istina o životu

srijeda, 10.12.2008.

Plaut i Terencije su prepisivali iz Menandrove knjige

Nešto malo bolje su išle komedije koje su Plaut i Terencije prepisivali iz Menandrove knjige.
Taj Grk je bio umro, a oni se dočepali knjige. Ustanove za zaštitu autorskih prava nije bilo i oni bi samo pobrisali Menandrovo ime i stavili svoje i bog te veselio. Terencija više niko ne igra, a Plautovu «Aululariju» igraju još samo Hrvati i to kao Držićevog «Skupa».
Najbolje predstave u Rimu su se odvijale u arenama gdje su se ljudi međusobno ubijali, ili su ih ubijale divlje zvijeri, a poslije svega je slijedila gozba. Dobre su bile i trke konjskih zaprega i bacanje prvih kršćana lavovima.
Druga vrsta zabave su bile gozbe na kojima se u rasporenu i oderanu devu, stavi rasporen i oderan vol u kojega se stavi rasporeni oderan junac, u kojega se stavi rasporeni oderan ovan u kojega se stavi rasporen i oderan kozlić u kojega se stavi rasporen i očišćen tetrijeb, u kojega se stavi rasporen i očišćen fazan u koje ga se stave rasporene i očišćene tice pjevice punjene medom i maslinama. I onda se sve to ispeče na žaru. Za predjelo se jedu jezici od slavuja i ragu od srca ptica pjevica.
Leži se, ždere, loče vino iz Taormine i Sicilije, povraća se nakon svakog ganga da bi se moglo dalje jesti...Uz put se nemilo troše bjele, crne i žute robinjice i crni, žuti i bijeli robovi... Glavni komediograf je bio Lukulus.
Dobar glas se daleko čuje. Dočuli Goti, Vizigoti, Langobardi, Avari, Slaveni kako se u Rimu živi sve jedan po jedan... i svi navalili u Rim.
Rimljani nisu imali vremana prekidat zabavu, kad su im na nju upali svi gore spomenuti. Srušili Rim i sve oko Rima, požderali sve što se imalo požderat i tako upali u bijedu i mračni srednji vijek.
Petsto godina ni slova o teatru.
Bilo je nešto malo predstava, ali su se one događale spontano i bez puno teksta. Uglavnom jedno pleme provali na teritorij drugoga i pokolje sve što mu dođe pod ruku, siluje, zapali, poždere i popije sve dok se na njih ne okomi neko drugo pleme i tako petsto godina.
Prvi glumac se pojavio tek na dvoru Karla Velikog u liku dvorske lude. Tekst je izmišljao sam i nije ga zapisivao, a nije ni bilo potrebe jer je Karlo bio nepismen.
Kako je kralj bio nepismen takav mu je bio i narod. Mise su bile na latinskom, a kako su latinski govorili samo rijetki svećenici tako su se oni dosjetili da se poslije mise u crkvi igraju prizori iz Starog i Novog Zavjeta, na narodnom jeziku, da bi narod shvatio o čemu se uopće radi. Skupili bi malo bistrije seoske momke, naučili ih tekst i onda su pred pastvom izvodili takozvana crkvena prikazanja. Obično bi to bilo o mučeništvu prvih kršćana, svetom Sebastijanu, pa muke svetog Ciprijana i Justine, pa onda o sedam smrtnih grijeha, pa kako Abraham žrtvuje Isaaka, pa o Izgubljenom sinu i sve takve lijepe i poučne stvari. Poslije su se te igre počele izvoditi pred crkvom, pa na gradskim trgovima, pa po dvorištima gostionica i u gostionicama i postajale sve profanije.
Prvi glumci, bistri seoski mulci, su shvatili da bi se nešto moglo i zaradit i počeli su putovati od sela do sela i igrati predstave. Kako svako selo ima drugog sveca zaštitnika tako se repertoar širio. U jednom selu gdje je zaštitnik sveti Petar igraš priču o njemu, a gdje je sveti Antonije priču o njemu, gdje sveti Jure, tamo jedan glumac uzme koplje, a drugi se pokrije zelenom krpom i sikće ko aždaja i udri, a uz put i kakvu poučnu priču – moralitet iz Starog Zavjeta. Živilo se od fešte do fešte gdje bi se gostili kod lokalnog stanovništva, a uz put su skupljali i dobrovoljne priloge. Ubrzo su glumci došli na loš glas jer bi se nažderavali, napijali, a pri polasku iz sela bi obavezno otuđili sve što nije bilo dobro čuvano, naprimjer, posteljinu s konopca za sušenje, gaće i ženski veš, kokoš, pjevca ili tustu nebranjenu patkicu, lonac, kobasicu, alat, to jest sve ono što nije bilo zakovano ili pod ključem.

10.12.2008. u 17:18 • 11 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.



< prosinac, 2008 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Kolovoz 2009 (3)
Srpanj 2009 (4)
Lipanj 2009 (5)
Svibanj 2009 (4)
Travanj 2009 (3)
Ožujak 2009 (3)
Veljača 2009 (6)
Siječanj 2009 (6)
Prosinac 2008 (9)
Studeni 2008 (13)
Listopad 2008 (5)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Blog čovjeka koji je čitav život proveo ozbiljno se baveći teatrom i neozbiljno se igrajući životom. Pisano sa velikom ljubavlju za jedno i drugo.

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

odmor za umorna srca

Miško

Maslackica.hr

Vedran.hr

Rusalka.hr

Lucija9.hr

Trazeci sebe.hr

Plejadablue.hr

Necutako.hr

Koraljka.hr

Vitae.hr

Poezija duse.hr

Decembar2001.hr

Barbara.hr

moji dani i noći.hr

Dream_maker.hr

Zmajka.hr

Majstorica s mora.hr

Sewen.hr

Mendula.hr

dordora.hr

obicna ja.hr

morska zvijezda.hr

prorok!.hr

prostransvo

zvijezdanova

promatram

teuta

luki

gustirna

lobyM

fra gavun

viaminveniam

santea

smotani