Meher Baba

Nemi “savršeni učitelj”

Lažni Mesija zvan Meher Baba (“Milosrdni Otac”) rođen je u Puni u Indiji 1894. g od roditelja Persijanaca. Uz prezime Irani, dobio je ime Merwan Sheriar. Jednim poljupcem u čelo, koje dobija 1913. g. od muslimanke i sufijske učiteljice Hazrat Babańan, Mervan navodno postaje “Bogo-ostvareni”. Godinu dana kasnije, upućen od muslimana Sai Babe iz Širdija, susreće svog drugog “savršenog” učitelja – Upasni Maharađa, Hindusa iz Sakorija, koji ga je pripremao da odigra ulogu Avatara Novog Doba. Merwan je od svih učio, samo ne i od Živoga Boga. No to nije bio problem, da 1921. g. postane “Savršeni Učitelj”, učitelj koji je 1925. godine prestao da govori, započeo svoje doživotno ćutanje. Kao sredstvo izražavanja i komuniciranja otada je koristio pravougaonu ploču sa ispisanim alfabetom, gde formira reči pokazivanjem slova na toj ploči. U leto 1927. g. otvara školu za dečake svih kasta i veroispovesti; škola radi tek nekih dve godine. “Enigmatični učitelj” okuplja oko sebe grupu učenika koji ga počinju zvati “Meher Baba”.


Merwan Sheriar (1894.-1969. g.)

Pošto je Zapad izazovno tlo za razvijanje religijskog biznisa, pogotovo u vremenu ekonomskih kriza, to 1931. g. Meher Baba odlazi u Ameriku, gde doživljava gromki publicitet, nailazi na obožavanje i velikana Hollywood-a kojim ovladava jevrejski kadar. Za sedam godina preduzima sedam putovanja na Zapad i dva putovanja oko sveta.

“Hristos” Meher Baba nije se proslavio nikakvim “čudesima”, čak ni lažnim, što pokazuje da nije bio mnogo primamljiv potencijal ni za Hijerarhiju Pseudomudrosti. Jedino je se jednom, navodno, odupreo u žestokoj oluji lijućoj kiši, koja ga “nije” ni dotakla. Njegova “vidovitost” mu nije pomogla da izbegne dva saobraćajna udesa.

Razočaran slabim uspehom svoje zavodničke misije, oktobra 1949. raspustio je sve ašrame za svoje učenike, gde je na “lečenje” dovodio i istinske duševne bolesnike, koje je nalazio na svojim krstarenjima po Indiji.

U Mahabaleshwar-u 16. oktobra 1950. g. najavljuje svoj novi život: »U svom Novom Životu ja sam onaj koji traga, onaj koji voli i prijatelj.« “Bog” koji traga?!


Opomena koju prenebreguje

Aprila 1952. g. stiže u Njujork, da bi se potom uputio u Južnu Karolinu na posed njemu namenjen, gde je primao stare i nove sledbenike. Kada je se te godine njegova “trupa” zaputila prema Kaliforniji radi davanja intervjua, pri prelasku Oklahome doživljava tešku saobraćajnu nesreću: kola mu bivaju smrskana u sudaru, a on sa saputnicima doživljava teške povrede: lomi levu ruku i nogu, i doživljava tešku kontuziju lica. U toj nesreći Meher Baba ne prepoznaje sudbinsko upozorenje i svoju karmu, već krivicu prebacuje na »nemar, nehat i nepažnju civilizacije«, odnosno izvodi nebulozno i prepotentno tumačenje kako je tom nesrećom on navodno preuzeo svo breme ovoga sveta i potpuno ga apsorbovao: da se tako može preuzimati tuđe breme na nošenje, ni milion saobraćajnih nesreća da je doživeo ne bi pomoglo u otplaćivanju težine karme čovečanstva!

Tonući sve dublje u provaliju egoteizma, Meher Baba 1954. godine objavljuje da je “Avatar ovoga Doba”, odnosno Bog u telu; dakle ne više samo “Savršeni učitelj” kako su ga zaslepljeni sledbenici smatrali. “Bogočovek” Meher Baba decembra 1956., po povratku u Indiju, blizu Satare, doživljava još jedan težak saobraćajni udes u kome mu biva smrskan kuk. No i posle te povrede preduzima misionarsko-zavodnička putovanja u Evropu i Ameriku, a po prvi put obilazi i Australiju. Nevolje koje su ga milostivo upozoravale da se okane takvih putešestvija nije ozbiljno uzimao: njegovo slavoljublje je bilo jače od svake patnje i nevolje.

Pred kraj života se povlači u strogu izolaciju. Od avgusta 1966. nikome ne dozvoljava da ga viđa, sem ako bi on to zatražio i omogućio. Umire 1. februara 1969. g.

Hrist Istini je vaskrsao, podigao i preobrazio i svoje telo položeno u grobnici; učitelji i filosofi Hijerarhije Pseudomudrosti umiru i ostaju na zemlji i za zemlju vezani.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se