ithinkofdemons

utorak, 13.12.2005.

IRON & WINE with CALEXICO – „IN THE REINS“ (Overcoat Recordings)


To što traje ni 30 minuta nikako ne umanjuje vrijednost ovog albuma, čijih će vam sedam pjesama pružiti osjećaj zaokruženog putovanja kakvog donosi pročitana knjiga ili odgledani film. Usput, «In the Reins» će fanovima i Iron & Wine i Calexica pružiti kratku utjehu dok čekaju nove „full-lenghte“ svojih favorita, ali nikako nije samo mali predah u diskografiji obaju bendova. Radi se naime o „americana“ suradnji desetljeća između novopridošlice na indie sceni, Samuela Beama (a.k.a. Iron & Wine) koji je većinski autor svih pjesama i sad gotovo veterana iz Arizone, Johna Convertina i Joeyja Burnsa koji pod institucijom znanom kao Calexico osiguravaju svoju famoznu glazbenu nadgradnju davajući dodatnu dimenziju profinjenim i emotivno uzvišenim Beamovim tekstovima, baš kao u okosnici albuma, prekrasnoj snolikoj baladi „Sixteen, Maybe Less“ koja opisuje susret dvoje davnih ljubavnika nakon što su i on i ona odradili svoj bračni staž sa drugim partnerima. I začudo, pjesma uspijeva ne odlutati u jeftinu melodramatiku, a ostati dovoljno dirljiva. No, nije to sve, u ostalih šest pjesma vješto se poigravaju sa blues, country i jazz idiomima, dok poletna „History Of Lovers“ donosi dašak kalifornijskog soft-rocka 70-ih.



Sam Beam se već na dva albuma za Sub Pop („The Creek Drank The Cradle“ i „Our Endless Numbered Days“) dokazao kao izvanserijski autor, no pošto se radi o uglavnom ogoljenom zvuku bez suvišnog studijskog „brisanja prašine“ iznenađujuće je lijepo čuti da se njegove „male“ pjesme tako fino uklapaju u grandiozniju produkciju i bogatstvo zvuka puhača, vibrafona i šire palete žičanih instrumenata koji uključuju razne fino dozirane električne i akustične gitare ili neizostavni banjo.
Calexicu i Beamu pomažu i pjevačica Natalie Wyants kao i Salvador Duran, flamenco gitarist i pjevač iz Tuscona, Arizona. Pridružite ovaj cd svojoj kolekciji da se Vaši Youngovi, Coheni, Fleetwood Macovi i primjerak „Nebraske“ tamo na polici ne osjećaju usamljeno, a provjerite Iron & Wine i na soundtracku za film „In Good Company“ koji se nedavno pojavio u našim videotekama.
Preporuka za kraj: Nedavno je i službeno potvrđeno, oba benda 9. svibnja 2006. gostuju u klubu Pauk u Zagrebu. Calexico su, podsjetimo se, u kolovozu ove godine svirali u Puli.

- 18:12 - Pljuni (2) - Baci na papir - #

<< Arhiva >>