No Control

četvrtak, 17.05.2007.

Skinhead Army

Na nastanak i razvoj Skinheada je najviše utjecalo poslijeratno gospodarsko stanje i socijalna integracija jamajkanaca.
Skinheadi su se razvili iz Hard Mods-a ili Gang Mods-a,i krajem 60-tih su napravili samostalnu i prepoznatljivu subkulturu…Naravno kao i sve subkulture imali su svoj stil po kojem će se raspoznat:
Kratko ošišana kosa,naramenice i čizme…

Image Hosted by ImageShack.us
Prva medijska pojava Skinheada je bila u listopadu 1968. i «Great Vietnam Solidarity March» kada je njih 200 obrijanih glava u bojama kluba FC Millwall-a trčalo za hipijima uzvikujući Enoch,Enoch (Enoch Powell je bio političar koji osuđuje imigraciju i upozorava na povećanje udjela crnaca u stanovništvu).
Kao i u mnogim subkulturama i u ovoj je veliku ulogu odigrala glazba,bio je to reggae i ska…

Ranih 70-tih su Skinheadi postepeno nestajali i od njih su se odvojile 3 nove struje: Suedeheads, Smoothies i Bootboys…

Image Hosted by ImageShack.us

Bootboysi su se pojavili 1972. (u doba neviđenog huliganizma) i glazba i moda tu nisu igrali veliku ulogu jer se sve vodilo oko nasilja i bitke za teritorij..To su bili fanatični navijači koji su nedjeljna popodneva provodili u tučama na nogometnim terenima…
1972. godine je supkultura Skinheada zapala u prvu krizu i skoro je potpuno nestala…

Oko 1977. je fenomen Punka prerastao u opću pojavu…i postajao je sve više mrtviji…
No to nije bio kraj,stvarali su se novi bendovi koji su govorili o stvarnom životu tipa Sham 69, The Exploited, Cock Sparrer, Menace, Screwdriver…I nađena je nova glazba za mlade s kojom su se identificirali i to je bio Oi! ili Streetpunk…

Dolazak Oi! Glazbe je značio povratak Skinheada,ali su se isto razlikovali od prvih,po izgledu…

Niti jedan vodeći Oi! bend nije bio Skinhead bend,i to nije isprva bio problem ali poslije su počele stalne tučnjave na koncertima (Skinheadi protiv Punkera)…
Nakon toga,tj u to vrijeme se je u Skinhead pokret uplela i politika naravno…

Tek su 1988. mediji počeli davat veću pozornost Skinheadima,i to ne Engleskim nego Američkim…
Diljem SAD-a su nicale rasističke organizacije tipa «Ku Klux Klan, Aryan Nations, White Aryan Resistance…I Američki Skinheadi su bili mnogo nasilniji…U Sacramentu su razapeli čovjeka na par dasaka jer je htio napustiti bandu,isto tako jedna Skingirl je u Chicagu toliko pretučena da su njenom krvlju na zidu nacrtali svastiku…

1988. počela je medijska hajka na Skinheade
Rolling Stone, Oprah Winfrey, Geraldo Rivera, svi su govorili o Skinheadima…I umjesto da su spriječili rasizam pridonijeli su njegovom širenju…
Poslije je došlo do podjele na mnogo Skinhead pokreta…
SHARP, RASH, Trad, Gay, Gash, Hammerskins, Outlaw Hammerskins…

Image Hosted by ImageShack.us

1978. u New Yorku su nastali SHARP (SkinHeads Against Racial Prejustice)…
Ta mala skupina skinheada i punkera su htjeli poslat drukčiju poruku o Skinheadima,tj. Da nisu svi Skinheadi jednaki,da imaju druge ideale i drukčija mišljenja…No to je opet pojačalo podjelu tako da su se mnogi jednostavno nazvali «Traditional Skinheads» i vratili su se glazbi i stilu Skinheada iz 1969.-reggae, ska, pivo…su opet postali glavne teme…
Danas se Skinheadi mogu naći u svim gradovima na svim kontinentima…

Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us

P.S.-Većina je iz glave,a nešto je uzeto iz različitih izvora...
- 23:18 - Komentari (68) - Isprintaj - #

utorak, 15.05.2007.

Alan Ford

(Evo jedan mali post pošto nam se približava MaFest...)

Image Hosted by ImageShack.us

Alan Ford je talijanski komični strip.

Alan Ford su stvorili scenarist Luciano Secchi, pseudonim Max Bunker, i crtač Roberto Raviola, pseudonim Magnus. Lik Alana Forda nacrtan je po uzoru na britanskog glumca Petera O'Toolea.

Izdavanje Prvi broj Alana Forda izašao je u Italiji u svibnju 1969. Nakon samo nekoliko brojeva strip je stekao iznimnu popularnost. Nakon broja 75. Magnusa kao crtača zamjenjuje Paolo Piffareiro. Nakon toga dolazi do postupnog ali stalnog pada u kvaliteti Alana Forda. Alan Ford izlazi u Italiji u novim epizodama redovito (mjesečno) i danas. Raznim promjenama crtača i scenarista, tijekom vremena, izgubili su se i mnogi sporedni likovi koji su stripu davali dodatnu draž, a sam strip je izgubio osnovnu crno-humornu nit.

U Hrvatskoj je "Alan Ford" objavljen svega nekoliko mjeseci nakon talijanske premijere. U Hrvatskoj je izlazio pod okriljem Vjesnika, a za odličan prijevod je bio zaslužan, danas pokojni, Nenad Brixy. Nakon što je prestao izlaziti pod okriljem Vjesnika Alan Ford nastavlja izdavati Korpus d.o.o. (Strijela'92 / Borgis d.o.o.).


Mjesto radnje, glavni i sporedni likovi

Grupa TNT
Alan Ford je siromašni i plavokosi mladić koji je odrastao u sirotištu. Vrlo je naivan i dobrodušan pa ga se često iskorištava. Čista je suprotnost drugom poznatom tajnom agentu Jamesu Bondu. Kao crtač reklama bez posla i praznih džepova kreće u potagu za svojim prvim poslom. Na žalost (ili sreću), radi grešku i ispisuje krivu adresu te umjesto do sastanka sa svojom prvom mušterijom dolazi do cvjećarnice, sjedišta grupe tajnih agenata, grupe TNT. Od tada počinje Alanova karijera kao tajnog agenta, ali istovremeno to je i početak jednog od najneobičnijih stripova.

Ova grupa, koju čine najrazličitiji likovi, rješava brojne tajne zadatke, redovito riskirajući vlastiti život. Međutim, od toga nemaju neke velike financijske koristi već su uglavnom gladni i poderani odrpanci. Sjedište Grupe TNT je cvjećarnica u Petoj Aveniji, a mjesto radnje grad New York.

Ostali članovi grupe TNT:
Minuette Macon, lijepa francuskinja, od 2005 je Alanova desna ruka i trenutna ljubav. Ostali članovi grupe TNT su nestali i grupa se sada sastoji od Alana, Minuette i Klodovika, pod imenom "Jeftina agencija T.N.T za istrage".

Image Hosted by ImageShack.us

Vođa grupe TNT je Broj 1,starac u kolicima i s dugačkom bradom.O njemu osobno se ne zna gotovo ništa.On,međutim, ima malu crnu knjižicu u kojoj se nalaze podaci i grijesi iz prošlosti o svemu i svakomu.Broj 1 je iznimno škrt pa sve financijske uspjehe grupe zadržava za sebe a svojim ljudima daje tek mrvice.Često zna i ispričati poneku povijesnu priču gdje se uz poznate osobe iz povijesti pojavljuje i on osobno.
Bob Rock (Robert Rock) je niskog rasta i ima veliki nos (autoportret Magnusa). Zbog toga je vrlo iskompleksiran i tanak sa živcima. U vječnoj je svađi sa svima. Ima tri brata, Tim, Tom i Tumb, koji su prije bili kriminalci. Njihov otac je poginio u pljački banke a majka je pogubljena na električnoj stolici.
Sir Oliver (Sir Oliver Oliver) je englez i uvijek je u odijelu i cilindru. Najsposobniji je član grupe ali ima naviku da ukrade sve što mu dođe pod ruku.
Grunf (Otto von Grunt) je izumitelj koji je u stanju za nevjerojatno malo novaca proizviditi najrazličitije izume. Ti izumi gotovo uvijek rade ali skoro nikada onako kako bi trebali. Grunf često nosi majice s najrazličitijim natpisima npr. Tko leti vrijedi, tko vrijedi leti, tko ne leti ne vrijedi.
Šef (Gervasius Twinklminkelson) je nekada bio zamjenik Broja 1, a sada samo spava u cvjećarnici.
Jeremija (Jeremija Lešina) je čovjek koji boluje od svih mogućih bolesti i neprestano kuka kako će umrijeti.
Postoje i brojne životinje koje dijele sudbinu članova grupe TNT. To su pas Nosonja, papiga koja govori Klodovik, mačka Prudy, zamorac Skviki...

Sporedni likovi
Uz članove grupe TNT postoje i niz sporednih likova koji se uvijek iznova pojavljuju:

Njihov susjed je stari penzioner koji se stalno svađa s njima jer u životu nema pametnijeg posla.
Brok je policijski inspektor ali baš i nije previše sposoban za taj posao.
General War povjerava Broju 1 zadatke od nacionalne sigurnosti koji su naravno dobro plaćeni
Xerex je zmija koju je Broj Jedan dobio na čuvanje od prijatelja te je i ujedno veliki uživatelj ruma
Sigmund Listić - uvijek "nacvrcani" poštar koji nosi pisma s godinama zakašnjenja
Pizistrat Nelson - takoder poštar koji stalno "žica" napojnice, samim tim je uvijek u nemilosti članova grupe.
Brenda je djevojka iz sirotišta u koju je nesretno (kao i uvijek) zaljubljen Alan Ford.
Bert je glavni pomoćnik generala Wara u Minisarstvu za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
Veliki Cezar - bivši gangster, šef podruznice grupe u LA-u. Okružen je zvijerima, gorilom Theodorom, crnom panterom Betty, psom Teddyem, a za njega rade izumitelj Lamp, te Bobova braća, Tim, Tom i Tumb.
Trgovac Bing Sir Oliver cesto njemu prodaje ono što ukrade.
Alonisius Alonisius Stari poznanik Broja Jedan
Bert pomocnik Generala Wara
Tobia Quantrill stari prijatelj Broja Jedan
Samoubojica Uvijek se pokušava ubiti tvrdeći da je nesposoban za sve, a kada ne uspije kaže da je tako nesposoban da se ne može ni ubiti

Image Hosted by ImageShack.us

Negativci
Superhik je najveći neprijatelj Grupe TNT. On krade od siromašnih i nemoćnih da bi dao bogatima; usporedba sa Robin Hoodom je neizbježna. Po danu je čistač i zbog toga ne voli siromašne ljude jer oni bacaju smeće posvuda. Doživio je nesreću u kojoj se zamalo utopio u tisućama litara alkohola iz neke tvornice. Tada je dobio veliku moć i u stanju je svakoga savladati svojim alkoholnim zadahom.
Bepa Joseph je ženski lik (životna ljubav Superhika) - takodjer je svojevrsni neprijatelj grupe TNT. Krasi ju impozantna veličina, bradavica na nosu i trodnevna brada.
Gumiflex je bitno opasniji, uporniji i učinkovitiji neprijatelj grupe TNT. Tajanstvena osoba gumenog lica, koja nevjerojatnom lakoćom mijenja izgled i identitet.
Konspirator
Margot - superšpijunka inspirirana likom Modesty Blaise, najdugovječniji neprijatelj Grupe TNT, susreću se s njom od prvih brojeva. Radi za onoga tko vise plaća.
Tromb, debeli čovječuljak koji želi uništiti planet Zemlju.
Maharadža Blic - nesretni činovnik koji je odlučio opljačkati banku na električnom slonu
Trio Fantastikus - čine ga Konspirator, Dr.Alsar i Stampel - sasvim neobična grupa pljačkaša banaka
Baby Kate - šefica bande duhova, likova iz 30-tih godina 20. stoljeća. Nesretno zaljubljena u Alana Forda.
Veliki Cezar"- nekad desna ruka Broja 1 i voditelj poslovnice u L.A. koji ga je izdao i time navukao bijes i vječnu mržnju i progon od strane grupe TNT. Često se pojavljuje u kombinaciji s nekim od negativaca u ulozi savjetnika. Njegovo najače oružje je dugogodišnja suradnja s grupom TNT koja mu omogućuje dobro poznavanje metoda rada grupe i predviđanje svakog njihovog koraka unaprijed i to ga čini neuhvatljivim.
Barun Vurdalak - vođa bande vampira

Cenzura u Alanu Fordu
U bivšoj Jugoslaviji i komunističkome režimu niti strip nije ostao pošteđen, te je i on kao i književna i likovna djela, filmska ostvarenja i još mnogo toga prolazio kroz ruke cenzora. Na žalost ta sudbina nije zaobišla niti Alan Ford u kojemu su prepravljani pojedini kadrovi, vršene intervencije na crtežu, korekcije u tekstu, ili se pak primjenjivala i najjednostavnija metoda, izbacivanje cijelih stranica ili pasica (sličica).

U trećem broju u svima osim u prvome izdanju cenzurirano je nacističko znakovlje na Kreutzerovoj uniformi i to na stranicama 102-105.
Ni sve epizode prvog izdanja nisu prošle bez cenzure. U epizodi "Traži se Alex Barry", na stranici 29, u Grunfovoj izbi prectana je slika na zidu u svim izdanjima. U originalu je to slika Hitlera ispod koje je zapaljena svijeća s vjenčićem i piše: "Allo zio Adolfo" (Stricu Adolfu), a u hrvatskoj verziji je umjesto toga nacrtana raketa i to prilično loše, kao i cigle što su docrtane da bi se izbrisala svijeća i vjenčić.
Tekst u epizodi "(Ne) Glasajte za Notaxa" cenzuriran je od drugog izdanja nadalje, kao i jedna sličica u kojoj Notaxov protivnik diže desnu ruku u zrak uzvikujući "Heil!". U drugom izdanju njegova podignuta ruka je precrtana tako da izgleda kao da je spuštena uz tijelo a izmjenjen je i tekst.
U epizodi "Trojica iz Yume" nedostaje jedna stranica u svim izdanjima osim u prvome. Na toj stranci bolničari ludnice koji kupe Laffayeta i ekipu sa plaže, prije polaska stavljaju SS kape i pozdravljaju Treći Reich. Izmjene su nastale u drugom izdanju.
Kod epizode "Ponovo Baby Kate" se zapravo i ne radi o pravoj cenzuri ali malo je poznato da je ovaj strip zapravo objavljen u pravo vrijeme i u cijelosti međutim ne i u redovnoj seriji.
U epizodi "Opasnost iz svemira" obrisan je kukasti križ na zastavi koju nacistički znanstvenici postavljaju na Mjesec.
Epizoda "Kriminal & comp." u Vjesnikovom izdanju ovog stripa skraćena je za čak pet stranica.
U Vjesnikovom izdanju epizode "Hik, hik, hura!" na stranici 21 izbrisani su kukasti križevi na zidu kao i grafiti "Porci!" i "W I Nasizt!" a ironični grafit "Forza AIDS" (Naprijed AIDS) preveden je kao "Dolje AIDS".
U Borgisovom izdanju nema cenzure a grafiti su prevedeni kao "Naprijed AIDS", "Svinje" i "Živjeli nacisti".

U epizodi "Perestrojka" je izbačena jedna stranica odnosno 2 pasice (sličice) koje bi se trebale nalaziti na stranici 15. vjesnikovog izdanja, između prve i druge pasice. Na tim izbačenim pasicama čovjek Staljinovu sliku koja se nalazi na zidu okreće i zamjenjuje Gorbačovom.

Image Hosted by ImageShack.us
- 15:34 - Komentari (11) - Isprintaj - #

subota, 12.05.2007.

Parafi

(Neda mi se puno pisat pa evo jedan bend koji je zaslužio da se govori o njemu...)

Paraf je punk band koji je osnovan sredinom 1970-ih godina, postaju preteče novog zvuka na ovim prostorima i time zaslužuju vanvremensku titulu "očeva punk pokreta". Djelovali su na području Rijeke. Oni i Termiti stvorili su "Ri-rock" na kojem su frontmana "Termita" Predraga Kraljevića-Kralja proglasili prvim kraljem Ri rocka. Paraf su održali prvi nastup na Belvederu u Rijeci 31. prosinca 1976.

Nakon okončanih zavrzlama oko izgleda omota ploče i vještog kompromisa između banda i izdavača, te neizbježnog (i smiješnog) oporezivanja na šund, napokon se objavljuje prvijenac Parafa pod naslovom "A dan je tako lijepo počeo". Nakon objavljivanja ploče pjevač i gitarist Valter Kocijančić napušta Parafe ("...sve što sam imao za reći rekao sam na toj ploči..."). Godine 1980. izlazi kompilacija "Novi punk val" na kojoj su uvrštene pjesme Parafa ("Narodna pjesma") i nastupaju kao predgrupa engleskom bandu Rats na njihovoj jugoslavenskoj turneji.

U Parafima 1981. g. dolazi do izmjene članova. Umjesto pjevača Valtera Kocijančića dolazi pjevačica Pavica Mijatović pod nadimkom Vim Cola, dok na gitaru dolazi Klaudio Žic. Ubrzo nakon dolaska Klaudio Žic napušta Parafe kojima se pridružuju gitarista Mladen Vičić i klavijaturista Raoul Varljen s kojima mijenjaju stil i priklanjaju se novovalnom glazbenom izrazu. Uskoro izlazi singl "Fini dečko/Tužne uši" koji im najavljuje album "Izleti".

Nakon raspada Termita 1984. godine, gitarista Robert Tičić-Tica prelazi u Parafe i u toku snimanja ploče umire zbog urođene srčane mane. U prosincu izlazi i posljednji album Parafa "Zastave".

Članovi grupe (prva postava):

Valter Kocijančić (gitara, vokal)
Zdravko Čabrijan (bas gitara)
Dušan Ladavac (bubanj)

Članovi grupe (druga postava):Pavica Mijatović, Vim Cola (vokal)
Klaudio Žic (gitara)
Raoul Varljen (klavijature)
Zdrave Čabrijan (bas gitara)
Dušan Ladavac, Pjer (bubanj)

Diskografija:
1979. g. Rijeka / Moj život je novi val (singl)
1981. g. Fini dečko / Tužne uši (singl)
1980. g. Novi punk val 78-80 (kompilacija)
1980. g. A dan je tako lijepo počeo
1981. g. Izleti
1984. g. Zastave
- 00:23 - Komentari (9) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se