Irudtravels d.o.o.

petak, 10.06.2011.

UK - Scotland 'n' England

14.-24. Svibanj 
Brod se probio kroz oblake i kad sam pojeo junetinu Stroganoff i izašao na palubu vani je bilo predivno i iako je dosta puhalo Sunce je grijalo...

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Vidio sam nekoliko otočića već blizu Škotske i predivnu škotsku obalu... Stigli smo u Troon. Među prvima se iskrcavam (a došao sam zadnji na ukrcaj :D - srećom pa motoriste uvijek spraše naprijed)

Photobucket

Troon je zgodan i simpatičan, ali nisam se predugo zadržavao, samo sam se sklonio pod krović Beach Kioska na plaži od prolazne kišice jer se opet odnekud stvorio oblak i iskoristio pauzicu za podmazati lanac.

Photobucket

Natočio na Morrisonu i krenuo obalom prema sjeveru... Ovaj dan je završio ubrzo i vrlo zanimljivo; tražio sam mjesto za spavanje (brod je stigao u 19h) putem i nekako nije baš išlo jer je sve bilo privatno i ulazi samo u farme. Našao sam super mjesto blizu ograđenih konja i zakriveno grmljem, ali da bi se tamo došlo potrebno je proći kroz vrata ograđene farme... Odmah u blizini je kuća pa sam odlučio pitati gazdu mogu li spavati tamo. Kad je čuo motor, iz kuće je izašao smiješni Škot. Već po samom uvodu učinilo mi se da neće imati ništa protiv. Pitao sam to neobično pitanje i rekao mi je da nema frke :) - kad sam slagao šator imao sam manje popravke s neizostavnom trakom za silovanje (duct tape), a ujutro sam slušao konje kako ržu... Kad sam odlazio pozdravio sam s ceste svog kompanjona Škota, a on mi je vratio thumbs up sa svoje terase. Opisano je bilo jedina komunikacija i interakcija ali baš smo se nekak skužili, valjda :D hvala na ustupljenom mjestu.
Moja tri dana u Škotskoj bila su lijepa i ispunjena predivnim prizorima očaravajuće prirode i bezbrojnih ovaaca. Iako nisam išao na krajnji sjever (što mi je bila jedna od żelja) uživao sam u ovim krajevima ispod Highlandsa, kombinirajući posjete nekim mjestima koja sam već posjetio i, za mene, još neviđena mjesta; kao što je bio vrlo zanimljiv Glasgow drugog dana Škotske i Scottish Borders zadnjeg dana Škotske. Mislim da će opet slike najbolje opisati moj doživljaj Škotske. Najviše me ljepotom iznenadio Scottish Borders, južni dio Škotske na granici sa Engleskom. Naravno, po drugi put me uspio očarati i predivni Edinburgh s ogromnim dvorcem.
Zadnju noć u Škotskoj proveo sam na lijepom mjestu između šumarka i neke oranice u Scottish Bordersima te sam iduće ujutro posjetio Jedburgh i napustio Škotsku i prvo što sam u Engleskoj vidio bio je Hadrijanov zid. Ali svi vi koji slučajno zamišljate neki zid veličine ili bar visine Kineskog odmah smanjite svoja očekivanja - jaaako!
Isti sam dan produžio sve do Leedsa gdje sam imao lijep doček u studentskom domu gdje sam došao u posjetu prijatelju Nebojši. Zamislite što sam jeo tu večer -palačinkeeeee :P
Upoznao sam Nebojšinog prijatelja Nikolu i ostalo internacionalno društvo.

Photobucket
Nebojša i Chris

Photobucket
Nikola i ja

Photobucket
Indijac, Iranka, Kenijac

Photobucket
fisheye

Photobucket

Mojih 5 dana u Leedsu bila su predivno provedena i puna odličnih aktivnosti, od odlaska na plac i cjenkanja za analogni fotoaparat do servisa motora (prvog kojeg sam sâm odradio), izlaska u stari brod u centru interesantnog naziva "dry dock" gdje sam sreo svog prijatelja iz Bosne, Engleza Richa. Ipak, tu je ponajviše bilo odlične hrane jer Nebojša ubija u kulinarskim sposobnostima tako da smo uživali u domaćem kruhu, domaćoj pizzi, domaćoj juhi i drugim specijalitetima, i nikad se nisam ustao od stola bez osjećaja da imam nekih 5-6 kila više :)  

Photobucket
odlazak na tržnicu

Isto tako, jednu sam večer bio na odličnoj slavljeničkoj večeri kod Nikole i tamo je na meniju bila meksička - izvrsno! A i moralo je biti dobro jer je bilo autentično. U pripremi je sudjelovalo dvoje Meksikanaca i jedna Kanađanka :) Nikola je slavio to što je dobio neku nagradu od sveučilišta za koju je konkurirao :)

Photobucket
Meksikanci ;)

Photobucket
Photobucket Shuang i ja

Photobucket
gangsta

Photobucket


Analogac je sada moj novi fotoaparat i najoriginalniji suvenir iz Leedsa a motor je (u ovom trenutku) odbrojao već 30ak stotina kilometara od Leedsa i svog posljednjeg servisa. Zadnji smo dan (moj zadnji u Leedsu), nedjelju, obilježili super roštiljem u dvorištu studentskog doma, gdje se bilo skupilo dosta raje većinom Nebojšinih kolega i nekih drugih Nebojšinih prijatelja koji žive/rade u UK i sjećam se da je bilo užasno vjetrovito ali jako zabavno.

Photobucket
analogni fotic - Leeds

Photobucket
analogni - testiranje

Photobucket

Photobucket
Dry dock - klub u centru Leedsa

Photobucket
na placu

Photobucket
roštilj

Photobucket
Man

Photobucket
Enfield

Photobucket
rain edition

Photobucket
L'pool

Photobucket

Photobucket
NOS

Photobucket
Black & white

Photobucket
lonely?

Photobucket

Photobucket
China town ' Liverpool

Photobucket
baby lije - fastfood junkies blizu Londona

Photobucket
Ramsgate

Photobucket
zadnje funte :P

Photobucket

Photobucket
on da shippe

U ponedjeljak je došao dan da odem :( - bilo mi je žao što idem jer mi je baš bilo super kod Nebojše. Ali to je dio ovog puta. U svakom slučaju izuzetno mi je vrijedno i uvijek će mi biti duboko urezani u pamćenje svi ovi jedinstveni susreti, jer mnoge ljude sam posjetio na mjestima gdje su oni samo privremeno; kao što je bio slučaj sa Lazom u Marseilleu i Natašom u Malagi, te Dorom i Monicom u Lyonu. Stoga ću se uvijek rado sjećati tih susreta. Činjenica da idem u Liverpool malo mi je ublažila žalost, al kiša na putu mi je pak malo 'pokisla' raspoloženje. Ispred Manchestera je stala pa samse prosušio i nastavio prema Liverpulu u dobrom i veselom ritmu. Pred Anfield stižem oko 16:50 - navirio sam se i u stadion jer su vrata bila otvorena, ali nije mi bilo dopušteno da baš uđem... I eto tih kritičnih 10 min me zeznulo. U 17:00 - (u tim trenucima nisam gledao na sat - ovo je samo rekonstrukcija) dolazim pred muzej i službeni navijački dućan jer sam htio prijatelju Goranu zvanom Tonko, vatrenom navijaču Liverpoola, uzeti neke artikle iz shopa. Bloody Englezi sve zatvaraju u 5 sati popodne, j... ih ja. Ali imali smo back-up pa ćemo naručiti sve na Nebojšinu UK adresu, pa onda poštom k nama :)
Ja sam tak malo u nevjerici otišao do grada. Liverpool mi se izuzetno svidio, puno sam hodao i sve skupa začinio jednim ljutim i ogromnim kebabom.
Odande sam, oko 8 navečer krenuo put Londona. Od Leedsa sam se našao u nekom 'kasno lijeganje setapu' tako da nikakav umor osjećao nisam, pa sam bio na cesti sve do negdje 2 ujutro i još sam tada, već u nekim mjestima, koja bi se mogla kategorizirati kao prva predgrađa Londona, našao McD i na parkingu krao wifi i promatrao mladunčad lisice koja se jako rano počela nezdravo hraniti, otpacima fast-fooda porazbacanima po parkiralištu ;)
Nedaleko tog mjesta našao sam kampiralište i zaspao sve do 8 - 9 ujutro. Danas na rasporedu: prolaz (bez zaustavljanja) kroz Londan - moj brod uvijek ide prerano; tako je bilo i tog utorka, tako da si nisam mogao priuštiti obilazak Londona, ali mislim da je i jedan dan premalo za London, a obzirom da više nisam imao već sam načelno dogovorio obilazak Londona s jednom prijateljicom nekom drugom zgodom (i povoljnim ryanairom iz Zg)
Prošao sam samo tim ogromnim gradom i prepoznao neke toliko poznate građevine; prešao Temzu i zapičio do Ramsgatea. Tu sam obavio posljednji shopping, razglednice i sl. te ulovio moj brod za ponovni posjet dragom mi Ostendu, Belgija.
Au revoir vožnji na lijevoj strani ceste...

putnik
Photobucket
...
Photobucket
u Leedsu

10.06.2011. u 00:56 • 0 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.



< lipanj, 2011 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Rujan 2012 (3)
Kolovoz 2012 (2)
Srpanj 2012 (1)
Prosinac 2011 (1)
Studeni 2011 (1)
Rujan 2011 (2)
Srpanj 2011 (1)
Lipanj 2011 (1)
Svibanj 2011 (6)
Travanj 2011 (13)
Ožujak 2011 (2)
Studeni 2010 (6)
Listopad 2010 (16)
Rujan 2010 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

The put
chapter I. Europe

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Igre.hr
Najbolje igre i igrice

Forum.hr
Monitor.hr