četvrtak, 24.01.2008.

Nisam dugo pisao, ispricavam se...

Ispricavam se sto nisam dugo nista pisao. Razvio sam jedan algoritam za generiranje 'buy' i 'sell' signala kod trgovanja dionicama. Evo kako to otprilike izgleda.


Crvenom bojom je oznacen signal kada dionicu treba prodati, dok je plavom oznaceno kada treba kupiti. Necu previse ulaziti u matematiku iza toga kako vam ne bih dosadjivao (no, tko zeli, nek mi se javi na mail).

Sa druge strane, radim istovremeno na aplikaciji u Matlabu koja ce sluziti predvidjanju kretanja cijene. Algoritam se bazira na tzv. ANFIS modelu (adaptive neuro-fuzzy inference system), a planiram jos implementirati i GARCH model (generalized autoregressive conditional heteroskedasticity). Ne mogu vam puno objasnjavati sto i kako to radi, jer to stvarno zahtijeva puno znanja iz matematike i inteligentnih sustava, no ono bitno je da se zapravo radi o nekom vidu umjetne inteligencije koja na temelju ulaznih parametara uci kako se sustav ponasa i iz toga izvodi zakljucke.


Crvenom bojom je prikazano kretanje zadnje cijene od 2003. godine, dok je plavom bojom prikazano modelirano kretanje cijene na temelju ulaznih podataka u prvih 1400 uzoraka. Sve nakon 1400 uzoraka je zapravo predvidjeno kretanje cijene. Ovaj dio jos uvijek ne funkcionira kako bih zelio, jer baratam sa poznatim podacima, a zapravo zelim predvidjati cijenu u dobu koje tek predstoji i za koje jos nemam podatke. lud

Na kraju krajeva, evo, ulazem u sebe i svoje znanje.

BTW., dobio sam novi posao i selim se u Zagreb. zubo

- 17:19 - Komentari (14) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner