tako da nažalost taj slavni trenutak nije ostao trajno zabilježen. Al imam čizme. (vatromet!!!!) I to ne bilokakve: imam MUSTANG čizme s krznom uz koje sam dobila i... (TA DAAAA!) (psihološka stanka) GARANCIJU SA UPUTSTVIMA ZA UPORABU!!!!
To je ovdje kakti normalno. Ja sam se malo začudila jer čizme i nisu baš tak komplicirane:
1. na bosu nogu obučeš čarapu po izboru
2. gurneš nogu u čizmu
2a lijevu nogu u lijevu čizmu
2b desnu nogu u desnu čizmu
3. zakopčaš cifršlus
4. po potrebu širinu reguliraš žnirancima
I to je to, reko bi prosječni Hrvat. Ali Čeh...

1. Kada birate obuću pažljivo razmislite o namjeni i svrsi za što vam ta konkretna obuća treba. Obuću koristite na način i u sredini koja odgovara njenoj svrsi.
2. Pažljivo odaberite odgovarajući broj i odgovarajući kroj. Reklamaciju ne prihvačamo ako vam se kasnije obuća ne sviđa ili vam je tijesna.
3. Obuću pri kupnji pažljivo isprobajte.
4. Obuću treba mijenjati pri ružnom vremenu. (?)
5. Ako obuvate obuću visokog kroja, koristite žlicu za cipele.
6. Obuća sa šavovima nije nepromočiva
....
12. Obuću ne perite u veš mašini.

Uglavnom, imam garanciju na godinu dana ukoliko se svega toga lijepo pridržavam, a ako se nebudem pridržavala uputstava, nisu mi dužni zamijeniti obuću prema članku "č. 136/2002 Sb. , 619, odst.2".
Pa nek si ja mislim...

- 11:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

11.01.2007., četvrtak

moja prva jedinica...

I tak sam se napokon naspavala. Nekako, jedva. U ponedjeljak sam kolokvirala "usmeni i pismeni izričaj" u utorak sam imala prvi ispit (rezultati su u ponedjeljak) iz "češke gramatike", jučer sam kolokvirala "komparativnu folkloristiku" a danas... danas sam imala usmeni ispit iz "urbane etnologije" i dobila svoju prvu jedinicu. Mislim, ovdje u Pragu. Bilo ih je i prije... sjetimo se samo staroslavenskog ili profesorice Brzice iz povijesti iz srednje škole. E nju nikad nebum zaboravila. Ona mi je te jedinice nizala s takvim jevavidnim, monalisastim smiješkom na licu da bi čovjek pomislio da gušta. Možda i je guštala, neću nikad saznati, ali samim time naučila je mene da guštam u dvojkama. Više od 2 iz povijesti imala sam jedino na kraju prvog polugodišta u drugom srednje kad je bila na bolovanju pa ju je mjenjajo neki profesor. Eh, da... srednja škola.
Uglavnom, moja majka je skoro dobila živčani slom kad sam joj poslala sms, a onda sam joj stigla objasnit da to tu funkcionira obratno. Njima je 1 najbolja ocjena a 5 najlošija. Čudni neki ljudi. Baš me zanima kak bi se tu snašla Marija Brzica....

Ja sam se snašla fantastično i napokon se veselim jedinici!!!
- 18:16 - Komentari (4) - Isprintaj - #

08.01.2007., ponedjeljak

skljokanje v praze

Vratila sam se u Prag. Put je bio dug, neispavan, strašan. Autobus je bio prepun tako da mi čak ni moj zeleni jastučič s krtkom nije pomogao a da se ne ukočim. I tak. Johny je došao po mene, odveo me do koleja (doslovno me vodio jer sam spavala hodajuci) i samo sam se skljokala u krevet. Navečer smo išli na Prodanu nevjestu u Národní dívadlo, bilo je super ali jedva sam docekala da se vratimo na kolej i ponovno sam se skljokala u krevet. A danas sam vec od jutra u pogonu a dokle... neznam. Nadam se da ce nam otpasti koje predavanje jer...

... jedva čekam da se skljokam u krevet.
- 12:33 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< siječanj, 2007 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Kolovoz 2008 (1)
Svibanj 2008 (2)
Travanj 2008 (2)
Ožujak 2008 (1)
Veljača 2008 (2)
Siječanj 2008 (5)
Prosinac 2007 (4)
Studeni 2007 (2)
Listopad 2007 (3)
Rujan 2007 (2)
Kolovoz 2007 (4)
Veljača 2007 (1)
Siječanj 2007 (4)
Prosinac 2006 (10)
Studeni 2006 (8)
Listopad 2006 (6)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opísečko blogýku

Linkovky na sájtovky

malý český rěčničko