< veljača, 2008 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29    

Opis bloga

Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje

Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.

Tko sam?



Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!

Temeljni recepti

O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore


Indijska kuhinja
RECEPTI



Riža

Palak panir pulao - riža sa špinatom


Dal

Rajma - začinjeni grah

Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom

Gujaratski slatki dal

Panchratni dal - pet vrsta dala

Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom

Chole - začinjeni slanutak


Kruščići

Laccha parantha

Padvali roti

Thepla

Tikkar


Juhe

Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška


Sabjiji - jela od povrća

Masala khumb - sabji s gljivama

Kotu bhara louki - punjene tikvice

Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku

Fansi dhokli - mahune na gujaratski

Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski

Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni

Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže

Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak

Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat

Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom

Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski

Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski

Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom

Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski

Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski

Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira


Mliječni proizvodi
i jela od istih


Ghi - pročišćeni maslac

Panir- indijski svježi sir

Domaći indijski jogurt i krem sir

Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana


Salate i chutneyi

Meetha imli chatni - chutney od tamarinda

Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama


Lagana jela i prilozi

Bandhgobhi kofta

Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška

Iddli

Iddli štangica sa špinatom

Tava iddli

Alu vada - okruglice od krumpira

Alu pakora - pohani krumpir


Snackovi

Pandoli

Dhokla

Koli flower nu bhanolu

Sabat mung usal - klice s đumbirom

Khandvi


Slatkiši

Srikhand - slatki jogurt

Lapsi - halva od bulgura

Suji besan halva - halva od griza i besana

Kheer - iskuhano mlijeko s rižom

Besan laddu - slatke kuglice pd besana

Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku

Badam phirni - indijski puding s bademima

Gajar ka halva - halva od mrkve

Sheera - indijski griz


Napitci

Masala chai

Chaas

Sok od manga

Linkovi

Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal

Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp


Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara

Mirisi, zlato i začini

srijeda, 27.02.2008.

Di se bilo i ča se jilo ovaj vikend



par fotografija iz Splita, a ne iz Indije...začudo...

Predivno vrijeme, i par obveza naravno, namamilo nas je u Split ovaj vikend.
Neki su uživali na morskome zraku, neki u sunčanju, neki u jedrenju, a ja u hrani.

Kao deklarirana vegetarijanka ne prolazim dobro na proputovanjima Lijepom našom. Teško se mogu pronaći vegetarijanski restorani koji se mogu podičiti da upotrebljavaju namirnice iz organskog uzgoja i koji istovremeno izvrsno zadovoljavaju potrebe i makrobiotičara i vegetarijanaca.
Do jednog takvog treba potegnuti sve do Splita.

Početak vikenda...

Uske kamene uličice i vrijeme koje jedva da sipi dozvalo je pregršt sjećanja na Varansi. O Indijo!

Subotnje splitsko jutro, sa suncem i mirisnim povjetarcem u kosi, provela sam u tipičnoj turističkoj šetnji.































Šetnja rivom nije dugo potrajala jer me moj apetit požurio do živopisne Varoši i restorana Makrovega.


restoran je baš ovdje



Ugostila me buduća vlasnica restorana ( ja sam ju zauzvrat naučila jesti štapićima;) ).


naravno da sam probala svaki kolač i tortu!



Image

Počeli smo sa salatom (trebalo je izbrusiti štapiće) i Makroveginim pickleom koji sami pipremaju.





Slijedila je krem juha od kaula (cvjetače).



Ovdje sam okusila jedan od najboljih rižota (sa smeđom i crvenom i divljom rižom i šampinjonima) koji sam ikada jela...mmmmmm
Jelo se i još i pohani tofu u teriyaki umaku, te varivo od borlotti graha s dimljenim seitanom.



Pri povratku u Metropolu sam se dobro opskrbila svime potrebnim (što bi gledano realnim očima bilo dovoljno za bar četiri ručka) da ne bih slučajno ostala gladna.

S nadom da ste i vi ovih dana pojeli nešto inspirativno i skuhano s ljubavlju,
vaša K.

27.02.2008. u 23:24 • 5 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>