nedjelja, 22.03.2009.

Smiješne i neprikladne stvari pripisane Gospi

Gospa kao “servisna služba” za sve stvari.

U Međugorju su pitali Gospu za svakakve stvari i ona je gotovo uvijek
odgovarala. Fra Tomislav Vlašić pitao je: kada treba biti redovna misa, kada misa za bolesnike, treba li početi s molitvenom grupom?

Odgovor: - Redovna misa u 18 sati neka trajno ostane, Misa za bolesnike u određeni dan koji najbolje odgovara. Neka fra Tomislav počne s molitvenom grupom: Kronika, 6. listopada 1981.

Pitaju za bjelinu koja se pojavljuje na križu na Križevcu, je li nadnaravna, i Gospa to potvrđuje: Drugi dnevnik, 22. listopada 1981.

Kad slaviti misu na Božić: da li u 18 sati ili u pola noći? “U pola noći”, odgovara Gospa: Kronika, 30.listopada 1981.

Kada će slaviti blagdan Kraljice Mira? Gospi je najdraže da to bude 25. lipnja, jer je svijet tada prvi put došao na brdo ukazanja: Kronika, 2. veljače 1982.

Da li osnovati molitvenu zajednicu svećenika, redovnica i civila? - “Molitvene zajednice su potrebne po svim župama”: Kronika, 11. travnja 1982.

Da li početi akciju mirenja među svećenicima? Odgovara:Da!

Da li kupiti potpise protesta za Vegu, Prusinu (neposlušni kapelani) i mostarskog gvardijana fra Vladu Kozinu? Odgovor: Ne!: Kronika, 21. travnja 1982.

Da li su svjetlosni znaci od Boga? Odgovara da su od Boga! “To su Božji znaci, a ne prirodne pojave”: Kronika, 22. travnja 1982.

Da li napisati obećani znak i staviti u kovertu, kako biskup traži? “Gospa je odgovorila: Ne! To sam samo vama povjerila. Reći ćete to kad vam ja reknem”: Kronika, 8. svibnja 1982.

Da li će doći do trećega svjetskog rata? “Neće doći do trećeg svjetskog rata”: Kronika, 12. srpnja 1982. Možemo, dakle, biti sasvim mirni! Ali je jako čudno da ovako važnu stvar - barem što je meni poznato - nitko nije objavio!

Fra Tomislav Vlašić postavio je mnoga pitanja, ali u Kronici, 21. srpnja 1982. donosi samo odgovore. Evo nekih odgovora:
‘’Neka se moli na nakanu duša u čistilištu 7 Očenaša, Zdravomarija i Slavaocu te vjerovanje.. (...).
Najbolji je post o kruhu i vodi.
Postom i molitvom se mogu zaustaviti ratovi.
Postom i molitvom se mogu zaustaviti prirodni zakoni.
(...) Svi osim bolesnika dužni su postiti”.

Slično je postavio mnoga teološka pitanja (njih 11), 24. i 25. srpnja 1982., ali donosi samo odgovore. Donosimo samo dva, jer će se s teološkim pitanjima pozabaviti neki drugi član Komisije.

Čovjek koji je u životu mnogo zla učinio može izravno u nebo, ako se ispovjedi, skrušeno pokaje i pričesti na kraju života”: Kronika, 24. srpnja 1982.

“Danas mnogo osoba ide u pakao; Bog dopušta svojoj djeci da trpe u paklu, jer su počinili teške grijehe, koje on ne može oprostiti”: Kronika, 25. srpnja 1982. (kurziv N. B.).

Nije baš sigurno da se može jednostavno i direktno odmah u nebo poslije teško grješnoga života, iako se na času smrti pokaje i primi sakramente, a još je manje teološki sigurno da ima grijeha koje Bog ne može oprostiti. Za mene je mnogo
sigurnije da vidioci nisu mogli prenijeti onako precizne teološke odgovore, kako ih je p. Vlašić formulirao u Kronici.

Kad se počelo po župi govoriti da će neki fratri biti premješteni iz Međugorja, Jelena Vasilj i za tu stvar pita Gospu.
“Vi budite mirni. Poglavari imaju vlast, ali oni ne mogu ništa bez Božje volje”: Kronika, 11. lipnja 1983.
“Da li da fratri počnu iskop oko crkve za klima uređaj ili trebaju pitati vlast za to? “Neka ne započinju bez pitanja”, odgovara Gospa.

Postavljeno je pitanje preko vidioca Ivana: “Što želiš da svećenici propovijedaju i govore za devetnicu godišnjice ukazanja?
Neka oni čine što misle da je najbolje. Ipak dobro bi bilo da kroz ove dane podsjete vjernike na događaje koji su se ovdje zbili s mojim dolaskom”: Kronika, 14. lipnja 1983.

Čini se da Gospi nije bilo dovoljno ovo što je rekla, pa, po Jeleni Vasilj, predlaže, dva dana kasnije, devet točno određenih tema za devetnicu godišnjice ukazanja: Kronika, 16. lipnja 83.

Moglo bi se navesti još mnogo sličnih stvari gdje se vidi da se sve želi staviti pod autoritet Gospin, pa i tako trivijalna stvar smiju li fratri početi kopati oko crkve bez dozvole vlasti.
Trebalo je još samo da Gospa odredi što će se svaki dan spremati
za jelo. A i tu je rekla da je najbolje kruh i voda!

/01:10/ ..::nevermind or?::.. /6 lost souls)/

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.