02.04.2007., ponedjeljak

Zaključena biskupijska faza za proglašenje blaženim

U bazilici Sv. Ivana Lateranskog održana je 2. travnja svečanost kojom je zaključena biskupijska faza za proglašenje blaženim sluge Božjega pape Ivana Pavla II, na drugu obljetnicu njegove smrti.

Svečanost je predvodio papinski vikar za Rimsku biskupiju kardinal Camillo Ruini koji je u prigodnom govoru pokojnog papu Wojtylu opisao kao kompletnu i potpuno ostvarenu osobu, istaknutog svjedoka posvećivanja za braću te spontanog navjestitelj evanđelja. "Svi koji su ga poznavali, bilo izbliza ili tek površno, bili su pogođeni bogatstvom njegova čovještva, njegova punog ostvarenja kao osobe, ali još je značajnija činjenica da se ta punina ljudskosti, u konačnici, podudara s njegovim odnosom s Bogom, drugim riječima s njegovom svetošću", rekao je kardinal Ruini koji se u svom govoru također kratko osvrnuo na život Karola Wojtyle.

Živio je siromašno, nastavio je kardinal Ruini, činilo se da ne treba ništa, bio je potpuno nenavezan na novac i stvari. A kako je bio nenavezan i slobodan i od samoga sebe nije tražio vlastiti uspjeh ili neko ostvarenje samoga sebe i upravo oslobođenost od samoga sebe učinilo ga je slobodnim za druge, spremnim na slušanje pa i na prihvaćanje kritike, rekao je kardinal Ruini. U svojim se odlukama nije vodio ničim drugim doli brigom za evanđelje i za dobro čovjeka, koji je za njega "put Crkve" i u tome je bio neustrašiv ne pribojavajući se reakcije vlasti neprijateljski naklonjenih Crkvi.

Među odvažnim odlukama pape Ivana Pavla II. kardinal Ruini je tako spomenuo njegovu borbu za oslobođenje od komunističkog totalitarizma, nepopustljivo traženje pravde za narode pogođene glađu, hrabro nastojanje za mir u svijetu, ali također "veliku bitku za ljudski život, protiv pobačaja i svakog njegova zatiranja, kao i za obitelj, protiv svih poticaja na njezino rasulo". Obje te bitke, pojasnio je kardinal, on nije shvaćao i živio kao da bi bila riječ o kršenju prava žena, već naprotiv kao afirmaciju i obranu istinskog dostojanstva i genija vlastitog ženama.

Njegova apostolska putovanja, kao i posjeti rimskim župama, bili su ujedno i evangelizacijsko djelo i čin ljubavi i služenja prema Crkvi koja živi u različitim dijelovima svijeta, nastavio je kardinal Ruini, istaknuvši kako je ekumenizam bio "program" za koji se pokojni Ivan Pavao II. zalagao.

On se na kraju osvrnuo i na kraj zemaljskog života pape Wojtyle, koji su neki nazvali "evanđeljem trpljenja". S bolešću, rekao je kardinal Ruini, započelo je dugo i neprekidno mučeništvo. Ipak, on je bolest i tjelesne bolove podnosio vedro i strpljivo, kao pravi kršćanin, nastavljajući izvršavati svoje zadaće koliko je to bilo u njegovoj moći.

Prisjećajući se zatim njegovih posljednjih trenutaka, kardinal Ruini je istaknuo kako je Ivan Pavao II. i u dubokoj boli što više ne može govoriti obnavljao svoje potpuno predanje Mariji. A kada ga je, na uskrsno jutro, izdao glas te nije mogao blagosloviti mnoštvo okupljeno na Trgu sv. Petra, šapnuo je mons. Stanislavu: "Bilo bi možda bolje da umrem, kad već ne mogu više vršiti poslanje koje mi je povjereno", ali je odmah dodao: "Neka bude volja tvoja… Totus tuus!", posvjedočio je kardinal Ruini u svome govoru.

Podsjetio je također kako je na sam dan smrti 2. travnja zatražio da mu se čita Ivanovo evanđelje. Molio je, uz pomoć prisutnih, sve svakodnevne molitve: klanjanje, meditaciju pa čak i nedjeljnu Službu čitanja. U jednom je trenutku slabim glasom rekao s. Tobiani Sobotki, svom pravom anđelu čuvaru: "Pustite me da odem Gospodinu". Zatim je pao u komu, a u njegovoj je sobi slavljena misa nedjelje Božanskog milosrđa.

Božje je milosrđe, zaključio je Ruini, bilo u središtu njegove duhovnosti i njegova života, od njega je naučio pobijediti dobrom pobjeđivati zlo. (ika)

- Komentiraj (4) - Isprintaj - #

01.04.2007., nedjelja

Želja da se Ivana Pavla odmah proglasi svetim

Dziwisz i papa Ivan Pavao II. Iako je iz Vatikana već službeno objavljeno da na drugu godišnjicu smrti, 2. travnja, Ivan Pavao II. neće biti proglašen blaženim, a ni svetim, čovjek koji je bio uz Karola Wojtylu od 1966. godine do njegove smrti, kardinal Stanislaw Dziwisz, "nagovara" Benedikta XVI. na presedan u povijesti Crkve te na izravno proglašavanje Ivana Pavla II. svetim.

Ne želim ništa diktirati Svetom Ocu, ali istina je da je to naša želja - izjavio je nedavno bivši tajnik Ivana Pavla II. i sadašnji krakovski nadbiskup kardinal Stanislaw Dziwisz. Komentatori beatifikacijskog procesa navode da je kardinal Dziwisz već više puta poticao papu Benedikta XVI. na izravno proglašenje svetim, a ne, kako to predviđa crkveno pravo i svjedoči dosadašnja tradicija, da se prvo nekoga proglašava blaženim, a tek zatim svetim. Prijatelj i osobni tajnik Ivana Pavla II., kardinal Dziwisz argumentira svoje stajalište da se beatifikacija povezuje s lokalnim kultom ili odavanjem počasti blaženiku samo na lokalnoj razini. U slučaju prije dvije godine preminulog Ivana Pavla II. bila bi to nadbiskupija Krakov u Poljskoj, piše Večernji list.

U tome postoji svojevrsna suprotnost jer je on nadišao sve barijere i pripada cijelom svijetu - objašnjava svoje mišljenje krakovski metropolit kardinal Dziwisz. Iz Vatikana dolaze izjave koje su potpuno u suprotnosti s mišljenjem kardinala Dziwisza. Postulator kauze sluge Božjega Ivana Pavla II. monsinjor Slawomir Oder, koji je službeno najavio završetak biskupijskog dijela beatifikacijskog procesa pape Ivana Pavla II. 2. travnja u Rimu, isključuje mogućnost povezivanja beatifikacije i kanonizacije za koju se zalaže kardinal Dziwisz.

Ne znam ni za jedan sličan slučaj iz suvremene povijesti Crkve - objašnjava postulator kauze Ivana Pavla II. Sudeći prema stajalištu postulatora kauze Slawomira Odera, Vatikan se protivi "preskakanju" beatifikacije u slučaju Ivana Pavla II. Vatikanski specijalist za proglašavanje svetim Slawomir Oder navodi da je u povijesti Katoličke crkve bilo osoba čiji su kult i čašćenje imali svjetski domet. Primjerice, talijanski redovnik otac Pio bio je prvo proglašen blaženim, a tek onda svetim jer je takva tradicija Crkve, napominje šef beatifikacijskog procesa Ivana Pavla II. Slawomir Oder.

Odluka u ovom slučaju ostaje na papi Benediktu XVI. - tvrdi poljski stručnjak za procese proglašenja blaženim i svetim redovnik Gabrijel Bartoszewski. Bio bi to presedan nakon kojeg bi se mogli pojaviti pritisci u sljedećim procesima za proglašenje blaženim, smatra poljski redovnik Bartoszewski. Talijanski vatikanist Tornielli navodi informacije da je kardinal Stanislaw Dziwisz više puta molio Benedikta XVI. da Ivana Pavla izravno proglasi svetim, i to tijekom posjeta pape Ratzingera Poljskoj prošle godine. Da kardinal Dziwisz nije jedini "zastupnik" izravne svetosti Ivana Pavla II. potvrđuju i izjave te otvorena potpora kardinalu Dziwiszu talijanskog političara Rocce Butiglionea.

Želim da Papa bude izravno proglašen svetim - kaže Butiglione te objašnjava da je "očito da je od samoga početka nastao kult svjetskih razmjera". Poznato je da se i sam Ivan Pavao II. našao pred "zahtjevom", točnije, pred peticijama koje su skupljale časne sestre za izravno proglašenje Majke Terezije svetom. No, to se nije dogodilo. Ni papa Ivan XXIII. nije proglašen svetim aklamacijom, kako su to predlagali neki biskupi nakon njegove smrti.

Nasljednika Ivana Pavla II. na stolici poglavara Katoličke crkve, papu Benedikta XVI. čeka važna odluka o svetosti svoga prethodnika. Sigurno je da ona neće biti na drugu godišnjicu smrti Ivana Pavla II. Tada će biti proglašen završetak rimskog biskupijskog dijela beatifikacijskog procesa pape Wojtyle, a svi dokumenti bit će predani vatikanskoj Kongregaciji za svece. Tada će o Ivanu Pavlu II. mišljenje napisati kardinali i biskupi, a na kraju sam njegov nasljednik Benedikt XVI.

Istodobno traje priznavanje čudotvornog ozdravljenja zagovorom pape Wojtyle, podsjeća Večernjak. To je čudo, prema izjavama postulatora kauze monsinjora Slawomira Odera, doživjela francuska redovnica koja je pozvana da sudjeluje na završetku biskupijskog dijela beatifikacijskog procesa u rimskog bazilici sv. Ivana Lateranskog, 2. travnja.

- Komentiraj (1) - Isprintaj - #

Portal Križ života
< travanj, 2007 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv





Na ovom blogu možete pronaći tekstove, vijesti i zanimljivosti vezane uz papu Ivana Pavla II. Naši suradnici prevodit će vijesti s drugih jezika. I vi se možete uključiti kao prevoditelj ili prevoditeljica. Javite nam se!

Želite li nam pisati, slati komentare ili surađivati, javite se na e-mail: ivanpavao2@gmail.com. Također Vas pozivamo da napišete svoja svjedočanstva o papi Ivanu Pavlu II. i pošaljete nam na e-mail kako bi smo vaše tekstove mogli objavljivati na blogu!



Kada blaženi?:
Protiv nagađanja o tijeku beatifikacije Ivana Pavla II.

Čudnesno ozdravljenje francuske redovnice:
Svjedočenje o čudu po zagovoru Ivana Pavla II.

Zrinkino svjedočanstvo:
Papa i ja

Reportaža iz Vatikana:
Prva godišnjica Papine smrti

Rušenje komunizma:
SAD je s Wojtylom dijelio tajne informacije

Nekonvencionalni Ivan Pavao II:
Papa sa smislom za humor

Rođenje, život, atentat, pohodi Hrvatskoj, smrt:
Biografija pape Ivana Pavla II.

Biografija pape Ivana Pavla II.

Videoprezentacija posvećena papi Ivanu Pavlu II.

Blog je pokrenut s namjerom da dokumentiramo, analiziramo i informiramo o tijeku procesa za proglašenje blaženim i svetim sluge Božjega Ivana Pavla II. Na blogu ćete također moći čitati ostale vijesti i zanimljivosti iz Hrvatske i svijeta vezane uz blagopokojnog Papu.

Voditelj projekta je portal Križ života.


ivanpavao2@gmail.com

O, Sveto Trojstvo, zahvaljujemo ti što si Crkvi darovalo papu Ivana Pavla II. te je u njemu zasjala nježnost tvoga očinstva, slava križa Kristova i sjaj Duha ljubavi. Pouzdajući se sasvim u tvoje beskrajno milosrđe i u Marijin majčinski zagovor, on nam je pružio živu sliku Isusa dobroga pastira i pokazao da je svetost, kao najviši oblik redovitoga kršćanskoga života, put kojim možemo postići vječno zajedništvo s tobom. Daj nam, njegovim zagovorom, po tvojoj volji, milost što je molimo, nadajući se da će on uskoro biti ubrojen u broj tvojih svetih. Amen.

(S crkvenim odobrenjem)

Portal Križ života
www.kriz-zivota.com

Postulatura za proglašenje blaženim pape Ivana Pavla II.
www.vicariatusurbis.org

Ivan Pavao II. u Hrvatskoj
www.papa.hr

Informativna katolička agencija
www.ika.hr

Komentari On/Off

Portal Križ života
web statistics