13.06.2008., petak

Medaljon Ivana Pavla donio sreću izborniku

Slavenu Biliću je nakon jedne promašene prilike ispao medaljon. Brzo ga je podigao, nekoliko puta poljubio i spremio natrag u džep. Bio je to medaljon s likom pape Ivana Pavla II., objasnio je hrvatski izbornik Slaven Bilić okupljenim novinarima nakon što su ga priupitali što mu je to palo na travnjak tijekom dvoboja s Nijemcima.

Niko Kranjčar promašio je u 35. minuti izvrsnu šansu, izbornik je od silnog uzbuđenja skočio u zrak, a iz unutarnjeg džepa sakoa ispao mu je sretni papin medaljon. Odmah ga je podigao, nekoliko puta poljubio i spremio u džep, pišu 24sata.

"Uoči odlaska na Euro četiri meni jako drage osobe poklonile su mi četiri različita predmeta. Posvećeni križ iz Lurda te po jedan medaljon svetog Ante i pape Ivana Pavla", rekao je izbornik Bilić. (24sata / Križ života)

- Komentiraj (5) - Isprintaj - #

06.06.2008., petak

Živi li Crkva u Hrvatskoj na porukama Ivana Pavla?

Pet godina nakon što je papa Ivan Pavao II. po treći put stupio na Hrvatsko tlo i došao u Rijeku 5. lipnja 2003. godine, sjećanja na Papin dolazak još su svježa. U Trsatskom je svetištu, kojega je blagopokojni Papa također posjetio tijekom njegova petodnevnog boravka u Rijeci, 5. lipnja kardinal Josip Bozanić blagoslovio pastoralnu dvoranu nazvanu u čast Papi, Aula Ivana Pavla II.

Trsatski franjevci predvođeni fra Serafinom Sabolom, realizirali su projekt izgradnje pastoralnog centra koji je trajni spomen na dragog trsatskog hodočasnika i bit će važno mjesto pastoralnih okupljanja u duhu Papinih poruka.

Kardinal Bozanić je u propovijedi podsjetio na poruke Ivana Pavla II. u vrijeme njegova trećeg posjeta Hrvatskoj 2003. godine. No, iako su te poruke još svježe u sjećanju kardinal Bozanić primijetio je kako nisu ukorijenjene u život hrvatskih građana.

“Suviše se olako govori o kršćanskim vrijednostima u našemu društvu, jer ih puno puta ne vidimo upravo tamo gdje moraju živjeti da bi njihovo spominjanje imalo smisla. Ako volimo Krista i evanđelje, ako poštujemo Svetoga Oca, onda bi to trebalo biti vidljivo u našim zakonima; u kulturi, odgoju, znanosti i obrazovanju; tim bi vrijednostima trebalo disati gospodarstvo i politika; takvim bi ozračjem trebalo graditi i prepoznavati istinu u poslu onih koji su nositelji sudbene vlasti“, istaknuo je Bozanić. (Križ života / Riječka nadbiskupija)

- Komentiraj (2) - Isprintaj - #

02.06.2008., ponedjeljak

Rijeka: Dani pape Ivana Pavla II.

U svetištu Majke Božje Trsatske u Rijeci u nedjelju 1. lipnja svečano su otvoreni Dani pape Ivana Pavla II. Osmodnevna manifestacija je priređena u povodu 5. obljetnice trećeg pastoralnog pohoda Ivana Pavla II. Hrvatskoj, a organizatori su Riječka metropolija i Svetište Majke Božje Trsatske.

Svečanost je započela prisjećanjem na dane Papina boravka u Hrvatskoj i prigodnim glazbenim programom. Svečanu misu predvodio je vlč. Anton Šuljić koji je istaknuo kako "vjernici žele ustrajati u zahvalnosti pred Petrom naših dana, koji je došao da nam donese mir".

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodit će na Trsatu u četvrtak 5. lipnja koncelebrirano euharistijsko slavlje u 18 sati i blagosloviti novi pastoralni centar “Aula pape Ivana Pavla II.“. Bit će to središnji događaj u sklopu Dana pape Ivana Pavla II. koji će u Rijeci trajati do nedjelje 8. lipnja. (Križ života / Ika)

- Komentiraj (2) - Isprintaj - #

04.11.2007., nedjelja

Benedikt XVI. na grobu Ivana Pavla II.

Na Dušni dan, 2. studenoga, papa Benedikt XVI. sišao je u vatikansku kriptu kako bi se pomolio na grobovima svojih predhodnika. Bio je to snažan trenutak molitve za pokojne pape, sahranjene u kripti, kao i za sve pokojne.

Papa se zadržao na grobu svetog Petra i svojih predhodnika: Ivana Pavla II., pape Lucianija, i Pavla VI. Na poseban se način spomenuo pape Wojtyłe.

"U ovoj vatikanskoj kripti povjeravamo Očevu milosrđu one koji ovdje imaju svoj grob i očekuju uskrsnuće tijela, a posebice papu Ivana Pavla II. i druge prvosvećenike koji su bili u službi pastira opće Crkve, kako bi bili sudionici vječne nebeske liturgije", rekao je Benedikt XVI. (rv)

- Komentiraj (2) - Isprintaj - #

13.06.2007., srijeda

Čudo zagovorom Ivana Pavla II.?

Robert Kubica, vozač Formule 1 koji je na Velikoj nagradi Kanade doživio stravičnu nesreću, a bez velikih zdravstvenih posljedica, posvjedočio je kako se prije svake utrke pomoli papi Ivanu Pavlu II.

Kaciga vozača Formule 1, nesreća s udarom u zaštitne ograde pri brzini od gotovo 300 kilometara na sat na Velikoj nagradi Kanade i svakodnevna molitva sluzi Božjem Ivanu Pavlu II. Svi ovi elementi mogli bi ući u službene spise kauze za proglašenjem blaženim pape Ivana Pavla II., javlja portal Petrus, a prenosi Hrvatski katolički radio.

Izjave pilota Formule 1 Roberta Kubice, rodom iz Krakova, grada gdje je svojevremeno nadbiskup bio sam Karol Wojtyla, mogle bi biti priložene spisima kauze. Kako je poznato, tijekom nedjeljne utrke za Veliku nagradu Kanade, Kubica je izašao sa staze. Njegova formula se raspala i svi su vjerovali da je mrtav. Srećom prošao je s ogrebotinom na nozi.

Na pitanje poljskih novinara kako to objašnjava, prostodušno je odgovorio: “Ne znam. Sigurno je da se uvijek molim Ivanu Pavlu II, koji je navijao za mene još od vremena kada sam bio amater. Na kacigi sam upisao njegovo ime. S njime sam bio na hodočašću Majci Božjoj u Jasnoj Gori, i prije svake utrke povjerim se njemu“, posvjedočio je Kubica.

- Komentiraj (5) - Isprintaj - #

02.04.2007., ponedjeljak

Zaključena biskupijska faza za proglašenje blaženim

U bazilici Sv. Ivana Lateranskog održana je 2. travnja svečanost kojom je zaključena biskupijska faza za proglašenje blaženim sluge Božjega pape Ivana Pavla II, na drugu obljetnicu njegove smrti.

Svečanost je predvodio papinski vikar za Rimsku biskupiju kardinal Camillo Ruini koji je u prigodnom govoru pokojnog papu Wojtylu opisao kao kompletnu i potpuno ostvarenu osobu, istaknutog svjedoka posvećivanja za braću te spontanog navjestitelj evanđelja. "Svi koji su ga poznavali, bilo izbliza ili tek površno, bili su pogođeni bogatstvom njegova čovještva, njegova punog ostvarenja kao osobe, ali još je značajnija činjenica da se ta punina ljudskosti, u konačnici, podudara s njegovim odnosom s Bogom, drugim riječima s njegovom svetošću", rekao je kardinal Ruini koji se u svom govoru također kratko osvrnuo na život Karola Wojtyle.

Živio je siromašno, nastavio je kardinal Ruini, činilo se da ne treba ništa, bio je potpuno nenavezan na novac i stvari. A kako je bio nenavezan i slobodan i od samoga sebe nije tražio vlastiti uspjeh ili neko ostvarenje samoga sebe i upravo oslobođenost od samoga sebe učinilo ga je slobodnim za druge, spremnim na slušanje pa i na prihvaćanje kritike, rekao je kardinal Ruini. U svojim se odlukama nije vodio ničim drugim doli brigom za evanđelje i za dobro čovjeka, koji je za njega "put Crkve" i u tome je bio neustrašiv ne pribojavajući se reakcije vlasti neprijateljski naklonjenih Crkvi.

Među odvažnim odlukama pape Ivana Pavla II. kardinal Ruini je tako spomenuo njegovu borbu za oslobođenje od komunističkog totalitarizma, nepopustljivo traženje pravde za narode pogođene glađu, hrabro nastojanje za mir u svijetu, ali također "veliku bitku za ljudski život, protiv pobačaja i svakog njegova zatiranja, kao i za obitelj, protiv svih poticaja na njezino rasulo". Obje te bitke, pojasnio je kardinal, on nije shvaćao i živio kao da bi bila riječ o kršenju prava žena, već naprotiv kao afirmaciju i obranu istinskog dostojanstva i genija vlastitog ženama.

Njegova apostolska putovanja, kao i posjeti rimskim župama, bili su ujedno i evangelizacijsko djelo i čin ljubavi i služenja prema Crkvi koja živi u različitim dijelovima svijeta, nastavio je kardinal Ruini, istaknuvši kako je ekumenizam bio "program" za koji se pokojni Ivan Pavao II. zalagao.

On se na kraju osvrnuo i na kraj zemaljskog života pape Wojtyle, koji su neki nazvali "evanđeljem trpljenja". S bolešću, rekao je kardinal Ruini, započelo je dugo i neprekidno mučeništvo. Ipak, on je bolest i tjelesne bolove podnosio vedro i strpljivo, kao pravi kršćanin, nastavljajući izvršavati svoje zadaće koliko je to bilo u njegovoj moći.

Prisjećajući se zatim njegovih posljednjih trenutaka, kardinal Ruini je istaknuo kako je Ivan Pavao II. i u dubokoj boli što više ne može govoriti obnavljao svoje potpuno predanje Mariji. A kada ga je, na uskrsno jutro, izdao glas te nije mogao blagosloviti mnoštvo okupljeno na Trgu sv. Petra, šapnuo je mons. Stanislavu: "Bilo bi možda bolje da umrem, kad već ne mogu više vršiti poslanje koje mi je povjereno", ali je odmah dodao: "Neka bude volja tvoja… Totus tuus!", posvjedočio je kardinal Ruini u svome govoru.

Podsjetio je također kako je na sam dan smrti 2. travnja zatražio da mu se čita Ivanovo evanđelje. Molio je, uz pomoć prisutnih, sve svakodnevne molitve: klanjanje, meditaciju pa čak i nedjeljnu Službu čitanja. U jednom je trenutku slabim glasom rekao s. Tobiani Sobotki, svom pravom anđelu čuvaru: "Pustite me da odem Gospodinu". Zatim je pao u komu, a u njegovoj je sobi slavljena misa nedjelje Božanskog milosrđa.

Božje je milosrđe, zaključio je Ruini, bilo u središtu njegove duhovnosti i njegova života, od njega je naučio pobijediti dobrom pobjeđivati zlo. (ika)

- Komentiraj (4) - Isprintaj - #

Portal Križ života
< lipanj, 2008  
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv





Na ovom blogu možete pronaći tekstove, vijesti i zanimljivosti vezane uz papu Ivana Pavla II. Naši suradnici prevodit će vijesti s drugih jezika. I vi se možete uključiti kao prevoditelj ili prevoditeljica. Javite nam se!

Želite li nam pisati, slati komentare ili surađivati, javite se na e-mail: ivanpavao2@gmail.com. Također Vas pozivamo da napišete svoja svjedočanstva o papi Ivanu Pavlu II. i pošaljete nam na e-mail kako bi smo vaše tekstove mogli objavljivati na blogu!



Kada blaženi?:
Protiv nagađanja o tijeku beatifikacije Ivana Pavla II.

Čudnesno ozdravljenje francuske redovnice:
Svjedočenje o čudu po zagovoru Ivana Pavla II.

Zrinkino svjedočanstvo:
Papa i ja

Reportaža iz Vatikana:
Prva godišnjica Papine smrti

Rušenje komunizma:
SAD je s Wojtylom dijelio tajne informacije

Nekonvencionalni Ivan Pavao II:
Papa sa smislom za humor

Rođenje, život, atentat, pohodi Hrvatskoj, smrt:
Biografija pape Ivana Pavla II.

Biografija pape Ivana Pavla II.

Videoprezentacija posvećena papi Ivanu Pavlu II.

Blog je pokrenut s namjerom da dokumentiramo, analiziramo i informiramo o tijeku procesa za proglašenje blaženim i svetim sluge Božjega Ivana Pavla II. Na blogu ćete također moći čitati ostale vijesti i zanimljivosti iz Hrvatske i svijeta vezane uz blagopokojnog Papu.

Voditelj projekta je portal Križ života.


ivanpavao2@gmail.com

O, Sveto Trojstvo, zahvaljujemo ti što si Crkvi darovalo papu Ivana Pavla II. te je u njemu zasjala nježnost tvoga očinstva, slava križa Kristova i sjaj Duha ljubavi. Pouzdajući se sasvim u tvoje beskrajno milosrđe i u Marijin majčinski zagovor, on nam je pružio živu sliku Isusa dobroga pastira i pokazao da je svetost, kao najviši oblik redovitoga kršćanskoga života, put kojim možemo postići vječno zajedništvo s tobom. Daj nam, njegovim zagovorom, po tvojoj volji, milost što je molimo, nadajući se da će on uskoro biti ubrojen u broj tvojih svetih. Amen.

(S crkvenim odobrenjem)

Portal Križ života
www.kriz-zivota.com

Postulatura za proglašenje blaženim pape Ivana Pavla II.
www.vicariatusurbis.org

Ivan Pavao II. u Hrvatskoj
www.papa.hr

Informativna katolička agencija
www.ika.hr

Komentari On/Off

Portal Križ života
web statistics