ponedjeljak, 17.09.2007. 21:39

Žene nisu dovoljno samosvjesne?

Kada sam prije godinu dana ušla u politiku nisam ni sanjala da je položaj žena na političkoj sceni toliko loš. Bilo je očito da ima manje žena na lokalnoj i županijskoj razini međutim šokirala sam se kada sam vidjela i službene podatke...

Jeste li znali da je zastupljenost žena:

u Saboru 21,7% ,
u županijskim skupštinama 14,5%,
u gradskim vijećima 15,7% i
u općinskim vijećima 8,4%.

Među dužnosnicima je 31,6% žena, a među veleposlanicima 14,8%.

Pokušavala sam si objasniti zašto je to tako, međutim kada sam iskusila čari politike na vlastitoj koži, postalo mi je malo jasnije. Organizirati politiku i obitelj zahtjeva 100% organiziranosti i mnogo odricanja.

Sjećam se jednog interesantnog predavanja g.Žarka Puhovskog, na Političkoj Akademiji. Pričali smo o izborima i o položaju žena u politici. Rekla sam kako je "očito da imamo manji postotak žena u politici, (naročito kad žena rodi), jer živimo u tradicionalnom duštvu gdje se očekuje da je žena i domaćica i ljubavnica i savršena majka i po mogućnosti - poslovna žena, koja će donijeti koju kunu u domaćinstvo. Ako na tu piramidu zadataka dodamo još i aktivno sudjelovanje u politici, što znači održavanje sastanaka i do 22:00 sata, radne subote i nedjelje mislim da velika većina žena (naročito majki) s razlogom odustane od te priče".

G. Puhovski nije se dao smesti, te mi odgovorio: "Gđo. Erak, žene se ne bave politikom jer nisu dovoljno samosvjesne". Moram priznati da sam se malo osjetila povrijeđenom tom rečenicom. Nisu samosvjesne? - pomislila sam. Pa kako može biti toliko drzak. Nakon svega što se očekuje od žene u modernom društvu, on ima hrabrosti reći da nismo samosvjesne?!

Vjerojatno je primjetio moj pogled, te dodao: "Pa vi ste žena, imate dijete i u politici ste - dakle vi ste samosvjesna žena". Hmm.. koliko god mi je godio kompliment, nisam se složila s njegovim argumentom. Politika je zaista naporan i stresan posao, a žene su u ovom modernom, a istovremeno tradicionalnom društvu, preopterećene obvezama! Možda bih mu više povjerovala da se nalazi u ulozi žene koja ima obitelj.

Međutim, koliko god politika u ovom današnjem društvu više pogoduje muškarcu, žene u neku ruku ipak imaju prednost. Kakvu? Jutarnji list je prošlu nedjelju objavio jedan zanimljiv članak pod nazivom "Intelektualni seksipil ili diplomatski šarm" u kojem je to prilično dobro opisao: "Pojava novog ženskog lica na svjetskoj političkoj sceni uvijek izaziva pažnju, a ako je k tome riječ o poličarki koja ulaže u svoj izgled, komentari muških kolega su neizbježni. ... Ženski šarm postao je gotovo dio političkog marketinga nakon što su neki diplomati priznali da im je ipak ugodnije biti u društvu kolega koji ljepše izgledaju".

Dakle, s obzirom da je politika preplavljena muškarcima, svaka pojava novog ženskog lica dobro je popraćena. Stoga koliko god ženama bilo teško uskladiti posao, obitelj i politiku, osobno smatram da se bavljenje politikom isplati - jer dobijemo više medijskog prostora. Također bih htjela naglasiti da je politikom kao zanimanje, za ženu možda i nužno, jer upravo ćemo na taj način moći mijenjati tradicionalno društvo koje nam je nametnuto.

Što vi mislite o tome?ponedjeljak, 10.09.2007. 09:45

Političarke o blogu

Posljednjih tjedan dana sam doslovce bila pretrpana obavezama i žao mi je što nisam mogla izdvojiti čak niti pola sata za svoj blog. Moram priznati da sam imala grižnju savjesti što ne odgovaram na komentare i ne pišem postove. tuzan

Jedan dio vikenda provela sam na seminaru u Donjoj Stubici za "Žene liderice u lokalnoj zajednici" koje redovito organizira nevladina udruga CESI. Tema ovog seminara bila je "Unapređenje sudjelovanja žena u izbornoj kampanji za parlamentarne izbore 2007. godine". Moram priznati da je seminar bio izuzetno koristan. Uživala sam, jer većinu vremena usavršavale smo svoje PR vještine - održavanje tiskovnih konferencija, davanje kratkih izjava pred TV kamerama, pisanja priooćenja, i sl.

Također, imala sam priliku i posebno zadovoljstvo, zajedno s Marijom Lugarić iz SDP-a, ispričati iskustva o pisanju bloga! Uglavnom, zaključak je bio:

 • da je pisanje bloga "gore od droge, jer se jako lako navučeš", rolleyes

 • stekneš jako puno "online prijatelja", koje inače, možda i ne bismo upoznali!

 • korisno je imati blog, jer možeš iz prve ruke čuti što blogeri misle o nekoj temi,

 • najteže je preživjeti prvih 48 sati od otvaranja bloga!!!! eek

Zanima me koja su vaša iskustva sa pisanjem bloga i
jesmo li što izostavile?
sretanponedjeljak, 03.09.2007. 13:23

Napokon borba za opće dobro?

Danas sam pročitala u Večernjem listu jednu informaciju koja me razveselila. Inače, veliku većinu vremena dvije najveće oporbene stranke napadaju jedna drugu i rijetko kad se slože oko pitanja koja se tiču općeg dobra hrvatskog naroda. Zato velika većina ljudi i ne voli politiku i naše političare. Građani plaćaju poreze, prireze i ostale namete, a s druge strane imaju osjećaj da taj novac nije kvalitetno utrošen. Svaki dan se čita o nekoj novoj aferi, o milijunima eura koji su nestali, itd., a rijetko kad o stvarnom poboljšanju standarda života. Građanima je mučno od svega toga... Razumljivo!

Međutim, izgleda da nada ipak postoji. Danas sam pročitala da su se oko jedne stvari i HDZ i SDP uspjeli dogovoriti - a to je nastavak gradnje opće bolnice u Blatu. Nova bolnica, navodno, nije politički obojena, ili bolje rečeno, ni HDZ, ni SDP neće je pripisati u svoju političku korist. Najveće je iznenađenje kako je koncept za gradnju bolnice - zajednički prijedlog stranke koja vodi državu (HDZ) i stranke koja vodi Grad Zagreb (SDP) i da se na novom konceptu radi već šest mjeseci!! Dogovoreno je da političke zasluge za bolnicu mogu isključivo ravnopravno podijeliti...

Sveučilišna bolnica u Blatu

Bolnica u Blatu je svaki put iskorištena upravo pred izbore. I jedna i druga stranka znaju da ta tema na građane djeluje kao crvena marama na bika. Predizborne 1999. godine, HDZ je gradnju bolnice aktualizirao, a u izbornoj, 2003. godini, SDP je donio nove zaključke za pokretanje gradnje bolnice. Obećanja, obećanja, obećanja i post-izborna razočaranja... ništa novo! Hrvatski građani već su navikli na to!

Lijepo je vidjeti da stranke koje su na vlasti i koje naravno raspolažu državnim i gradskim proračunima rade na tome da podignu kvalitetu života građana Zagreba. Žalosno je to da je 1992.g. obustavljena gradnja i da su Zagrepčani do tada uložili 160 milijuna eura, čime je završeno samo 45% radova. Također je žalosno što je gradnja obustavljena i punih 15 godina nijedna stranka na vlasti nije u nju ulagala. Da nije bilo obustave, sigurno bi se puno manje trebalo uložiti nego sada, kada je u ruševnom stanju.

Ovaj put odlučila sam pohvaliti vlast, ali moram priznati da me kopka je li i ova najava o obnavljanju bolnice u Blatu zaista - borba za OPĆE DOBRO, ili je najava za veliku koaliciju HDZ-SDP? Daj Bože da je ovo prvo!

Što vi mislite o tome?Arhiva

O meni

  Iva Mia Erak
  Glasnogovornica DC-a

 • Zamjenica predsjednika Gradske Organizacije DC-a
 • Rođena 12. studenog 1977. u Zagrebu
 • Osnovu školu završila u Zagrebu i Filipinima
 • Srednju školu završila u Zagrebu i NR Kini
 • Fakultet završila na britanskom fakultetu u NR Kini sa 19 godina
 • Magistrirala na Fakultetu Političkih Znanosti u Zagrebu sa 22 godine


Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se