b. Da li je Isus pogubljen u petak ili u sredu?

Provizorno čitajući novozavetne evanđelske izveštaje da se nazreti da je po Kvartusu Isus pogubljen u petak a po tzv. sinoptičarima u četvrtak. Međutim ako je Gospod vaskrsao u nedelju, odnosno nešto pre nedeljnog svanuća, kako se vreme Isusovog počivanja u grobu od petka/četvrtka može uklopiti u njegovu najavu da će biti mrtav tri dana i tri noći (koju daje farisejima koji su tražili znak Mesije od Njega): »Zli i preljubotvorni naraštaj traži znak, i neće mu se dati znak osim znaka proroka Jone. Jer kao što je Jona bio u utrobi morske nemani tri dana i tri noći, tako će biti i Sin Čovečiji u srcu zemlje tri dana i tri noći.« ('Matej', 12:38-40; cp.: 'Jona', 2:1). – Ako Isus nije tri dana i tri noći pre Vaskrsnuća počivao u grobu od telesnog kamena, onda je On obmanuo ne samo fariseje već i Svoje sledbenike. Jer i njima On slično ukazuje, tako se u 'Evanđelje po Marku’, 8:31 prezentuje: »I poče ih učiti da Sin Čovečiji mora mnogo da postrada i da bude odbačen od starešina, prvosveštenika i književnika, da će ga ubiti i posle tri dana će vaskrsnuti« (v.: 9:31; 'Matej', 27:63). Misleći na hram svoga tela podozrivim Judejcima Isus ukazuje: Srušite ovaj hram, pa ću ga za tri dana podići.« ('Jovan', 2:19)
Stari Jevreji, kao i Rimljani, dan su delili na dvanaest časova; sam Isus kaže: »Zar nema dan dvanaest časova?« ('Jovan', 11:9) Noć, koju su delili na četiri straže, takođe je imala 12 časova. Dakle, kada Isus kaže da će u krilu zemlje Njegovo telo provesti tri dana i tri noći (duša je naravno za to vreme sišla u Had, onostrano kraljevstvo mrtvih, gde je posvedočio Sebe – 'Dvanaestorica', 96:19), On nedvosmisleno misli na 72 časa (cp.: 'Postanak', 1:4-13); karakteristično je da je Isus imao 72 učenika.
Ako je Isus vaskrsao u nedelju pre svanuća, da bi Njegovo telo počivalo u grobu tri dana i tri noći on je još u sredu morao biti raspet; znamo da je Svoje poslednje reči na krstu izgovorio u devetom času dana (tri posle podne); 'Evanđelje po svetoj Dvanaestorici' nas izveštava da je u grob položen oko devet sati uveče (u našu sredu, jevrejski četvrtak, s obzirom da je njima dan počinjao zalaskom sunca): » ... A beše oko početka druge straže kad oni sahraniše Njega, zbog judejskog dana pretspreme, ...« (83:4) – Ukazuje se da je Hrist Božiji u sredu, u polovinu sedmice, kako je proročanstvo najavljivalo, bio pogubljen: »Naime, ovo se dogodilo da se ispune Pisma: 'Nijedna njegova kost neće biti slomljena', i još jedno: 'U sredini sedmice Mesija će biti smaknut.' (82:32; cp.: 'Danilo', 9:24-27) – Dakle, Isusovo telo je u kamenom grobu zasigurno počivalo najmanje tri dana, najmanje 72 časa: od 21 h srede do 21 h subote.
A za žene iz Isusove pratnje koje su svetiljkama razgledale gde je i kako je Isus sahranjen, izveštava se: »... Vratiše se, i mirovaše, budući da je v e l i k i d a n; a po taj dan kupiše i pripremiše mirise i pomasti, i sačekaše svršetak sabata.« (83:7) – Miro za pomazanje pokojnika žene nisu mogle kupiti ni u subotu (jer tada trgovine nisu radile), ni u četvrtak, koji je i po Kvartusu (19:14.31) bio veliki dan (jer taj četvrtak je bio jedan od sedam godišnjih sabata; cp.: 'Levitska', 16:31, 23:24, 16:31, 23:15.39.26-32, i 23:26-32), već samo u petak. Vidimo, dakle, da su dva različita sabata (cp.: 'Matej', 28:1 – »A posle sabatâ, ...« – Opsé de sabbátMn; sabbatMn je imenica u genitivu množine) jedan godišnji a drugi sedmični, pali u intervalu između Isusove smrti i Njegovog vaskrsnuća u prvi sedmični dan.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se