ithinkofdemons

petak, 11.05.2007.

Marketing kraja svijeta


NINE INCH NAILS – YEAR ZERO

Zahvaljujući zabavnoj i blago misterioznoj promociji (skriveni web siteovi, usb-driveovi sa pojedinim pjesmama pronađeni u dvoranama nakon europskih nastupa, curenje pojedinih pjesama na Internet) izdavanje ovog albuma je čak bio i užitak iščekivati. Sve zajedno je dio konceptualne priče «Year Zero» koja je veća od samog albuma, tako da se šuška i o filmskoj verziji. Iako počiva na futurističkom konceptu «Year Zero» jasno oslikava sve paranoje i strahove današnjeg društva, pa ako vas zanima kako zvuči 2007. na Planeti ovaj CD je sve što trebate.



Glazbeni inovativac, producent, industrial-rock zvijezda, Trent Reznor je ozbiljan momak, a njegov novi album «Year Zero» bavi se ozbiljnim temama, u slučaju naravno da prognoziranje kraja svijeta i raspad totalitarnog društva u bliskoj 2022. godini smatrate dovoljno ozbiljnima. Nacrti novih pjesama nastajali su na Trentovom laptopu u tour busu tijekom turneje za prethodni, jako hvaljeni album «With Teeth» koji je označio svojevrstan povratak u vrhunsku umjetničku formu, ali i na top-ljestvice. Osim što je tematski određen kao konceptualan rad, svojim je zvukom «Year Zero» također poseban, dosta agresivniji u odnosu na prethodnika.
Pjesme, njih 16, ne možemo nazvati nepristupačnima. Dapače, unatoč ciljanoj progresivnosti (u kojoj bi se netko drugi lako izgubio), prilično su izravne, a neke od njih poput «The Good Soldier», «Capitol G» ili «In This Twilight» imaju i izražen hit potencijal koji Reznoru nikada nije bio stran (čitaj: «Head Like The Hole», «Closer», «Hurt»). No, valjda da bi što bolje dočarao uznemirujuće teme koje ga zaokupljaju Reznor se iste potrudio zvučno ukrasiti sveopćom «over the top» distorzijom te sa više slojeva različitih šumova, sampleova, loopova, a kako će sam priznati, uzore takvom kolažnom slaganju zvuka pronašao je u ključnim pločama Public Enemy i njihovog produkcijskog tima, The Bomb Squad. Iako svoj rad Reznor sam naziva teškim i ne baš prijateljskim jasno ga želi razgraničiti od bilo kakvog vezivanja uz heavy metal, te ističe da «nulta godina» ne zvuči poput ničega na što trenutno možete nabasati na glazbenoj sceni. Ne laže. Uostalom, zar nije uvijek bio priča za sebe, priča koja i nakon gotovo 20 godina uspijeva ostati svježa i relevantna u današnjim vremenima kad glazbena industrija sve više postaje tek industrija. Trent Reznor, čovjek-bend, umjetnik koji zaslužuje vaše vrijeme. Iskoristite ga jer ga ionako nemamo napretek. 2022. nastupa kraj! Sve ponovno ispočetka.


- 12:57 - Pljuni (0) - Baci na papir - #

<< Arhiva >>