uređenje doma

petak, 28.04.2006.

još o kuhinjama

Evo nekoliko pitanja na koja biste morali naći odgovor prije nego započnete planirati kuhinju:

1. Gdje bi se trebala nalaziti kuhinja u odnosu na prostor za objedovanje?
2. Želite li da se u kuhinji samo kuha ili bi vam odgovarala prostorija u kojoj uz kuhanje ima mjesta i za druge djelatnosti?
3. O kakvoj se kuhinji radi? O momačkoj, obiteljskoj, kuha li se svakodnevno ili povremeno?
4. Kako često idete u trgovinu ? drugim riječima koliko vam je prostora potrebno za ostavu?
5. Jesu li postojeći izvori vode, plina i električne energije dovoljni?
6. Je li ventilacija ispravna?
7. Kakav je zrak u kuhinji? Možete li držati namirnice na otvorenim policama ili ih morate zatvarati u ormare?
Budući da kuhinja predstavlja okosnicu svakog domaćinstva, trebalo bi da je prikladno smještena u stambenom prostoru. Raspored u kuhinji ovisi o obliku i veličini prostorije. Kod raznovrsnih preinaka i pregradnji uvijek dolazi do stanovitih kompromisa i možda je jeftinije da promijenite položaj prozora i vrata kako biste postigli dobar i praktičan raspored pokućstva, nego da uporno pokušavate smjestit kuhinju u prostor nezahvalnih oblika.
Planiranje rasporeda je poput igranja šaha; kombinacije su gotovo bezbrojne. Evo osnovnih pravila:
a) Ostava za hranu, uključujući i mjesto na koje će domaćica spustiti košaru kad dođe s tržnice, mora se nalaziti blizu vrata.
b) Ostava za hranu mora biti blizu radne ploče.
c) Plamenici ili električne ploče za kuhanje moraju biti blizu sudopera kako bi se zdjele i lonci lakše punili vodom , odnosno cijedili.
d) Stroj za pranje posuđa trebalo bi smjestiti u ormar za posuđe ili pokraj njega, a u blizini bi se morao nalaziti sudoper, slivnik ili košara za otpatke kako bi se posuđe očistilo prije stavljanja u stroj.

Ako u kuhinji radi dvoje ljudi, prolaz između kuhinjskog pokućstva ne bi smio biti uži od 1,25 m, u manjim kuhinjama prolaz za jednu osobu ne bi smio bit manji od 760 mm. Ukupna razdaljina između kuhinjskih elemenata i strojeva ne bi smjela biti veća od 6 metara. Kuhinja ne bi smjela biti prolazna. U prolazne kuhinje s izlazom u vrt ili stražnje dvorište lako prodire hladnoća i propuh, ukoliko se ispred izlaza ne nalazi manja prostorija, trijem s dvostrukim vratima ili ukoliko sama kuhinjska vrata nisu dvostruka. Manja prostorija ili trijem s dvostrukim vratima praktični su kao ostava za bicikl, cipele, pribor za čišćenje i slične predmete.

Jednostavni rasporedi su najjeftiniji i uglavnom najdjelotvorniji. Ako to dopušta oblik prostorije, smjestite visoke kuhinjske ormare, ugradbeni hladnjak, stroj za pranje i pećnicu uzduž jednog zida, tako da preostali prostor ostane netaknut. Postoje tri načelna rasporeda kuhinjskog pokućstva i opreme: raspored u obliku slova U, raspored u obliku slova L i paralelni raspored ili raspored brodske kuhinje. Katkad je u postojećim kuhinjama teško postići takve oblike, odnosno raspored pokućstva, zbog položaja vrata, prozora, te vodovodnih i drugih instalacija. To je jedan od glavnih razloga da se ne pridržavate samo teorije i načelnih pravila. Uredite i namjestite kuhinju kako vam najviše odgovara. Bitno je da je raspored funkcionalan i da ispunjava sve vaše zahtjeve.

  • tadalafil cost - To frighten the public into thinking that DHEA poses a danger, a blatantly false press release is now circulating in Congress.
  • accutane price - The information had been protected under a federal privacy law known as the Health Insurance Portability and Accountability Act, which is designed to prevent doctors from sharing a patient's medical history.
  • tadalafil tablet - I asked the history carefully, first, pain question.
  • inexpensive keflex - See how you can earn thousands per day without ever picking up a phone.
  • really cheap ativan - It brings me certain worries about one of my loved ones, and maybe I can use this information to help.
  • modafinil - Thanks again, Raymond, for all the info.
  • allergic reaction amoxicillin - I know this personally.
  • flagyl 375 - Males are supposed to have ring finger longer than index finger,and that indicates that they were exposed to more testosterone in mother's womb.
  • flagyl used for - Seung-hui Cho's mother never discussed her son with Yang.
  • zolpidem result - PMS too it's from hormone imbalances.
  • tenuate at cut rates - Whether or not this theory is accurate, it is clear that several pre-existing conditions such as war, famine, and weather contributed to the severity of the Black Death.
  • diazepam online overnight us - They can lead to heart disease,diabetes,and Alzheimers.
  • ephedrine hcl 25mg - Asked what the indication was previously.
  • 50 hcl mg tablet tramadol - Bubonic and septicaemic plague are transmitted by direct contact with fleas.
  • buy 40 mg lasix no - Perhaps it was just South Korea's Confucian-steeped culture, where parents often expect boys to be more successful than girls.
  • wellbutrin - Hypogonadism can also cause mental and emotional changes.
  • hemorrhoid specialist - The ring finger is linked to testosterone Females are supposed to have index finger and ring finger the same size or the index finger is longer.
  • cold sores - So I guess it is active at any rate.
  • cytomel and synthroid - It is called Irritable Male Syndrome.
  • canada online - If Congress is persuaded by drug lobbyists to outlaw DHEA supplements, more Americans will become vulnerable to declining DHEA levels, resulting in an economic bonanza for pharmaceutical companies.
  • klonopin discount - They did not regularly attend church, a center of social activity and networking for many immigrants.
  • clomid - Why Laypeople Confuse DHEA with Synthetic Steroid Drugs DHEA is produced mainly in the adrenal glands and serves as a natural precursor and balancer to many hormones in the body.

- 12:04 - Komentari (7) - Isprintaj - #