:....Don Ivan Bosco....:


Rodio se 16. kolovoza 1815. u selu Becchi kod Castelnuovo d'Asti (danas Castelnuovo don Bosco, sjeverna Italija). Roditelji su mu bili siromašni zemljoradnici. Kad je imao dvije godine, umro mu je otac. Njegova mati Margarita odgojila ga je uz velike napore, ali s ljubavlju. Učeći kako se obrađuje zemlja, Ivan je od nje naučio promatrati Božju veličinu u zvjezdanom nebu, u bogatstvu plodova i u tuči koja je znala uništiti vinograde.

Jedan tajanstveni san u devetoj godini naznačio je njegov životni put. Godine koje su slijedile nosile su pečat toga sna. Majka i sin naslućivali su novi put. Margarita je podnijela velike žrtve u učinila sve što je mogla da joj sin postane svećenik.


Imao je 26 godina kad je 1841., kao istom zaređeni svećenik, došao u Torino. Njegov duhovni vođa svećenik Josip Cafasso, dao mu je ovaj savjet: "Pođi gradom i dobro promatraj život!" Tada je vidio svu ljudsku bijedu. U predgrađima je sve kuhalo od nezadovoljstva. Život u barakama radničkih četvrti bio je očajan. Mladi su lutali ulicama besposleni, izgubljeni i spremni na svako zlo.

Najviše ga se dojmio susret s maloljetnim delikventima u zatvoru. Tada je odlučio: "Moram na svaki način spriječiti ovu tragediju mladih!" Mnogi su svećenici čekali mlade doseljenike da dođu u crkvu i u sakristiju na uobičajeni vjeronauk, ali to je bilo vrijeme novih putova, vrijeme pokretnog apostolata po ulicama, trgovima, gostionicama i uredima. Neki su i to pokušali. Don Bosco je bio jedan od njih.

Na blagdan Bezgrešne, 8. prosinca 1841., približio se mladom doseljeniku, dječaku Bartolomeu Garelliju iz Astija. Tri dana kasnije imao je devet takvih sirotana a poslije tri mjeseca broj se povećao na dvadeset i pet. U ljeto 1842. bilo ih je osamdeset. Tako nastaje oratorij.

Ali neki od ovih dječaka ne znaju kamo bi pošli spavati, osim u javna gradska prenoćišta. Problem kako u potpunosti udomiti dječake-beskućnike postaje za don Bosca temeljni problem. Njegova prvotna dobrotvorka nije nikakva barunica nego njegova majka. Margarita, siromašna nepismena seljanka, u svojoj 59. godini napušta svoju kuću na selu i dolazi u Torino da kuha i pere za don Boscove štićenike.

Među dječacima kojima je don Bosco bio otac i učitelj našlo se i onih koji su ga željeli nasljedovati. Tako je nastala Salezijanska družba - Družba svetog Franje Saleškog. U jesen 1853. zabrujale su u Valdoccu prve radionice. Don Bosco je bio prvi majstor.

20. siječnja 1854. službeno je potvrđena Salezijanska družba. 30. srpnja 1860. prvi "don Boscov dobrovoljac" Mihael Rua postao je svećenik. Na kraju svog života don Bosco će moći reći da je gotovo 3000 svećenika izašlo iz redova njegovih dječaka.

U ožujku 1864. položen je kamen-temeljac za baziliku Marije Pomoćnice u Valdoccu. Osam godina kasnije don Bosco je započeo još jedno Gospino "svetište", Družbu kćeri Marije Pomoćnice.

Studeni 1875. Deset prvih salezijanaca otputovalo je za Južnu Ameriku. Iste su godine osnovani "Suradnici", treća grana salezijanske obitelji. Na samrti je don Bosco rekao svojim Suradnicima: "Bez vaše pomoći ne bih mogao ništa učiniti. Vaša je ljubav otrla mnoge suze i spasila brojne duše."

Najveće djelo koje je don Bosco ostavio Crkvi jest njegov "preventivni sustav" u odgoju djece. Kad bi ga zapitali za tajnu uspješne "prisutnosti među dječacima", koja je velike zavode pretvarala u "obitelji" gdje se svi vole, odgovarao je s tri riječi:razum, vjera, ljubaznost. Kad nema prijetnji, nego se urazumljuje odgajanika, kad je Bog "domaćin kuće", kad nema straha jer vlada ljubav, onda je to prava obitelj.

Don Bosco je umro u zoru 31. siječnja 1888. Salezijancima koji su bdjeli uz njegov krevet šaptao je posljednjim snagama: "Volite se kao braća. Činite dobro svima, zlo nikome... Recite mojim dečkima da ih sve čekam u nebu."

Za svako ljudsko biće velika je sreća ako u životu u pravi trenutak susretne pravog čovjeka. Mnogo Te ljudi susreće i mimoilazi, a malo Te tko pogleda, pogotovo ako nešto tražiš. Nitko Te ne poziva kao Krist: "Dođi i idi za mnom!" Govorim Ti o čovjeku koji je zaustavio tisuće mladih, zadržao se s njima, pozvao ih Kristovim riječima, oduševio ih za Nj i učinio ih sretnima. Zvao se Ivan Bosco (Bosko), a svi su ga od milja zvali "don Bosco".

[IMG]http://img89.imageshack.us/img89/5363/f1494pb.th.jpg[/IMG]
Don Boscove misli:
VJERA Da se mogu izdržati najokrutnija iskušenja, potrebna je velika vjera u Boga. Vjera može izvesti sve.
ŠTOVANJE GOSPE Gajite veliku, nježnu, istinsku i postojanu pobožnost prema Mariji. Kad biste znali koliku važnost ima ta pobožnost, ne biste je zamijenili za sve zlato svijeta.
POSJET EUHARISTIJI Hoćete li da vam Gospodin udijeli mnoge milosti? Često ga posjećujte. Hoćete li da vam udijeli malo? Posjećujte ga rijetko. Hoćete li da vas sotona napastuje? Posjećujte rijetko euharistijskog Spasitelja. Hoćete li da od vas bježi? Posjećujte često Isusa. Hoćete li da pobijedite sotonu? Nađite se češće kod Isusovih nogu. Hoćete li da vas sotona pobijedi? Nemojte posjećivati Isusa. Dragi moji! Posjet euharistijskom Spasitelju neophodno je potreban da se svlada sotona. Posjećujte, dakle, često Isusa i sotona vas naikad neće nadvladati.
[IMG]http://img299.imageshack.us/img299/8844/f1412dr.th.jpg[/IMG]
Posijetite DON BOSCOVU STRANICUi saznajte više.
[IMG]http://img299.imageshack.us/img299/7185/f2356qg.th.jpg[/IMG]


31.01.2006. | 18:23 | 7 K | P | # | ^

::.........Što je istina?..........::


...i danas se pitaju
mudri i moćni
dok gledaju Istinu
čavlima zakovanim!


Antun Matošević


30.01.2006. | 19:40 | 4 K | P | # | ^

:....4.NEDJELJA KORZ GODINU....:


Dobra večer dragi moji priajtelji!
Danas je 4.NEDJELJA KROZ GODNU ,kao što ste vidjeli u naslovu,stoga
današnja misna čitanju su:
Prvo čitanje: (Pnz 18,15-20)

Čitanje Knjige Ponovljenog zakona

Mojsije reče narodu: "Proroka kao što sam ja, iz tvoje sredine, od tvoje braće, podignut će ti Gospodin, Bog tvoj: njega slušajte!
Posve onako kako si i tražio od Gospodina, Boga svoga, na Horebu, na dan zbora, kad si govorio: 'Neću više slušati glas Gospodina, Boga svoga, niti želim više gledati taj silni oganj da ne poginem!' Nato mi reče Gospodin: 'Pravo su rekli. Podignut ću im proroka između njihove braće, kao što si ti. Stavit ću svoje riječi u njegova usta da im kaže sve što mu zapovjedim. A ne bude li tko poslušao mojih riječi što ih prorok bude govorio u moje ime, taj će odgovarati preda mnom. A prorok koji bi se usuđivao govoriti što u moje ime što ja ne budem zapovjedio da govori i koji bi govorio u ime drugih bogova, takav prorok neka se pogubi.'"

Riječ je Gospodnja.

Pripjevni psalam: (Ps 105,1b.2-6.8-9)

Dođite, kličimo Gospodinu,
uzvikujmo Hridi, Spasitelju svome!
Pred lice mu stupimo s hvalama,
kličimo mu u pjesmama!

Dođite, prignimo koljena i padnimo nice,
poklonimo se Gospodinu koji nas stvori!
Jer on je Bog naš, a mi narod paše
njegove, ovce što on ih čuva.

O da danas glas mu poslušajte:
"Ne budite srca tvrda kao u Meribi,
kao u dan Mase u pustinji
gdje me iskušavahu očevi vaši,
iskušavahu me premda vidješe djela moja."

Drugo čitanje: (1Kor 7,32-35)

Čitanje Prve poslanice svetoga Pavla apostola Korinćanima

Braćo! Rado bih da budete bezbrižni. Neoženjen se brine za Gospodnje, kako da ugodi Gospodinu. A oženjen se brine za svjetovno, kako da ugodi ženi, pa je razdijeljen. I žena neudana i djevica brine se za Gospodnje, da bude sveta i tjelom i duhom; a udana se brine za svjetovno, kako da ugodi mužu. Ovo pak govorim vama na korist, ne da vam postavim zamku, nego da primjerno i nesmetano budete privrženi Gospodinu.

Riječ je Gospodnja.

Evanđelje: (Mk 1, 21-28)

Čitanje svetog Evanđelja po Marku

U grad Kafarnaumu Isus u subotu uđe u sinagogu i poče naučavati. Bijahu zaneseni njegovim naukom. Tâ učio ih je kao onaj koji ima vlast, a ne kao pismoznanci. A u njihovoj se sinagogi upravo zatekao čovjek opsjednut nečistim duhom. On povika: "Što ti imaš s nama, Isuse Nazarećanine? Došao si da nas uništiš? Znam tko si: Svetac Božji!" Isus mu zaprijeti: "Umukni i iziđi iz njega!" Nato nečisti duh potrese s njime pa povika iz svega glasa i iziđe iz njega. Svi se zaprepastiše te se zapitkivahu: "Što li je ovo? Nova li i snažna nauka! Pa i samim nečistim dusima zapovijeda, i pokoravaju mu se."
I pročulo se odmah o njemu posvuda, po svoj okolici galilejskoj.

Riječ je Gospodnja.

Danas mi se posebno urezala u sjećanje ova priča:

Zajedno sa sv.Franjo Asiškim u Porcijunkuli okupila su se braća.
Jednome od braće svake večeri u snu se prikazavo
Isus,stoga je zatražio pomoć od sv.Franje.
Na to mi je sv.Franjo rekao:''Ako je Isus pitaj ga dali mu možeš pljunuti u lice.
Ako pristane to je Gospodin Svevišnji. Ako se okrene i ode to je đavao.
I tako brat to učini .
Sljedeće jutro brat je došao k ostalima i sv.Franjo ga upita što se dogodilo
na to mu je ovaj odgovorio:''S teškom mukom pitao sam ga dali mu mogu pljunuti u
lice , a on je otišao''....

Svećenik je pričao o đavlu.
Rekao je kako mi možemo sami nadvladati đavla s Isusom.
Zar ne?
Image Hosted by ImageShack.us
MOJA ZVIJEZDA

Danijela Koren, Andrina Maltar
FRAMA band "Libertas"


Tamne su ove noći
Al’ se zvijezda uvijek pali
Čija li je, pitam se
Zašto voli moj osmjeh mali?
Zašto voli moje suze, moju dušu, moje snove?
Zašto je tu kad vjetrovi pušu?
Zašto voli oči ove?
Kriste, ti si moja zvijezda
Koja sjaji najjače
Ti si moja ljubav
Koju volim najviše
I kad padne noć
Kad sam u tišini sama
Znam da ti si Kriste s nama!


Gledam sunce što na nebu sjaji i tihe kapljice kiše
Tvoju prisutnost osjećam
Ti voliš moj osmjeh mali
Ti voliš moje suze moju dušu i moje snove
Tu si kad vjetrovi pušu
I voliš oči ove.

Evo jedne obavjesti,danas je blagoslovlje novootvoreni Duhovni centar ''Emaus'' u Franjevačkom samostanu u Varaždinu.

Ovaj tjedan slavimo:
30.1.-Martina,Gordana
31.1.-Ivan Bosco,Julije
1.2.-Brigita,Miroslav,Sever
2.2.-SVIJEĆNICA,PRIKAZANJE GOSPODNJE
3.2.-Sv.Blaž,Sv.Vlaho;tripun
4.2.-Andrija Corsini,Veronika Jeruzalemska
5.2.-5.NEDJELJA KROZ GODINU,Agata,Dobrilo

Laku noć dragi moji i neka anđeli budu s nama.


29.01.2006. | 20:38 | 2 K | P | # | ^

:::........Hvala Ti Isuse............:::


POHVALE ISUSU
Hvala Ti, Gospodine Isuse!

( ovo se može ponavljati prije svakog pozdrava )



Hvala Ti Isuse, Ti si moj život, moja ljubav.

Hvala Ti Isuse, Ti si ime iznad svakog imena.

Hvala Ti Isuse, Ti si Emanuel, Bog s nama.

Hvala Ti Isuse, Ti si kralj kraljeva.

Hvala Ti Isuse, Ti si kralj stvaranja.

Hvala Ti Isuse, Ti si kralj svemira.

Hvala Ti Isuse, Ti si Gospodar gospodara.

Hvala Ti Isuse, Ti si Svemogući.

Hvala Ti Isuse, Ti si Krist.

Hvala Ti Isuse, Ti si Krist, kralj.

Hvala Ti Isuse, Ti si Jaganjac Božji.

Hvala Ti Isuse, Ti si lav iz plemena Judina.

Hvala Ti Isuse, Ti si zvijezda jutarnja.

Hvala Ti Isuse, Ti si naš pobjednik i naš štit.

Hvala Ti Isuse, Ti si naša snaga i naša pjesma.

Hvala Ti Isuse, Ti si Put života našega.

Hvala Ti Isuse, Ti si jedina istina.

Hvala Ti Isuse, Ti si pravi Život.

Hvala Ti Isuse, Ti si čudesni Utješitelj.

Hvala Ti Isuse, Ti si knez mira.

Hvala Ti Isuse, Ti si svjetlost svijeta.

Hvala Ti Isuse, Ti si živa Riječ.

Hvala Ti Isuse, Ti si naš Otkupitelj.

Hvala Ti Isuse, Ti si Mesija.

Hvala Ti Isuse, Ti si Pomazanik.

Hvala Ti Isuse, Ti si Svetac Izraelov.

Hvala Ti Isuse, Ti si dobri Pastir.

Hvala Ti Isuse, Ti si vrata ovcama.

Hvala Ti Isuse, Ti si Gospodin vojska.

Hvala Ti Isuse, Ti si Stijena svih vremena.

Hvala Ti Isuse, Ti si moj Zaklon.

Hvala Ti Isuse, Ti si Spasitelj svijeta.

Hvala Ti Isuse, Ti si čvrsti Toranj.

Hvala Ti Isuse, Ti si Gora utočišta.

Hvala Ti Isuse, Ti si kruh života.

Hvala Ti Isuse, Ti si Izvor svake svetosti.

Hvala Ti Isuse, Ti si Voda živa.

Hvala Ti Isuse, Ti si pravi Trs.

Hvala Ti Isuse, Ti si moj Zaručnik, moj Stvoritelj

Hvala Ti Isuse, Ti si naša Jakost.

Hvala Ti Isuse, Ti si Osloboditelj.

Hvala Ti Isuse, Ti si naša Pobjeda.

Hvala Ti Isuse, Ti si naše Spasenje.

Hvala Ti Isuse, Ti si naša Pravda.

Hvala Ti Isuse, Ti si naša Mudrost.

Hvala Ti Isuse, Ti si naše Posvećenje.

Hvala Ti Isuse, Ti si naše Opravdanje.

Hvala Ti Isuse, Ti si Vrata.

Hvala Ti Isuse, Ti si veliki JA JESAM.

Hvala Ti Isuse, Ti si Veliki Svećenik.

Hvala Ti Isuse, Ti si Kamen ugaoni.

Hvala Ti Isuse, Ti si Temelj sigurni.

Hvala Ti Isuse, Ti si naša Radost.

Hvala Ti Isuse, Ti si Dio baštine naše.

Hvala Ti Isuse, Ti si moje ozdravljenje i Punina života.

Hvala Ti Isuse, Ti si naš Savez.

Hvala Ti Isuse, Ti si Obećanje Očevo.

Hvala Ti Isuse, Ti si Vječni.

Hvala Ti Isuse, Ti si Bog Preuzvišeni.

Hvala Ti Isuse, Ti si Janje žrtvovano.

Hvala Ti Isuse, Ti si Sudac pravedni.

Hvala Ti Isuse, Ti si miomirisni Balsam iz Gileada.

Hvala Ti Isuse, Ti si snažni Vojnik


28.01.2006. | 21:42 | 1 K | P | # | ^

::...........Što je čovjek?...........::


ŠTO JE ČOVJEK?



Čovjek je travka što dugo ne traje i sjena što začas nestaje.
Čovjek je pjena što brzo se topi i cvijet što začas oči sklopi.
Čovjek je dim što brzo iščezava i vatra što sama sebe uništava.
Čovjek je list što brzo otpadne i glasšto već začas nestane.
Čovjek je rijeka što brzo protječe i svijeća što začas dogorjet će.
Čovjek je čaša što se razbije i san što tek kratko traje.
Čovjek je vosak što brzo omekša i ruža što začas se namreška.
Čovjek je najprije rumen i lijep, al ubrzo već je mrtav i blijed.
Čovjek je najprije bogat i mlad, al ubrzo zatim pokojnik je tad;
prizor prolaznosti
i zrcalo besmrtnosti.


27.01.2006. | 21:16 | 4 K | P | # | ^

:..........Molitva učenika sv.Antunu............:


Molitva učenika ili studenta

Sveti Antune! U svome si se životu proslavio učenošću i mudrošću i bio velik prijatelj učenika i studenata. Ti znaš od kolike je za mene važnosti moj studij i kolik trud od mene zahtijeva! Zato mi isprosi čvrstu volju da mu se ustrajno posvetim, bistru pamet da uspješno u njemu napredujem i dobro pamćenje da lakše svladavam studijske teškoće.

Neka mi škola bude ozbiljna priprema za život. Po tvom primjeru želim i ja, uz ljudsko znanje i mudrost, sve bolje upoznati Isusa Krista i njegovu Radosnu vijest.

O dragi Sveče, daj da mogu uspješno nastaviti svoj studij, sretno položiti sve ispite i spreman poći u život na korist društvu i Crkvi. Amen.
Image Hosted by ImageShack.us


26.01.2006. | 20:12 | 2 K | P | # | ^

:......Sveta Marija,žena od malo riječi......:



Sveta Marijo, ženo od malo riječi, moli za nas koji neizlječivo bolujemo od mnogorječja.
Sposobni smo se služiti riječju, da misao više skrijemo nego otkrijemo, izgubismo osjećaj za jednostavnost.
Uvjereni, da bismo se potvrdili u životu, kako moramo govoriti i onda kad nemamo što reći, postali smo brbljavi i neumjereni.
Stručnjaci u tkanju paučine riječi nad ponorom "besmisla", često se sunovraćamo u crne zamke besmislica kao muhe u tintarnicu.
Nesposobni da uđemo u bit stvari, stvorili smo sebi baroknu dušu koja se služi izrazima kao štukaturom, vrtimo se oko problema ukrasima svoje književne lukavosti.
Sveta Marijo, ženo od malih riječi, moli za nas grešne, na kojih se usnama riječ rasprši u vir beznačajnih glasova bez ikakva smisla. Pretvara se u tisuću ljuski beznadnih naglasaka. Nastaje riječ, ali bez sadržaja. Ispunja nam usta, ali nutrinu ostavlja praznom. Pričinja nam se kao zajedništvo, a ne dostiže ni suvisli razgovor sa samim sobom. I nakon što izgovorimo mnoge riječi, čak otmjeno i sipajući, ostavljaju nam mučninu suhoće: kao likovi na kamenu žlijebu nekih izvora koji više ne daju vodu, a na kojih liku osta samo zgrčen podrugljiv izraz.
Sveta Marijo, ženo od malo riječi, koje nadljudska veličina lebdi u brzo izgovorenu drhtaju jednog "fiat", moli za nas grešne koji smo, između oporavaka i ponovnih padova, stalno izloženi trovanju riječima.
Štiti naša usta od beskorisnih nadimanja. Daj da naši glasovi, svedeni na bitno, uvijek izviru iz kruga otajstva i donose miomiris šutnje.
Učini nas, poput sebe, sakramentom prozirnosti.
Konačno nam pomozi da se, kratkoćom jednog "da" rečenoga Bogu, utopimo u nj kao u beskrajno more.


25.01.2006. | 20:33 | 1 K | P | # | ^

::::.......Sv.Franjo Saleški.........:::::


Svetac Naučitelj Biskup
Sv. Franjo Saleški rođen je 1567. godine u plemičkom dvorcu svojih roditelja u Savoji. Roditelji su mu omogućili kvalitetno školovanje. Franjo se u to vrijeme bavio razmišljanjima o kalvinskom nauku prema kojemu je određen broj onih koji će biti spašeni. Franjo se bojao da nije u onom broju koji će biti osuđeni na vječnu propast. Otac mu se silno usprotivio kada je izjavio da želi postati svećenik. Nakon što je završio teološki studij i postao svećenik Franjo odlazi u pokrajinu pored Ženevskog jezera koja je bila središte kalvinizma i tu je ispravno naučavajući uspio vratiti 70.000 duša nazad u katoličku vjeru. Izašavši na glas kao izvanredan dušobrižnik i veliki borac za pravovjerje papa ga imenuje ženevskim biskupom. Kao biskup osniva dvije Družbe i razvija veliku spisateljsku djelatnost. Umire u 55. godini 1622. godine.

Njegovo najpoznatije pisano djelo Filotea namijenjena je onima koji žive u obiteljima, jurnjavama života i stoga smatraju da svetost nije za njih. Ovo veliko djelo doživjelo je više od tisuću izdanja, a već 1656. godine biva prevedeno na 17 jezika. Bio je naučitelj koji pobožnost unosi u svijet i svijet u nju. Proglašen je zaštitnikom katoličkih novinara i pisaca. Image Hosted by ImageShack.us


24.01.2006. | 19:10 | 7 K | P | # | ^

:.....Ne boj se.....:


Ne boj se! Samo vjeruj!

Image Hosted by ImageShack.us


23.01.2006. | 19:51 | 4 K | P | # | ^

:.Hajdete za mnom učinit ću vas ribarima ljudima.:


Pozdrav dragi moji!
Danas sam bila u crkvi kao i svaku nedjelju do sada,a i ubuduće.
Za one koji nisu bili na misi i nisu imali prilike čuti riječ Gospodnju evo današnja
misna čitanja:
Prvo čitanje: (Jon 3,1-5.10)

Čitanje Knjige proroka Jone

Riječ Gospodnja dođe Joni drugi put:
"Ustani", reče mu, "idi u Ninivu, grad veliki, i propovijedaj u njemu što ću ti reći."
Jona ustade i ode u Ninviu, kako mu Gospodin zapovijedi. Ninvia bijaše grad veliki pred Bogom - tri dana hoda. Jona prođe gradom dan hoda, propovijedajući: "Još četrdeset dana i Ninvia će biti razorena."
Ninivljani povjerovaše Bogu; oglasiše post i obukoše se u kostrijet, svi od najvećega do najmanjega. Bog vidje što su činili: da se obratiše od svojega zlog puta. I sažali se Bog zbog nesreće kojom im bijaše zaprijetio, i ne učini.

Riječ je Gospodnja.

Pripjevni psalam: (Ps 25, 4-9)

Pokaži mi, Gospodine, putove svoje,
nauči me svojim stazama!
Istinom me svojom vodi i pouči me
jer ti si Bog, moj Spasitelj!

Spomeni se, Gospodine, svoje nježnosti
i ljubavi svoje dovijeka.
Spomeni me se po svojoj ljubavi -
radi dobrote svoje, Gospodine!

Gospodin je sama dobrota i pravednost:
grešnike on na put privodi.
On ponizne u pravdi vodi
i uči malene putu svome.

Drugo čitanje: (1Kor 7,29-31)

Čitanje Prve poslanice svetoga Pavla apostola Korinćanima

Ovo hoću reći, braćo: Vrijeme je kratko!
Odsada i koji imaju žene,
neka budu kao da ih nemaju;
i koji plaču, kao da ne plaču;
i koji kupuju, kao da ne posjeduju;Image Hosted by ImageShack.us
i koji uživaju ovaj svijet,
kao da ga ne uživaju,
jer - prolazi obličje ovoga svijeta.

Riječ je Gospodnja.

Evanđelje: (Mk 1, 14-20)

Čitanje svetog Evanđelja po Marku

Pošto Ivan bijaše predan, otiđe Isus u Galileju. Propovijedao je evanđelje Božje: "Ispunilo se vrijeme, približilo se kraljevstvo Božje! Obratite se i vjerujte evanđelju!" I prolazeći uz Galilejsko more, ugleda Šimuna i Andriju, brata Šimunova, gdje ribare na moru; bijahu ribari. I reče im Isus: "Hajdete za mnom i učinit ću vas ribarima ljudi!" Oni odmah ostaviše mreže i pođoše za njim.
Pošavši malo naprijed, ugleda Jakova Zebedejeva i njegova brata Ivana: u lađi su krpali mreže. Odmah pozva i njih. Oni ostave oca Zebedeja u lađi s nadničarima i otiđu za njim.

Riječ je Gospodnja.

[QUfanje ,vjera i ljubav u životu uvijek ostanu![/Q]
Ove su mi se riječi najviše urezale u pamćenje i govore pravu istinu.
I sjećam se riječi iz propovijedi da trebamo biti zahvalni i onome koji nas je doveo do spozanja Boga.

Nešto bih danas i rekla o prelijepoj Djevici Mariji:
Evo jedne pjesme:

MARIJINA ŠUTNJA

Majko šutnje i poniznosti,
ti živiš izgubljena i nađena u moru bez dna
Otajstva Gospodnjeg.
Ti si rapoloživost i prihvatljivost,
Ti si plodnost i punina,
Ti si pažnja i skrb za braću...
Daj da shvati da ljutnja nije nehaj za ljude,
već vrelo snage i zračenja;
nije zatvaranje nego otvaranje srca,
razvijanje krila;
i da uzmnognemo rasipati bogatstvo,
moramo ga prije zgrnuti.
Svijet se davi u moru rastresenosti,
a nije moguće ljubiti braču rastresenim srcem.
Učini da shvatimo da je apostolat bez štunje otuđenje;
i da je šutnja apostolata :udobnost.
Ogrni nas plaštom šutnje,
I udjeli nam snagu Tvoje vjere,
visinu Tvoje nade i dubinu Tvoje ljubavi
O DIVNA MAJKO ŠUTNJE!


NITKO NA SVIJETU NEMA VREMENA

Nitko na svijetu nema vremena,
samo Bog.
I zbog toga mu dolazi sve cvijeće
i zadnja između cvjetova
potočnica ga moli jači sjaj
u svojim plavim očima,
a mrav ga moli za veću snagu
da zgarbi slamku.
A pčela ga moli za jaču pobjednu pjesmu
između purpurnih ruža.
A Bog je prisutan u svakom odnosu,
Kad je starica nenadano susrela svoju mačku
kraj bunara
a mačka svoju hraniteljicu,
bila je to velika radost za njih obje,
a najveća što ih je Bog sastavio
i zajamčio im ovo divno prijateljstvo
petnaest godina.
sam ga u sebi
jer živi u meni i za me
i ja se njemu radujem
Od iskona bili smo skupa
i do konca bit će mi pratilac
moj Bog.


Edith Sődergan
Evo počastila sam vas ovim pjesmama .
Ovaj tjedan crkva slavi:
23.1.-Emercijana,Ema,Vjera
24.1.-Franjo Saleški,Bogoslav
25.1.-Obraćenje sv.Pavla apostola,Ananija
26.1.-Timotej i Tit,Bogoljub,Tješimir
27.1.-Angela Merici,Vitalijan,Pribislav
28.1.-Toma Akyinski,Amadej,Tomislav
29.1.-4.NEDJELJA KROZ GODINU-Valerije,Zdeslav

Laku noć dragi moji i neka anđeli budu s vama.



22.01.2006. | 20:13 | 2 K | P | # | ^

:...........Lice crkve..........:


Lice Crkve

Kad dolazimo u crkvu na misno slavlje ili na molitvu, na trenutak predaha, trenutak sabranosti, zbog rasporeda klupa u većini crkava, najčešće se suočavamo sa zatiljcima drugih vjernika. One pred sobom vidimo s leđa. One uz sebe vidimo postrance, ne licem u lice. One iza sebe ne vidimo. A i oni se suočavaju tek s našim leđima. Našim zatiljcima.

Tako je i kad se u crkvi okupi mnoštvo vjernika i kad ih je omanji broj, rasut po svim crkvenim kutovima. Neobično je što, pogleda uprta prema oltaru, središtu našega okupljanja, nemamo snažnije potrebe da se primaknemo bliže – i oltaru i jedni drugima. Da ne dopustimo praznini da zauzme prostor između nas.

S licima drugih vjernika suočavamo se kad ih propuštamo da prođu mimo nas, kad pružamo znak mira jedni drugima (osim ako svećenik to smatra suvišnim ili nepoželjnim), kad idemo na pričest i vraćamo se na svoja mjesta (premda i tada, najčešće, uzgred).

Dakako, naučili smo jedni druge prepoznavati i s leđa, osobito one nama bliske. No dogodi se i da se zabunimo, pa da lice s kojim se susretnemo nije ono koje smo po leđima očekivali. Tada u nelagodi svrnemo pogled.

Pogledamo li u crkvu s druge strane, od oltara, vidjet ćemo lica. Lica, lica, brojna ili malobrojna lica. Vidjet ćemo lica i na njima sve dugine boje života. Onima koji su u prilici redovito s te strane promatrati crkvu i njezina lica, može se učiniti da je slika Crkve uvijek ista ili da se tek neznatno mijenja. U istim dijelovima crkve, pa i na istim mjestima, redovito su prisutna ista lica. Ponekad izostanu, ali su sljedeći put ponovno ondje, na svom mjestu.

No pogled od oltara, osobito pogled nakon duljeg vremenskog razdoblja, otkrit će onome tko u tu crkvu dolazi kroz niz godina, da se slika Crkve mijenja. Da se neprestano, pa i temeljito, mijenja.

S te se strane uočava da se lica koja vidimo svaki dan, lica za koja nam se čini da su uvijek ista, mijenjaju. Da se mijenjaju i u radosti i u zanosu i u dobi. Lice čovjeka, nekada snažna, sada je pred nama uzdrhtalo i plaho. I odjednom ga više nema. Odjednom više nema ni onog starog bračnog para koji su se uvijek držali za ruke. Nema ni nekih svojedobno silno zanesenih. Moguće ih je obeshrabrila naša nedosljednost. Moguće ih je zbunio nedostatak zanosa u našim životima.

Lice, nekad lijepo, nježno, sada su prekrile bore, duboke bore. No pogleda li čovjek pozornije, vidjet će u njima još dublju, sve dublju nadu. I jednu novu, snažniju nježnost i ljepotu. Dijete, koje je nekad trčalo oko oltara, sad na rukama drži svoje dijete. Čovjek, koji je nekad s podsmijehom govorio o Bogu, sada s osmijehom svjedoči o njemu.

Gledamo li od oltara, vidjet ćemo da se oko njega sabiru lica tolikih dobrih ljudi. Gledamo li srcem, vidjet ćemo da su oko njega sva lica koja su mu se ikad primakla – i ona postojana, i ona nepostojanija. Božja ih ljubav, jednom prigrljene, zauvijek čuva u svom zagrljaju.

I mi svojim licem dajemo vjerodostojnost svim tim licima. I naših lica bez njih više nema niti ih može biti.

Oltar oko kojega smo okupljeni, uči nas našemu licu. Govori o licima onih oko nas. Potiče nas da se susretnemo licem u lice jedni s drugima. Jer to je put koji nas vodi pred lice Božje.

Stjepan LICE







21.01.2006. | 19:31 | 9 K | P | # | ^

:.Ja se u tvoju dobrotu uzdam,nek mi se srce raduje spasenju tvom.:


Prolaziš li svojim danima otvorenih očiju, otvorena srca, vidjet ćeš - neće ti moći ostati skriveno - Božja ti ljubav odasvud progovara. Zauzeta i povjerljiva bdije nad tobom.
Vjeruj: život je zaljubljen u tebe. Nemoj da to bude neuzvraćena ljubav.







20.01.2006. | 19:44 | 3 K | P | # | ^

::::......Bez granice.......:::::


Kažu da ljubav i glupost imaju mnogo sličnosti. Na primjer: mogu biti bezgranične. Čovjek voli bez granica, ali isto tako može valjati gluposti bez granica. Dalje - onaj koje je zaljubljen i onaj koji valja gluposti nemaju veze sa stvarnošću. Jedan i drugi žive u nekom svom svijetu.. Probajte nešto reći zaljubljenom o njegovoj dragoj ili dragom što mu nije po volji. Mislim da će cijeli slijedeći dan Traumatologija imati posla s vama da vas sastavi. Pokušajte isto tako pametnjakoviću koji valja gluposti reći da je glup i da to što govori je glupo doživjet ćete buđenje na Traumatologiji s mogućim trajnim posljedicama.

Ni naša sveta mati Crkva nije imuna ni od jednih ni od drugih. Možda bi ih trebalo uvrstiti u Litanije svih svetih u onaj dio…oslobodi nas, Gospodine! Kako ih prepoznati i razlikovati? Prvi su uvijek u dimu tamjana iz kadionica. Ako vas ne omami dim i miris kadionice uvijek postoji opasnost da dobijete njome i po nosu tako da i u jednom i u drugom slučaju završit s druge strane svijesti. Kao i oni. Drugi su pak uvijek u položaju bacača kamena s ramena. Ramena im ionako služe za nošenja kamena. A poznato je da kamen može izgledati samo onako kako ga vidimo. Čvrst. Izvana ili iznutra isti. Ili pak može u sredini imati šupljinu ili rupu. Umjesto glave i u glavi mozak, oni na ramenima imaju kamen. A nije zgodeno da te netko opali kamenom. Ni kadionicom. Valja se stoga kloniti jednih i drugih.

Kod prvih se je OK. Oni bi zadržali sve kako jest. Nikakove novotarije ne dolaze u obzir. Sve je to vražje djelo. I masonsko. Neprijatelji Crkve ne miruju. Oni su čuvari i jedini znaju sve. Isus je njima posebno na uho izjavio svoju ljubav i obećao im prve stolice do sebe. Oni drugi pak koji na ramenima umjesto glave kamen nose shodno sadržaju na vlastitim ramenima razbili bi sve. U nebo se stiže samo onda kada te oni tresnu. Do samrti.

Ni zaljubljenici ni kamenoramenonošci ne pridonose boljitku Crkve. Jedni i drugi zaboravljaju da je Crkva živi organizam kojemu je potreban i zrak i prilagodba novim uvjetima života. Niti je u njoj sve sjajno niti sve zlo. Vođena od Duha podložna je u vremenu ljudskim slabostima. Čine je vrline i mane njezinih članova koji su u hodu iz staroga i novo, svačenju staroga čovjeka i oblačenju novoga čovjeka. U hodu je suobličavanju, ne ovom ili onom mišljenju, ovom ili onom shvaćanju, ovom ili onom - nego Isusu Kristu koji ju je utemeljio.



19.01.2006. | 18:57 | 4 K | P | # | ^

:.....Tema tjedna....:



Tema ovogodišnjeg Molitvenog tjedna za jedinstvo kršćana koji započinje u srijedu i traje do 25. siječnja je: "Gdje su dvojica ili trojica sabrana u moje ime, Ja sam s njima." Tijekom ovoga tjedna mole se zajedno katolici, pravoslavni i protestanti.

Pozvani smo još jednom moliti se za jedinstvo svih kršćanskih Crkvi, u tjednu koji započinje u srijedu i svršava 25. siječnja. Monsinjor Eleuterio Fortino, dotajnik Papinskoga vijeća za promidžbu jedinstva kršćana, kazao je kako se molitva za jedinstvo odvija uvijek istim putom prema punom jedinstvu. To je trenutak kad razmišljamo što je napravljeno, o otvorenim pitanjima i poglavito o potrebi molitve za jedinstvo, o stvarnim pothvatima.

Tijekom ovoga tjedna mole se zajedno katolici, pravoslavni i protestanti. Drugi vatikanski sabor je nama katolicima rekao kako je zajednička molitva učinkovito sredstvo za postizanje milosti jedinstva. Ove godine, naročito, Molitveni tjedan za jedinstvo kršćana ima snagu Kristova obećanja. Njegova nas tema potiče na razmišljanje o zajedništvu u Isusu Kristu. Govoreći o ovogodišnjoj temi, kazao je kako ju je izabrala jedna skupina iz Irske, i predstavila je kao nacrt. Međunarodni mješoviti odbor, sastavljen od Papinskoga vijeća i Povjerenstva „Vjera i konstitucija“ Ekumenskoga vijeća Crkvi, razmatrao je predloženi nacrt i usvojio njegovu glavnu misao. Poznato je kako je Irska doživjela tragične podjele na društvenoj, političkoj i ljudskoj razini. Prijedlog je glasio: „Gdje su dvojica ili trojica sabrana u moje ime, Ja sam s njima“. To je upravo tema Kristove nazočnosti u kršćanskoj zajednici. Sveti Pavao pojašnjava da to nije nazočnost oko koje se kršćani okupljaju, nego je i više od toga: to je kršćanska zajednica u Isusu Kristu, zajednica tijelo Kristovo, Crkva. To je snažna tema koja nas poziva na bitnu osnovu traženja jedinstva kršćana. Isusovo je obećanje učenicima u tom pravcu snažno i jako, a glasi: „Ako se dvojica od vas na zemlji slože i zatraže bilo što, moj će vam Otac to dati. Zašto? Jer sam Ja među vama“. Ovo obećanje ostvarenja molitve kršćana povezuje se s Kristovim molitvom: „da svi budu jedno kako bi svijet uzvjerovao“ - istaknuo je monsinjor Fortino.

Osvrnuvši se na dijalog između Katoličke Crkve i pravoslavnih rekao je kako je posljednjih godina bilo teškoća, ali je važna činjenica ponovna uspostava Mješovitoga povjerenstva za dijalog. Nakon što je carigradski patrijarh uspio dogovoriti sa svim pravoslavnim Crkvama nastavak dijaloga, ustanovljena su dva povjerenstva za dijalog, svako po 30 članova, te ravnateljski Odbor, kao tehnički ured koji priprema opća zasjedanja Mješovitoga povjerenstva. U Rimu su se od 13. do 15. prosinca 2005. godine okupili članovi novoga odbora i dogovorili su temu i vrijeme susreta. Povjerenstvo će ove godine, u rujnu, zasjedati u Beogradu na temu „Kolegijalnost i vlast u Crkvi“; tom će temom započeti bitna rasprava između katolika i pravoslavnih o ulozi Rimskoga biskupa u Crkvi - pojasnio je monsinjor Fortino.





18.01.2006. | 20:20 | 3 K | P | # | ^

:::::.......Ne zaboravi...........::::::


Ne zaboravi lijepe dane!
Jer ako ih zaboraviš nikad se više neće vratiti.

Ako se naljutiš na svoju okolinu,
ako više ne znaš koa i kako,
sjeti se lijepih dana kad si se smijao i plesao,
kad si bio bezbrižan poputi djeteta.

Ako ti je život pun trpljenja,
ako ti je srce puno gorčine,
a sva nada u sreću odlutala,
brižno potraži one lijepe dane u svojem sjećanju
kada na nebu nije bilo ni oblačka,
kad ti je život bio pun sunca,pun radosti i
sigurnosti.

Ispuni svoju glavu nadom,svoje srce mirom,
a svoja usta osmijehom i sve će ponovno biti dobro!!!




P.S
ONO PISMO NIJE VEZANO ZA HOMOSEKSUALNOST!
Dak budite pametni pa čitajte! :))


17.01.2006. | 18:54 | 3 K | P | # | ^

:.......Dragi prijatelju.......:


Dragi prijatelju!



Želio sam ti pisati ovo pismo da ti kažem koliko te volim i brinem se za tebe. Jučer sam te vidio dok si šetao i smijao se sa svojim prijateljima. Nadao sam se da ćeš poželjeti i sa mnom tako šetati. Naslikao sam zalaz sunca za završetak tvog dana i šapnuo hladnim brezama da te osvježe. Čekao sam, nisi me zvao, a ipak ja te i dalje volim.



Kad sam te prošle noći promatrao kako toneš u san, želio sam te zagrliti. Spustio sam mjesečinu do tvog lica, rasula se po tvojim obrazima kao tisuću suza. Uza sve to nisi mislio na mene, a ja sam te želio utješiti.



Slijedećeg jutra raspršio sam sjajan izlazak sunca u veličanstveno jutro, sve to za tebe. Ali ti si se probudio kasno, a zatim odjurio u školu, nisi ni pomislio na mene, a kamoli pogledao što sam ti priredio. Moje nebo je postalo oblačno, a moje suze pretvorile su se u kišu.



Volim te, zaista te volim! Pokušao sam ti to reći u tišini zelene livade i plavog neba. Vjetar je šaputao moju ljubav kroz drveće i prosuo je u raznim bojama po cvijeću. Uskliknuo sam prekrasnom vodopadu da sastavi ljubavnu pjesmu za ptice, da bi mogle pjevati. Htio sam te oduševiti sunčevim zracima i slatkim mirisom prirode. Htio bih da nas znaš da je moja ljubav prema tebi dublja od bilo kojeg oceana i značajnija od bilo čega što treba tvoje srce. Kad bi samo shvatio koliko mi je stalo do tebe i koliko brinem za tebe.!



Moj te Otac također pozdravlja. Želim da ga upoznaš. On se također brine za tebe. Očevi su ti jednostavno takvi. Molim te javi mi se uskoro. Nije važno koliko će vremena proći. Ja ću te čekati, jer te volim.



Tvoj prijatelj

Isus


16.01.2006. | 20:37 | 11 K | P | # | ^

::...Govori Gospodine,sluga Tvoj sluša...::


Pozdrav dragi moji.
Ove nedjelje misna čitanja su bila:
Prvo čitanje: (1Sam 3,3b-10.19)

Čitanje Prve knjige o Samuelu

U one dane: Samuel je spavao u svetištu Gospodnjem, ondje gdje je bio Kovčeg Božji. Tada Gospodin zovnu Samuela. On odgovori: "Evo me!" I otrča k Eliju i reče: "Evo me! Ti si me zvao!" A Eli reče: "Ja te nisam zvao. Vrati se i spavaj!" On ode i leže. I Gospodin opet zovnu Samuela. Samuel usta, ode k Eliju i reče: "Evo me! Zvao si me!" A Eli odgovori: "Ja te nisam zvao, sine moj! Vrati se i spavaj!" Samuel još nije poznavao Gospodina, još mu ne bijaše objavljena riječ Gospodnja. I Gospodin zovnu Samuela treći put. On usta, ode k Eliju i reče: "Evo me! Zvao si me!" Sada Eli razumje da je Gospodin zvao dječaka. Zato reče Samuelu: "Idi i lezi; ako te zovne, ti reci: 'Govori, Gospodine, sluga tvoj sluša.'" Samuel ode i leže na svoje mjesto. I dođe Gospodin i stade i zovnu kao prije: "Samuele! Samuele!" A Samuel odgovori: "Govori, sluga tvoj sluša." Samuel je rastao, a Gospodin je bio s njim i nije pustio da ijedna od njegovih riječi padne na zemlju.

Riječ je Gospodnja.

Pripjevni psalam: (Ps 40,2.4ab.7-10)

Uzdah se u Gospodina uzdanjem silnim
i on se k meni prignu i usliša vapaj moj.
U usta mi stavi pjesmu novu,
slavopoj Bogu našemu.

Žrtve i prinosi ne mile ti se,
nego si mi uši otvorio:
paljenicâ ni okajnicâ ne tražiš.
Tada rekoh: "Evo dolazim!

U svitku knjige piše za mene:
Milje mi je, Bože moj, vršiti volju tvoju,
Zakon tvoj duboko u srcu ja nosim."
Pravdu ću tvoju naviještat u zboru velikom
i usta svojih zatvoriti neću,
Gospodine, sve ti je znano.

Drugo čitanje: (1Kor 6,13c-15a.17-20)

Čitanje Prve poslanice svetoga Pavla apostola Korinćanima

Braćo! Ne tijelo bludnosti, nego Gospodinu, i Gospodin tijelu! Tâ Bog koji je Gospodina uskrisio i nas će uskrisiti snagom njegovom. Ne znate li da su tijela vaša udovi Kristovi? Tko prione uz Gospodina, jedan je duh. Bježite od bludnosti! Svaki grijeh koji učini čovjek, izvan tijela je, a bludnik griješi protiv svojega tijela. Ili zar ne znate? Tijelo vaše hram je Duha Svetoga koji je u vama, koga imate od Boga, te niste svoji.
Jer kupljeni ste otkupninom.
Proslavite dakle Boga u tijelu svojem!

Riječ je Gospodnja.

Evanđelje: (Iv 1,35-42)

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

U ono vrijeme: Stajaše Ivan s dvojicom svojih učenika. Ugleda Isusa koji je onuda prolazio i reče: "Evo Jaganjca Božjega!"
Te njegove riječi čula ona dva njegova učenika pa pođoše za Isusom. Isus se obazre i vidjevši da idu za njim, upita ih: "Što tražite?" Oni mu rekoše: "Rabbi" - što znači: Učitelju - gdje stanuješ?" Reče im: "Dođite i vidjet ćete." Pođoše dakle i vidješe gdje stanuje i ostadoše kod njega onaj dan. Bila je otprilike deseta ura.
Jedan od one dvojice koji su čuvši Ivana pošli za Isusom bijaše Andrija, brat Šimuna Petra. On najprije nađe svog brata Šimuna te će mu: "Našli smo Mesiju!" - što znači "Krist - Pomazanik". Dovede ga Isusu, a Isus ga pogleda i reče: "Ti si Šimun, sin Ivanov! Zvat ćeš se Kefa!" - što znači "Petar - Stijena".

Riječ je Gospodnja.

Riječi ove u moje srce su se urezale i nad time sa dugo razmišljala:


Bog me tražio i našao,a da me nije tražio ne bi me našao,ne bi me bilo!

Zar nije to istina?
Bog je mnoge od nas našao,ali neki ga od nas ne žele prihvatiti.
Krist "Da", Crkva "Ne", tako govore mnogi kršćani i nekršćani o Crkvi. Iz toga i iz drugih pokazatelja znamo da u određenim krugovima Crkva kao institucija nije popularna. I kad se o Crkvi govori, često se govori s ironijom. Često ju se uspoređuje sa zgradom od kamena ili stakla i betona. Kao zgrada simbol je pojedinih gradova, npr. Vatikana, Kölna ili Zagreba, i sve je praznija i praznija. Drugi opet misle da ona i ne stoji tako loše samo se treba bolje služiti modernim sredstvima priopćavanja, bolje prezentirati, poraditi na svome javnom imidžu. Današnje nas Evanđelje vodi u prapočetke Crkve. Možda će nam današnji evanđeoski izvještaj pomoći da odgovorimo što je to Crkva i što ona treba biti i što mi trebamo tražiti i nalaziti u njoj.

Prihvatimo Isusa i Crkvu zajedno,Crkva je -Božji hram,Božja kuća.

Ne ovo još nije kraj današnjeg posta,jer vam želim još mnogo toga napisati.
Počela je nova školska godina.
Ja se iskreno nadam da će biti bolja nego prošla svima nama školarcima.
Srednjoškolci,osnovnoškolci, PUNO SREĆE I PREDSTOJEĆOJ NOVOJ ŠKOLSKOJ GODINI.
SVIMA PUNO PETICA ŽELIM i KRIST JE UZ VAS ,a I MENE :))

Ako šutiš
- šuti iz ljubavi.
Ako govoriš
- govori iz ljubavi.
Ako (o)praštaš
- (o)praštaj iz ljubavi.
sv. Augustin


Riječi sv.Terezije od Malenog Isusa
Krist je moja ljubav, on je sav moj život!
Ljubiti znači dati sve i dati samoga sebe.

Evo to su neke lijepe misli.
A sada što Crkva slavi ovaj tjedan:
16.1.-Marcel I,Oton,Mislav
17.1.-Antun Pustinjak,Lavoslav,Cvjetko
18.1.-Liberta,Slobodan,Biserka
19.1.-Marta,Mario,Ljiljana
20.1.-Fabija,Sebastijan-DAN MOJE ŽUPE
21.1.-Agneza Rimska,Janja
22.1.-3.NEDJELJA KROZ GODINU,Vinko Palotti

Eto toliko od mene ,LAKU NOĆ I NEKA ANĐELI BUDU S VAMA.
Image Hosted by ImageShack.us


15.01.2006. | 19:50 | 5 K | P | # | ^

:::::::::::::...Blagoslov Šakpulara...::::::::



Svaki svećenik može blagosloviti škapular znakom svetog križa i zatim ga staviti na primatelja. No ipak se preporučuje blagoslov i primanje obaviti na način kako slijedi. napose pak u svečanim prigodama kao na primjer na svetkovinu Karmelske Gospe (16. srpnja) ili kad se za primanje škapulara javi više pripravnika. Obrazac koji slijedi može se prilagoditi prilikama, no neka se ne ispuštaju uvodne riječi, blagoslov, stavljanje škapulara, primitak u bratovštinu i posvetna molitva pripravnika. Na početku slavlja neka se pjeva prikladna pjesma.



Pozdrav i uvod



S. U ime Oca i Sina i Duha Svetoga.



V. Amen.



S. Gospodar slave i djelitelj svih milosti neka bude s vama.



V. I s duhom tvojim.



(Svećenik slijedećim riječima uvodi u slavlje:)



Tko se pridruži Bratovštini sv. škapulara, stavlja se pod posebnu zaštitu Marijinu i Mariji se posvećuje. Ova predanost ne smije se izraziti samo čuvstvima nego treba prožeti i oblikovati naš život. Tko se Mariji posvećuje u Bratovštini, neka nastoji živjeti po njezinom duhu. Prije svega neka nasljeduje Mariju u njezinoj vjeri i vjernosti Bogu; kao Marija mora biti pripravan za život ponizne ljubavi. Molitvom, žrtvom i djelotvornom ljubavi neka služi Crkvi i braći ljudima. Svoju predanost i posvetu Mariji neka posvjedoči pravim kršćanskim životom u svom zvanju i svojoj obitelji. Sada ćemo moliti Božji blagoslov i milost vjernosti i ustrajnosti do kraja života.



(Svećenik svršava nagovor slijedećom molitvom:)



S. Pomolimo se. Dobrostivi Bože, ti si Karmel na jedinstven način uresio imenom Blažene Djevice Marije. Djetinjim pouzdanjem molimo za njezinu majčinsku zaštitu. Daj da pod njezinom zaštitom osjetimo mir i sigurnost i prispijemo do vječne radosti. Po Kristu Gospodinu našem.



V. Amen.
Čitanje iz sv. Pisma



Iv 19, 25-27



"Evo ti sina; evo ti Majke!"



Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu



U ono vrijeme: Uz križ Isusov stajahu Majka njegova, zatim sestra njegove Majke, Marija Kleofina, i Marija Magdalena. Kad Isus vidje Majku i kraj nje učenika kojeg je ljubio, reče Majci: "Ženo, evo ti sina!" Zatim reče učeniku: "Evo ti Majke!" I od tog časa uze je učenik k sebi.



Riječ je Gospodnja.
Blagoslov škapulara



S. Budi ime Gospodnje blagoslovljeno.



V. Od sada i dovijeka.

"Nasljedujte Mariju i mislite kakva mora biti veličina ove Gospe i kakva blagodat imati nju za Zaštitnicu"

(sv. Majka Terezija od Isusa)

S. Pomolimo se. Gospodine Isuse Kriste, Otkupitelju ljudskoga roda, mi vjerujemo da si od Marije Djevice postao čovjekom. Blagoslovi ovu odjeću koju tvoj sluga (službenica) želi nositi iz ljubavi prema Tebi i Tvojoj djevičanskoj majci. Daruj mu (joj) duboku povezanost s Tvojom Majkom da trajno osjeti njezinu majčinsku pomoć i po njezinu primjeru proživljava Evanđelje. Daj mu (joj) vjernost i ustrajnost do smrti. Koji živiš i kraljuješ u vijeke vjekova.

V. Amen.

Ovom molitvom svećenik blagoslovi škapular, poškropivši ih svetom vodom; zatim ih položi svakom pojedincu na rame i govori:

Primi (brate, sestro, dijete) ovu blagoslovljenu haljinu, moli se Presvetoj Djevici da je po njezinim zaslugama nosiš bez ljage i da te brani od svake protivštine i privede u život vječni.

V. Amen.

S. Primanjem i nošenjem škapulara postaješ članom Škapularske bratovštine i imaš udjela u svim duhovnim dobrima Reda B. Dj. Marije od gore Karmela. - U ime Oca + i Sina i Duha Svetoga.

V. Amen.
Zagovorne molitve
S.Ljudsko nastojanje ostaje bez snage i ploda ako ga ne blagoslovi Gospodin. Zato ćemo sada zajednički moliti za Božju milost i pomoć. Puni pouzdanja i sigurnosti vapimo Gospodinu Isusu Kristu:

- Daj svim članovima Škapularske bratovštine snagu da tu odjeću nose u vjernosti i ljubavi i da oblikuju svoj život po primjeru Marijinu.

V. ponavljaju: Tebe molimo usliši nas!

- Učvrsti naš pogled prema vječnom cilju, učvrsti nadu u život vječni i pomozi nam da to i djelom posvjedočimo;
- Daj da nas majčinska ljubav Marijina prati na životnom putu i da nam bude utjeha na smrtnom času;
- Pozovi mladiće i djevojke da Te slijede u Karmelu i daj da ova redovnička obitelj bude trajni znak i svjedočanstvo Tvoje prisutnosti i blizine;

- Blagoslovi sve ljude; učini da naša povezanost s dragim nam pokojnicima ostane živa, a oni da nađu vječnu radost u Tebi.

(Mogu se nadodati još i druge nakane.)

S. Jer Tvoje je kraljevstvo, i slava, i moć u vjekove.

V. Amen.

Koji su primili škapular i postali članovima Škapularske bratovštine govore zatim molitvu predanosti (posvetu) kao zahvalnost Bogorodici koja ih je oblačenjem škapulara na poseban način primila za svoju djecu. Ovu molitvu, koja je i obećanje, mogu i ostali obnoviti, a preporučuje se češće je obnavljati tijekom života.
Marija je više Majka nego Kraljica

(sv. Mala Terezija)

Posvetna molitva - obećanje
Blažena Djevice, Majko i Kraljice Karmela, posvećujem se Tebi iz zahvalnosti i ljubavi; obećajem Ti služiti u djetinjoj ljubavi i vjernosti. Po Tvome uzoru hoću u vjeri i ljubavi slijediti Tvoga Sina, Isusa Krista. Želim poput Tebe molitvom, žrtvom i djelotvornom ljubavi služiti Bogu i ljudima. Poslušaj, dobra Majko, moje obećanje i primi ga milostivo. Daj mi milost da pod Tvojim okriljem ustrajem u vjernosti Kristu i njegovoj Crkvi.

Blagoslov i otpust

S. Neka nas u svemu blagoslovi svemogući Bog, Otac + i Sin i Duh Sveti.

V. Amen.

S. Idite u miru.

V. Bogu hvala.



Obred primanja škapulara može se zaključiti prikladnom pjesmom.


14.01.2006. | 21:33 | 5 K | P | # | ^

:::::...Postanak škapulara karmelskog...:::::


Škapular je u srednjem vijeku bio posebni dio kratke gornje odjeće, bez rukava, otvoren s obje strane, koji je osim ramena pokrivao sprijeda prsa, a straga leđa sve do bubrega. Radi zaštite od nevremena znali su mu dodati i kapuljaču. Ime škapular je dobio od latinskog naziva za ramena "scapulae", jer se preko ramena nosio.
Obzirom na redovnički život škapular je kao dio odjeće ubrzo dobio simboličko značenje. I to tri simbolička značenja: redovničko, kristološko i marijansko.Ponajprije je uz svoje funkcionalno poprimio i redovničko značenje. Kod benediktinaca škapular je služio pri težačkim poslovima radi zaštite tunike, habita. Od benediktinaca škapular je prešao i u druge redove: bijele boje za dominikance, crne boje za servite, a smeđe boje za karmelićane. Tako je kao sastavni dio odijela mnogobrojnih monaha i redovnika postao i općeniti znak za Bogu posvećeni život.
Potom je škapular dobio i kristološko značenje: kao križ Isusova učenika koji treba danomice uzimati i ići za Učiteljem, i kao jaram Kristov. Veli Isus: "Tko ne nosi svoga križa i ne ide za mnom, ne može biti moj učenik" (Lk 14,26). I u Mt 11,29-30: "Uzmite jaram moj na sebe, učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca i naći ćete spokoj dušama svojim. Uistinu, jaram je moj sladak i breme moje lako." Redovnici su taj Kristov jaram konkretizirali u zavjetu poslušnosti: podlažući se redovničkim zakonima zapravo su se podlagali volji Božjoj, po uzoru na Isusa Krista, čiji je sav zemaljski život bio podložnost volji Očevoj (usp. Iv 6,38). Vanjski znak tog unutarnjeg stava bio je škapular koji se poput jarma stavlja na ramena.
Kasnije još škapular je dobio i svoje marijansko značenje, kao znak pripadnosti Mariji i zalog njene zaštite (Marijin patronat). Dakle kao vanjski znak želje da se vlastiti život posveti služenju Kristu i Mariji. U tom smislu je škapular kod redova koji su se na poseban način isticali Marijinim štovanjem postao njihovim zaštitnim znakom, kao npr. kod servita i karmelićana. Postoji još škapulara s marijanskim značenjem koji su odobreni od Crkve i sadrže posebne milosti već kojoj redovničkoj ustanovi pripadaju. Crni škapular je od Gospe Žalosne pripada Servitima. Bijelih škapulara ima više: Majke milosrđa od Mercedara; Majke dobrog savjeta od Augustinijanaca; Bezgrešnog Srca Marijina od Klaretinijanaca. Postoji i svijetloplavi škapular od Teutinaca, i naravno smeđi škapular od karmelićana. Upravo karmelićanski škapular je u Dekretu kongregacije za oproste od 27. travnja 1887. – u jednom od višestoljetnog niza odobrenja od Svete Stolice – nazvan kao Škapular, s velikim "Š", tj. kao marijanski škapular u punom smislu te riječi, jer se drži u praksi najstarijim, najraširenijim i najčašćenijim.
Idući dakle ususret želje i potrebe vjernika laika koji su i unutar svojih "ovosvjetskih" ograničenja željeli živjeti bratstvo i duhovnu izmjenu dobara s Bogu posvećenim osobama i zajednicama određenog Reda, primali su kao znak pripadnosti tom Redu škapular. Za karmelski red škapular nije bio tek DIO odijela, nego je on jednostavno BIO redovničko odijelo. Za razliku od kapuljače ili plašta koji su nebitni dijelovi karmelskog redovničkog odijela, pa se po potrebi nose ili mogu izostaviti, škapular spada na samu bit karmelskog redovničkog odijela. I to od samih početaka Reda kako to svjedoči i kapitul iz 1287. u Montpellieru i kasnije Konstitucije iz 1357. U ovim potonjima se kod obreda zavjetovanja pod habitom izrijekom specificira škapular: "Prior mu oblači habit, tj. škapular, govoreći: Primi ovaj habit..."
Vodeći računa o okolnostima života vjernika laika, radi prikladnijeg nošenja, škapular je za njih davan u smanjenim dimenzijama. Tradicionalni oblik takvog škapulara su dva komadića smeđeg platna, spojenih u jedno d Škapular je najukusnije ruho jer je od Majke darovano, koje krasi dušu, i pomaže joj da bude rumena, tj. puna ljubavi, plava tj, pokorna, zelena tj. puna nade i pouzdanja"



(Sluga Božji o. Gerard Stantić)

vjema vrpcama.



Škapular dakle izriče posebnu povezanost karmelićana s Marijom, Isusovom majkom. Tu povezanost kroz prošlost su naročito istaknula dva događaja.


13.01.2006. | 21:09 | 10 K | P | # | ^

:..........GOSPA ŠKAPULARSKA.............:


Gospa škapularska

Kako Gospa škapularska počinje biti središnji lik Gospe koju karmelićani štuju i šire je među vjernicima od 16. stoljeća na ovamo, preostaje nam da ispitamo kakvi su sadržaji tog štovanja i kako to štovanje danas ostvariti u Crkvi. Naziv "Gospa škapularska" uključuje i dalje sve ono što su karmelićani kroz povijest rekli za Gospu ukoliko je ­povezana sa sudbinom njihova posvećena života. I po ovom nazivu ona je i dalje "patrona", zaštitnica; ona je i dalje uzor svetosti kojoj teži karmelska duša; ona se i dalje štuje u liku Bezgrešne, u čiju je čast Red ustanovljen.

Njezina zaštita očituje se vidljivo po "daru" škapulara. Osim povijesnih problema glede viđenja sv. Šimuna Štoka i problema koji se odnose na samo njegovo postojanje, izvjesno je da trebamo podržavati i dalje širiti sveti škapular i isticati da se vjerni puk može nadati Gospinu zagovoru, tj. da će umrijeti u milosti ako za života nosi karmelski škapular i živi prema svome staležu.Teološki to znači da se štovanje Gospe škapularske temelji na Marijinu duhovnom majčinstvu prema ljudima i na sveopćem Gospinu posredovanju. To se može podržavati na osnovi izjave pape Benedikta XIV. Po toj izjavi škapular postaje sakramental (blagoslovina) koji ima cilj staviti vjernika u posebni odnos s Presvetom Bogorodicom, u odnos koji ima značenje posvećenja jer uključuje u život Reda koji je posvećen Mariji od sarnoga svog utemeljenja. Uključujući se u Karmel, svi članovi i vjernici koji nose škapular uključeni su u marijansku duhovnost Karmela, što je jedan od vidova karmelskog kristocentrizma.

Za Karmelski red škapularska je Gospa objedinjenje svih vidova i elemenata koji su kroz dugu povijest Reda ušli u sklop suživota karmelićana s Presvetom Bogorodicom. Ona označuje povezanost Karmela i Majke Božje. U blagdanu Gospe od Karmela, koji se slavi 16. srpnja, stapaju se svi elementi tradicije po kojoj je Marija zaštitnica, Najsvetija, Bezgrešna, Djevica, Majka Karmela. Na taj dan svi joj karmelićani žele zahvaliti za zaštitu, za habit, za uzor, za sve darove što su u povijesti primili njezinim zagovorom i zaštitom.

Što čitajući istražuješ, u razmišljanju ćeš pronaći; što u molitvi tražiš, u motrenju će ti se otvoriti!

(sv. Ivan od Križa)


"Presveta Djevica!

Što bih vam o njoj

mogla reći?

Pa to je moja Majka!"



(sv. Mala Terezija)



"Ja znam da si u Nazaretu, o Majko puna milosti,

živjela posve siromašno, bez želje za ičim:

Nikakvi ushiti, ni čuda, ni zanosi

Ne uljepšavaju ti život, Kraljice izabranika!



Prevelika je četa malenih na zemlji,

Bez straha uvijek mogu k Tebi podići oči;

Posve običnim, zajedničkim putem,

neusporediva Majko,

Tebi se mili stupati da ih povedeš u nebo!" (PJ 54)



12.01.2006. | 20:49 | 11 K | P | # | ^

:::::::::::....TVOJA KRV.....:::::::::::


TVOJA KRV

Michael Christ
Tomislav Meštrović


Tvoja krv što čisti me,
Tvoja krv što život mi da,
Tvoja krv umjesto mene
kao žrtva pomirna
čini mene bjeljom nego snijeg,
nego snijeg,
moj Isus, moja ljubav, moje sve.


Tvoja krv što čisti nas,
Tvoja krv što život nam da,
Tvoja krv umjesto mene ...


11.01.2006. | 20:29 | 3 K | P | # | ^

:.........Da mi je biti..........:


DA MI JE BITI SUNCE...



Da mi je biti sunce!
Da mi je biti sunce!
O što sve ne bih,
što sve ne bih dao,
ja bih noću sjao!


Da mi je biti vjetar!
Pa da sve tajne
da sve tajne znam,
da nikad nisam sam!


Da mi je biti jutro!
Da mi je biti jutro i veče,
potok koji uvijek teče!


Da mi je biti or'o
Da mi je imat njegova krila,
letio bi put visina!


Da mi je biti dijete!
Da mi je imat njegove oči,
da svi Kristu mogu doći!


Da mi je biti more!
Da mi je biti njegova dubina,
nosio bi ljubav svima!


Da mi je biti potok!
Da mi je teći i svima reći:
"Isus vodi k pravoj sreći!"


Da mi je biti vatra!
Da mi je biti svijeća i vatra,
gorjeti za svoga brata!


Da mi je biti bolji!
Da mi je biti makar malo bolji,
živjeti po Božjoj volji!


10.01.2006. | 20:18 | 1 K | P | # | ^

:...Hajdete za mnom i učinit ću vas ribarima ljudima....:




Milost mi daj, Gospodaru moj
Da znam propuštati Tvoju svjetlost
Kroz moje oko,
Da znam pustiti Tvoju riječ
Da govori preko mojih usana,
Da znam dopustiti Tvojoj nježnosti
Da miluje mojom rukom,
Da znam dopustiti Tvom koraku
Da korača mojom nogom,
Da znam dopustiti Tvome srcu
Da ljubi mojim srcem.
Milost mi daj, Gospodaru moj.
Amen.




09.01.2006. | 21:49 | 2 K | P | # | ^

:.......Krštenje Gospodnje......:


Veliki pozdrav,svima.
Danas je dan kada slavimo Krštenje Gospodnje.
Kao i svake nedjelje do sada i ove sam bila na misi.
Današnja čitanja su:
Prvo čitanje: (Iz 55, 1-11)

Čitanje Knjige proroka Izaije

Ovo govori Gospodin: Svi vi koji ste žedni, dođite na vodu; ako i nemate novaca, dođite! Bez novaca i bez naplate kupite i uživajte vino i mlijeko! Zašto da trošite novac na ono što kruh nije i nadnicu svoju na ono što ne siti? Mene poslušajte, i dobro ćete jesti i sočna ćete uživati jela. Priklonite uho i k meni dođite, poslušajte i duša će vam živjeti. Sklopit ću s vama savez vječan, savez milosti Davidu obećanih. Evo, učinih te svjedokom pucima, knezom i zapovjednikom narodima. Evo, pozvat ćeš narod koji ne poznaješ i narod koji te ne zna dohrlit će k tebi radi Gospodina, Boga tvojega i Sveca Izraelova jer te on proslavio. Tražite Gospodina dok se može naći, zovite ga dok je blizu! Nek bezbožnik put svoj ostavi, a zlikovac naume svoje. Nek se vrati Gospodinu, koji će mu se smilovati, k Bogu našem jer je velikodušan u praštanju. Jer moje misli nisu vaše misli i puti moji nisu vaši puti - govori Gospodin. Visoko je iznad zemlje nebo: tako su visoko puti moji iznad vaših putova, i mi sli moje iznad vaših misli. Jest, kao što dažd i snijeg s neba silaze i ne vraćaju se onamo dok se zemlja ne natopi, oplodi i zazeleni da bi dala sjeme sijaču i kruha za jelo, tako i riječ koja iz mojih usta izlazi i ne vraća se k meni bez ploda, nego čini ono što sam htio i obistinjuje ono zbog čega je poslah.

Riječ je Gospodnja.

Pripjevni psalam: (Iz 12,2-3.4b-6)

Evo, Bog je spasenje moje,
uzdam se, ne bojim se više
jer je Gospodin snaga moja i pjesma,
on je moje spasenje.
I s radošću ćete crpsti vodu
iz izvorâ spasenja.

Hvalite Gospodina, prizivajte ime njegovo!
Objavite narodima djela njegova,
razglašujte uzvišenost imena njegova!

Pjevajte Gospodinu jer stvori divote,
neka je to znano po svoj zemlji!
Kličite i radujte se, stanovnici Siona,
jer je velik među vama Svetac Izraelov!

Drugo čitanje: (1Iv 5,1-9)

Čitanje Prve poslanice svetoga Ivana apostola

Ljubljeni! Tko god vjeruje: "Isus je Krist", od Boga je rođen. I tko god ljubi roditelja, ljubi i rođenoga. Po ovom znamo da ljubimo djecu Božju: kad Boga ljubimo i zapoijedi njegove vršimo. Jer ljubav je Božja ovo: zapovijedi njegove čuvati. A zapovijedi njegove nisu teške. Jer sve što je od Boga rođeno, pobjeđuje svijet. I ovo je pobjeda što pobjedi svijet: vjera naša.

Ta tko to pobjeđuje svijet ako ne onaj tko vjeruje da je Isus Sin Božji? On, Isus Krist, dođe kroz vodu i krv. Ne samo u vodi nego - u vodu i krvi. I Duh je koji svjedoči jer Duh je istina. Jer troje je što svjedoči:
Duh, voda i krv; i to troje je jedno. Ako primamo svjedočanstvo ljudi, svjedočanstvo Božje je veće. Jer ovo je svjedočanstvo Božje, kojim je svjedočio za Sina svoga.

Riječ je Gospodnja.

Evanđelje: (Mk, 1,7-11)

Čitanje svetog Evanđelja po Marku

U ono vrijeme: Propovijedao je Ivan: "Nakon mene dolazi jači od mene. Ja nisam dostojan sagnuti se i odriješiti mu remenje na obući. Ja vas krstim vodom, a on će vas krstiti Duhom Svetim."
Onih dana dođe Isus iz Nazareta galilejskoga i primi u Jordanu krštenje od Ivana. I odmah, čim izađe iz vode, ugleda otvorena nebesa i Duh poput goluba gdje silazi na nj, a glas se zaori s nebesa: "Ti si Sin moj, ljubljeni! U tebi mi sva milina!"

Riječ je Gospodnja.

U moje pamćenje i srce urezale su se lijepe riječi sa današnje mise, a to su:


Božić,nije samo 25.12. , nego je u tvome srce ,i slaviš ga svaki dan,ako doista to želiš.
Božić ne slavimo samo 25.12. nego svaki dan.


Božić je u srcu svakog vjernika.
Zanima me što vi mislite o ljudima koji se prave veliki vjernici ,a dolaze u crkvu samo za blagdane?

Sada dragi moji ,evo vam jedne pjesme:

OJ PASTIRI

Oj, pastiri, čudo novo
Niste nigdar vidjeli ovo:
U jaslicam prostim rodio se Bog
Koji s neba siđe
radi puka svog.
Betlem, evo, nije daleko,
Znajte da vam istinu rekoh:
U štalici prostoj leži djetešce
Na slamici oštroj,
kao janješce.
Ljubav Božja prevelika
Primi pravu put čovjeka:
S neba siđe dolje radi grešnika
Rodi se u štali,
radi čovjeka.



Evo dragi moji ,crkva ovog tjedna slavi:
09.01.-Agaton.p,Dobroslav,Aldo
10.01.-Honorat b.,Časlav,Neven
11.01.-Aradije,Živana,Tatjana
12.01-Hilarije,Veronika,Radovan
13.01.-Feliks N.,Srećko,Rajko
14.01.-Pavao,Anastazija,Sofija
15.01.-2.NEDJELJA KROZ GODINU

Ovo je molitva svetog Franje:

Gospode, učini me oruđem svoga mira!
Gdje je mržnja, da donosim ljubav.
Gdje je sumnja, da donosim vjeru.
Gdje je očaj, da donosim nadu.
Gdje je tama, da donosim svijetlost.
Gdje Žalost, da donosim radost.
I da ne tražim toliko da budem utješen,
nego da tješim;
nidi da budem shvaćen,
nego da umijem shvatiti drugoga;
niti toliko da budem ljubljen,
nego da ljubim.

Eto tako svim vam želim laku noć i neka anđeli budu s vama.
Image Hosted by ImageShack.us


08.01.2006. | 20:11 | 2 K | P | # | ^

:...............Srce mira............:


Negdje u nama,
zauvijek u nama

drvo je Života
zemlja Obećana

srce Mira

samo treba otresti
prašinu s kaputa
skolopiti ruke i

duša će biti dotaknuta.


Antun Matošević



07.01.2006. | 20:14 | 3 K | P | # | ^

::::::::::.........TRI KRALJA...........:::::::::::


Danas je 06.01. blagadan SVETA TRI KRALJA.
Ja nažalost nisam bila u crkvi jer sam bolesna :(
Evo nešto o sveta Tri Kralja.
Na današnji se dan Crkva sjeća događaja opisanog u Evanđeljima, kada dolaze trojica maga, trojica kraljeva sa željom da se poklone novorođenom kralju. Došli su izdaleka i tražili Krista. U bogojavljenskoj evanđeoskoj poruci glavna je stvarnost novorođeni kralj Isus Krist, na čijem se vanjskom obličju ne vide nikakvi tragovi kraljevskog dostojanstva. On stanuje u jednoj seoskoj kolibici među siromašnim ljudima. On je kralj koji ne daje svečanih primanja, on je skriven, stavljen u stranu. A ipak je njegovo rođenje navijestila zvijezda te dovela mudrace s Istoka s darovima, da mu se poklone. I oni su tu, ne radi sebe, nego da svrate pozornost na novorođenog Kralja, kojega i oni naviještaju.

Mage s Istoka, o kojima govori sv. Matej, ne spominjući im ni imena ni broja, kasnija je predaja pretvorila u kraljeve davši im imena: Gašpar, Melhior i Baltazar. Oko njih se stvorila dražesna legenda prema kojoj ih je pokrstio sv. Toma, apostol. Valjda zato što je on od apostola prodro najdalje na istok, čak do Indije. Poslije smrti triju kraljeva njihove bi relikvije bile odnesene u Carigrad, a odande u Milano, odakle budu prenesena u Koeln. Nad tim je relikvijama, što se čuvaju u prekrasnoj škrinji, podignuta na njemačkom tlu najveličanstvenija katedrala koja je još i danas najveći ures grada Koelna, u kojem se veoma razvilo njihovo štovanje. Ti sveti magi ili kraljevi bili su predstavnici poganskoga svijeta koji se dođoše pokloniti Isusu i na taj način naznačiti da je on Spasitelj za sve ljude.

Blagdanom Bogojavljenja ili Tri kralja zaključuje se središnji skup božićnih običaja. I taj je blagdan obilježen počimanjem što se očituje blagoslovom kuća. Prethodi mu blagoslov vode u crkvi. Nekoć se blagoslovljenom vodom škropilo po kući, staji, vrtu, polju, pčelinjaku itd. Uz taj dan je vezan i Sveta tri kralja sa zvijezdom,
Hrvatsko zagorjeobičaj ophoda tzv. zvjezdara, trojice dječaka koji su odjeveni kao tri "kralja" s rasvijetljenom zvijezdom. U tom običaju su prisutne kolede pa zvjezdari pjevaju božićne pjesme, ali i pjesme kojima se želi duhovno i materijalno dobro ljudima. Naravno, i ti ophodi su povezani s darivanjem čestitara.
Kršćansko značenje blagoslova domova temelji se na božićnoj istini da se je Bog udomio na zemlji. Svećenik započinje blagoslovnu molitvu zazivom: "Mir kući ovoj i svima koji prebivaju u njoj!". Po Božiću naši hramovi postadoše kuće, a kuće hramovi, jer se Bog okućio na zemlji da stanuje među nama, s nama i u nama. Blagoslov kuća stoga želi naglasiti da su naše kuće i stanovi obitavališta Božja i zazivlju da se Bog ne iseli iz naših domova. Pjesnik A. G. Matoš

Image Hosted by ImageShack.us





06.01.2006. | 18:35 | 0 K | P | # | ^

::::::::.....Tri Kralja jahahu....:::::::


TRI KRALJA JAHAHU

Kastav


Tri kralja jahahu
S onih sunčanih stran,
tri dara nošahu,
mir, zlato, tamijan.


Tri kralja dođoše
pred grad Jeruzalem
pitajuć za mjesto
gdje se rodi Isus.


Mariji rekoše:
Zdravo, oj Djevice,
zdravo, oj Majčice,
nebeska Kraljice.


Isus digne ruke,
drago im hvaljaše,
i nebeske dvore
njima obećaše


05.01.2006. | 19:44 | 1 K | P | # | ^

:............Litanije lauretanske...............:


Litanije lauretanske

Gospodine, smiluj se!
Kriste, smiluj se!
Gospodine, smiluj se! Gospodine, smiluj se!
Kriste, smiluj se!
Gospodine, smiluj se!
Kriste, čuj nas!
Kriste, usliši nas! Kriste, čuj nas!
Kriste, usliši nas!
Oče nebeski, Bože,
Sine, otkupitelja svijeta, Bože,
Duše Sveti, Bože,
Sveto Trojstvo jedan, Bože, Smiluj nam se!
Smiluj nam se!
Smiluj nam se!
Smiluj nam se!
Sveta Marijo,
Sveta Bogorodice,
Sveta Djevo djevica, Moli za nas!
Moli za nas!
Moli za nas!
Majko Kristova,
Majko Crkve,
Majko, Božje milosti,
Majko prebistra, Moli za nas!
Moli za nas!
Moli za nas!
Moli za nas!
Majko prečista,
Majko neoskvrnjena,
Majko nepovrijeđena,
Majko ljubezna, Moli za nas!
Moli za nas!
Moli za nas!
Moli za nas!
Majko divna,
Majko dobroga savjeta,
Majko Stvoriteljeva,
Majko Spasiteljeva Moli za nas!
Moli za nas!
Moli za nas!
Moli za nas!
Djevice premudra,
Djevice časna,
Djevice hvale dostojna,
Djevice moguća, Moli za nas!
Moli za nas!
Moli za nas!
Moli za nas!
Djevice milostiva,
Djevice vjerna,
Ogledalo pravde,
Prijestolje mudrosti, Moli za nas!
Moli za nas!
Moli za nas!
Moli za nas!
Uzroče naše radosti,
Posudo duhovna,
Posudo poštovana, Moli za nas!
Moli za nas!
Moli za nas!
Posudo uzorna pobožnosti,
Ružo otajstvena,
Tornju Davidov,
Tornju bjelokosni, Moli za nas!
Moli za nas!
Moli za nas!
Moli za nas!
Kućo zlatna,
Škrinjo zavjetna,
Vrata nebeska,
Zvijezdo jutarnja, Moli za nas!
Moli za nas!
Moli za nas!
Moli za nas!
Zdravlje bolesnih,
Utočište grešnika,
Utjeho žalosnih,
Pomoćnice kršćana, Moli za nas!
Moli za nas!
Moli za nas!
Moli za nas!
Kraljice anđela,
Kraljice patrijarha,
Kraljice proroka,
Kraljice apostola, Moli za nas!
Moli za nas!
Moli za nas!
Moli za nas!
Kraljice mučenika,
Kraljice ispovjednika,
Kraljice djevica,
Kraljice svih svetih,
Kraljice bez grijeha istočnog začeta, Moli za nas!
Moli za nas!
Moli za nas!
Moli za nas!
Moli za nas!
Kraljice na nebo uznesena,
Kraljice svete krunice,
Kraljice obitelji,
Kraljice mira Moli za nas!
Moli za nas!
Moli za nas!
Moli za nas!

Jaganjče Božiji koji oduzimaš grijehe svijeta
oprosti nam Gospodine!
Jaganjče Božiji koji oduzimaš grijehe svijeta
usliši nas Gospodine!
Jaganjče Božiji koji oduzimaš grijehe svijeta
smiluj nam se Gospodine!



04.01.2006. | 19:25 | 1 K | P | # | ^

:::...Kako se moli krunica?...:::


KAKO SE MOLI KRUNICA?



Uobičajena su dva načina moljenja krunice:

1. Prije početka molitve pojedinog otajstva pročita se uvod za razmatranje (Naveden uz pojedinu sličicu) , zatim se razmatrajući moli Oče naš i 10 Zdravo Marija, te Slava Ocu i O moj Isuse. Na kraju petog otajstva, poslije molitve O moj Isuse, moli se Zdravo Kraljice, a mogu se nadodati i Litanije lauretanske.

2. Najprije se poljubi Križ i načini znak križa, zatim se kao uvod moli Vjerovanje apostolsko (križ), Oče naš (prvo zrnce), tri Zdravo Marije (tri zrnca), te Slava Ocu. Kod prve tri Zdravo Marije dodaje se zaziv nakon riječi "Isus":

...koji neka nam umnoži vjeru,
...koji neka nam učvrsti ufanje,
...koji neka nam usavrši ljibav!



Prije svakog otajstva moli se Oče naš, zatim 10 Zdravo Marija, s time da se nakon riječi "Isus" dodaje pojedini naziv otajstva (naveden uz sličicu - kraći tekst), te Slava Ocu i O moj Isuse. Na kraju petog otajstva, poslije molitve O moj Isuse moli se Zdravo Kraljice, a mogu se nadodati i Litanije lauretanske.


Image Hosted by ImageShack.us


RADOSNA OTAJSTVA
(ponedjeljkom i subotom)


1. Koga si Djevice, po Duhu
Svetom začela.
2. Koga si Djevice, Elizabeti u
pohode nosila.
3. Koga si Djevice, rodila
4. Koga si Djevice, u hramu prikazala
5. Koga si Djevice u hramu našla

OTAJSTVA SVJETLA
(četvrtkom)

1. Koji je na rijeci Jordanu kršten
bio.
2. Koji nam se na svadbi u Kani
objavio.
3. Koji nam je Kraljevstvo Božje
navijestio i na obraćenje pozvao.
4. Koji se na gori preobrazio i
svoju nam slavu objavio.
5. Koji nam se u otajstvu
euharistije darovao.

ŽALOSNA OTAJSTVA
(utorkom i petkom)

1. Koji se za nas krvlju znojio.

2. Koji je za nas bičevan bio.

3. Koji je za nas trnjem okrunjen
bio.

4. Koji je za nas teški križ nosio.

5. Koji je za nas raspet bio.

SLAVNA OTAJSTVA
(srijedom i nedjeljom)

1. Koji je od mrtvih uskrsnuo.
2. Koji je na nebo uzašao.
3. Koji je Duha Svetog poslao
4. Koji je Tebe, Djevice na nebo
uzeo.
5. Koji je Tebe, Djevice, na nebu
okrunio.

Image Hosted by ImageShack.us


03.01.2006. | 18:55 | 3 K | P | # | ^

:::::..............Svetci Biskupi...........:::::


Sveci Biskupi
Sveti Bazilije Veliki otac je i utemeljitelj kršćanskog redovništva na istoku. U njegovo pravilo o redovničkom životu ugledali su se kasnije svi veliki utemeljitelji redova. On je bio duboka redovnička duša i zato su mu pisana djela puna onoga što može unapređivati pravi redovnički život. On dobro zna da bez molitve i raznih pobožnih vježbi ne može biti redovničkog života. Sv. Bazilije spada u četiri najveća istočna oca. Obnovljeni kalendar slavi danas zajednički spomendan i sv. Grgura Nazijanskog, kao što su za života bili nerazdvojni tako ih i Crkva časti zajedničkim spomendanom. Sv. Grgur je rođen 330. godine u Maloj Aziji. Skupa s Bazilijem studira, a pobožnost i iste misli združe ih u nerazdvojno prijateljstvo. I Bazilije i Grgur moraju napustiti omiljenu samoću i preuzeti biskupske stolice u Cezareji i Carigaradu. Grgur je zbog zavisti kolega i optužbi da se sam nametnuo na biskupsku stolicu morao poći i preuzeti malu biskupiju u Nazijanu gdje je imao više vremena za molitvu, razmišljanje i pisanje. Od sv. Grgura ostalo nam je 500 pisama i 240 poslanica. Umro je 9. svibnja 389. ili 390. godine.


02.01.2006. | 20:11 | 3 K | P | # | ^

:..........1 Nedjelja u 2006 godini..........:


Dragi moji stigla je NOVA 2006 godina :)
Makar sam slavila Novu do kasno u noć ništa me nije moglo omesti u odlasku u crkvu.
U crkvi mi je bilo prelijepo.A propovijed PREKRASNA!
1. čitanje:

Svećenički blagoslov
22 Jahve reče Mojsiju: 23 "Reci Aronu i njegovim sinovima: 'Ovako blagoslivljajte Izraelce govoreći im:

24 Neka te blagoslovi Jahve
i neka te čuva!
25 Neka te Jahve licem svojim obasja,
milostiv ti bude!
26 Neka pogled svoj Jahve svrati na te
i mir ti donese!'
Tako neka stavljaju moje ime nad sinove Izraelove, i ja ću ih blagoslivljati."
(Br 6,22-27)




Psalam:

PSALAM 67
Zahvalnica za žetvu

67 2 Smilovao nam se Bog i blagoslovio nas,
obasjao nas licem svojim,
3 da bi sva zemlja upoznala putove tvoje,
svi puci tvoje spasenje!
4 Neka te slave narodi, Bože,
svi narodi neka te slave!
5 Nek' se vesele i kliču narodi,
jer sudiš pucima pravedno
i narode vodiš na zemlji.
6 Neka te slave narodi, Bože,
svi narodi neka te slave!
7 Zemlja plodom urodila!
Bog nas blagoslovio, Bog naš!
8 Bog nas blagoslovio!
Neka ga štuju svi krajevi svjetski!





2. čitanje:

4 A kada dođe punina vremena, odasla Bog Sina svoga: od žene bi rođen, Zakonu podložan 5 da podložnike Zakona otkupi te primimo posinstvo. 6 A budući da ste sinovi, odasla Bog u srca vaša Duha Sina svoga koji kliče: "Abba! Oče!" 7 Tako više nisi rob nego sin; ako pak sin, onda i baštinik po Bogu.

(Gal 4,4-7)
Evanđelje:


16 I pohite te pronađu Mariju, Josipa i novorođenče gdje leži u jaslama. 17 Pošto sve pogledaše, ispripovijediše što im bijaše rečeno o tom djetetu. 18 A svi koji su to čuli divili se tome što su im pripovijedali pastiri.
19 Marija u sebi pohranjivaše sve te događaje i prebiraše ih u svome srcu.
20 Pastiri se zatim vratiše slaveći i hvaleći Boga za sve što su čuli i vidjeli kako im je bilo rečeno.
Obrezanje i prikazanje u Hramu
21 Kad se navršilo osam dana da bude obrezan, nadjenuše mu ime Isus, kako ga je bio prozvao anđeo prije njegova začeća.

(Lk 2,16-21)

Ovo su danšnja čitanja.
vo vam pričica o Novoj godini i čestitanju
BOŽIĆNO ČESTITANJE
Božićno čestitanje najprije se događalo u kući među članovima obitelji. Zatim je obuhvatilo rođake i prijatelje, a na kraju sve mještane. Čestitanje Božića od kuće do kuće, tzv. koledanje, obavljalo se uz pjevanje božičnih pjesama, a čestitari, zvani betlehemari ili pastiri, bi primali darove.
Vjernost kršćanskoj poruci Božića iskazuje se izrazima božićnog čestitanja: Faljen Isus! Čestit vam bio Bog i Božić i sveto slavno porođenje! uz

Koledanje tj. čestitarski ophododgovor: I vaša duša kod Boga bila! Ili: Čestit božić i porođenje Isusovo! uz odgovor: Čestita ti vira i duša! Lijepa je čestitka: Na dobro ti došlo porođenje Gospodinovo! s odgovorom: I tebi, brate, i svim tvojim u kući! Naravno, svetkovanje blagdana uključuje božićni odlazak u crkvu na mise, ali i znakove izmirenja između zavađenih unutar roda ili među sujedima.
Čestitanje Božića želi povećati radost slavljenja božićnog blagdana. Vjernost običajima može umnožiti tu radost, ali vjernički narod ne zaboravlja da je Isus Krist Svijeta Razveselitelj. Tu radost, osim općeprihvaćene pjesme u zbiru hrvatskih božićnih popijevki Radujte se narodi, izrazito naglašava pjesma iz okolice Šibenika, i to osobitu u pripjevu koji Isusa naziva "radošću, dikom i sladošću":

Veselmo se ov čas, braćo premila,
jer je Diva noćas Sina rodila.
Zdrav Isuse, naša radost, naša dika,
naša slodost, Spasitelju naš!
Svitlost u jedan čas bi svita svemu
kad Marija rodi u Betlemu,
Zdrav Isuse, naša radost, naša dika,
Naša slodost, Spasitelju naš!
Pastiri, sad vi stada pustite,
ditiću malom svi skupno hodite,
Zdrav Isuse, naša radost, naša dika,
naša slodost, Spasitelju naš.

NOVA GODINA
Da je Nova godina nekoć počimala na Božić kazuje i naziv za taj dan u nekim hrvatskim krajevima gdje se i danas naziva Mali Božić ili Mladi Božić. Danas je iščekivanje Nove Godine izgubilo značajku obiteljskog blagdana, ne samo u gradu nego i na selu. Nisu se sačuvala ni stara čestitanja koja isprepliču poruku o događaju Božića s novogodišnjim dobrim željama članovima obitelji i njihovom materijalnom dobru. Tako to pjeva pjesma iz Hrvatskog zagorja.
Dober nom večer, gospodar,
došlo je Novo leto k nam!
No se leto veseli,
da nam se Sinek narodil.
Svetle su zvezde shajale,
za one gore visoke.
Oslik i volik dišeju,
malo Dešco grejejo.
Tople su rose padale,
ke su to Diete kupale.
Oslik i volik dišeju,
malo Detešce nunaju,
Deveojke po iže kišejo
pa nam božičnice isščejo.
Vaši je iži zelenje,
dej vam Bog zdravlje, veselje.
Važi je iži rožmarin,
tru budi sam Marijin Sin,
japica po lotri smicajo
pa nam slanine cicajo.
Devojčice mi darujemo
z lepim zelenim venčekom.
Naši je pesmi konac, kraj,
daj Bog dušicam svetli raj.

Suvremeno slavljenje Nove godine je opće; pripada svima, a ne samo kršćanima. Kako su narodni običaji gotovo zamrli, valjalo bi u tom slavljenju razvijati ljudske vrednote; osobito u čestitanju. Treba poći od činjenice da čestitanje popraćuje redovito gesta rukovanja, stisak ruku, a i ljubljenje uz riječi: "sretna ti Nova godina!"

Vrstan poznavalac i tumač hrvatskog kršćanskog slavljenja božićnih dana potiče i na produbljivanje tih gesta i riječi: "Čovjek ne govori samo riječima, nego i gestama. Jeste li kad razmišljali o toj tako jednostavnoj i svagdašnoj, a tako svečanoj gesti? I što nam kaže ta gesta: ruka o ruku, ruka u ruci? Prijatelju, želim biti s tobom, bez tebe ne mogu ostvariti sebe. Primi moj podržaj, očekujem i tvoj. Samo se zajedno možemo ostvariti i više i bolje i sretnije. Ruka o ruku, ruka u ruci! Na mene se možeš osloniti, ja te prevariti neću. Podnesi me, ponesi me. Primi kao suradnika, očekujem tvoju suradnju. Samo zajedno možemo sretnije naprijed!" (Bonaventura Ruda, Ljudskost Božića. Zagreb 1995, 106).


Evo i o tome nešto.
A sad što crkva ovaj tjedna slavi :

2.1.-Bazilijie V,Grgur N
3.1.-Ime Isusovo,Genoveva
4.1.-Anđela,Dafroza,Borislava
5.1.-Emilijana,Radoslav
6.1.-BOGOJAVLJANJE,TRI KRALJA
7.1.-Karlo Secijanski,Rajmund
8.1.-Severin,Bogoljub,Apolonarij
9.1.-2.NEDJELJA KROZ GODINU

Evo i to sam napisla još mi preostaje zaželjeti vam SRETNU I BLAGOSLOVLJENU NOVU 2006 GODINU
i LAKU NOĆ!


01.01.2006. | 19:09 | 1 K | P | # | ^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>


< siječanj, 2006 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv



da ili ne?


Isuse,samo za Tebe!

Volimo ISUSA JER ON JE DOBAR!!!!


Image Hosted by ImageShack.us



''Blago onima koji vjeruju,a ne vide''-rekao je Isus malovjernima

myspace




Free Web Site Counter
Ovoliko Vas je bilo


Svi moji prijatelji....

Thomy
prvi blog kojeg sam počela čitati,zaista je prekrasan i odmah mi se svidio...
Tebe tražim
jedan od najljepših blogova,uvjerite se i sami zašto
HRVATSKA FRANJEVAČKA PROVINCIJA
o franjevcima
HRVATSKI KATOLIČKI RADIO
katolički radio
fra.Samuel
blog jednog franjevca,zaista prekrasno
fra.Josip
još jedan blog jednog franjevca
Obraćena
blog obraćene cure
SPASI NAS
jedan lijep blog kojeg vodi jedan dečko
LJUBAV BOŽJA
prekrasan blog
Zar si pozvao mene
prekrasan blog,s puno ljubavi i truda rađen

















Da to sam JA!

Hej svima :)
Nakon 4 godine vratila sam se :)
Ime mi je Mateja ;)
22 su mi godine. , a na svijet sam stigla 18.11.1990. (da stara sam ;) )
Sad sam studentica sestrinstva ( znači studiram za višu medicinsku sestru).
Pa u ovo kratko vrijeme dogodilo mi se puno toga, ali ono najvažnije od svega
ja sam i dalje ostala čvrsta u svojoj vjeri.
Dogodilo se puuuno loših i ružnih stvari, ali o tome ćemo polako :)
I dalje sam aktivna u crkvi, čak aktivnija nego ranije, čitam misna čitanja,
pjevam, molim krunicu :)
Vesela sam i zvrkasta..
A koga što zanima nek me pita stojim na raspolaganju ;)


Molitva sv.Franje Asiškog
Neka žarka i slatka ljubav
prema tvojoj ljubavi,Gospodine,očisti
um moj od svega što je pod nebom da mognem
umrijeti iz ljubavi prema tvojoj ljubavi
jer si se ti udostojao umrijeti iz ljubavi prema mojoj ljubavi!

Stvorena sam na sliku Boga koji je ljubav,
koji želi sreću ljudi.
Stvorena sam s rukamada daju,
sa srcem da ljubi,
i s dvije ruke
dovoljno duge
da njima zagrli drugoga.


Nešto najljepše

Pjesma stvorova
PJESMA STVOROVA

sv. Franjo Asiški

Svevišnji, svemožni, Gospodine dobri,
tvoja je hvala i slava i čast
i blagoslov svaki.
Tebi to jedinom pripada,
dok čovjek nijedan dostojan nije
ni da ti sveto spominje ime.

Hvaljen budi, Gospodine moj,
sa svim stvorenjima svojim,
napose s bratom, gospodinom Suncem:
od njega nam dolazi dan
i svojim nas zrakama grije.
Ono je lije
po i sjajne je svjetlosti puno,
slika je, Svevišnji, tvoga božanskoga sjaja.

Hvalite i blagoslivljajte
Gospodina moga,
zahvaljujte njemu, služite njemu svi
u poniznosti velikoj.

Hvaljen budi, Gospodine moj,
po bratu našem Mjesecu i sestrama Zvijezdama.
Njih si sjajne i drage i lijepe
po nebu prosuo svojem.

Hvaljen budi, Gospodine moj,
po bratu našem Vjetru,
po Zraku, Oblaku, po jasnoj Vedrini,
i po svakom vremenu tvojem,
kojim uzdržavaš stvorove svoje.

Hvaljen budi, Gospodine moj,
po sestrici Vodi,
ona je korisna, ponizna, draga i čista.

Hvaljen budi, Gospodine moj,
po bratu našem Ognju, koji nam tamnu rasvjetljuje noć.
On je lijep i ugodan, silan i jak.

Hvaljen budi, Gospodine moj,
po sestri i majci nam Zemlji.
Ona nas hrani i nosi, slatk enam plodove,
cvijeće šareno i bilje donosi.

Hvaljen budi, Gospodine moj,
po onima koji opraštaju iz ljubavi tvoje
i podnose rado bijede života;
blaženi koji sve podnose s mirom,
jer ćeš ih vječnom okruniti krunom.

Hvaljen budi, Gospodine moj,
po sestri nam tjelesnoj smrti,
kojoj nijedan smrtnik umaći neće.
Jao onima koji u smrtnom umiru grijehu;
a blaženi koje ti nađeš po volji presvetoj svojoj,
jer druga im smrt nauditi neće.

Mnogo vrjedinije od novca
Novac je nešto dobro.
Novac je za većinu ljudi
kruh i život,prijeka potreba.
Ali ako novac postane idol,
u svijetu raste smrtonosna džungla
i u srcima ljudi.
Ljudi pred novcem kleče i puze.
Ljudi radi novca počinju lagati,obmanjivati,
mučiti i ubijati.
Ljudi radi novca postanu vuci
koji zubima razidu jedni druge.
Pohlepa za novcem čini bezdušnim
i potkupljivim.

BITI DOBAR VRIJEDNIJE JE
NEGO PUNO IMATI.
KAKVI SMO,VAŽNIJE JE
NEGO ŠTO IMAMO.

Čovječe,ti si vrijedniji od tvog novca.
Tvoja vrijednost ne može se mjeriti novcem.
Najdragocijenije je ono
što nikad ne možeš dobiti novcem:
srdačnost,simpatija,priznaje,
privrženost,dom pun ljubavi,blago ,
naklonost,sućut prijateljstvo.



Sretni ljudi
Oni su slobodni od pohlepe i zahvalni za svaki dar.
Oni trebaju jako malo da bi bili sretni.
Oni imaju raj u svome,
u njega je čitav svijet dobro došao.

SRETNI LJUDI

Oni imaju široko srce i puno razumjevanja.
Oni svojim bližnjima daju prostora,
da jedan može biti takav ,a drugi onakav
i da svaki slobodno nađe
svoj ritam života.

SRETNI LJUDI

Oni hrabre jedni druge.
Oni su puni nade na granici života,
slobodni od strahova i požuda,
puni radosti zbog zaštićenosti
i sigurnosti besmrtna života.

SRETNI LJUDI
NISU NIKAD OPASNI LJUDI!


VOLIM TE,ČOVJEČE


Rijetka riječ:Volim te ,čovječe!
Vjerujemo li u nju,radjemo li joj se?
Ili ju držimo iluzijom,utopijom?

Vjerujem u novo proljeće svijeta.
Tada će ljudi,
tamo gdje uvijek vlada rat i nasilje,
odložiti svoje oružje
i doviknuti vidljivu ili nevidljivu neprijatelju:
''ČOVJEČE VOLIM TE!
Ne mogu te ubiti.
Ne mogu ti nanijeti nikakvo zlo.''

Vjerujem u more neslućenih mogućnosti.
Bogati će tada zastidjeti se svoga bogatstva,
odreći se imetkra i moći,
poći k siromasima i reći:
''Čovječe volim te.
Oprosti mi!Uzeo sam sebi previše.
Hoću sjesti s tobom za zvoj stol,
sa zajedničkim kruhom na njemu
i s cvijećem mira na suncu.''

Vjerujem u čudo,
kada ćemo u svakoj kući,
u svakoj ulici jedni drugima reći:
''VOLIM TE ČOVJEČE!
Hoću iz svojih usta izbaciti sve gorke riječi,
ispuniti svoje srce dobrotom i svoje
ruke prijateljstvom.''

VOLIM TE ČOVJEČE

Reci to tiječima
ili bez riječi.
Reci to smiješkom,
gestom pomirenja,
stiskom ruke
riječju priznanja,
zagrljajem,
poljupcem,
sa zvijezdom u svojim očima.
Reci to s tisuću malih pažnji,
svaki dan iznova:


''VOLIM TE ČOVJEČE!''



NASILJE NIJE NIKAKAV ODGOVOR

Stojimo pred jako velikom zadaćom.
Možemo ju riješiti jedino ako drugačije mislimo,
ako se rastanemo od ideja
o prevlasti vlasti i novca,
o smislu i oblikovanju života,
Naše ponašanje prema prirodi mora postati
prirodnije,
a naš odnos prema ljudima mora postati čovječniji.

Kako možemo promijeniti ljude?
Sigurno ne nasiljem,
To nas uči povijest svih nasilnih revolucija.
Nasiljem protiv nasilja uvijek znači više nasilja-spirala bez kraja.
Nasilje nikad ne donosi mir,osim mir groblja.
Nepravda ne može dokinuti neprevdu,
zlo ne može popraviti zlo.

TAMU SE NE MOŽE OTJERATI
TAMOM.
TO MOŽE JEDINO SVJETLO.

SAN O SRCU



Jedan svijet,jedna zemlja,
gdje nitko ne trpi nevolu,gdje ljudi svakodnevno
dijele ljubav i trpljenje,
Gdje su ljudi onovi jedne jedine pjesme,
svaki ton sa svojim
vlastitim zvukomm,u neiscrpnoj medlodiji mira
među ljudima.

Jedan svijet,jedna zemlja
gdje se sve svodi na mjeru čovjeka,gdje srdačnost
ispunjuje kuću,a ljudi nalaze ljudesku toplinu..
Gdje zdravi i bloesni,jaki i krhki,
mlađi i stariji pružaju jedni drugima
dom i zaštićenost.

Jedan svijet,jedna zemlja
gdje ima zanimanje za ljude ima prednost pred
političkim i gospodarskim i financijskim interesima,
gdje ima prostora za čuda prirode,za glazbu i ples,
za djecu i klaune.
Gdje ljudi mogu biti
sretni zbog sreće koja je besplatna.


JEDAN SVIJET;JEDNA ZEMLJA
S LJUDSKIM LICEM
S LICEM LJUBAVI!