istina o životu

petak, 09.01.2009.

Riječnik i pojmovnik glume i teatra i De Generacije 1967

Od sada ću malo ozbiljnije o svojoj vječnoj temi teatru. Ne baš potpuno ozbiljno nego točno kako sam napisao malo ozbiljnije.

AUTOHTONOST – Dolazi od grčke riječi auto – samo, vlastito i riječi chton – zemlja. Značenje je samoniklost, urođenost, samorodnost. Glumac mora biti autohton da bi mogao biti glumac. Točno mora znati svoje porijeklo, svoje korijene, broj noge kojom stoji na sceni, domet glasa, domet emocija, domet osjećaja koje proizvodi. Ne treba se dati savjetovati ni od koga. Dramaturga i redatelja se sluša, a onda se radi po svome. Ako dramaturg i redatelj znaju bolje neka onda oni glume. Glumac zna najbolje...Ako ne zna nek ne izlazi na scenu...
Ima puno poštenijih zanimanja kojima se možeš prehraniti. Svi umjetnici zasnivaju svoju umjetnost na metaforama koje su pohranjene u njihovim mozgovima, a posebno glumci. Zato on mora znati tko je i odakle je da bi mu metafora zvučala autentično.
Morao sam u jednoj drami reći sa ushićenjem:» Bist du ein mall in Nizza gewesen»?, u prevodu « Jesi li ikad bio u Nici»? i to s tendencijom da partneru kažem :»Jesi li kad bio u raju»? Bio sam u Nici i uopće mi ne sliči na raj. Jedan vrlo lijepi primorski grad ništa ljepši od Zadra, Splita ili Rijeke. Da bi dobio sjaj u očima i licu zamislio sam najljepši prizor koji sam ikada vidio, a to je bio prizor iz moje mladosti kad sam s izviđačima bio na Biokovu na Svetom Juri i gledao Brački kanal, Brač, Hvar i prekrasnu bisernu ogrlicu od malih kućica u seocima na Makarskoj obali, a s druge strane je pucao pogled na divlje Podbiokovlje i kamen koji se sterao do plavih daljina...A ispred mene se kao slučajno naguzila jedna mala izviđačica iz Rume i kao vezala patikicu, a suknja joj se zadigla preko bočića na kojima nije bilo gaćica pa se prknašce ljeskalo u odsjaju sunca.... Prisjetio sam se i Ujevića:
« Malena mjesta srca moga,
spomenak Brača Imockoga
i bljesak slavna šestopera...
i miris...miris kalopera.
Tamo, tamo da putujem,
tamo, tamo da tugujem»,
i onda sam rekao:»Bist du ein mall in Nica gewesen».
Bilo je dobro. Nismo morali ponavljati scenu. Bilo je dobro.
Da li međunožje mlade izviđačice iz Rume može mirisati na kaloper iz Hercegovine.... Hipotetičko pitanje....Glupani namaju dilema ni hipoteza...Glupani tvrde....Može

AUTONOMNOST – Dolazi od grčke riječi auto – samo i nomos – pravilo, red, zakon u značenju nezavisnost, samostalnost. Jedna od bitnih odlika glumca. Ako nisi samostalan bit ćeš prisiljen igrati i ono što nećeš i ono što nemožeš i na način koji ne podnosiš. Tako nastaje gluma, ali ne i umjetnost. Ako nisi samostalan da sam kreiraš igrat ćeš tuđim načinom, pa će ti gluma biti manfakturna, a tvoje će djelo izgledati kao soboslikarstvo, a ne kao nastojanje pravog slikara. Soba se može ofarbati u plavo, bijelo, zeleno, žuto i na cvijetiće, ali je puno bolje ofarbana Sikstinska kapela u Rimu.

AUTENTIČNOST – Od grčkog authentes – početnik, uzročnik - to jest istinitost, izvornost, vjerodostojnost i odnosi se na onoga koji je prav, istinit, izvoran, vjerodostojan. Najbitnija odlika glume i upravo zbog toga glumac mora biti autohton i autonoman. Ako na sceni ne izgovaraš riječi i rečenice autentično onda te publika ne gleda i bolje ti je šutiti i pustiti druge da govore. Biti neautentičan na sceni je sramota i glumci to najbolje osjete. Sami sebi zvuče šuplje, a u gledalištu vlada dosada....Glumcu je muka i u tim trenutcima je možda najbolje povratiti, pobljuvati se što naravno izaziva nelagodu kod publike i kolega na sceni, ali ipak manju nego što je širi neautentičnost. Kako su ljudi puno kompliciraniji i savršeniji od drama u kojima glume autentičan biti nije teško, a rješenje je u jednostavnosti. Dobar glumac je savršeno biće. U umjetnosti je istina savršena. Budi istinit i bit ćeš umjetnik. Lažovi nisu dobro gledani ni od publike ni od suda. Na sudu se radi laži ide u zatvor, a u umjetnosti ne, ali se loše spava. Ako hoćete imati miran san i spavati kao beba ne lažite...Budite autentični.

09.01.2009. u 18:13 • 18 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.



< siječanj, 2009 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Kolovoz 2009 (3)
Srpanj 2009 (4)
Lipanj 2009 (5)
Svibanj 2009 (4)
Travanj 2009 (3)
Ožujak 2009 (3)
Veljača 2009 (6)
Siječanj 2009 (6)
Prosinac 2008 (9)
Studeni 2008 (13)
Listopad 2008 (5)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Blog čovjeka koji je čitav život proveo ozbiljno se baveći teatrom i neozbiljno se igrajući životom. Pisano sa velikom ljubavlju za jedno i drugo.

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

odmor za umorna srca

Miško

Maslackica.hr

Vedran.hr

Rusalka.hr

Lucija9.hr

Trazeci sebe.hr

Plejadablue.hr

Necutako.hr

Koraljka.hr

Vitae.hr

Poezija duse.hr

Decembar2001.hr

Barbara.hr

moji dani i noći.hr

Dream_maker.hr

Zmajka.hr

Majstorica s mora.hr

Sewen.hr

Mendula.hr

dordora.hr

obicna ja.hr

morska zvijezda.hr

prorok!.hr

prostransvo

zvijezdanova

promatram

teuta

luki

gustirna

lobyM

fra gavun

viaminveniam

santea

smotani