četvrtak, 30.08.2007. 10:41

Uspješne banke = lihvarenje

Već par godina čitam kako se naše banke besramno hvale s povećanjem svoje dobiti. Da sam na mjestu sadašnjeg predsjednika Uprave neke strane banke i da zarađujem toliku dobit pokrila bih se po glavi i molila Boga da nijedan novinar ne dođe do tog podatka. Zašto? Zato jer velika dobit znači izvlačenje novca iz gospodarstva i velike kamatne stope, drugim rječima - lihvarenje! Najviše boli činjenica da je 98% banaka u stranom vlasništvu i da velika većina tog novca nije REINVESTIRANA već izvučena iz zemlje.

Banke i novacPrivremeni revidirani podaci Hrvatske narodne Banke (HNB) pokazuju da su banke u Hrvatskoj u prvom polugodištu ove godine ostvarile brutto dobit od 2,48 milijardi kuna. To je za 20,43% veća dobit nego u prvom polugodištu prošle godine!!!! Radi usporedbe - u zemljama EU uspješne banke ostvaruju dobit od 5-7%.

Ove činjenice jasno pokazuju da su "hrvatske" banke usmjerene na destimuliranje gospodarstva s velikim kamatnim stopama i na izdavanje super brzih potrošačkih kredita. Danas u ovoj državi čovjek prije dobije kredit za auto nego za proizvodnju. Zašto? Zato jer se potrošački kredit počne vraćati odmah, a gospodarski kredit može imati i poček od nekoliko godina. Ako imaju hrabrosti, neka banke objave specifikaciju plasmana svoje novčane mase i kamatnu stopu.

Kanađani su to riješili na sljedeći način: osnovali su Federal Development Bank (FDB). To je banka koja u suradnji s vladom određuje koji su to projekti od strateške važnosti (naravno, u skladu sa strateškim gospodarskim planom) te navedene projekte kreditira sa 1%. Dakle, ovdje se ne gleda zarada banke, već isključivo strateški razvoj gospodarstva. To znači da ako je u strateškom gospodarskom planu razvoj brodogradnje, tada će projekti koji razvijaju sektor brodogradnje biti kreditirani s 1%. Dakle, država je ta koja ima glavnu ulogu! Država mora napraviti strateške smjernice i osnovati državnu banku koja će poticati te strateške smjernice.To je princip i u drugim razvijenim zemljama kojima je gospodarska politika na prvom mjestu. Bitno je naglasiti da se takvi krediti, koji su od strateškog interesa za državu, RJEŠAVAJU U ROKU OD 2-4 TJEDNA te za njih jamči država, ukoliko poduzeće nema imovine za hipoteku.To je bitno za mlade poduzetnike i početnike.

U Hrvatskoj bi se slična stvar mogla napraviti od Hrvatske Poštanske Banke (HPB). Hrvatska Poštanska Banka je jedina banka u državnom vlasništvu. Kada bi naše državne institucije i firme poslovale preko HPB-a, a ne preko stranih banaka, tada bi imali vlastiti kapital za plasman u naše gospodarstvo bez zaduživanja u inozemstvu.

Ovakvom strategijom stvorili bi se uvjeti za povećanje produktivnosti i konkurentnosti našeg gospodarstva, čime se rješavaju i svi drugi problemi (zaposlenost, infrastruktura i sl.). Mikroekonomija bez ovakve strategije nema šanse konkurirati na EU tržištu.



Arhiva

O meni

    Iva Mia Erak
    Glasnogovornica DC-a

  • Zamjenica predsjednika Gradske Organizacije DC-a
  • Rođena 12. studenog 1977. u Zagrebu
  • Osnovu školu završila u Zagrebu i Filipinima
  • Srednju školu završila u Zagrebu i NR Kini
  • Fakultet završila na britanskom fakultetu u NR Kini sa 19 godina
  • Magistrirala na Fakultetu Političkih Znanosti u Zagrebu sa 22 godine