< studeni, 2009 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Lipanj 2010 (2)
Svibanj 2010 (1)
Travanj 2010 (2)
Ožujak 2010 (2)
Veljača 2010 (3)
Siječanj 2010 (1)
Prosinac 2009 (1)
Studeni 2009 (1)
Listopad 2009 (1)
Rujan 2009 (2)
Kolovoz 2009 (1)
Srpanj 2009 (2)
Lipanj 2009 (1)
Svibanj 2009 (3)
Travanj 2009 (1)
Ožujak 2009 (2)
Veljača 2009 (1)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

BLOGOVOR 
Kad zatvore vrata, otvore se prozori, preciznije Windows.
Hvala Bogu na blogu!
Zašto Doli - gori...?
Zato jer u životu svi doživimo ono što je Gundulić napisao: "Kolo od sriće uokoli, vrteći se ne pristaje: tko bi gori, sad je doli, a tko doli, gori ustaje!"

 Svrati na
Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr

 26.11.2009., četvrtak

Dvanaest slatkorječivih

Hrvatska će početkom 2010. godine dobiti svoga trećeg predsjednika. Nakon Franje Tuđmana i Stipe Mesića, to će biti netko od dvanaest kandidata koliko ih je ušlo u utrku za Pantovčak. Među njima su i dvije žene.
Ne znam ima li igdje na svijetu s tako malo stanovnika, nešto više od četiri milijuna i otprilike isto u dijaspori, toliki broj pretendenata za prvog čovjeka u državi. U Americi se za predsjednika bore dva, najviše tri kandidata, u Njemačkoj ljudi gotovo ni ne znaju tko im je na čelu države, a bira se u parlamentu.
Bitne oznake predsjednika Republike Hrvatske Ustav definira u članku 93. ističući da državni poglavar „predstavlja i zastupa Republiku Hrvatsku u zemlji i inozemstvu“, „brine se za redovito i usklađeno djelovanje te stabilnost državne vlasti“, te „odgovara za obranu neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske“.
Slušajući što nam sve nude i obećavaju predsjednički kandidati u predizbornoj kampanji, stječe se dojam da će Hrvatskoj nakon ovih izbora sve biti bolje jer će nas voditi u najmanju ruku Superman. Svi pričaju kao da je predsjednik netko tko ima ovlasti veće i od premijera i svih drugih nositelja vlasti, a Ustav je jasan i zna se kakav je sustav na snazi u Hrvatskoj.
U tom kontekstu svojom porukom uključili su se i hrvatski biskupi koji ističu da im je dužnost upozoriti prije svega vjernike da se ne dopuste zavesti slatkorječivošću, dojmom koji se pojačava medijskim umijećima. Ujedno su zatražili da se u medijima, osobito javnim, svima omogući da svoja stajališta i uvjerenja objektivno, ravnopravno i dolično iznesu javnosti.
Vidimo i sami da to baš i nije slučaj, i da su neki kandidati sveprisutni u medijima a drugi tek dobijaju mrvice. Nije isključeno da je na djelu i torbarenje, te da oni koji donose veći kolač u oglašavanju pojedinim medijima stječu i veći prostor za svoje istupe. Biskupi dodaju kako „dobro znamo da mediji imaju veliku odgovornost za ostvarenje poštenoga natjecanja, ali i da mogu biti ispod razine te odgovornosti te se ponašati navijački i pristrano“.
Svojedobno je hvarski biskup Slobodan Štambuk u jednoj propovijedi izjavio kako je vrijeme da Hrvatska kao zemlja s većinom katoličkog stanovništva dobije predsjednika koji će biti katolik, ali ne na papiru, već koji svoju vjeru živi iz uvjerenja. Bilo je nakon toga dosta javne polemike i uglavnom krivog citiranja onog što je biskup izgovorio.
Sada svi hrvatski biskupi u poruci Hrvatske biskupske konferencije povodom izbora za predsjednika Republike Hrvatske govore o istoj temi konkretizirajući bitne značajke budućeg predsjednika. „Polazeći s kršćanskih stajališta i nalazeći se unutar hrvatskih kulturalnih okolnosti, smatramo da predstavljati i zastupati Hrvatsku na dobro njezinih građana može onaj predsjednik koji u svojoj službi poštuje i štiti kršćanska načela te načela naravnoga zakona obrane i zaštite ljudskoga života od začeća do naravne smrti, dostojanstvo braka i obitelji te slobodni izbor vjerskoga odgoja i vjeronauka u školi“, ističu biskupi.
Što se navedenoga tiče, koliko sam imao uvida u izjave i ankete predsjedničkih kandidata, nisam mogao vidjeti da je itko od njih istaknuo kako je, primjerice, pobačaj atak na ljudski život od začeća. Biskupi su svjesni kako su kriteriji koje oni postavljaju visoki, međutim, ne može se onda ni jedan kandidat pozivati na njihovu podršku ili se predstavljati vjernikom katolikom ukoliko se ne zalaže za kršćanska načela poštivanja ljudskog života.
Moguće je, samo kad je netko u tome ustrajan, postići i ciljeve koji su sukladni upravo takvim kršćanskim načelima. Primjer koji to potvrđuje je Irska, u kojoj je tek iz drugog pokušaja prošao referendum o Lisabonskom sporazumu kao novom okviru za ustroj Europske unije. Irci među inim nisu htjeli odustati od svog zakona kojim je zabranjen pobačaj, i kad je Europska komisija pristala na to iz drugog pokušaja referendum je uspio.
Na žalost, u Hrvatskoj nema tako hrabrih političara koji bi uopće pokušali potaknuti to pitanje i promjenu zakona koji već godinama omogućava ubijanje nevine djece koja nikome ništa nisu skrivila.
Hrvatski biskupi traže da novi predsjednik bude osoba koja će se zalagati za cjelovitu istinu o Domovinskom ratu, koja će nedvosmisleno osuđivati sva tri zločinačka režima, i fašizam, i nacizam i komunizam, a na osobit način se založiti za osvjetljavanje nedjela komunističkoga režima u Hrvatskoj koji dosada nitko nije ozbiljno istražio i osudio
Biskupi traže od vjernika i svih drugih građana koji će birati trećeg hrvatskog predsjednika, da biraju osobu koja će isticati važnost neradne nedjelje, koja će biti osjetljiva za socijalnu pravednost, koja će se suprostavljati korupciji, širenju pošasti droge i drugih ovisnosti, i čuvati teritorijalnu cjelovitost.
Uistinu, ljestvicu su visoko podigli. Teško će je itko i uz njihovu pomoć preskočiti, ali barem da novi predsjednik ne bude poput ovoga kojemu mandat upravo istječe, koji završava svoju vladavinu na Pantovčaku traženjem da se uklone križevi iz javnih ustanova. No, tog Mesića, sami smo izabrali.

- 16:09 - Komentari (11) - Isprintaj - #