< listopad, 2007 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Opis bloga

Umijeće indijske vegetarijanske kuhinje

Stvoreno za moje prijatelje i sve ljubitelje indijske kuhinje.

Tko sam?



Ime: Kosjenka
Kuham: oduvijek i s guštom
Omiljena kuhinja: guđaratska
Moto: Measure and method must always be right!

Temeljni recepti

O začinima
Vrste dala
Vrste dala i leće i čime ih zamijeniti
Panir
Jogurt i dehin
Iddli
Pakore


Indijska kuhinja
RECEPTI



Riža

Palak panir pulao - riža sa špinatom


Dal

Rajma - začinjeni grah

Kala chana dal - dal s crnim slanutkom i krumpirom

Gujaratski slatki dal

Panchratni dal - pet vrsta dala

Gili chana dal khichdi - chana dal s koprom i rižom

Chole - začinjeni slanutak


Kruščići

Laccha parantha

Padvali roti

Thepla

Tikkar


Juhe

Ananas hari matar shorba - juha od ananasa i graška


Sabjiji - jela od povrća

Masala khumb - sabji s gljivama

Kotu bhara louki - punjene tikvice

Khatte baigan bhaji - prženi patlidžan u slatko-kiselom umaku

Fansi dhokli - mahune na gujaratski

Vatana muthia nu shak - grašak na gujaratski

Vatana nu undhiyu - kuhani grašak u mahuni

Bhaat na raswala muthia - povrće s okruglicama od riže

Louki tamatar tarkari - tikvice i bosiljak

Kabli chana baigan tarkari - slanutak, patlidžan i špinat

Bandhgobi hari matar tarkari - zelje s graškom

Baigan hari matar charchari - patlidžan i grašak na bengalski

Toray hari matar charchari - tikva i grašak na bengalski

Bandhgobi mung tarkari - zelje s cijelim mung dalom

Baigan alu charchari - patlidžan i krumpir na bengalski

Masala bhindi sabji - okra na južnoindijski

Kaddu alu ki sabđi - curry od bundeve i krumpira


Mliječni proizvodi
i jela od istih


Ghi - pročišćeni maslac

Panir- indijski svježi sir

Domaći indijski jogurt i krem sir

Paparh karhi - papad u umaku od jogurta i besana


Salate i chutneyi

Meetha imli chatni - chutney od tamarinda

Kheer kachamber - salata s krastavcima i jagodama


Lagana jela i prilozi

Bandhgobhi kofta

Alu hari matar tikki - popečci od krumpira i graška

Iddli

Iddli štangica sa špinatom

Tava iddli

Alu vada - okruglice od krumpira

Alu pakora - pohani krumpir


Snackovi

Pandoli

Dhokla

Koli flower nu bhanolu

Sabat mung usal - klice s đumbirom

Khandvi


Slatkiši

Srikhand - slatki jogurt

Lapsi - halva od bulgura

Suji besan halva - halva od griza i besana

Kheer - iskuhano mlijeko s rižom

Besan laddu - slatke kuglice pd besana

Cheena payasa - slatki panir u iskuhanom mlijeku

Badam phirni - indijski puding s bademima

Gajar ka halva - halva od mrkve

Sheera - indijski griz


Napitci

Masala chai

Chaas

Sok od manga

Linkovi

Blog.hr
Udruga Lotos
Restoran Makrovega Split
Bio&Bio
Restoran Nova
Kuća zelenog čaja
Via positiva
Tarla Dalal

Indian food bloggers:
Tarla Dalal blogspot
Saffronhut
Manpasand
Keralamela
AkshayaPatra
Malbar Spices...
One Hot Stove
Akshayapaatram
Happy Burp


Čitam:
Price iz Becke sume
Kuharica za djecu
Maninas
Monsoon
nlo
Gužvara

Mirisi, zlato i začini

utorak, 30.10.2007.

Baigan hari matar charchari - patliđan s graškom na bengalski način



Ovih sam dana iznova poklekla pred charcharijima (ćarćarijima). Ovo bengalsko jelo kombinira tri načina obrade namirnica: kuhanje, kuhanje na pari te prženje. I niti jednom se ne miješa!
Na samome početku veliki komadi povrća lagano se kuhaju u začinjenoj tekućini (voda ili temeljac). Ponekada im se dodaju rajčice ili šećer kako bi povrće dobilo finu glazuru. Nakon što većina tekućine ispari, njen koncentrat s dna lonca kuha povrće na pari. Kada povrće omekša poput maslaca, a sva tekućina nestane slijedi završna i iščekivana faza. Nastanak korice na dnu lonca koji signalizira kraj stvaranja charcharija.
Kako se povrće kuha bez miješanja, a tekućina polako isparava, na dnu lonca se stvara korica. Kada korica počne tamnjeti charchari je gotov!
Posudu treba maknuti s vatre i poklopiti na par minuta kako bi korica omekšala.
Nakon što minute iščekivanja minu, povrće se s lakoćom uvije njen zagrljaj i odleti na vaš tanjur.

Zadnji stadij kuhanja je i najopasniji jer je na granici sa zagorijevanjem, stoga oprezno!
Kako biste to izbjegli uvijek koristite dobro i kvalitetno posuđe s vrrrlo debelim dnom.
Dobra posuda i vrlo malo pažnje dijele vas od vašeg prvog i savršenog charcharija!

Ogroman 'crave-ing' i pomisao na njihov predivan okus u ustima natjerao me da par dana za redom pripremam razne vrste. Ne zahtijevaju neku posebnu pažnju i kuhaju se tako reći sami dok vi pripremate ostala jela.

Usudite se i isprobajte ih i vi!



BAIGAN HARI MATAR CHARCHARI

Ovaj charchari odlučan je protivnik onih koji ne vole patliđan.
Poput većine charcharija uopće se ne miješa već lagano kuha uz povremenu trešnju posude.
Kockice patliđana pretvore se u nježni pire koji izaziva čvrstu teksturu zelenog graška.

Zbog poveće količine ghija ovo nije svakodnevno jelo. Poslužite ga na bengalski način s ogromnom količinom bijele riže i capatijima.
I imajte na umu – treba vam samo tanak sloj smeđe korice, jelo ne smije zagorjeti.

Vrijeme pripreme: 5 minuta
Vrijeme kuhanja: 45 minuta
Količina: 4 osobe


Sastojci:

1 patliđan (455-570g) narezan na 2.5 cm kockice
(svaka kockica bi trebala imati dio ljubičaste kožice ako ne želite pre pireastu teksturu)
2 šalice (285 g) graška, svježeg ili zamrznutog
4 žlice ghija ili maslaca
1 žlica grubo mljevenog korijandera u zrnu
1/2 žlice grubo mljevenog rimskog kumina
1 žličica kurkume
1 i 1/4 žličice soli
1-3 cijela čilija
1/4 – 1/2 žličice asafetide
2 šalice (480 ml) vode ili temeljca

Postupak:

1. Poslažite narezani patliđan u posudu s dubokim dnom. Posipajte ga ostalim sastojcima (svježi grašak dodajte sada, a ukoliko koristite smrznuti, dodat ćemo ga kasnije).
Zalijte vodom, pričekajte da proključa i kuhajte 3-4 minute.



2. Smanjite vatru, djelomično poklopite posudu i kuhajte oko 30ak minuta. S vremena na vrijeme protresite posudu. Provirite i provjerite isparava li voda prebrzo i ako da, ulijte još mali i smanjite vatru.

Kada gotovo sva tekućina ispari (dodajte smrznuti grašak), smanjite vatru i pričekate da se na dnu posude stvori korica.



3. Maknite posudu s vatre, poklopite i ostavite 3-4 minute. Umiješajte omekšanu koricu, izvadite čilije i poslužite.



U slast!

30.10.2007. u 12:03 • 1 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se